Kuusi kuvaa

Osmo Kontulan elämä on monipuolista

 • 42 min
 • toistaiseksi

Seksuaalisuuden tutkimuksen uranuurtaja Suomessa, Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula kasvoi maanviljelijäperheessä Luumäellä. Kontula rakasti koulunkäyntiä. - Keskikoulun päättyminen oli yksi elämäni surullisimmista päivistä, hän muistelee. Kontulan pettymykseksi hänen vanhempansa eivät päästäneet häntä lukioon.

Kontula luki kaikki Luumäen kirjaston kirjat 10-vuotiaaksi mennessä öljylampun valossa, sillä hänen kotitaloonsa tuli sähköt vasta vuonna 1963. Kontula mainitsee häneen vaikuttaneista kirjoista kanadalaisen Robert G. Jacksonin teoksen "Ei enää sairautta". Terveelliseen elämään karaisunkin kautta opastavan kirjan innoittamana Kontula muun muassa ryhtyi kasvissyöjäksi.

Osmo Kontula on lapsesta saakka harrastanut liikuntaa ja ollut mukana maatalon töissä. Hän on kiitollinen siitä, että sai jo lapsena innostuksen työntekoon. Tekemättömyys tuntuu hänestä kauhealta ajatukselta. Kontula nauttii edelleen mm. metsätöistä ja nikkaroinnista. Kouluikäisenä hän sai lahjaksi pienen reen, jolla kiskoi polttopuita sisälle, kunnes koko talo oli täyttynyt klapeista.

Vanhemmat olisivat halunneet Kontulasta jatkajan tilalle, mutta hän huomasi, ettei viljely olisi lyönyt leiville. Luumäeltä hän muutti Kotkaan, jossa meni naimisiin ja aloitti uransa kiertävänä televisiokorjaajana. Kotkassa hän innostui myös yhteiskunnallisesta toiminnasta ja parantaakseen mahdollisuuksiaan vaikuttaa yhteiskunnan asioihin hän päätti käydä Kotkassa iltalukion. Valkolakin hän sai 30-vuotiaana.

Helsinkiin Kontula muutti 1980-luvun alussa ja aloitti sosiologian opinnot Helsingin yliopistossa. Professori Elina Haavio-Mannila kiinnitti äänekkääseen oppilaaseensa huomiota ja pyysi tätä keräämään aineistoa opiskelijoiden seksielämää käsittelevää kyselytutkimusta varten. Tutkimuksesta syntyi myös Kontulan gradu. Tämä oli alkusysäys hänen uraauurtavalle seksuaalitutkimukselleen.

Järjestötehtävät ovat Kontulalle edelleen sydämen asia. Hänen ensimmäinen luottamustehtävänsä oli 15-vuotiaana Luumäellä tiehoitokunnan puheenjohtajuus. Nykyään hän vaikuttaa monissa kansainvälisissä järjestöissä.

Kotkassa vielä asuessaan Kontulaa jännitti puhua isoille massoille, mutta vuosien saatossa hän on oppinut nauttimaan esiintymisestä. - Mitä suurempi yleisö, sitä mukavampi puhua, Kontula toteaa.

Osmo Kontula on ollut yhdessä nykyisen puolisonsa, kuvataiteilija Sirkka-Liisa Longan kanssa lähes 20 vuotta. Puolisonsa mukana Kontula vieraili ensimmäistä kertaa Amazonin viidakossa Perussa ja se jätti pysyvän kiinnostuksen maahan. Sittemmin he ovat rakennuttaneet intiaanikylään kaivon kehitysyhteistyöprojektina. Törmättyään kylässä siihen, että 14-vuotiaalla tytöllä oli jo kaksi lasta, he suunnittelivat seksuaali- ja lisääntymisterveyshankkeen, jossa Kontula toimi konsulttina. Pariskunta on myös rakennuttanut talon Peruun, jossa viettävät muutaman kuukauden talvisin.

Monipuolista elämää viettävän Osmo Kontulan harrastuksiin on aina kuulunut myös single-levyjen keräily, joita on kertynyt tuhatkunta kappaletta. - Tykkään toimia tiskijukkana illanistujaisissa, hän kertoo. Kontula on myös innokas tanssija. Jos Kontulan pitäisi pelastaa kokoelmastaan vain yhden artistin singlet, ottaisi hän mukaan Olavi Virran levyt. Kontula haaveilee tulevaisuudessa fiktiivisen tekstin kirjoittamisesta.

Lähetykset

 • la 14.1.2017 8.06 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Politiikan tutkija Johanna Vuorelma Helsingin yliopistosta asui lapsuutensa kodissa, jossa arvostettiin tietoa ja lukemista. Johanna oppi jo lapsena ajattelemaan, että hänestä voi tulla mitä vain ja että koko maailma on hänelle avoin. Sieltä hän sai myös kipinän opiskella useita kieliä. Ja niin hänestä on tullut väitellyt tohtori, joka on kolunnut varsinkin Eurooppaa monesta suunnasta. Maisteriksi hän valmistui Lontoosta ja Istanbul on ollut hänelle tärkeä kaupunki. Sari Valto tapasi Johanna Vuorelman hänen elämänsä kuvien äärellä.

 • Korusuunnittelija Tytti Bräysy ikuistaa Lapin luontoa koruihin ja valokuviin. Inariin asettuneen oululaisen päivät kuluvat sotkuisissa merkeissä työpajalla tai kuvausretkillä karun kauniissa maisemissa. Polku mainosalalta korusuunnittelijaksi on vaatinut tilaisuuksiin tarttumista ja sattumiin luottamista. Paljosta käy kiittäminen myös pientä korpiorvokkia. Tytti Bräysyn tapasi Inarissa toimittaja Anna Nevalainen.

 • Opettaja ja kirjoittaja Arno Kotron elämässä on ollut hurjia käänteitä. Vastavalmistuneesta, lähes syrjäytyneestä humanistista tuli 2000-luvun alussa hetkessä koko kansan tuntema esikoiskirjailija, jota kutsuttiin vierailemaan televisioon, radioon ja erilaisiin kissanristiäisiin niin tiheään, että taksin ovet paukkuivat ja kioskilta haettu jäätelötuuttikin alkoi näyttää mikrofonilta, jolle hän tilitti elämäänsä. Lopulta boheemi ja viinanhöyryinen taiteilijaelämä sai jäädä, kun mies havahtui elämänsä holtittomuuteen, raitistui ja löysi rakkauden. Nyt on kirjailijan urakin telakalla ja Kotro viettää keskiluokkaista perhe-elämää ja nauttii siitä. Hän toimii filosofian, psykologian ja elämänkatsomustiedon opettajana. Toimittaja Eelis Bjurström tapasi Kotron tämän työpaikalla Herttoniemen yhteiskoulussa Helsingissä.

 • Kirjailija Eve Hietamies tunnetaan erityisesti Yösyöttö-trilogiastaan, joka kertoo yksinhuoltajaisä Antti Pasasen elämästä. Uusikin kirja on tekeillä. Even kirjailijatarina on tarina sinnikkyydestä: Koulu meni penkin alle, mutta kotona oli kirjoituskone, jota Eve takoi teini-iästä lähtien. Ensimmäistä romaaniaan hän kirjoitti viisi vuotta, kun kuuluisan sukunimen takia kustantamo piti julkaisukynnystä tavallista korkeammalla. Ohjelman on toimittanut Sari Valto.

 • Helsingin Sanomien kulttuuritoimituksessa pitkän uran tehnyt Jukka Petäjä on haastatellut lähes kaikkia aikamme huomattavia kirjailijoita. Petäjä tunnetaan erityisesti kirjallisuuskriitikkona, mutta myös montaa muuta taiteenalaa tutkivana toimittajana ja esseistinä. Mielenkiinnon kohteet liikkuvat kaikkialla Euroopan ja Amerikan kansainvälisissä tuulissa. Tohtorinväitöskirjansa hän teki v. 2010 kanadalais-yhdysvaltalaisen kirjailijan Saul Bellow’n romaanista Herzog. Hän kertoo olevansa vahvaa helsinkiläsissukua - jo viidennessä polvessa ja suuri Italian kulttuurin tuntija ja matkailee siellä säännöllisesti. Toimittaja on Sini Sovijärvi.

 • Kulttuurityöntekijä Anna Lumikivi halusi pienenä rokkitähdeksi ja merimieheksi. Musiikkihaaveet toteutuivat aikuisiällä koltansaamen kautta. Kielen takaisinottoon rohkaisi kotikylässä yllättänyt Amorin osuma. Nyt Lumikivi opettelee ja elvyttää uhanalaisen koltansaamen katoavia murteita musiikin avulla. Pioneerityötä tekevän muusikon sielu lepää suvun lohiapajilla, Jäämeren rannalla. Toimittaja Anna Nevalainen tapasi Anna Lumikiven Keväjärven kylässä Inarissa.

 • Kirsimaria E. Törönen on saanut kuvataiteilija monta kertaa kokea, miten tie nousee pystyyn, mutta jo kymmenvuotiaana, orastavana feministinä Saudi-Arabian aavikolla hän aavisti kutsumuksensa. Koulussa hän ilmoitti aikovansa paaviksi, mutta havahtui pian että taiteilijana hän voi paremmin muuttaa maailmaa. Toimittaja Lisa Enckell tapasi Kirsimaria E. Törösen hänen työhuoneellaan Studio Wäkevässä Mikkelissä.

 • Valotaiteilija Kari Kola valaisee poikkeuksellisia paikkoja ympäri maailmaa. Suunnitelma yhdeksäntuhannen kilometrin pituisen Kiinan muurin yhden päivän valotaideteokseen odottaa toteutustaan ja suunnitelmat Grönlannin jäätikön valaisusta etenevät. Huiman rohkeana ja ennakkoluulottomana joensuulainen valotaiteilija luo yhteyksiä niin ministereihin, pormestareihin kuin prinsessoihin toteuttaakseen suunnitelmiansa. Toimittaja Lisa Enckell tapasi Kari Kolan Joensuun kasvitieteellisessä puutarhassa Botaniassa.

 • Professori ja pappismunkki Serafim Seppälä opettaa, tutkii ja kirjoittaa kirjoja. Hän hallitsee arabiaa, hepreaa, arameaa sekä syyriaa, joita jokaista kirjoitetaan omalla aakkostollaan. Armenia ja armenialaiset ovat lähellä hänen sydäntään. Toimittaja Lisa Enckell tapasi Serafim Seppälän työhuoneellaan Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa.

 • Joulussa tärkeintä kansanmuusikko ja Joensuun kulttuurijohtaja Sari Kaasiselle on olla yhdessä rakkaittensa kanssa. Tänä vuonna hän rauhoittuu jouluun viettoon lapsuuden maisemissa Rääkkylässä. Toimittaja Lisa Enckell tapasi Sari Kaasisen Joensuun Taitokorttelin punaisessa salongissa.

 • Historia herää eloon pianotaiteilija ja -pedagogi Meri Louhoksen seurassa. Yli yhdeksäänkymmeneen vuoteen mahtuu monipuolisen pianotaiteilijan niin arkea ja juhlaa, kuin tv- ja radiojuontajan uran käänteitä. Toimittaja Lisa Enckell tapasi taiteilijan hänen kotonaan Helsingin Käpylässä.

 • Muotisuunnittelija ja matkatoimittaja Jaakko Selin rakastaa muodin monimuotoisuutta. Kuudenkympin kynnyksellä hän nauttii tyylien moninaisuudesta ja pukeutumisen vapaudesta. Kuolema on vienyt viime vuosina Jaakko Selinin elämästä monia läheisiä, mutta rakkaus kantaa.
  Toimittaja Lisa Enckell tapasi Selinin Helsingissä.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä