Aktuellt 17

pe 30.12.2016

 • 30 min
 • ei kuunneltavissa

E-post: aktuellt@yle.fi

Lähetykset

 • pe 30.12.2016 17.40 • Yle Areena

Jaksot

 • Det skulle vara dagen-D för den omtvistade valfrihetslagen, dagen då hela vårdreformen skulle ta ett steg vidare. Men så blev det inte. På slutrakan beslöt Centern att sätta sig på tvären - delvis - och därmed fortsätter den politiska tvisten.

  En annan tivst som fortsätter är den i Katalonien. Spanska regeringen hotar nu att häva det katalanska sjävstyret. Det här eftersom Katalonien fortsätter vägra svara på om man utlyser sig självständigt eller inte.

  Allt fler medborgare har svårt att navigera i den växande digitala djungeln. Men vem ska hjälpa dig med alla de nya tjänster som samhället kräver att du ska behärska? För tillfället finns det inget klart svar, men nu diskuteras det om biblioteken kunde börja hjälpa?

 • Vårdreformen har lett till nya bråk inom regeringen. Vissa hann redan varna för en ny regeringskris, innan statsminister Sipilä och finansminister Orpo snabbt gick ut och försäkrade att allt är frid och fröjd.

  Men valfriheten, och isynnerhet de planerade kundsedlarna, fortsätter att få hård kritik av experter. Och det återstår en lång väg att gå innan vård- och landskapsreformen kan ros i land.

  Kommunfusioner väcker alltid starka känslor, men brukar drivas igenom med ekonomiska motiv. Ny forskning visar ändå att det inte alls sparar pengar. Tvärtom blir det lätt dyrt med centralisering, antagligen också inom de framtida landskapen.

  I kölvattnet av Kataloniens nya självständighetssträvan, är det nu många som frågar sig vad Baskien tänker, inte minst EU som är rädd för en dominoeffekt. I Baskien stöder man Katalonien, men få är redo att riskera sin nuvarande ställning.

  Tvisten mellan Baskien och Spanien går långt bak, det gör också konflikten mellan israelerna och palestinierna. En grupp som ändå har glömts helt bort är beduinminoriteten, som blir allt mera trängd.

 • Ett unikt fall i finländsk rättshistoria har inletts vid Högsta domstolen. Riksåklagare Matti Nissinen misstänks för jäv och nepotism, men kan komma undan med bara böter.

  Nätkampanjen #MeToo har spridit sig som en löpeld över världen det senaste dygnet. Också här i Finland är det många kvinnor som vittnar om att sexuella trakasserier fortfarande förekommer. Det är ändå sällan frågan om en väldigt medveten maktutövning, konstaterar mansforskaren Bert Bjarland.

  Faktum är ändå att ojämlikheten mellan könen ökar, i synnerhet i u-länder, visar en färsk FN-rapport.

  Finnwatch prickar igen Wärtsiläs fabrik i Indien. De anställda har börjat behandlas bättre, men de jobbar fortfarande för slavlöner.

  Vi besöker också Finlands dyraste grop som finns i Pyhäjoki. Här räknar Fennovoima med att bygga sitt nya kärnkraftverk inom några år, ett bygge som delar lokalbefolkningen.

 • Vårdreformen, och i synnerhet valfriheten, väcker farhågor bland de som kämpa med många sjukdomar. Redan nu är de multisjukas situation svår.

  Irak står på randen till inbördeskrig. Kurderna vill bli självständiga och behålla oljestaden Kirkuk, men Irak sätter hårt mot hårt med hjälp av Iran. Ett fullskaligt krig är ändå osannolikt, bedömer Per Jönsson, Mellanösternexpert vid Utrikespolitiska institutet i Sverige.

  I Europa fortsätter högervindarna att blåsa friskt efter valet i Österrike, som segrades av de konservativa och högerpopulisterna, som nu planerar att börja regera tillsammans.

  Allt fler traditionella konservativa partier flirtar med högerpopulisterna. Det här gör också de svenska Moderaterna, som nu börjar följa sitt nya mera högerideologiska partiprogram.

  Här hemma försöker Blå framtid tvätta av sig populiststämpeln, nu när man snart blir ett riktigt parti.

  Centern har under veckoslutets partikryssning försökte hitta ny kurs och för att undgå fler motgångar. Partiet kämpar fortsättningsvis i motvind.

 • - En unik rättegång pågår i Sverige där huvudfrågan är om nätvåldtäkter går att jämställa med fysiska övergrepp?
  - Ayla Albayrak är den första journalisten från ett EU-land som har dömts till fängelsestraff i Turkiet. Fallet är ett exempel på att Turkiet under året har gått in för en hårdare linje mot journalister.
  - Donald Trump håller ikväll ett tal där han drar upp en ny hårdare Iran-strategi. Trump jagar nu febrilt efter en politisk seger.
  - Kolsänkorna är på tapeten i EU igen - Finlands linje vann i kommissionen, men i ministerrådet kan det vara stopp.

 • Under det senaste året har 21 asylsökande familjer körts ut på gatan till ett papperslöst liv. Vi får träffa en av dem i det gömställe där de just nu bor. Hör också ansvariga ministerns svar.

  Det blev inget beslut gällande valfriheten i vårdreformen. En av smärtpunktena är kundsedlarna.

  Niinistö har enligt Yles undersökning ett understöd på 80 procent. Ovanliga siffror för en västerländsk demokrati. Professorn i statsvetenskap Åsa von Schoultz kommenterar.

 • Det är fortsättningsvis oklart om den spanska regionen Katalonien har förklarat sig självständig eller inte och Spaniens premiärminister Mariano Rajoy kräver Katalonien på klara besked. Katalanen Jordi Vilanova hoppas på förhandlingar, medan utrikesredaktör Viktor Heikel konstaterar att regionens ledning har en dålig förhandlingsposition. I Södra Finland ställer de senaste dagarnas regn till med trafikproblem och oro för översvämningar i fastigheter. I Island ser man hur klimatförändringen får glaciärerna att smälta allt snabbare. I New York förbereder man sig för stigande vattennivåer bland annat genom att ändra på byggnader nära stranden.

 • Riksdagspolitiker tycker att regeringens nya förslag om valfriheten i vårdreformen är bättre än det tidigare, men att många problem kvarstår. Eva Slotte från Kommunförbundet konstaterar att det finns många frågentecken kvar. Statens revisionsverk har granskat statens IT-säkerhet och funnit många allvarliga brister. Efter besked om att kärnreaktorbygget i Olkiluoto försenas ytterligare överväger Strålsäkerhetscentralen STUK på nytt när man kan ge reaktorn driftslov. Liberia håller presidentval och för första gången verkar makten bytas utan våld. Elisabeth Rehn är personligt bekant med den avgående presidenten Ellen Johnson Sirleaf och konstaterar att hon har fått en stor betydelse för Liberia och hela Afrika.

 • Regeringen kom under natten överens om ett nytt förslag för hur valfriheten i vården ska ordnas. Det kritiserade tvångsbolagiserandet av offentlig vård saknas i det nya förslaget.
  I Nakkila arbetar man för att få igång lokal tågtrafik efter att kommunikationsminister Anne Berner (C) nyligen lät förstå att sådana lösningar kan bli möjliga när tågtrafiken konkurrensutsätts. Andreas von Weissenberg från Finlands Röda kors berättar om bakgrunden till att Röda korset drar bort hjälparbetare från Afghanistan.

 • Nobels fredspris går i år till nätverket ICAN för arbetet med att förbjuda alla kärnvapen i världen. Enligt fredsforskare Tarja Cronberg, som är en av Finlands representanter i ICAN, är det en tydlig politisk signal att fredspriset just i år går till antikärnvapenrörelsen. Det globala kärnvapenhotet har blivit mera överhängade säger hon.

  Först beslöt riksdagen att börja förstöra sina offentliga besökarlistor, nu tänker också ministerierna börja med samma sak. Vad är det riktigt som håller på att hända med våra offentlighetsprinciper?

  Den första motgången i höstens avtalsförhandlingar är nu här - Pappersförbundet hotar med strejk.

  Vi hör också vad den så kallade stadsdirektörsmaffian smidde för planer under sitt historiska möte i Helsingfors igår kväll. Och vad man tänker om den här nya maktfaktorn i regeringen, i synnerhet inom landsbygdspartiet Centern?

 • Dragkampen mellan regeringen och landets största städer blir allt hårdare. Medan regeringen och isynnerhet Centern blir allt svagare, vädrar nu en ny stadsdirektörsmaffia, ledd av Jan Vapaavuori, morgonluft.

  Det största hotet mot Finlands inre säkerhet är de ökade klyftorna i samhället. Inrikesministeriet har nu kommit fram till samma sak som forskare och all världens docenter redan länge har varnat för. Enligt ungdomsforskaren och socialarbetaren Matilda Wrede-Jäntti är det här på tiden, för marginaliseringen är tickande bomb.

  Målet de nya säkerhetsstrategierna är att Finland ska bli världens tryggaste land. I ett av världen otryggaste länder, Afghanistan, är segregering ändå det minsta problemet - mord, tortyr och kidnappningar sker dagligen och ingen går säker. Ändå avvisar Finland människor dit på löpande band, vilket kritiseras hårt av Amnesty. Men Migrationsverket låter sig inte påverkas av kritiken.

  Vi diskuterar också valet av årets Nobelpris i litteratur, som alltså går till den brittiske författaren Kazuo Ishiguro. Ett liten överraskning, men ett väldigt okontroversiellt val, bedömer vår kulturredaktör Anna Dönsberg.

 • Krisen mellan Spanien och Katalonien blir allt djupare. Katalonien verkar ha målat in sig i ett hörn, samtidigt är folket trött på det utdragna politiska spelet.

  I Storbritannien kämpar man med egna politiska utmaningar. Premiärministern Theresa May försökte idag lugna ner paniken inom de konservativa och rädda sitt skinn. Hennes viktiga tal höll ändå nästan på att förstöras av hostattacker.

  Här hemma lyckades regeringen rädda sitt skinn och behålla riksdagens förtroende i frågan om tågtrafikens framtid.

  Den ekonomiska tillväxten har inte förbättrat arbetsförhållandena för de mest utsatta på arbetsmarknaden - tvärtom. Allt fler tvingas nöja sig med bara snuttjobb.

  Samtidigt finns det nu en vilja att göra det lättare att ta in utländsk arbetskraft, vilket delar på åsikterna.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä