Politiikkaradio

Kriisiaika ajaa demokratiaa umpikujaan - mistä löytyy ulospääsy?

 • 30 min
 • toistaiseksi

2010-luvulla kamppaillaan moninaisten poliittisten, taloudellisten, sosiaalisten ja ekologisten kriisien kanssa: ilmastonmuutos uhkaa ekosysteemiä, globalisaatio muuttaa maailmantalouden työnjakoa, digitalisaatio hävittää työpaikkoja, Trump-ilmiö ravistelee maailman vanhinta demokratiaa Yhdysvaltoja.

Myös julkinen keskustelu viestii kriisiajasta: julkisuus on kiihkeämpää ja reaktiivisempaa, kohut äityvät helposti vihapostaukseksi. Tulehtuneesta ilmapiiristä kertoo myös pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja Yleisradion välillä vellonut sananvapauskohu.

Kertovatko ajanmerkit umpikujasta? Onko liioiteltua väittää, että nykyhetken kriiseissä olisi vaakalaudalla jopa demokratian tulevaisuus?

Vieraana on Dialogi demokratiassa -kirjan tekijä, filosofi Kai Alhanen.

Toimittajana on Tapio Pajunen.

Lähetykset

 • ke 7.12.2016 12.29 • Yle Puhe

Jaksot

 • Soini eduskunnan edessä - kuinka käy? Mikä on analyysi?

  Uusin gallup - miltä näyttää, ennen kaikkea vihreiden näkökulmasta?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat yliopistonlehtori Jenni Karimäki, Alma Median ja Aamulehden politiikan toimittaja Lauri Nurmi sekä tutkimusjohtaja Juho Rahkonen Taloustutkimuksesta.

 • Mitä finanssikriisistä on opittu? Mitä olisi pitänyt oppia? Porisevatko pinnan alla jo uuden kriisin ainekset?

  Milloin iskee seuraava kriisi ja miksi?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat Suomen Pankin johtokunnan jäsen Tuomas Välimäki ja GNS Economicsin toimitusjohtaja Tuomas Malinen.

 • Kyberuhkat, nettihyökkäykset, vaalivaikuttaminen ja sometrollaus ovat aikamme ilmiöitä. Näitä kaikkia käytetään nykyaikaisen kybersodan keinoina. Tämän päivän kybersota tunkeutuu kansalaisten koteihin ja keskelle ihmisten arkea. Myös raja sodan ja rauhan välillä hämärtyy.

  Nojaako Suomen turvallisuusajattelu liiaksi perinteisiin aseisiin? Ovatko aseelliset konfliktit jo vaihtuneet kyberhyökkäyksiin sekä kamppailuun ihmisten mielistä?

  Mikä avuksi kun informaatiosota riehuu valtiollisen vaalien ympärillä? Onko trollausta, valeuutisia, asiatonta ulkopuolista vaikuttamista edes mahdollista torjua nykyisessä nettimaailmassa?

  Vieraana on Kyberuhkia ja somesotaa -kirjan tekijä, tietokirjailija ja kolumnisti Petteri Järvinen.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Sipilän hallituksen viimeinen budjetti on eduskunnan käsittelyssä. Kuka nykyhallituksen budjeteista on hyötynyt? Ketkä ovat menettäneet?

  Onnistuuko Sipilän hallituksen tavoite valtiontalouden tasapainottamisesta ja velkaantumisen lopettamisesta?

  Miksi talouskasvu ja työllisyyden parantuminen eivät näytä pienentävän kestävyysvajetta? Ovatko veronkevennykset syöneet hallituksen kestävyysvajetavoitteet? Vai olisiko verotusta pitänyt laskea työllisyyden nimissä vielä enemmän?

  Vieraana ovat kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.), keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Markus Lohi (kesk.), kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) ja RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Valtiovarainministeriö julkisti talousennusteensa perjantaina. Työttömyyden sulaminen jatkuu hyvällä svengillä, vuonna 2020 työttömyysaste on ministeriön ennusteen mukaan 6,6 prosenttia ja työllisyysastekin kipuaa päälle 73 prosentin.

  Talouskasvu, joka tänä vuonna asettuu vm:n arviossa kolmeen prosenttiin, on kuitenkin hiipumassa. Ensi vuonna jo alle kahteen prosenttiin ja pitemmällä aikavälillä yhden tuntumaan.

  Ennusteet ovat toki ennusteita – kuinka tuottavuutta, työllisyyttä ja talouskasvua pitäisi kohentaa?

  Sakari Sirkkasen haastateltavana on ylijohtaja Mikko Spolander valtiovarainministeriöstä.

 • Kulunut viikko on ollut Euroopan parlamentissa vauhdikas: tekijänoikeusdirektiivi, Orbanin Unkari ja Junckerin puhe.

  Lisäksi arvioidaan millaisia teemoja eurovaaleissa on luvassa, keväällä 2019.

  Sakari Sirkkasen haastateltavina ovat europarlamentaarikot Liisa Jaakonsaari (sd.), Mirja Vehkaperä (kesk.) ja Petri Sarvamaa (kok.).

  Keskustelu tehty torstaina 13.9.

 • Politiikka on täynnä kohuja - somekohuja ja mediakohuja. Useat kohuista ovat päiväperhoja, mutta kohussa poliitikko voi saada myös lähtemättömän leiman ja mainetahran.

  Jos poliitikko leimautuu, pääseekö leimasta koskaan eroon? Voiko kielteisen kohun aiheuttama leima muuttua myöhemmin positiiviseksi?

  Entä kiteytyykö ajan henki tuoreessa ihmisroska-kohussa, jossa tuomiona oli paitsi julkinen häpeärangaistus some-käräjillä, mutta myös puolueen irtisanoutuminen harkitsemattomista puheista, sekä siirto toisiin tehtäviin?

  Entä mikä on noin sadannen Puheet päreiksi -lähetyksen kunniaksi valittu noin sadas päivän politiikan sana?

  Retrospektiivisessä Puheet päreiksi -juhlalähetyksessä mukana myös katsaus viime vuosien puhutuimpiin poliitikkoihin ja taitavimpiin poliittisen sanan käyttäjiin.

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

 • "EU:sta ei koskaan tule linnaketta, joka kääntää selkänsä maailmalle", sanoi komission puheenjohtaja Jean Claude Juncker Euroopan parlamentissa pitämässään viimeisessä Unionin tila -puheessa. Puheensa Juncker aloitti historiallisella viittauksella vuoteen 1913, jolloin Eurooppa eli rauhan tilassa, mutta joka seuraavana vuonna purkautui maailmansotana. "Ei epäterveelle nationalismille, kyllä terveelle patriotismille", viestitti Juncker Euroopan parlamentille ja EU-jäsenmaille.

  Oliko Junckerin viimeinen Unionin tila -puhe hänen poliittinen testamenttinsa? Miten komissiossa nähdään EU:n rooli osana nykyistä muuttuvaa maailmanjärjestystä? Mihin kysymyksiin Juncker otti kantaa? Mihin periaatteisiin EU nojaa brexit-neuvotteluissa?

  Vieraana on Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Sipilän hallitus aikoo helpottaa henkilöperusteista irtisanomista Suomessa. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan henkilöperusteisen irtisanomisen helpottaminen on tärkeä askel työllisyysasteen nostamiseksi 75 prosenttiin.

  Ammattiyhdistysliike ja oppositio vastustavat lakihanketta jyrkästi. Ay-liike näkee esityksen tarpeettomana ja suorastaan haitallisena ja uhkaa poliittisilla työtaisteluilla, mikäli hallitus vie esitystä eteenpäin.

  Löytyykö uudistuksen tueksi tutkimuksellista näyttöä? Synnyttääkö irtisanomisen helpottaminen lisää työpaikkoja? Vai onko uudistus askel kohti epävarmempaa työelämää vailla työllisyysvaikutuksia?

  Entä onko irtisanominen Suomessa liian vaikeaa vai liian helppoa? Onko korkeasta irtisanomiskynnyksestä tutkimuksellista näyttöä?

  Keskustelemassa ovat eduskunnan talousvaliokunnan varapuheenjohtaja Harri Jaskari (kok.) ja työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan jäsen Anna Kontula (vas.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Ruotsin vaaleista muodostui tasainen taisto porvariallianssin ja punavihreän blokin välillä. Alustavien tulosten mukaan porvariallianssi sai 40,3 prosenttia äänistä ja punavihreä blokki 40,6 prosenttia. Molempien blokkien pääpuolueet, sosialidemokraatit ja moderaatit, menettivät kannatusta. Moderaatit enemmän kuin demarit.

  Sen sijaan Ruotsidemokraatit, joka ei kuulu kumpaankaan blokkiin, sai suuren vaalivoiton: 17,6 prosenttia äänistä ja 62 valtiopäiväedustajaa. Voitto oli kuitenkin pienempi kuin ennakkoon arveltiin. Myös laitavasemmiston kannatus kasvoi.

  Ajaako vaalitulos hallituspolitiikan pattitilanteeseen, täysjumiin? Kuopataanko blokkipolitiikka Ruotsissa? Onko edessä Saksan mallinen suuri koalitio? Vai rohkeneeko porvariallianssi yhteistyöhön Ruotsidemokraattien kanssa?

  Keskustelemassa ovat kansanedustajat Juhana Vartiainen (kok.), Sanna Marin (sd.) ja Simon Elo (sin.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Syventyy ja perehtyy politiikan ilmiöihin ja yhteiskunnan syvävirtoihin. Äänessä politiikan toimijat, tarkkailijat ja ajattelijat.

 • Venäjän eläkeuudistukselle on nousemassa sisäpoliittinen seinä pystyyn. Levada-keskuksen kyselyssä peräti 89 prosenttia kansalaisista vastustaa uudistusta. Eläkeuudistuksen vastustus rapauttaa myös Putinin kannatusta.

  Eläkeuudistus on Putinin valtakauden toistaiseksi vaikein ja epäsuosituin hanke, joka koetaan kansalaisten keskuudessa laajasti epäoikeudenmukaisena. Alhaisen elinajanodotteen takia miljoonat venäläismiehet eivät eläisi edes kaavailtuun eläkeikään asti.

  Minkälainen tikittävä poliittinen aikapommi Kremlin kannalta on yhdistelmä, jossa kansalaisten lisääntynyt tyytymättömyys kohtaa Putinin heikentyvän kansansuosion?

  Vieraana on Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

Klipit

 • Yhdysvaltain presidenttikandidaatit Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa suorassa tv-väittelyssä. Debatin jälkikäteisarvioissa Clinton arvioitiin selkeäksi voittajaksi: Clinton osasi asiat, oli valmistautunut.

  Trump sen sijaan on poliitikkona pikemminkin katutappelija: arvaamaton persoona, joka haastaa piittaamatta käytöstavoista tai faktoista. Väittely Clintoninkin kanssa muistutti Trumpin osalta enemmän tosi-tv sirkusta kuin poliittista debattia.

  Mitä äärimmilleen viritetty ja paineistettu tv-debatti poliitikoista puristaa esiin? Mikä ratkaisee, jos sanoilla ja faktoilla ei ole merkitystä?

  Kuva: EPA/Andrew Gombert

 • Mitä VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen oikein tarkoittaa puhuessaan työn tarjonnasta? Millainen on Vartiasien lista, jolla Suomen taloutta saataisiin uuteen nousuun? Vartiainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Kansanedustaja Mikko Alatalon mukaan Suomen ei pidä lisätä takausvastuitaan Euroopan rahoitusvakausvälineessä. Alatalon mielestä Kreikan olisi pitänyt tehdä tarvittavat valtiotalouden leikkaukset viimeistään viime keväänä. Koska näin ei ole tapahtunut, Kreikan tukipakettia ei pidä enää kasvattaa, vaan aika on kypsä Kreikan hallitulle velkajärjestelylle. Päivän kansanedustajaa Mikko Alataloa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Päivän kansanedustajana on RKP:n Thomas Blomqvist. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Politiikkaradion perjantain talkshown vieraana on Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. Markus Leikola ja Jussi Lähde vakiojäseninä. Sakari Sirkkanen luotsaa.

 • Hallitus ajaa kuntauudistusta, kunnat ryhtyvät kapinaan ja keskustaoppositio vastaa välikysymyksellä. Politiikkaradion torstaigrillissä otetaan erä kuntapolitiikkaa. Studiossa ovat Keskustan Anu Vehviläinen, SDP Anneli Kiljunen sekä Sitran julkishallinnon kehittämisjohtaja Juha Kostiainen. Toimittajina Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • Demarien ryhmäjohtaja ei lupaa, että YLEn rahoitus saadaan ratkaisua vuoden loppuun mennessä. Jouni Backman toisaalta kritisoi toista päähallituspuoluetta kokoomusta vastuunkantamattomuudesta. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Päivän kansanedustaja -haastattelussa Sirkka-Liisa Anttila syyttää kuntaministeri Henna Virkkusta politikoinnista. Anttilan mukaan Suomessa ei voi tehdä kuntauudistuksen kaltaisia isoja poliittisia uudistuksia sanelemalla ja pelkällä poliittisella vallalla, vaan kuntapäättäjät on otettava aidosti mukaan keskusteluun. Virkkusen tapa toimia on Anttilan mukaan pelkkää valtapolitiikkaa. Sirkka-Liisa Anttilaa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Politiikkaradiossa selvitetään mikä mahdollistaa henkisen väkivallan työpaikoilla ja olisiko sovittelu se avain, jolla työpaikan lukkiutuneet ihmissuhdetilanteet saataisiin avattua ja työuria pidennettyä.

  Raimo Tyykiluodon vieraana on työyhteisösovittelun tutkija Timo Pehrman.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä