Politiikkaradio

Puheet päreiksi: Mikä on vuoden kovin puhe politiikassa?

 • 30 min
 • toistaiseksi

Politiikan vuosi 2016 on ollut kovaa menoa - mistä sanoista vuosi muistetaan?

Trytkystä, brexitistä, fixitistä? Vaiko sittenkin kikystä tai sotesta? Kenties Jari Lindströmin (ps.) koppipuheista, tai Olli Rehnin (kesk.) konkeloista? Tai takaraja-Sipilästä? Kuttupuheesta? Totuudenjälkeisyydestäkö?

Mikä on politiikan päivän sana?

Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

Lähetykset

 • pe 23.12.2016 12.29 • Yle Puhe

Jaksot

 • Vuosikymmeniä voimallisesti edennyt globalisaatio on poliittisessa vastatuulessa. Sekä Donald Trumpin valinta Yhdysvaltojen presidentiksi, että brexit-äänestys Britanniassa, ovat poliittisia oireita globalisaation aiheuttamista muutoksista, kirjoittaa globalisaatiosta kirjan kirjoittanut Aalto-yliopiston emeritusprofessori Sixten Korkman.

  Suhtautumisesta globalisaatioon on muodostunut politiikan keskeinen vedenjakaja. Ranskassa se on tätä nykyä tärkeämpi kuin perinteinen oikeisto/vasemmisto-ulottuvuus, toteaa Korkman. Globalisaatio luo vaurautta mutta aiheuttaa myös ongelmia. Globalisaatiossa on hyviä puolia, mutta myös pahaa ja rumaa.

  Mitkä ovat niitä oikeita kysymyksiä, joita populistinen poliitikko globalisaatioon liittyen kysyy? Entä mitkä ovat niitä vääriä vastauksia globalisaatioon liittyen, joita populisti antaa?

  Vieraana on globalisaatiosta kirjan kirjoittanut Aalto-yliopiston emeritusprofessori Sixten Korkman.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Pohjois-Korean ja Trumpin Yhdysvaltojen kovan linjan sotaretoriikka jatkuu. Tänään alkavat Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean sotaharjoitukset. Satelliittikuvissa on puolestaan havaittu liikehdintää Pohjois-Korean alueella, mikä viittaa jälleen uuteen ohjuskokeeseen.

  Millaiset asetelmat ovat tällä hetkellä? Kuinka arvaamattomia tai rationaalisia toimijat ovat? Mikä on sotilaallisen yhteenoton mahdollisuus ja riski? Millainen olisi kriisin exit? Kuinka Trumpin linjaus Iranin ydinsulkusopimukseen heijastuu Pohjois-Korean tilanteeseen?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat tutkijat Elina Sinkkonen ja Ville Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista.

 • Kuinka hyvin tutkittuun tietoon tai näyttöön perustuvaa päätöksenteko eli evidence based policy making synkkaa yhteen politiikan teon kanssa?

  Mitä ylipäätään tarkoitetaan tiedolla? Kuinka tietoa tuotetaan politiikan tarpeisiin ja kuinka tietoa käytetään poliittisessa päätöksenteossa?

  Politiikkaradio Extran Poliklinikalla ovat Sakari Sirkkasen kanssa politiikan tutkijat Johanna Vuorelma, Hanna Wass ja Isak Vento Helsingin yliopistolta.

  Puhelimessa ovat kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen sekä tiedeasiantuntija Kaisa Lähteenmäki-Smith valtioneuvoston kansliasta.

  Kuva: Helloquence

 • Presidenttiehdokas Nils Torvalds (r.) haastaa Nato-optio -poliitikot avoimeen keskusteluun Nato-jäsenyydestä. Torvaldsin mukaan "presidentinvaalikampanjaa on käytävä selkokielellä" ja puhe Nato-kansanäänestyksestä on "viikunanlehti, johon pukeutuneena poliitikko voi olla ottamatta kantaa".

  Avoimella Nato-kannallaan Torvalds haastaa erityisesti itsensä "politiikan voittamattoman Elmon", eli istuvan presidentin Sauli Niinistön, jonka gallupsuosio lähentelee jo pohjoiskorealaisia lukemia. Kuinka pitkälle Torvaldsin Nato-avaus vaaleissa kantaa? Voiko Suomessa puhua Natosta selkokielellä?

  Entä miksi Katalonian tilanne kirvoittaa niin voimakkaita kommentteja? Koetaanko Suomessa alitajuista sympatiaa katalonialaisia kohtaan, koska tapaus muistuttaa Suomen vaikeasta itsenäistymishistoriasta? Vallitseeko Suomen ja Katalonian välillä erikoislaatuinen kohtalonyhteys?

  Mikä on päivän politiikan sana? Onko se vaalivauva vai nollalinja?

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia.

  Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

 • Ben Zyskowicz (kok.) kommentoi Politiikkaradion päätteeksi, että kasvu- sekä työvoima- ja elinkeinopalveluiden osalta hallituksessa tullaan vielä käymään keskustelu siitä, tulevatko kyseiset palvelut olemaan maakuntien vai maakuntien keskuskaupunkien vastuulla.

  Kokoomus ajaa Zyskowiczin mukaan keskuskaupunkien asiaa. Väännön deadline on aikataulutettu vuoden 2018 tammikuun loppuun. Taustalla voidaan nähdä 21 kaupungin kannanotto maakuntauudistuksen linjoihin.

  Syksyn palkkakierros on herättänyt voimakkaita tunteita. Syynä on metsäteollisuuden liittokierros, jolla työnantaja toi viime viikolla pöytään nollatarjouksen. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kommentoi eilen MTV:n aamutelevisiossa, että nollalinja on kohtuuton.

  Tiistaina eduskunnassa käytiin kovaa debattia kiinteistöveron nostosta. Veron alaraja olisi nousemassa ensi vuoden alussa. Mitä mieltä korotuksesta ollaan?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat kansanedustajat Pia Viitanen (sd.) ja Ben Zyskowicz (kok.).

  Ylen päivän presidentinvaaligallup on analyysissa lähetyksen aluksi.

 • Aikakauden loppu on käsillä euroalueella. Euroryhmän pitkäaikaisin jäsen saksalainen Wolfgang Schäuble poistui maanantaina viimeisestä euroryhmän kokouksestaan Saksan valtiovarainministerinä. Kriisivuosien jälkeen euroryhmä on ottamassa harppauksia kohti tiiviimpää euroaluetta. Menneet kriisivuodet ja talouskuri henkilöityvät eniten juuri Saksan valtiovarainministeriin.

  Nyt EMU-maiden kesken keskustellaan merkittävästä euroalueen tiivistämisestä. Mitä näkemyksiä Suomen hallituksen pitää tuoda euroryhmän pöytään? Onko Suomen etu jos Euroopan vakausmekanismista muokataan Euroopan valuuttarahasto? Jääkö Suomi yksin, kun euroryhmän luottomies Schäuble poistuu?

  Vai onko euroalueella edessä uusi talouskriisi? Halvan keskuspankkirahan luoman kuplan puhkeaminen, kuten Saksan väistyvä valtiovarainministeri varoittelee.

  Keskustelemassa ovat kansanedustajat Timo Harakka (sd.) ja Elina Lepomäki (kok.) eduskunnan suuresta valiokunnasta ja valtiovarainvaliokunnasta.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Hallitus väittää päässeensä sopuun siitä, miten perustuslakiin karahtanut sote-uudistus muutetaan perustuslain mukaiseksi. Hallituksen mukaan maakuntia ei pakoteta yhtiöittämään sote-palveluita, sote-keskuksiin ei viedä perustavaa laatua olevia sosiaalihuollon palveluita, eikä julkista valtaa siirretä yksityisten toimijoiden käsiin. Silti uudistus nojaa edelleen sekä maakuntiin että valinnanvapauteen.

  Korjaako uusin sote-sopu soten perustuslakiongelmat? Entä kuinka pitkään uusin sote-sopu kestää?

  Keskustelemassa ovat Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto, entinen perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) ja eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Sari Sarkomaa (kok.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Poliittiset think tankit eli ajatushautomot tai ajatuspajat ovat viimeisen runsaan kymmenen vuoden aikana nousseet yhteiskunnalliseen keskusteluun.

  Mutta kuinka hyvin ajatuspajat ovat onnistuneet viestinnässään? Onko median ilmatila EVA:lla ja Liberalla - muiden toimijoiden kustannuksella?

  Kuinka ruusuinen tulevaisuus suomalaisia poliittisia, arvopohjaisia ajatustautomoita odottaa?

  Entä olisiko aika laittaa ns. hynttyyt yhteen - yhteistutkimuksen muodossa?

  Ja millainen reflektio poliittisten päättäjien, median ja vaikuttamisen kentästä on huomenna virallisesti ulostuleva Mustread-fi -media?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat keskustaliberaalin ajatuspajan E2:n johtaja Karina Jutila, demaritaustaisen Kalevi Sorsa -säätiön tutkimuspäällikkö Antti Alaja sekä johtaja Matti Apunen EVA:sta.

 • Mikä on poliittinen valhe? Entä onko puheessa "totuudenjälkeistä ajasta" kyse liberaalin demokratian kriisistä?

  Miksi juuri tässä ajassa on havahduttu siihen, että merkittäviä valta-asemia voidaan demokratiassa lunastaa pelkkiin mielipiteisiin, tunteisiin ja suoranaisiin valheisiin perustuvalla puheella?

  Politiikkaradio Extrassa keskustelemassa ovat "Puhun niin totta kuin osaan - Politiikka faktojen jälkeen" -kirjan kirjoittajat, dosentti Paul-Erik Korvela Jyväskylän yliopistosta, tutkijatohtori Johanna Vuorelma Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkostosta ja väitöskirjatutkija Mira Söderman Jyväskylän yliopistosta.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

  Politiikkaradio Extra syventyy ja perehtyy politiikan ilmiöihin ja yhteiskunnan syvävirtoihin. Äänessä ovat politiikan toimijat, tarkkailijat ja ajattelijat.

 • Nationalismin kuolemaa on ehditty moneen kertaan julistaa. Historia ei kuitenkaan loppunut.

  Nationalistisia virtauksia liikkuu nyt eri suuntiin ja eri muodoissaan eurooppalaisessa poliittisessa kentässä. Millaisia, miksi ja millaisin seurauksin?

  Katalonia on ajankohtainen esimerkki vanhan mantereen nationalistisesta heräämisestä. Millaisesta? Millainen suhde Katalonialla on eurooppalaisen nationalismin isoon kuvaan?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat toimittaja, tietokirjailija Heikki Aittokoski sekä erikoistutkija Pasi Saukkonen Helsingin kaupungin kansliasta.

  Puhelimessa on Helsingin yliopiston alue- ja kulttuurintutkimuksen professori Jussi Pakkasvirta valtiotieteellisestä tiedekunnasta.

 • Presidentinvaalikeskusteluun tulee pikku hiljaa lisää kierroksia. Gallup-asetelmat ovat haastajien kannalta haastavat. Onko syynä vaihtoehtojen puute?

  Presidentti on arvojohtaja - mutta millainen? Millaisella arvopuheella presidentti voi vaikuttaa?

  Tutkimusten mukaan kansalaiset toivoisivat, että presidentillä olisi nykyistä enemmän valtaa. Mitä mieltä tästä ollaan? Mitäpä jos presidentille palautettaisiin eduskunnan hajotusoikeus?

  Euroopan unionin yhteinen puolustuspolitiikka syvenee. Millainen merkitys tällä on Suomelle? Millainen merkitys EU:lla on ylipäätään Suomelle turvallisuuspoliittisessa kontekstissa?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat presidentinvaaliehdokkaat Tuula Haatainen (sd.), Laura Huhtasaari (ps.) sekä Matti Vanhanen (kesk.).

 • Tilanne Espanjassa on poliittisesti eskalaatiopisteessä. Espanjan hallituksen, kuningas Felipen ja Katalonian paikallispoliitikkojen puheet kiihdyttävät kiistaa Madridin ja katalaanien välillä. Tiedot kertovat, että Katalonia aikoo julistautua itsenäiseksi tällä viikolla, tai ensi viikon alussa. Asiasta kertoi Katalonian aluehallinnon johtaja Carles Puigdemont hetki ennen Espanjan kuninkaan Felipen televisiopuhetta. Puheessa kuningas tuomitsi Katalonian itsenäisyysäänestyksen laittomaksi ja Katalonian poliittisten johtajien toiminnan vastuuttomaksi.

  Katalonian kärjistyneen tilanteen takana on taloussyitä, kulttuuri- ja kielikysymyksiä, historian painolastia. Miten tilanne voitaisiin ratkaista sekä Katalonian että Espanjan kannalta tyydyttävästi?

  Olisiko EU:n tai Suomen hallituksen pitänyt tuomita voimakkaammin Espanjan hallituksen äänestyksen yhteydessä käyttämät voimatoimet?

  Keskustelemassa ovat eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) ja suuren valiokunnan jäsen Eva Biaudet (r.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

Klipit

 • Yhdysvaltain presidenttikandidaatit Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa suorassa tv-väittelyssä. Debatin jälkikäteisarvioissa Clinton arvioitiin selkeäksi voittajaksi: Clinton osasi asiat, oli valmistautunut.

  Trump sen sijaan on poliitikkona pikemminkin katutappelija: arvaamaton persoona, joka haastaa piittaamatta käytöstavoista tai faktoista. Väittely Clintoninkin kanssa muistutti Trumpin osalta enemmän tosi-tv sirkusta kuin poliittista debattia.

  Mitä äärimmilleen viritetty ja paineistettu tv-debatti poliitikoista puristaa esiin? Mikä ratkaisee, jos sanoilla ja faktoilla ei ole merkitystä?

  Kuva: EPA/Andrew Gombert

 • Mitä VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen oikein tarkoittaa puhuessaan työn tarjonnasta? Millainen on Vartiasien lista, jolla Suomen taloutta saataisiin uuteen nousuun? Vartiainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Kansanedustaja Mikko Alatalon mukaan Suomen ei pidä lisätä takausvastuitaan Euroopan rahoitusvakausvälineessä. Alatalon mielestä Kreikan olisi pitänyt tehdä tarvittavat valtiotalouden leikkaukset viimeistään viime keväänä. Koska näin ei ole tapahtunut, Kreikan tukipakettia ei pidä enää kasvattaa, vaan aika on kypsä Kreikan hallitulle velkajärjestelylle. Päivän kansanedustajaa Mikko Alataloa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Päivän kansanedustajana on RKP:n Thomas Blomqvist. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Politiikkaradion perjantain talkshown vieraana on Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. Markus Leikola ja Jussi Lähde vakiojäseninä. Sakari Sirkkanen luotsaa.

 • Hallitus ajaa kuntauudistusta, kunnat ryhtyvät kapinaan ja keskustaoppositio vastaa välikysymyksellä. Politiikkaradion torstaigrillissä otetaan erä kuntapolitiikkaa. Studiossa ovat Keskustan Anu Vehviläinen, SDP Anneli Kiljunen sekä Sitran julkishallinnon kehittämisjohtaja Juha Kostiainen. Toimittajina Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • Demarien ryhmäjohtaja ei lupaa, että YLEn rahoitus saadaan ratkaisua vuoden loppuun mennessä. Jouni Backman toisaalta kritisoi toista päähallituspuoluetta kokoomusta vastuunkantamattomuudesta. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Päivän kansanedustaja -haastattelussa Sirkka-Liisa Anttila syyttää kuntaministeri Henna Virkkusta politikoinnista. Anttilan mukaan Suomessa ei voi tehdä kuntauudistuksen kaltaisia isoja poliittisia uudistuksia sanelemalla ja pelkällä poliittisella vallalla, vaan kuntapäättäjät on otettava aidosti mukaan keskusteluun. Virkkusen tapa toimia on Anttilan mukaan pelkkää valtapolitiikkaa. Sirkka-Liisa Anttilaa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Politiikkaradiossa selvitetään mikä mahdollistaa henkisen väkivallan työpaikoilla ja olisiko sovittelu se avain, jolla työpaikan lukkiutuneet ihmissuhdetilanteet saataisiin avattua ja työuria pidennettyä.

  Raimo Tyykiluodon vieraana on työyhteisösovittelun tutkija Timo Pehrman.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä