Vega Lördag

la 31.12.2016

 • 57 min
 • ei kuunneltavissa

Om hem och hus med familj, fritid, hobbyer och hälsa.

Lähetykset

 • la 31.12.2016 12.55 • Yle Areena

Jaksot

 • Underhållande och inspirerande samtal om hem, händelser och hobbyer.

 • Om du upplever imponerande dansuppträdanden är det sannolikt koreografen och regissören Reija Wäre som står bakom planeringen av dem. Hon är en av Finlands mest anlitade koreografer och senast kunde vi se hennes verk i UMK-sändningen. Hon hinner sticka sig in under direktsändningen, innan hon ska åka på dansrepetition med popartisten Antti Tuisku.

 • Det är oroväckande många gymnasiestuderande som lider av skolutmattning och därför driver Yle kampanjen Pressad. Årets studentskrivningar drar igång på allvar på måndagen 12.3 och redaktören Nanna Stenberg-Gustafsson besöker studion för att ge stresshanteringstips. Barn och unga behöver kunskap om sexuella trakasserier, och om vad som är rätt och fel. Rektor vid Kungsvägens skola, Jouni Piippo, har sett frågan som viktig redan innan #metoo-kampanjen.

 • I Efter Nio radio utmanar Sonja och Mårten sina gäster till att utmana sig själva. Som frilansare och egenföretagare har författaren Philip Teir rätt bra koll på sin ekonomi. Men hans kontoutdrag fylls av idel små och rätt onödiga summor. Det är en kopp kaffe här, en lunch på stan där och kanske en latte på eftermiddagen. Fort blir de här små summorna stora på längre sikt. Därför utmanar Philip Teir sig själv att under två veckors tid gör ett köpstopp som gäller allt utom den mat som han köper i matbutik för att tillreda hemma. Med och diskuterar konsumtion och privatekonomi är också bankdirektören Oscar Taimitarha. Produktion: Parad Media.

 • Underhållande och inspirerande samtal om hem, händelser och hobbyer.

 • Underhållande och inspirerande samtal om hem, händelser och hobbyer.

 • Legendariska redaktören Bertil "Berra" Lindell går i pension efter 40 år på Rundradion. Han är en livsentusiast och kommer att fortsätta utforska sin omgivning också efter ett regelrätt arbetsliv. Att tappa sav från björken är något han har tänkt fördjupa sig härnäst. Melodifestivalen brakar loss lördagen 10.3 och nu kan du vinna biljetter till schlagerfesten med stort S. Ring in till studion på numret 0600 11 12 13 och sjung en snutt av din favoritschlager. Svenskfinlands mest "eurovisa" personer Eva Frantz och Johan Lindroos väljer vinnarna tillsammans med Kike Bertell strax efter kl.12. Då får vi också veta mer om kvällens UMK - Tävlingen för ny musik och hur valet av Finlands eurovisionsbidrag går till.

 • I Efter Nio radio utmanar Sonja och Mårten sina gäster till att utmana sig själva. Finländarna dricker mest kaffe i världen och journalisten och trebarnspappan Peter "Petski" Westerholm är inget undantag. Han dricker upp till sju koppar om dagen. Han upplever själv att det är för mycket och har insett att många av hans vardagsrutiner helt styrs av kaffedrickandet. Under en veckas tid utmanar Petski sig själv att leva helt utan kaffe. Hur förändras vardagen när man avstår från något man upplever nödvändigt? Med och diskuterar kaffets hälsoeffekter är också allmänläkaren Robert Bergholm. Produktion: Parad Media.

 • Underhållande och inspirerande samtal om hem, händelser och hobbyer.

 • Skådespelaren och pedagogen Marina Motaleff besöker studion. Hon har intresserat sig för Martin Luthers fru Katharina von Bora och vi får bland annat höra mer om den speciella kvinnan.

 • Vega Lördag gratulerar Estland på sin 100-årsdag lördagen 24 februari. Kulturredaktörerna Marit Lindqvist och Johanna Grönqvist ger tips på estniska filmer och böcker. Det blir allt svårare att skilja fakta från åsikter på internet. Det finns sammanlagt åtta digitala färdigheter du ska lära dina barn. Redaktören Charlotte Lindroos ger mediefostrande vägledning. Dessutoom får vi veta mer om hennes dokumentär "En tagg i hjärtat". Filmen handlar om två mammor, som frivilligt avstått från sina barn.

 • I Efter Nio radio utmanar Sonja och Mårten sina gäster till att utmana sig själva. Mia Hafrén upplevs som en dominant person. Under några veckor har hon utmanat sig med att ha en nedtonad roll på arbetsplatsen, att inte uttrycka sina åsikter och inte styra och ställa som vanligt. Hon försöker ha en låg profil helt enkelt.
  - Min utmaning är inte att prata mindre utan att lyssna mer, säger hon. Vi har en dålig lyssnarkultur över lag, anser både hon och coachen Christine Suvanto som också medverkar i veckans Efter Nio radio. Hur ska man göra för att bli en bättre lyssnare och ska man ändra på sin personlighet? Produktion: Parad Media.

Klipit

 • Gåkampen närmar sig sitt slut. Har Yle Vegas soffpotatisar Karisn, Mirja och Synnöve fått bättre kondition?

 • Michelle Gustafsson i Karis som tog time-out med studierna.I stället satsar hon det här året på att resa runt i världen och bekanta sig med sådant som ligger nära hjärtat. Som till exempel naturskydd. I slutet av augusti blev det en resa till Afrika och Botswana

 • Tiinas soffpotatisar presenteras, första länken, Gåkampen2016 kör igång. Lite coachning av Ian Granström, före detta soffpotatis numera aktiv motionär och idrottare.

 • Nu är det dags för soffpotatisarna Karin Svahnström, Synnöve Lindholm, Mirja Koponen och hennes man Arto att testa konditionen under ledning av idrottsinstruktör Heikki Kiili.

 • Soffpotatisarna Karin Svahnström och Synnöve Lindholm begrundar resultaten på sina konditionstest. En ny PT presenteras.

 • "Välkomna på föräldramöte allihopa! Vi samlas först i matsalen och sedan i de enskilda klassrummen." Den nya läroplanen uppmanar till större föräldradelaktighet i skolan, ändå är det alltid lika obekvämt när klassföräldrarna skall väljas. Följ med på terminens första föräldramöte i Kårböle lågstadium och träffa både föräldrar och lärare.

  Antti är en pappa som på grund av sitt jobb inte hinner göra mycket mer än läxor med sina barn. Läraren Klaus Grönqvist säger att lite tvång ibland är nödvändigt för att få med föräldrarna och rektorn Mia Förars Pöytäniemi säger att skolan måste bli bättre på att hitta de former som fungerar för både föräldrar och lärare.
  Red. Heidi Grandell-Sonck

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä