Romano mirits

Uuden vuoden perheleirillä voimaannuttiin yhdessäolosta

 • 14 min
 • toistaiseksi

Tuusulassa järjestettiin uutena vuotena nuorten romanien perheleiri. Perheiden tukeminen on ollut vilkas keskustelun aihe romanien piirissä. Yhdessäolo ja uuden vuoden käynnistäminen yhdessä olivat yksi tavoite, mutta vakavampiakin teemoja nostettiin esiin. Luennoilla ja yhteisissä keskusteluissa puhuttiin perheen merkityksestä, vastuusta ja arjen haasteista.
Ohjelman on toimittanut Miriam Schwartz.

Lähetykset

 • ti 17.1.2017 18.00 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Lindemanin romanisuku on kotoisin Alajärveltä. Nykyään sukua asuu runsaasti Ruotsissa ja eri puolella Suomea - Keski-Suomessa, Etelä-Suomessa ja toki edelleen myös Etelä-Pohjanmaan Järviseudulla, josta suku on kotoisin. Ruotsissa pääosan elämästään asunut Tenho Lindeman sai pari vuotta sitten ajatuksen kutsua suku koolle. Idea toteutui loppukesästä, jolloin satakunta suvun jäsentä kokoontui Alajärvellä leirikeskus Suvirannassa. Juhlissa muisteltiin menneitä aikoja ja vaihdettiin kuulumisia. Alajärvellä asuva Pertti Mäkiranta ja suvun koolle kutsnut Tenho Lindeman olivat tyytyväisiä juhlaviikonloppuun ja totesivat, että tapaamista sukujuhlan merkeissä voi suositella muillekin romanisuvuille.

  Lindemanien sukujuhlassa vieraili toimittaja Jaakko Laakso.

 • Henry Lindgren haluaa kohdata romaneja ja tehdä osallistavaa romanityötä. Hän on Pohjois-Suomen aluehallintoviraston suunnittelija. Henry kokee romanitaustansa vahvuudekseen, koska hän tuntee asiakasryhmänsä ja omaa laajan verkoston yhteisön sisällä. Lindgrenin tavoitteena on rohkaista alueensa romaneja osallisuuteen ja yhteistyöhön. Hän kokee vakinaisen työn hienona mahdollisuutena vaikuttaa asioihin ja tehdä pidemmän tähtäimen suunnitelmia. Toimittajana Miriam Schwartz.

 • Monet romanit työskentelevät taide-, käsityö- ja palvelualoilla. Omalla tavallaan nämä kaikki alat yhdistyvät parturi-kampaajan ammatissa, mutta silti vain harva romani on töissä kampaamoliikkeissä. Yksi heistä on kurikkalainen Sonja Sjöberg, joka valmistui ammattiin viime keväänä Seinäjoen SEDUsta. Romano miritsin jaksossa keskustellaan niin romaniväestön hiusmuodista kuin siitä, mitä haasteita kuuluu romaniasussa parturi-kampaajana työskentelevän arkeen. Sonja Sjöbergin tapasi toimittaja Jaakko Laakso.

 • Kyösti Rothin tie on kulkenut Keuruun lastenkodista musiikin ammattilaiseksi sekä yhteiskunnalliseksi vaikuttajaksi. Hän on luonut uraa viihdemaailmassa, perustanut Pelimannet –yhtyeen ja voittanut Syksyn Sävel –kilpailun useammin kuin kerran. Gospelpiireihin Rothin musiikki on jättänyt pysyvän jäljen ja hän on ollut työllistämässä useita romaneja musiikin ammattilaisina. Tuhansien sävellysten ja kymmenien pitkäsoittojen lisäksi Kyösti on ollut erityisen kiinnostunut nuorten tukemisesta, ihmisten auttamisesta sekä asennetyöstä. Hän kokee olevansa näköalapaikalla kahden kulttuurin kasvattina ja sydämeltään mustalaisena. Tämän kertaisessa Romano mirits –jaksossa Kyösti Roth kertoo elämästään sekä taiteestaan vaikuttamisen välineenä.

 • Dokumetnaristi Carmen Baltzar on palannut viiden vuoden opintojen jälkeen Iso-Britanniasta Suomeen ja katsoo suomalaista kulttuuria hieman ulkopuolisena. Monet rasismiin liittyvät kysymykset on Britanniassa jo käsitelty vuosia sitten, mutta Suomessa ne ovat vasta nyt esillä. Carmen Baltzar opiskeli aluksi Skotlannissa psykologiaa, mutta kanditutkinnon jälkeen hän päätti toteuttaa haaveensa ja opiskeli maisteriohjelmassa Lontoossa dokumenttielokuvan ohjaajaksi. Työn alla on Ylellä joulukuussa esitettävä suomalaista rasismia käsittelevä dokumetti. Carmen Baltzarin tapasi Maria Friman.

 • Suomen osaamiskeskuksista KOSKE eli Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus on perehtynyt erityisesti romaniasioihin. Se julkaisi kuluvan vuoden alkupuolella selvityksen romanilasten, -nuorten ja –perheiden sosiaalipalveluiden tilanteesta ja kehittämistarpeista. Mitä ovat osaamiskeskukset, mikä on LAPE ja mitä romaneiden lapsi- ja perhepalveluista selvisi tutkimuksessa? Romano miritsin toimittaja Jaakko Laakso tapasi KOSKEn johtaja Marja Heikkilän.

 • Eteläpohjalainen Sonja Stenroth kärsi lapsuudessaan koulukiusaamisesta. Peruskoulun jälkeen hän ei halunnut opiskella mitään, vaan jäi vuosiksi kotiin. 25-vuotiaana hän kuitenkin koki, että elämässä täytyy olla muutakin kuin työttömän arki. Hän etsi tilanteeseensa apua Työvoimatoimistosta ja hakeutui koulutukseen. Opiskelupolku aukesi Nuorisotakuun ja Nuorten aikuisten osaamisohjelman kautta. Opinnot johtivat myös työelämään ja pysyvään työsuhteeseen ravintola-alalla. Lapsuus- ja nuoruusajan kiusaamiskokemukset jättivät kuitenkin arpia, eikä aikuinenkaan romani välty väheksynnältä ja rasismilta.

  Toimittajana Jaakko Laakso.

 • Linda-Maria Roineelle elämä mielenterveysongelmien kanssa on arkipäivää. Hänen vaikea menneisyytensä, kiusatuksi joutuminen ja päihdeongelmat olivat osasyynä mielenterveysongelmien puhkeamiseen. Lindalle selviytymiskeinoina ovat toimineet kuntoutus, läheisten tuki, taide ja ”oman jutun” löytäminen. Lindalle se on rap-musiikki ja hänet tunnetaan nimellä Mercedes Bentzo. Lindan elämää käsittelevän kaksiosaisen ohjelmasarjan toisessa jaksossa käsitellään mielenterveysasioita. Linda haluaa antaa äänensä aiheelle, joka on edelleen yhteiskunnassamme tabu.Tietoisuuden lisääminen,puhuminen ja vertaistuki ovat selviytymisen askeleita ihmisille, joita aihe koskettaa. Ohjelman on toimittanut Miriam Schwartz.

 • Linda-Maria Roine, alias Mercedes Bentso on 24-vuotias helsinkiläinen nainen. Hän joutui vakavan koulukiusaamisen uhriksi. Kiusaaminen kärjistyi tytön itsemurhayritykseen teini-iässä. Linda haki hyväksyntää vääristä piireistä ja ajautui päihdekierteeseen. Huumemaailmassa Lindan kiusaaminen sekä traumat saivat uusia muotoja ja jättivät pysyviä jälkiä.

  Romano miritsin kaksiosaisen ohjelmasarjan ensimmäisessä jaksossa kuullaan Linda-Marian tarina siitä, mitä kiusaaminen voi saada aikaiseksi. Linda selviytyi ja tahtoo kertoa tarinansa rohkaisuksi muille. Samalla hän haluaa toimia kiusattujen puolestapuhujana ja viestiä, että kiusaaminen on väkivaltaa. Ohjelman on toimittanut Miriam Schwartz.

 • Kasvava päihdeongelma on koskettanut romaniväestöä kovalla kädellä. Romano Miritsin päihdetyöhön keskittyneen ohjelmasarjan toisessa osassa puhutaan romanien perhetyöstä taistelussa huumeita vastaan. Kyösti Lindeman on tehnyt kenttätyötä romaninuorten keskuudessa jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Lindemania huolettaa se, että kuolemantapaukset näyttäisivät lisääntyneen rajusti.
  Kuinka päihdeongelma on muuttunut ja kehittynyt vuosikymmenten aikana? Mihin asioihin tulisi kiinnittää huomiota, jotta haasteeseen voitaisiin puuttua tehokkaammin? Kyösti Lindeman puhuu ilmiöstä, joka koskettaa karusti yhä useampia perheitä. Toimittajana Miriam Schwartz.

 • Tutkija, toimittaja ja muusikko Risto Blomster työskentelee Suomalaisen kirjallisuuden seuran arkistossa äänitteiden sekä kansanmusiikki- ja romaniaineistojen parissa. Hän on mukana Romaniasiain neuvottelukunnan, Kansallisarkiston ja Suomen kirjallisuuden seuran yhteishankkeessa Romanien kulttuuriperintö – arkistointi, arvostus ja tutkimus. Tutkija Risto Blomster kertoo hankkeen taustoista sekä tuloksista.
  Ohjelman on toimittanut Maria Friman

 • Vuonna 1987 Tampereen työväenteatterin Eino Salmelaisen koulusta itsensä löytänyt Hannu Friman päätyi näyttelijän ammattiin monien mutkien kautta. Friman on ollut kiinnitettynä Rovaniemen kaupunginteatteriin nyt jo 27 vuoden ajan. Näyttelijän työn lisäksi hän myös tuottaa teatteria sekä toimii stand up -koomikkona. Hannu Friman on tunnettu vitseistä, jotka saavat sekä romanit sekä valtaväestön nauramaan niin itselleen kuin toisilleen. Hän kertoo työstään ja sattumuksistaan sekä tarjoaa pienen näytteen stand-up komiikastaan. Ohjelman on toimittanut Maria Friman.

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä