Fokus på

Fokus på Py Bäckman

  • 56 min
  • ei kuunneltavissa

Py Bäckmans stora genombrott kom 1988 i den svenska Melodifestivalen. Tommy Körberg avfyrade hennes låt så att skalvet kan kännas fortfarande. Inte nog med det. Hennes känsla för gripande sångtexter har gett oss lyssnare många gripande stunder. Koppången, Gabrielas sång och hela Nordman-repertoaren med Vandraren som den klaraste stjärnan. I Fokus på Py Bäckman får vi höra henne själv berätta om bakgrunden till hennes populäraste sånger, som alla har en anknytning till hennes eget liv. Redaktör: Benny Törnroos.

Lähetykset

  • ke 21.12.2016 20.03 • Yle Vega

Jaksot

  • Rock-Jerry och bandet The Sounds, blev på var sitt håll de första rockpionjärerna i ett Finland där ungdomarna böjade söka sin egen identitet och sin egen musik. I programmet berättar de för Kjell Ekholm om hur det var att leva som rockstjärna i Finland i början av 60-talet.

  • Om det i tiderna var inom folkmusiken som 1960-talets ungdomsrevolt kom att få en spridning, är det nog ingen överdrift att påstå, att det är inom den inhemska hiphopen - med rap på det första inhemska - som många av dagens relevanta historier berättas. Senast under 2010-talet har också invandrare och nyfinländare börjat sätta sin prägel på berättelsen om hur vårt land ter sig. Möt Hassan Maikal, en ung rappare och samhällspåverkare från Helsingforsförorten Gårdsbacka. Forskardoktorn Elina Westinen från Jyväskylä universitet i sin tur, ger stöd för teorin om hiphopen som en ny form av folkmusik/musik för folket. Redaktör: Ralf Sandell.

  • Minns du hur ditt tonårsrum såg ut? Din frizon där du ostört kunde drömma dig bort och lyssna på musik, ensam eller tillsammans med vänner. Om man saknade eget rum - kunde frizonen finnas i en klubblokal, uppe på vinden eller i en lekstuga på landet. Det händer något i grupp med flickor när inte killar är med. Det vet väninnorna Katja, Yvonne och Annica som alla var tonåringar på 1970-talet och som hållit ihop sen dess. Hur såg deras flickrum ut? Vilka minnen och framför allt vilken musik har flätat dem samman? I programmet minns även kompisarna Freja och Marru, som var tonåringar på 2000-talet, hur de kunde hänga i timmar i den gemensamma bandlokalen. Redaktör: Nina Sederlöf.

  • Sommaren 2011 medverkade Lill-Babs i programserien Skivspåren i mitt liv. Hon plockade fram sånger och artister som satte spår i hennes liv och som mer eller mindre formade hennes långa och fina karriär. Vi sänder nu programmet i repris. Programvärd Camilla Kivivuori.

  • Det är först då man sätter sig ned med texthäften i handen som man inser hur mycket mer Staffan Hellstrand är än den stora megahiten Lilla Fågel Blå. Från sidan om blev han tvungen att följa med hur den låten hamnade in i de mest osannolika sammanhang. Men han har aldrig velat ge vika för sina egna musikaliska ideal. I en intervju för Kjell Ekholm berättar Hellstrand om sina låtar och den svåra tiden då hans pappa och hans bror gick bort nästan samtidigt.

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä