Historiasarjassa kolme tapausta keskiajan Englannista aina 1900-luvun alun Venäjälle lobbauksen näkökulmasta. Historiallisissa hoveissa tapahtuneelle lobbaukselle antavat äänensä paronit, näkijät ja mystikot, englantilaisparoneista ja Pyhästä Birgitasta aina Grigori Rasputiniin. Sarjan on toimittanut Arsi Alenius.

Jaksot

 • Osa 3 - Venäjän viimeisen tsaarin Nikolai II:n hovissa elostelleen mystikon Grigori Rasputinin tarina on juorujen, myyttien ja huhujen peitossa. Jäljelle jäävät kuitenkin kirjeet, aikalaiskuvaukset ja salaisen poliisin merkinnät.

  Miten hämäräperäinen ja etiketeistä piittaamaton mies Siperiasta onnistui ujuttautumaan tsaariperheen sekä valtakunnanpolitiikan ytimeen, vaikuttamaan ministeripeliin ja edesauttamaan Venäjän tsaarivallan tuhoa?

  Haastateltavana dosentti Antti Kujala Helsingin yliopistosta, lukijana kuullaan Esko Salervoa. Toimittajana Arsi Alenius.

 • Osa 2 - Ruotsin Pyhä Birgitta tunnetaan ainoana pohjoismaisena naispyhimyksenä.
  Ruotsin kuninkaan Maunu Eerikinpojan hovissa vaikuttanut näkijä oli kuitenkin myös vahvatahtoinen poliittinen vaikuttaja, jota kuuntelivat niin kuningas kuin itse Paavikin.
  Birgitta oli henkilökohtaisesti vaikuttamassa muuan muassa Ruotsin ulkopolitiikkaan ja naisten asemaan katolisessa kirkossa. Uskonnon ja politiikan, kuten myös sukupuolten ja auktoriteetin väliset suhteet ovat edelleen tiiviit ja monimutkaiset.

  Haastateltavana yleisen kirkkohistorian ja sukupuolentutkimuksen dosentti Päivi Salmesvuori Helsingin yliopistosta ja lukijana Erja Manto. Toimittajana Arsi Alenius.

 • Osa 1 - Englannin kuningas Juhana Maaton ja häntä vastaan kapinaan nousseet paronit päätyivät allekirjoittamaan Magna Cartan historiallisen sopimuksen kesällä 1215.
  Sopimus merkitsi poliittisen vallanjaon perusteellista remonttia, ja se vaikutti suuresti myös myöhempiin käsityksiin kansalaisten ja vallanpitäjien suhteesta.
  Mutta miksi kahdeksansataa vuotta vanha sopimus on edelleen niin tärkeä muun muassa ammattilobbareille? Ja kuinka vakiintuneita poliittiset menettelytavat olivat keskiajan hoveissa jo ennen kuin ne saivat kirjatun muodon?

  Haastateltavina maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen sekä tutkija Samu Niskanen Helsingin yliopistolta. Toimittajana Arsi Alenius.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä