Kolmeosainen historiasarja: Suomesta salakuljetettiin Raamattuja Neuvostoliittoon 1960-luvulta alkaen. Millaista kirjallisuuden salakuljettaminen oli ja mitä kuriirit matkoillaan kokivat? Sarjaan on haastateltu kuriireja, jotka ovat salakuljettaneet Raamattuja ja toimineet postinkantajina rautaesiripun yli eri vuosikymmeninä.
Sarjan on toimittanut Piia Latvala.

Jaksot

 • Osa 3 - Suomalaisten Neuvostoliittoon salakuljettamien Raamattujen ja Uusien testamenttien määrät kasvoivat 1980-luvun kuluessa, kun kuriirit piilottivat kirjat rekkakuormiin ja erikoisvalmisteisiin matkailuautoihin.

  Sarjan viimeisessä osassa ollaan mukana rekkakuljetuksissa salakuljetustoiminnan huippuvuosina ja seurataan, mitä tapahtui, kun kuriiri joutui KGB:n kuulusteltavaksi.

 • Osa 2 - Myös lapset ja nuoret olivat joissakin tapauksissa aktiivisia salakuljettajia – omasta halustaan tai tahtomattaan.
  Neuvostoliittoon ja muualle Itä-Eurooppaan salakuljetettujen kirjojen vastaanottajien lapset osallistuivat vanhempiensa kanssa kirjojen piilottamiseen ja tapasivat kuriireja.

  Raamattukuriirit-sarjan toisessa osassa kuljetaan itärajan yli salakuljetusorganisaatiota jo pikkupoikana suunnitelleen Antti Vuolanteen mukana. Inkeriläinen Aleksi Tontti muistelee, miten suomalaiset kuriirit kävivät perheen kotona ja miten hän rakensi Jussi-isän kanssa piiloja Raamatuille eri puolille kotia.

 • Osa 1 - Seija Uimonen ja Eva Rönnlund salakuljettivat Raamattuja Neuvostoliittoon 1960- ja 1970-luvuilla. He olivat Suomessa ensimmäisten joukossa aloittamassa salaista työtä, jolla autettiin Itä-Euroopan seurakuntia ja kirkkoja kommunismin vuosina.
  Heti alusta pitäen kuriirit tekivät matkoja sekä Suomen lähialueille Leningradiin ja Tallinnaan että muualle Itä-Eurooppaan, kuten Bulgariaan, Romaniaan ja Puolaan.
  Raamattukuriirit-sarjan ensimmäisessä osassa Uimonen ja Rönnlund kertovat, miten Raamattujen salakuljetus rautaesiripun taakse alkoi ja minkälaisiin seikkailuihin nuoret naiset matkoillaan joutuivat.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä