Amerikankirjeitä Pöljän-kylälle

Taimi Rissanen lähtee Amerikkaan piikomaan vuonna 1947. Kotiin jää kaksi tytärtä, 10-vuotias Anneli ja 17-vuotias Kaija sekä osittain halvaantunut työkyvytön mies Eino. Taimi on Amerikassa aina vuoteen 1951 asti. Koko tämän ajan perhe käy tiivistä kirjeenvaihtoa.
Kuusiosaisessa sarjassa kurkistetaan asiantuntijoiden avulla tämän kirjeenvaihdon avaamiin teemoihin. Kenkälaatikkoon pakatun kirjeenvaihdon löysi Annelin tytär Ulla Kasurinen.

Ohjelmasarjassa kuljetaan Ullan matkassa kirjeiden avaamaan maailmaan: jälleenrakennuksen aikaan, jolloin kahvi oli kovaa valuuttaa, Taimin epätoivoiseen tehtävään ylläpitää kotia Atlantin takaa ja Pöljän kylään, josta on aina lähdetty maailmalle. Rissasten perhe kokee näiden viiden vuoden aikana monta ajalle tyypillistä asiaa: tavaroiden vapautumisen pikkuhiljaa säännöstelystä, pahennusta herättävän Kaijan raskauden ennen avioliittoa ja lopuksi vuoden 1951 lopulla Kaijan ja hänen miehensä yllättävän arpajaisvoiton, "amerikanraudan", jota ei huonojen teiden takia pystytä ajamaan Pöljän kylälle.

Jaksot

 • Taimi palaa Amerikasta Suomeen vuonna 1951. Viiden Amerikassa vietetyn vuoden aikana vanhempi tytär on mennyt naimisiin, voittanut miehensä kanssa arpajaisissa "amerikanraudan" ja synnyttää juuri toista lastaan. Nuorempi tytär Anneli on 15-vuotias omapäinen nuori ja Eino edelleenkin työkyvytön ja vaimoaan kaipaava aviomies. Historiasarjan on toimittanut Seija Aunila.
  Kuva: Kaijan ja Ekun voittoauto

 • Sarjan viidennessä osassa matkataan vesireittien ja rautatien varrelle Pöljän kylälle. Juuri hyvät liikenneyhteydet mahdollistivat sen, että Pöljän kylältä on aina lähdetty maailmalle. Paikallishistoriaa tutkinut historianopettaja Aira Roivainen on selvittänyt kyläläisten kohtaloita ja kirjoittanut niistä tarinoita. Historiasarjan on toimittanut Seija Aunila.
  Kuva: Pöljäläisiä Pöljän pysäkillä

 • Amerikkaan lähteneen Taimin yksi päähuolista on vanhemman tyttären Kaijan ruumiillinen ja moraalinen puhtaus. Taimi lähettää deodorantteja ja saippuoita sekä kehottaa Kaijaa pysymään siveydentiellä. Äidin varoitukset eivät kuitenkaan tehoa, vaan tapahtuu se mitä viimeiseksi toivotaan. Kaija tulee raskaaksi ennen naimisiinmenoa. Asiantuntijana on synnytyksistä ja äitiydestä väitöskirjan tehnyt Hilkka Helsti. Historiasarjan on toimittanut Seija Aunila.
  Kuva: Kaijan ja Ekun hääkuva.

 • Vuonna 1947 Amerikkaan töihin lähtenyt Taimi yrittää kovasti luoda kotia valtameren takaa. Hän lähettää vimmatusti paketteja ja ohjeistaa kahta tytärtään, mutta se ei estä äidin ikävää. Nuorempi tytär Anneli itkee ja huutaa usein unissaan äitiä. Kodin muodostumista tutkinut Saara Jäntti pohtii ohjelmassa Taimin toimintatapoja. Sarjan toimittaja on Seija Aunila.
  Kuva: Anneli morsiusneitona Kaijan ja Ekun häissä

 • Amerikankirjeitä Pöljän kylälle -historiasarjassa on edetty toiseen jaksoon. Perheen äiti Taimi on saapunut Amerikkaan ja alkaa lähettää paketteja kotiin perheelleen. Paketteja myymällä perheen toimeentulo on turvattu. Paras myyntiartikkeli jälleenrakennuksen aikana oli tietysti kahvi. Asiantuntija ohjelmassa on historiantutkija ja tietokirjailija Mikko Laakso. Ohjelmasarjan toimittaja on Seija Aunila.
  Kuvassa Eino, Kaija ja Anneli Rissanen.

 • Eletään vuotta 1947. Rissasten perhe on taloudellisissa vaikeuksissa.Perheen äiti Taimi päättää lähteä Amerikkaan piikomaan. Kotiin jää kaksi tytärtä ja osittain halvaantunut mies Eino. Sarjan ensimmäisessä osassa emeritusprofessori Reino Kero kertoo viimeisen paatin Amerikkaan lähtijöistä ja väitöstutkija Kirsi-Maria Hytönen valottaa suhtautumista naisten työssäkäyntiin jälleenrakennuksen aikana.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä