Kuusiosaisessa sarjassa historioitsijat piirtävät kuvan suomalaisen hulluuden historiasta aina 1700-luvulta tähän päivään. Äänessä on myös useita lääkäreitä ja hoitajia, joilla on vuosikymmenien kokemus mielisairaaloista. He ovat tehneet suomalaisen psykiatrian historiaa jo aikana ennen kunnollisten psyykelääkkeiden tuloa. Sarjassa ei myöskään unohdeta potilaskohtaloita.
Sarja pohjautuu samannimiseen tv-sarjaan, joka sai Tiedonjulkistamispalkinnon vuonna 2012. Tv-sarja uusitaan Yle Areenassa tammikuussa 2017.

Jaksot

 • Osa 6 - Kuinka hulluutta pitäisi hoitaa on ollut aina myös ideologinen kysymys. Suomessa 1960-luvulla syntyi ns. Marraskuun liike, joka vaati inhimillisempää kohtelua mielenterveyspotilaille. Kun esimerkiksi pakkohoitoon määrääminen oli usein aika mielivaltaista. Nyt kuultavassa ohjelmassa liikkeen syntyaikoja muistelevat psykiatrit Katriina Kuusi ja Claes Andersson.
  Ohjelman on toimittanut Riika Nikkarinen.

 • Osa 5 - Aarno Harenko aloitti psykiatrin uransa jo 1940-luvulla. Hän on yksi niistä, jotka toivat psyykelääkkeet Suomeen. Uransa hän kuitenkin aloitti sokkihoidoilla ja lobotomioilla.
  U.G. Ahlforsin ura alkoi sattumasta, mutta miehen tie vei aina Hesperian ylilääkäriksi.
  Molemmilla on kokemusta niin lobotomioiden määräämisestä kuin insuliinisokkihoitojen antamisesta.
  Ohjelman on toimittanut Riika Nikkarinen.

 • Osa 4 - Psykiatrian historia on ollut aina myös lääkäreiden valintoja. Tässä jaksossa kuulemme, kuinka Terttu Arajärvi päätyi hoitamaan lapsia terapian keinoin lääkkeiden sijaan. Ja kuinka Panu Hakola sai havaita lääkkeiden toimivan terapiaa ja sokkihoitoa paremmin skitsofreniaa sairastavilla kriminaalipotilailla.
  Ohjelman on toimittanut Riika Nikkarinen.

 • Osa 3 - Tämä on kertomus Annesta, joka on ollut mielisairaalassa kymmenen kertaa. Miltä tuntuu kun on katsonut maailmaa kolmekymmentä vuotta mielisairausdiagnoosin kanssa? Ja miltä tuntui ensimmäisen kerran joutua eristykseen?
  Ohjelman on toimittanut Riika Nikkarinen.

 • Osa 2 - Mielisairaalat olivat houkuttava työpaikka 1940-50-luvuilla, sillä hoitajat saivat työn ohella asunnon. Tässä jaksossa pitkän uran tehnyt mielisairaanhoitaja Riitta Koistinen kertoo muun muassa, miltä tuntui antaa sokkihoitoa.
  Ohjelman on toimittanut Riika Nikkarinen.

 • Osa 1 - Ensimmäiset mielisairaalat olivat hyvin eristettyjä ympäristöjä, niin potilaille kuin hoitajillekin. 1800-luvulla psykiatria oli kehittymätön ja hyljeksitty lääketieteen ala. Mielisairaaloissa käytetyt hoitokeinot olivat lähinnä eristys, sitominen, peräruiskeet sekä erilaiset kylvyt.
  Turun saaristossa sijainneessa Seilin sairaalassa hoidettiin niin mielisairaita kuin spitaalisia ja kehitysvammaisiakin.
  Ohjelman on toimittanut Riika Nikkarinen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä