Ihan pihalla

Lahti tarjoaa kisaruokaa

 • 38 min
 • ei kuunneltavissa

Lahti on kisakaupunki -sarjassa selviää, mitä MM-kisaturisteille rtarjotaan.
Meteorologi Kertt Kotakorpi kertoo loppuviikon säästä.
Olgan puhe miinukselle.
Juontajana Olga Ketonen.

700 urheilijaa. Huoltajat ja muu maajoukkueväki sekä median edustajat, yhteensä 3 000 henkilöä. 2 000 vapaaehtoista työntekijää sekä järjestäjien toivomat 250 000 kisavierasta. Lahden MM-hiihdoissa riittää suita ruokittavaksi. Ja silti kisojen catering -päällikkö Petra Riissanen vakuuttaa, että nälkäisenä ei tarvitse kenenkään kisa-alueelta poistua.

Lahden kisamontussa on MM-hiihtojen aikaan parikymmentä ruokamyyntipistettä, yksi niistä on Suomen suurin ravintola eli Suurhallin 1000 -paikkainen lounasruokala. Tarjolla on ruokaa seisovasta pöydästä mutta vaihteluakin löytyy: on hampurilaisbaaria, poro- ja kalaravintolaa, paikallisia herkkuja, jopa gourmet -tasoista ruokaa. Eikä tietenkään sovi unohtaa kisamakkaraa, tuota hiihtoväen ikisuosikkia! Niitä myydään Petra Riissasen mukaan ainakin 100 000 kappaletta.

Hiihtäjien ruokailu on järjestetty Lahden jäähalliin, mäkihyppääjät ja yhdistetyn urheilijat saavat oman ravintolansa. Vaikka urheilijoita tulee 60 eri maasta, on tarjolla ihan supisuomalaista kotiruokaa. Tosin ihan kaikkia klassikoita ei pöytään kateta, sillä nakkisoppa ja hernekeitto eivät välttämättä kansainvälisten vieraiden suihin sovi. Petra Riissasen mukaan myös perunaa on tarjolla vähemmän kuin suomalaisessa ruokapöydässä, sitä kun ei maailmalla ihan samaan tapaan mussuteta kuin meillä. Oma erikoisuutensa on myös ruokajuomana tarjolla oleva pullovesi, kansainvälisissä ympyröissä kun ei ole totuttu hanavettä juomaan.

Vaikka määrät ovat valtavia, haluavat kisajärjestäjät ja mukana olevat kumppaniyritykset pitää kiinni laadusta. Catering -päällikkö Petra Riissasen mukaan on tärkeää, että ruokaa on tarjolla mahdollisimman moneen eri makuun ja että se on hyvää. Olennaista on myös se, etteivät jonot kasva liian pitkiksi ja että kaikille nälkäisille riittää ruokaa.

Riissasen mukaan kokeneet vapaaehtoiset ovat järjestäjille kullan arvoisia myös ruokapalveluiden järjestämisessä. Hänen joukoissaan on lukuisia vapaaehtoisia, jotka ovat olleet hommassa mukana jo vuosikymmenien ajan sekä Salpausselän kisoissa että aiemmissa MM-hiihdoissa.

Lähetykset

 • to 5.1.2017 18.03 • Yle Radio Suomi Lahti

Jaksot

 • Lähiruoka, makumatkailu, ruoan eettisyys ja esteettisyys. Voiko ravintolahetki olla monen aistin tunne-elämys, vai onko sellainen vain pienen piirin hienostelua? Maistuuko ruoka paremmalta, jos siihen liittyy kokonainen tarina? Ihan pihalla -lähetyksen vieraina ovat tuoreen ruokaretki.fi -yhteisöblogin kantavat voimat, Antti Huttunen ja Milla von Konow. Juontajana Justus Laitinen.

 • Kauko Röyhkä "steppaili" itsensä -80 luvulla suomalaisten sydämiin, niin kirjoillaan kuin musiikillaankin. Suomen satavuotisen taipaleen kunniaksi Ylen kirjallisuustoimittajat Nadja Nowak ja Seppo Puttonen valitsivat 101 kirjaa Kirjojen Suomi -listalle ja tällä listalla on myös Röyhkän esikoisromaani Tien laidalla Waterloo. Kirjailija Röyhkä on kovin otettu tästä tunnustuksesta.
  Ihmisten mielikuviin on painunut nuori, majavalakkiselle tytölle flirttaileva Kauko Röyhkä. Olga Ketonen matkasi Turkuun selvittämään, millainen kuva silmiin piirtyy tämän vuosikymmenen Kauko Röyhkästä.

 • Olga Ketosen vieraana on kasvatuskouluttaja Piia Karjalainen.
  Hän puhuu aikuisuuden puolesta ja antaa ohjeita sekä vanhemmille että isovanhemmille.
  Kolme pikaohjetta: Kehu lastasi siitä, mitä haluat nähdä enemmän. Vietä lapsesi kanssa kiireetöntä aikaa. Pohdi lapsesi kanssa ratkaisuja pulmiin.

 • Suomi täyttää 100 vuotta ja juhlat ovat alkamassa. Miten Suomi juhlii? Tuleeko juhlista hartaat ja juhlavat vai iloiset ja riehakkaat? Mitä me juhlimme, kun juhlimme 100-vuotiasta Suomea?
  Vieraana Suomi100-hankkeen pääsihteeri Pekka Timonen. Juontajana Olga Ketonen.

 • Linnan juhlien tyylikkäimmäksi pukeutujaksi valittiin mies! Olemmeko siis saapuneet aikaan, jossa mieskin saa panostaa pukeutumiseensa? Vieraana tyyliniekka Matti Airaksinen.
  Juontajana Marko Miettinen.

 • Itsenäisyyspäivän jälkeisissä tunnelmissa paneudutaan suomalaisiin sankareihin. Nyt jos koskaan tarvitsisimme sankareita. Millaisia ovat suomalaiset sankarit ja mistä he löytyvät? Miten rohkeus kuuluu sankaruuteen? Olga Ketosen vieraana suomalaisesta sankaruudesta kirjoittanut Taina West.

 • Nyt puhutaan feminististä politiikkaa. Onko Suomessa tarvetta feministiselle puolueelle? Olga Ketonen selvittää asiaa viralliseksi puolueeksi pyrkivän Feministisen puolueen puheenjohtajan Katju Aron kanssa. Joko kannattajakortit ovat kasassa? Juontajana Olga Ketonen.

 • Ohjaaja Matti Ijäs keskustelee Olga Ketosen kanssa muun muassa rakkaudesta, lähimmäisistä ja moraalista.

  Matti Ijäs tunnetaan mm. elokuvistaan Katsastus ja Painija. Uusia ohjauksia nähdään Kotkatsomo-sarjassa TV1:ssä tammikuussa 2017. Niiden teeman on rakkaus.

  Kuva: Seppo Sarkkinen/Yle Kuvapalvelu

 • Mitä miettii maaliskuussa eläkkeelle jäävä Helsingin sanomien politiikan toimittaja Unto Hämäläinen, kun kuuluisa Perässähiihtäjä-blogi on tullut päätökseensä tänään ja maailman mahtavimpaan virkaan on valittu Donald Trump.
  Juontajana Olga Ketonen.

 • Miksi saamme erilaisia tutkimustuloksia samasta aiheesta? Netissä oikeaa ja väärää tietoa on hankala erottaa, eikä kansallisiin auktoriteetteihin enää uskota. Kuka tästä kaikesta tietää?
  Olga Ketosen vieraaksi saapuu aiheesta juuri kirjan julkaissut tiedeviestinnän maisteri Tiina Sarja.

 • Mistä aiheista näytelmiä pitää tehdä? Kuinka poliittista teatteri on Suomessa? Olga Ketosen vieraana käsikirjoittaja-ohjaaja Juha Jokela.

 • Puhetta surusta ja surun kokemisesta. Olga Ketosen vieraaksi saapuu surun kokemisesta väitöskirjansa tehnyt ja surusta paljon tietävä Mari Pulkkinen. Kuinka suru tulee kohdata? Onko suru lahja?

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä