Radio Suomi Jyväskylä

Radio Suomi Jyväskylä: Lääketieteen ja vaihtoehtoisten hoitojen vastakkainasettelu ei auta potilasta

 • 1 h 10 min
 • toistaiseksi

Noin joka kolmas suomalainen turvautuu vaihtoehtoisiin hoitomuotoihin jossain vaiheessa elämäänsä. Useimmat lääkärit suhtautuvat lääketieteen ulkopuolisiin hoitoihin torjuvasti tai "käytettäköön, jos niistä koetaan olevan apua" -asenteella.

Voitaisiinko sekä lääkärit että täydentävien hoitojen antajat saada hoitamaan ihmisiä rinta rinnan, yhteisenä tavoitteena suomalaisten terveyden paraneminen?

Rakentavaa keskustelua Radio Suomen iltapäivälähetyksessä olivat käymässä Tampereen yliopiston tutkija Pia Vuolanto, Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Vesa Kataja, vyöhyketerapeutti Sini Laukkanen ja jyväskyläläinen Ambrosia Valoriihi, joka on selvinnyt kahdesta syövästä. Lisäksi nauhoituksilla puhuvat Tampereen yliopiston dosentti Pauliina Aarva sekä syövästä selvinnyt loppilainen Sanna Palviainen. Toimittajina Heli Kaski ja Matleena Ylikoski.

Lähetykset

 • ti 22.11.2016 12.30 • Yle Areena

Jaksot

 • Pakkanen paukkui sopivasti Jyväskylän satamassa lauantaina 5.1.2019, kun Radio Suomen alueellinen lauantailähetys sukelsi savuisiin nuotiotunnelmiin. Kaupungin keskellä kotakahvilan nuotiolla mieleenpainuvimpia luontoretkiä muistelivat jyväskyläläinen Harri Räihä sekä kaupungin matkailu- ja markkinointipäällikkö Susanne Sarvilinna. Yllättäen kumpaakin yhdisti viehtymys liikkua luonnossa vesiteitä pitkin. Harri Räihän mieleen nuotion loimu toi mieleen muistoja erämaasta:

 • Jämsäläinen Matti Jokiniemi on ehtinyt tehdä yhtä jos toista. Mies näyttelee, toimii kyläaktiivina ja metsästää, mutta tunteepa hän hävittäjälentokoneet siinä missä ladun tekemisenkin. Nykyään Jokiniemi on paikallisen latuosuuskunnan toimitusjohtaja, rahastonhoitaja, sihteeri ja työmies. Radio Suomen lauantailähetyksessä 29.12.2018 Riina Mäentausta kävi hiihtämässä Jämsän Himoksen ensilumenladulla. Siellä vastaan tuli latua hoitavan Jokiniemen lisäksi hiihtäjät Tommi Rasi sekä Pepi Salonen, joka iloitsi treenibaanastaan:

 • Tämä saa sydämen tykyttämään. Jos mielisi tekee huutaa, vaan et kehtaa, kuuntele tämä. Japanilaisen taistelulajin, kendon, harrastajista lähtee ääntä ja pelottavaa sellaista.

 • Mikael Lampisen joulu kuluu automarketin kassalla. 21-vuotias nuorimies kertoo olevansa työssä kaikki mahdolliset pyhät. Ihmisrakas Lampinen tykkää morotella tuttuja ja rupatella asiakkaiden kanssa ostosten lomassa. Kilpailuhenkinen luonne pistää vauhtia viivakoodailuun. Lampinen ei pääasiassa kummastele asiakkaiden ostoksia, mutta sillon tällöin joku ostos hihnalla saa miehen uteliaaksi. Toimittajana Prismassa Riika Raitio.

 • Jyväskyläläinen Venla Kupiainen elää tavanomaista nuoren naisen elämää. Hän opiskelee, seurustele ja harrastaa tanssia. Arjessa Kupaista varjostaa kuitenkin jäytävä yksinäisyyden tunne, josta on vaikea päästä eroon. Lomakaudet ja joulu ovat esimerkiksi vaikeita aikoja, sillä silloin yksinäisyyden tunne voi ryöpsähtää voimakkaaksi. Kupiainen joutui kestämään vuosia kiusaamista, minkä jäljiltä hänen on ollut vaikea uskoa, että toiset ihmiset pitäisivät häntä tutustumisen arvoisena. Radio Suomen alueellisessa lauantailähetyksessä Keski-Suomesta Kupiainen kertoo yksinäisyydestä sekä siitä, miten sitä hänen mielestään voi kitkeä:

 • Marko Virtanen erotettiin JYPin päävalmentajan pestistä viime keväänä. JYPissä aikanaan pelannut ja organisaatiossa kymmenen vuotta valmentanut Virtanen ei ole seuralle katkera. Sanonta kuuluukin, että on liigavalmentajia, jotka on erotettu, ja on liigavalmentajia, jotka tullaan erottamaan.
  Nyt Virtasella on ollut aikaa kaikelle sille, mikä on jäänyt tekemättä kiekkouran aikana. Kiekko on kuitenkin koko ajan mielessä, nyt katsetta on käännetty pikku hiljaa kohti tulevaisuutta jääkiekon parissa.
  Marko "Veltsu" Virtanen vieraili Radio Suomi Jyväskylän lauantailähetyksessä jutustelemassa Jussi Lindroosin kanssa.

 • Laulaja, lauluntekijä ja opettaja Antti Kleemola tehtailee kappaleita monille suomalaisille artisteille, mutta myös itselleen. Tällä hetkellä musiikin moniottelija on tyytyväinen työtilanteeseensa. Hän pystyy yhdistämään musiikin tekemisen ja opettamisen. Lauluja kirjoittaessaan hän noudattaa Laura Sippolan oppia, jonka mukaan kirjoittaessa on paras mennä häpeää kohti. Mikä itselle on kipeää, koskettaa todennäköisesti myös muita. Tänä vuonna Kleemola julkaisi yhden henkilökohtaisimmista lauluistaan, joka kertoo pojan suhteesta äitiinsä. Antti Kleemola Mikko Maasolan vieraana Radio Suomen Jyväskylän lauantailähetyksessä:

 • Jyväskylässä paikallisliikenteen busseilla pääsi jälleen huristelemaan maksutta lauantana 8.12.2018 - sillä edellytyksellä, että päässä oli tonttulakki. Tonttulakkia ei tosin kukaan ole ennalta määritellyt. Myös näkymätön tai asenteeseen perustuva lakki kelpasi maksuvälineenä. Radio Suomen lauantailähetyksessä Riina Mäentausta ja juontaja Mikko Maasola seurasivat, millä mielellä väki kulki onnikalla erikoisena päivänä. Osa osasi ottaa tilaisuudesta ilon irti tekemällä bussiretkestä kiertoajelun. Seppälän pysäkillä bussia odotti Riitta Sillanpää:

 • Itsenäisyyspäivän 6.12.2018 alla professori ja myyrätutkija Hannu Ylönen kohtasi yllätyksen. Hänelle myönnettiin korkea-arvoinen kunniamerkki, Suomen Valkoisen Ruusun I luokan ritarimerkki. Itsenäisyyspäivän aattona moni asia oli kuitenkin auki - esimerkiksi se, millä perusteilla se on hänelle myönnetty ja kenen pyynnöstä? Se oli kuitenkin selvää, että tunnustus tuntui hyvältä. Radio Suomen Jyväskylän aamulähetyksessä Ylönen katsoi, että kunniamerkki ei ole tunnustus yksin hänelle, vaan koko tiimille, jonka kanssa hän tutkijana on tehnyt työtä. Tunnustuksen saaminen ihmetytti paitsi tutkijaa itseään myös vähän hänen teini-ikäisiä lapsiaan:

 • Lapsuudessa topakalla pikku-Minnalla oli tapana kauhistella kauppiasisälleen, miten ruokakaupassa myytävät kukat syövät kukkakauppiaiden elantoa. 22-vuotiaana hän ilmoitti ryhtyvänsä itse kukkakauppiaaksi. Jyväskyläläisessä Parviaisen kauppiassuvussa asiaa ei kummasteltu, ja suvun hyvä maine auttoi nuorta naista alkuun. Minna Savolaisen yrittäjäura sai huomiota tänä vuonna, kun 44-vuotias kukkakauppias valittiin Keski-Suomen vuoden yrittäjänaiseksi. Savolainen muisteli uransa vaiheita Riika Raition haastattelussa Radio Suomen lauantaivieraana.

 • Kirjailija ja rikospoliisi Mikko Porvali tuntee harteillaan isovanhempiensa kokemukset, mutta ei pane sitä pahakseen. Porvali ammentaa kirjoissaan sukunsa historiasta. Hän arvostaa sitä, että on itse voinut tehdä valintoja vapaasti, toisin kuin esimerkiksi isovanhempansa. Porvalin ura poliisina oli vähällä tyssätä heti alkuunsa pahaan silmien taittovirheeseen, mutta lääketiede tuli avuksi. Työkseen Porvali tutkii rikoksia, mutta tuntee samalla vetoa selvittää, mitä lähihistoriassa todella on tapahtunut. Radio Suomen Jyväskylän lauantailähetyksessä Mikko Porvali kertoo, miten hän onnistuu yhdistämään monta vaativaa työtä:

 • Muusikko Timo Rautiainen on kolmen lapsen isä ja myös jo isoisä. Hän tuli isäksi ensimmäistä kertaa 25-vuotiaana. Nuorena isänä Rautiainen olisi mielellään ottanut vastaan sen maltin ja läsnäolon taidon, joka vaikkapa nelikymppisellä isällä yleensä on. Oma isä opetti Rautiaiselle mm. käytöstapoja ja kunnioittavaa suhtaumista naisiin. Tärkeä muisto hänestä liittyy kansanmusiikkiin. Kuuntele Timo Rautiaisen mietteitä isyydestä Radio Suomen lauantaiaamussa. Toimittajana Riika Raitio.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Radio Suomen Jyväskylän alueellisessa lauantailähetyksessä joukko eskari-ikäisiä lapsia pohti, mitä eduskuntavaaleissa tapahtuu ja mitä vaalisalisuus oikein tarkoittaa. Jyväskyläläislapsilla oli myös terävät näkemykset siitä, millaista tyyppiä he äänestäisivät kansanedustajaksi ja mitä tämän pitäisi lasten, Suomen ja maailman eteen tehdä. Toimittaja on Riina Mäentausta:

 • Monelle nuorelle muutto asuntolaan on ensimmäinen kosketus aikuiselämään. Se tarkoittaa monien arkisten asioiden, kuten esimerkiksi ruuan laittamisen opettelua. Asuntoloita on pidetty joskus ankeina paikkoina, joissa on vaikea viihtyä. Radio Suomen iltapäivä Jyväskylässä sai vieraakseen joukon asuntolaelämään tutustuneita ammttiin opiskelevia keskisuomalaisnuoria. Henri Bergin haastattelussa hymy ja jopa nauru oli niin herkässä, ettei asuntolasta ainakaan masena tai masentolana kannata puhua.

 • Neulomisesta innostunut bloggaaja ja matemaatikkotohtori Johanna Ärje hakee aina vain vaikeampia neulomishaasteita. Mikko Maasolan aamulähetyksessä hän kertoi, että parhaillaan työn alla on pohjoinen taivaankansi tähtineen. Mutta mikä kiehtoo neulomisessa ja onko käsillä tekemisen, keskittymisen ja ajattelemisen taidon välillä selvä yhteys?

 • Kulta on jalometalli, jonka arvoa ei aika himmennä. 2010-luvun alussa kullan maailmanmarkkinahinta nousi niin korkealle, että vanhojen kultakorujen ostajia oli runsaasti liikkeellä. Myös kultasepänliikkeiden tiskeille oli silloin jonoa. Nyt meno on tasaantunut, mutta vanhoja kultakoruja myydään ja ostetaan silti edelleen tasaiseen tahtiin. Kultakauppias Marko Parkkola on ollut alalla pitkään ja pyörittää muun muassa Jyväskylässä kultasepänliikettä, jonka tiskille on tuotu kultainen kihlasormus jos toinenkin - joskus jopa vähän murjottuna. Parkkolan tapasi lasivitriinin ääressä Riina Mäentausta:

 • Jyväskyläinen Lea Rautakoski ei ole koskaan pelännyt muutosta, vaan on tarttunut uuteen täydellä tarmolla ottamalla asioista selvää. Ilmastonmuutosta koskeva keskustelu herätti myös liki ysikymppisen Rautakosken. Hän tajusi toimineensa koko elämänsä ajan monessa asiassa ilmastoystävällisellä tavalla, mistä on esimerkkinä etenkin rakas harrastus eli puutarhaviljely. Rautakoski oli maaliskuisena lauantaina matkalla ilmastoaiheiseen vaalipaneeliin tyttärensä kanssa, kun seuraan liittyi toimittaja Riika Raitio:

 • Radio Suomen aamussa vieraillut jyväskyläläinen johtajia konsultoiva Matti Hirvasella on urheilutaustaa, josta voi ammentaa myös johtamisen taitoja. Johtajaklubistakin tuttu Hirvanen toteaa Hanna Talikaisen haastattelussa, että kaikista ei toki välttämättä tule johtajia - mutta johtajuutta voi itse kukin meistä opetella. Alkuun voi lähteä vaikka siitä, miten johtaa itseään.

 • Nyt tai ei koskaan, ajatteli Anne Nyrönen ja opiskeli muutama vuosi sitten eläintenkouluttajaksi. Nyt Nyrönen tekee töitä koirien ja niiden omistajien kanssa. Sitä ennen Nyrönen työskenteli 10 vuotta puhelinoperaattorin asiakaspalvelussa. Se on muuten homma, josta on hyötyä myös naisen uudella uralla. Anne Nyröstä haastattelee Riina Mäentausta:

 • Vanhempana saa olla tarkkana, mille musiikille lapset kotona altistuvat. Hankasalmella 11-vuotias Valtteri Laitinen kuuli kotonaan vanhaa tanssimusiikkia ja tykästyi. Kaiken kukkuraksi Valtteri otti oppia nettivideoista ja opetteli itse soittamaan kitaraa. Viehtymys vanhaan tanssimusiikkin ja kitaransoittoon vei nuoren pojan mennessään siinä määrin, että hän päätyi samalle keikkalavalle tangokuningas Kyösti Mäkimattilan ja Varjokuvan kanssa. Valtteri Laitinen kertoo nyt, miten sai naiset kyyneliin ja miten jäi kiinni vanhan tanssimusiikkin:

 • Jyri Hiltunen heräsi sotettomaan aamuun helpottuneena: työt säilyvät Keski-Suomessa. Hiltunen työskentelee Keski-Suomen keskussairaalan "kovispuolella" leikkaushoitajana. Myös muualla Euroopassa hoitajana työskennelleellä Hiltusella on näkemyksiä siitä, miten soteasiat tulisi Suomessa järjestää kustannustehokkaasti ja järkevästi. Toimittajana Riika Raitio.

 • Harva tiesi mitään Pihtiputaasta ennen maaliskuuta 1969. Sitten tapahtui joukkosurma, joka käänsi koko Suomen katseen kyläpahaseen.

 • Jos se ei ole kaunokirjallisuutta, se on tietokirja? No ei ihan niinkään. Osa tietokirjoiksi kutsutuista kirjoista on silkkaa fiktiota.

 • Kun aamureportteri Timo Hytönen pestautui rengiksi Jämsän Hirvikartanoon sai renkikin pusun. Sen moiskautti Sauli-hirvi, joka Jennin keralla asustaa kartanon hirvihaassa. Albert-rengin nimen saanut reportteri joutui kuitenkin ensin lämmitystyöhön yhdessä kartanon isännän Jouko Partion kanssa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä