Politiikkaradio

Kriisiaika ajaa demokratiaa umpikujaan - mistä löytyy ulospääsy?

 • 30 min
 • toistaiseksi

2010-luvulla kamppaillaan moninaisten poliittisten, taloudellisten, sosiaalisten ja ekologisten kriisien kanssa: ilmastonmuutos uhkaa ekosysteemiä, globalisaatio muuttaa maailmantalouden työnjakoa, digitalisaatio hävittää työpaikkoja, Trump-ilmiö ravistelee maailman vanhinta demokratiaa Yhdysvaltoja.

Myös julkinen keskustelu viestii kriisiajasta: julkisuus on kiihkeämpää ja reaktiivisempaa, kohut äityvät helposti vihapostaukseksi. Tulehtuneesta ilmapiiristä kertoo myös pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja Yleisradion välillä vellonut sananvapauskohu.

Kertovatko ajanmerkit umpikujasta? Onko liioiteltua väittää, että nykyhetken kriiseissä olisi vaakalaudalla jopa demokratian tulevaisuus?

Vieraana on Dialogi demokratiassa -kirjan tekijä, filosofi Kai Alhanen.

Toimittajana on Tapio Pajunen.

Lähetykset

 • ke 7.12.2016 12.29 • Yle Puhe

Jaksot

 • Viime vuoden lopulla näytti että alustavat elementit Pariisin ilmastosopimuksen toteuttamiseksi alkaisivat olla koossa. Nyt viestitetään, että neuvottelut ilmastosopimuksen ohjekirjaksi ovat vaikeuksissa ja että Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin skeptinen linja aiheuttaisi vahinkoa Pariisin ilmastosopimukselle.

  Pystyvätkö Pariisin ilmastosopimukseen sitoutuneet maat todella sopimaan, miten sopimus pannaan toimeen ja kuinka sitä valvotaan? Yrittävätkö jotkut maat venkoilla irti sopimuksen velvoitteista?

  Vieraana on Bonnin ilmastoneuvotteluissa Suomea edustanut Suomen ilmastoasioiden pääneuvottelija Outi Honkatukia Ympäristöministeriöstä.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Suomi on nauttinut kyseenalaista kunniaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen edessä. Vuosien varrella Suomi on saanut EIT:ssä enemmän tuomioita kuin muut Pohjoismaat yhteensä.

  Viime vuonna EIT antoi kuitenkin vain kaksi Suomea koskevaa ratkaisua. Sen sijaan YK:n alaisissa valituselimissä käsitellään nyt enemmän kuin koskaan Suomeen liittyviä tapauksia. YK:ssa käsittelyssä olevat tapaukset liittyvät saamelaisiin, ulkomaalaisten oikeuksiin sekä naisiin kohdistuvaan väkivaltaan.

  Mistä Suomen synkkä historiatilasto EIT:n tuomioissa johtuu? Minkälaisista tapauksista on ollut kyse?

  Entä mistä lisääntyvät valitukset YK:n valituselimiin kertovat? Ovatko ongelmat EIT:ssä lakaistu Suomen osalta YK:hon?

  Keskustelemassa ovat apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen sekä valtionasiamies Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa Krista Oinonen Ulkoministeriöstä.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Presidentti Trumpin päätös irtisanoa Iranin ydinsopimus vaikeuttaa Yhdysvaltojen suhteita Eurooppaan.

  "Iranin sopimus ei ole täydellinen, mutta siitä on pidettävä kiinni, koska ilman sitä keskustelu Teheranin kanssa ei onnistu", sanovat Bulgarian Sofiassa pidetyssä EU-huippukokouksessa tavanneet Saksan liittokansleri Angela Merkel, Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Iso-Britannian pääministeri Theresa May. Sofiassa kokoontuneet EU-maiden johtajat päättivät myös suojata eurooppalaisyrityksiä Yhdysvaltain Iran-pakotteilta.

  Repiikö Trumpin Lähi-idän politiikka Euroopan ja Yhdysvaltojen välisen liittolaissuhteen rikki? Kenen kanssa Trump Lähi-idän palapeliään rakentaa?

  Politiikkaradio Extrassa Lähi-idän tilannetta sekä Euroopan ja Yhdysvaltojen välisiä nykykiistoja analysoivat eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) ja ulkoasiainvaliokunnan jäsen Pekka Haavisto (vihr.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

  Politiikkaradio Extra syventyy ja perehtyy politiikan ilmiöihin ja yhteiskunnan syvävirtoihin. Äänessä ovat politiikan toimijat, tarkkailijat ja ajattelijat.

 • Trump vetäytyi Iranin ydinsulkusopimuksesta. Millaisia vaikutuksia? Eurooppaan ja toisaalta Lähi-itään?

  Muilla rintamilla prosessit ovat meneillään Kiinan, EU:n, Naftan jäsenien ja eräiden muiden maiden kanssa kauppasopimuskuviossa, eikä vähiten Pohjois-Korean kanssa ydinaseneuvotteluissa.

  Millainen on näkymä kauppasopimuskuvioissa? Toteutuuko tapaaminen Kimin kanssa 12. kesäkuuta Singaporessa? Voiko Pohjois-Korea luopua ydinaseestaan?

  Summa summarum: voiko diilintekijä Trump onnistua moninaisissa hankkeissaan vai onko käsillä salto mortale – kuolonhyppy ilman turvaverkkoa?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat tutkijat Antti Ronkainen Helsingin yliopistosta ja Ville Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista.

 • Trump vetäytyi vaalilupauksensa mukaisesti Iranin ydinsopimuksesta viime viikon tiistaina. Vetäytymistä seurasi välittömästi sotilaalliset iskut Israelin ja Iranin välillä.

  EU, Kiina ja Venäjä sekä Iran myös ovat edelleen sitoutuneita sopimukseen, joka solmittiin vuonnna 2015 ja joka astui voimaan vuonna 2016. Mutta eskaloituuko tilanne? Voiko uusi tilanne synnyttää sodan Israelin ja Iranin vällille?

  Entä mikä on EU:n rooli ja asemointi Yhdysvaltojen Iran-pakotteiden varjossa?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat entinen Lähi-idän kirjeenvaihtaja Aishi Zidan Yleltä sekä Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta.

 • Sote-pajatson tyhjennys. Tunti ja runsaat 20 minuuttia päälle. Missä mennään, miksi ja minne mennään?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat kansanedustajat Mia Laiho (kok.), puheenjohtaja Li Andersson (vas.). Maria Guzenina (sd.) ja Martti Talja (kesk.).

 • Maakunta- ja sote-uudistus on tekoja tavallisen, hyvän suomalaisen arjen puolesta, kiteytetään valtioneuvoston omamaakunta.fi -sivustolla. Sivusto vaikuttaa kurkistukselta utopistiseen tulevaisuuteen. Ristiriita sotesta käytävään kovaan poliittiseen kiistelyyn on räikeä.

  Näinkö valtiovalta markkinoi äärimmäisen kiisteltyjä uudistuksia? Eikö viranomaisten pitäisi jakaa kansalaisille todeksi tiedettyä, arvolatautumatonta ja neutraalia tietoa, ei mielikuvia?

  Olemmeko siirtyneet poliittisen uuskielen aikaan, jossa sanoja ja käsitteitä käännellään peilikuviksi?

  Mikä on päivän politiikan sana?

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

 • EU-komissio esittää unionin budjetin kasvattamista, vaikka brexit on pienentämässä unionia. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan komission esityksessä on huomioitu Suomen keskeisiä prioriteetteja. Eurooppa-ministeri Sampo Terhon (sin.) mukaan komission esitys on yksiselitteisesti Suomen kantojen vastainen.

  Mikä on Suomen linja?

  Onko Suomen linja, että Iso-Britannian ero on huomioitava täysimääräisesti? Mitä tarkoittaa kirjaus, jonka mukaan Suomen nettomaksuosuuden on säilyttävä kohtuullisena ja oikeudenmukaisena?

  Vieraana ovat eduskunnan Suuren valiokunnan puheenjohtaja Arto Satonen (kok.) ja Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Vuoden toisessa välikysymyksessä ovat tulilinjalla kehysriihen päätökset irtisanomissuojasta ja nuorten palkkaamisesta. Onko ok että kolme kuukautta työttömänä ollut alle kolmikymppinen voidaan palkata määräaikaisesti töihin ilman erillisiä perusteita? Mihin perustuu käsitys, että irtisanomissuojan heikentäminen alle 20 hengen yrityksissä lisäisi työllisyyttä?

  Entä onko maakuntahallinto hyväksyttävä hinta soten valinnanvapaudesta?

  Keskustelemassa ovat vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto ja eduskunnan talousvaliokunnan varapuheenjohtaja Harri Jaskari (kok.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Turkin Nato-suhde on kompleksinen. Millainen on asetelma? Kuinka turkkilaiset näkevät suhteensa sotilasliittoon?

  Mikä on Venäjän rooli? Turkki on ostamassa ohjustentorjuntajärjestelmän venäläisiltä, mutta taustalla on venäläisen hävittäjän alasampuminen joitakin vuosia sitten.

  Entä: onko Turkki Naton jäsen vuonna 2030?

  Sakari Sirkkasen studiovieraana on vanhempi tutkija Toni Alaranta Ulkopoliittisesta instituutista.

 • YK:n turvallisuusneuvo on ollut kykenemätön ratkaisemaan Syyrian sotaa. YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin mukaan YK:n turvallisuusneuvoston rinnalle tarvitaan uusia mekanismeja Syyrian sodan ratkaisemiseksi ja uusien kriisien välttämiseksi. Guterresin mukaan ”kylmä sota” on tullut takaisin, mutta kylmän sodan aikaisia mekanismeja kriisien ratkaisemiseksi ei enää ole.

  Mistä mekanismeista Guterres puhuu? Onko kylmä sota todella tehnyt paluun YK:n turvallisuusneuvostoon? Toimiko YK:n turvaneuvosto kylmän sodan vuosina paremmin?

  Onko suurvaltojen välinen sääntöpohjainen ja sopimuksiin nojaava yhteistyö romuttumassa? Mistä löytyy uusi maailmanjärjestys?

  Keskustelemassa ovat entinen Suomen YK-suurlähettiläs Kirsti Lintonen, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen ja konfliktinratkaisujärjestö CMI:n analyytikko Mikko Patokallio.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

  Politiikkaradio Extra syventyy ja perehtyy politiikan ilmiöihin ja yhteiskunnan syvävirtoihin. Äänessä ovat politiikan toimijat, tarkkailijat ja ajattelijat.

 • Isoja lupauksia annetaan ja torpedoidaan alas. Vaalitaisto on tuntunut alkaneen vaikka eduskuntavaaleihin on vielä lähes vuosi.

  Politiikkaradiossa pelataankin tänään pääministeripeliä. Kuka on, päivän asetelmista käsin, Suomen seuraava pääministeri? Millaisia hallituskoalitiovaihtoehtoja voi tänään hahmottaa? Millaiset ovat politiikan sisältöasetelmat tällä hetkellä?

  Analyysin tukena ovat muun muassa Ylen tuore gallup, taustalla puoluebarometri ja Taloustutkimuksen arvokartoitus.

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat politiikantutkija Jenni Karimäki Turun yliopiston eduskuntatutkimuskeskuksesta, tutkimusjohtaja Juho Rahkonen Taloustutkimuksesta sekä Aamulehden politiikan toimittaja Lauri Nurmi.

Klipit

 • Yhdysvaltain presidenttikandidaatit Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa suorassa tv-väittelyssä. Debatin jälkikäteisarvioissa Clinton arvioitiin selkeäksi voittajaksi: Clinton osasi asiat, oli valmistautunut.

  Trump sen sijaan on poliitikkona pikemminkin katutappelija: arvaamaton persoona, joka haastaa piittaamatta käytöstavoista tai faktoista. Väittely Clintoninkin kanssa muistutti Trumpin osalta enemmän tosi-tv sirkusta kuin poliittista debattia.

  Mitä äärimmilleen viritetty ja paineistettu tv-debatti poliitikoista puristaa esiin? Mikä ratkaisee, jos sanoilla ja faktoilla ei ole merkitystä?

  Kuva: EPA/Andrew Gombert

 • Mitä VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen oikein tarkoittaa puhuessaan työn tarjonnasta? Millainen on Vartiasien lista, jolla Suomen taloutta saataisiin uuteen nousuun? Vartiainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Kansanedustaja Mikko Alatalon mukaan Suomen ei pidä lisätä takausvastuitaan Euroopan rahoitusvakausvälineessä. Alatalon mielestä Kreikan olisi pitänyt tehdä tarvittavat valtiotalouden leikkaukset viimeistään viime keväänä. Koska näin ei ole tapahtunut, Kreikan tukipakettia ei pidä enää kasvattaa, vaan aika on kypsä Kreikan hallitulle velkajärjestelylle. Päivän kansanedustajaa Mikko Alataloa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Päivän kansanedustajana on RKP:n Thomas Blomqvist. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Politiikkaradion perjantain talkshown vieraana on Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. Markus Leikola ja Jussi Lähde vakiojäseninä. Sakari Sirkkanen luotsaa.

 • Hallitus ajaa kuntauudistusta, kunnat ryhtyvät kapinaan ja keskustaoppositio vastaa välikysymyksellä. Politiikkaradion torstaigrillissä otetaan erä kuntapolitiikkaa. Studiossa ovat Keskustan Anu Vehviläinen, SDP Anneli Kiljunen sekä Sitran julkishallinnon kehittämisjohtaja Juha Kostiainen. Toimittajina Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • Demarien ryhmäjohtaja ei lupaa, että YLEn rahoitus saadaan ratkaisua vuoden loppuun mennessä. Jouni Backman toisaalta kritisoi toista päähallituspuoluetta kokoomusta vastuunkantamattomuudesta. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Päivän kansanedustaja -haastattelussa Sirkka-Liisa Anttila syyttää kuntaministeri Henna Virkkusta politikoinnista. Anttilan mukaan Suomessa ei voi tehdä kuntauudistuksen kaltaisia isoja poliittisia uudistuksia sanelemalla ja pelkällä poliittisella vallalla, vaan kuntapäättäjät on otettava aidosti mukaan keskusteluun. Virkkusen tapa toimia on Anttilan mukaan pelkkää valtapolitiikkaa. Sirkka-Liisa Anttilaa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Politiikkaradiossa selvitetään mikä mahdollistaa henkisen väkivallan työpaikoilla ja olisiko sovittelu se avain, jolla työpaikan lukkiutuneet ihmissuhdetilanteet saataisiin avattua ja työuria pidennettyä.

  Raimo Tyykiluodon vieraana on työyhteisösovittelun tutkija Timo Pehrman.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä