Kuusi kuvaa

Minttu Mustakallio innostuu improvisaatiosta ja nauttii matkustamisesta

 • 43 min
 • toistaiseksi

Television suosikkisarja "Klikkaa mua" herättää näyttelijä Minttu Mustakalliossa sekä rakkaita että rankkoja muistoja. - Siinä oli maailman ihanin kuvausryhmä, josta tuli perhe moneksi vuodeksi jo sen vuoksi, että kuvaustunteja oli paljon eri vuoden aikoina useamman vuoden ajan. Ohjaaja Johanna Vuoksenmaasta sain hyvän ystävän, iloitsee Minttu,

Nettideittailun maailmasta kertova "Klikkaa mua" voitti vuonna 2012 monta Kultainen Venla –palkintoa. Yleisö äänesti sarjan vuoden parhaaksi tv-ohjelmaksi, mikä on Minttu Mustakallion mielestä se arvokkain juttu.

- Toisaalta se oli raskas tuotanto sen vuoksi, että esiinnyin jokaisessa sarjan kohtauksessa. Kuvauspäivät saattoivat venyä 10-12 tuntisiksi ja samaan aikaan näyttelin iltaisin vielä Kansallisteatterin näytelmässä "Idiootti". Olin työtahdin vuoksi lähes burnoutin partaalla, mutta onneksi kuvauksissa oli hyvä vire, hän kertoo.

Erityisen rakas paikka Minttu Mustakallion sydämessä on elokuvalla "Lapsia ja aikuisia" vuodelta 2004, koska se oli hänen esikoiselokuvansa. Elokuvan ohjaaja Aleksi Salmenperä osasi antaa tarpeeksi aikaa näyttelijän ja ohjaajan välisille keskusteluille.

Komiikan sävyjen tulkitsija Minttu Mustakallio sanoo nauttivansa näyttelijän työstään ja pitävänsä kuvauksista. Näyttelijänä hän arvostaa rentoa työilmapiiriä, keskinäistä luottamusta ja avointa vuorovaikutusta ohjaajan kanssa.

– Kokonaisvaltaisinta työssäni on improvisaatio, sillä siinä ei voi varmistella mitään. Olen täysin läsnä, hyväksyn vastanäyttelijän ehdotukset, mietin seuraavaa sisältöä ja pidän samalla katsojaa otteessa!

Ylivieskassa syntynyt yksinhuoltajaäidin ainoa lapsi Minttu Mustakallio halusi jo varhain näyttelijäksi. Muu ammatinvalinta ei tullut kuulonkaan, vaikka Teatterikorkeakoulun avautuivat vasta useamman yrityksen jälkeen vuonna 1996.

Mintun äiti oli laulaja Mimmi Mustakallio, joka keikkaili aktiivisesti pitkillä esiintymiskeikoilla. –Olisi ollut kiinnostavaa vertailla äidin kanssa erilaisia esiintymiskokemuksiamme, mutta rakas äitini kuoli muutama vuosi sitten, suree Minttu.

- Varttuminen Ylivieskassa on vaikuttanut siihen, minkälainen olen. Uskallan sanoa mielipiteeni ja olla oma itseni, hän sanoo. Maanläheinen elämänkatsomus ja ilmastomuutoksen vastustaminen ovat Mintulle tärkeitä teemoja. Siksi hän pyöräilee työmatkat ympäri vuoden Helsingissä.

Näyttelijä Minttu Mustakallion monitahoiseen elämään ja kuuteen kuvaan johdattaa toimittaja Rita Trötschkes.

Lähetykset

 • la 21.1.2017 8.06 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Politiikan tutkija Johanna Vuorelma Helsingin yliopistosta asui lapsuutensa kodissa, jossa arvostettiin tietoa ja lukemista. Johanna oppi jo lapsena ajattelemaan, että hänestä voi tulla mitä vain ja että koko maailma on hänelle avoin. Sieltä hän sai myös kipinän opiskella useita kieliä. Ja niin hänestä on tullut väitellyt tohtori, joka on kolunnut varsinkin Eurooppaa monesta suunnasta. Maisteriksi hän valmistui Lontoosta ja Istanbul on ollut hänelle tärkeä kaupunki. Sari Valto tapasi Johanna Vuorelman hänen elämänsä kuvien äärellä.

 • Korusuunnittelija Tytti Bräysy ikuistaa Lapin luontoa koruihin ja valokuviin. Inariin asettuneen oululaisen päivät kuluvat sotkuisissa merkeissä työpajalla tai kuvausretkillä karun kauniissa maisemissa. Polku mainosalalta korusuunnittelijaksi on vaatinut tilaisuuksiin tarttumista ja sattumiin luottamista. Paljosta käy kiittäminen myös pientä korpiorvokkia. Tytti Bräysyn tapasi Inarissa toimittaja Anna Nevalainen.

 • Opettaja ja kirjoittaja Arno Kotron elämässä on ollut hurjia käänteitä. Vastavalmistuneesta, lähes syrjäytyneestä humanistista tuli 2000-luvun alussa hetkessä koko kansan tuntema esikoiskirjailija, jota kutsuttiin vierailemaan televisioon, radioon ja erilaisiin kissanristiäisiin niin tiheään, että taksin ovet paukkuivat ja kioskilta haettu jäätelötuuttikin alkoi näyttää mikrofonilta, jolle hän tilitti elämäänsä. Lopulta boheemi ja viinanhöyryinen taiteilijaelämä sai jäädä, kun mies havahtui elämänsä holtittomuuteen, raitistui ja löysi rakkauden. Nyt on kirjailijan urakin telakalla ja Kotro viettää keskiluokkaista perhe-elämää ja nauttii siitä. Hän toimii filosofian, psykologian ja elämänkatsomustiedon opettajana. Toimittaja Eelis Bjurström tapasi Kotron tämän työpaikalla Herttoniemen yhteiskoulussa Helsingissä.

 • Kirjailija Eve Hietamies tunnetaan erityisesti Yösyöttö-trilogiastaan, joka kertoo yksinhuoltajaisä Antti Pasasen elämästä. Uusikin kirja on tekeillä. Even kirjailijatarina on tarina sinnikkyydestä: Koulu meni penkin alle, mutta kotona oli kirjoituskone, jota Eve takoi teini-iästä lähtien. Ensimmäistä romaaniaan hän kirjoitti viisi vuotta, kun kuuluisan sukunimen takia kustantamo piti julkaisukynnystä tavallista korkeammalla. Ohjelman on toimittanut Sari Valto.

 • Helsingin Sanomien kulttuuritoimituksessa pitkän uran tehnyt Jukka Petäjä on haastatellut lähes kaikkia aikamme huomattavia kirjailijoita. Petäjä tunnetaan erityisesti kirjallisuuskriitikkona, mutta myös montaa muuta taiteenalaa tutkivana toimittajana ja esseistinä. Mielenkiinnon kohteet liikkuvat kaikkialla Euroopan ja Amerikan kansainvälisissä tuulissa. Tohtorinväitöskirjansa hän teki v. 2010 kanadalais-yhdysvaltalaisen kirjailijan Saul Bellow’n romaanista Herzog. Hän kertoo olevansa vahvaa helsinkiläsissukua - jo viidennessä polvessa ja suuri Italian kulttuurin tuntija ja matkailee siellä säännöllisesti. Toimittaja on Sini Sovijärvi.

 • Kulttuurityöntekijä Anna Lumikivi halusi pienenä rokkitähdeksi ja merimieheksi. Musiikkihaaveet toteutuivat aikuisiällä koltansaamen kautta. Kielen takaisinottoon rohkaisi kotikylässä yllättänyt Amorin osuma. Nyt Lumikivi opettelee ja elvyttää uhanalaisen koltansaamen katoavia murteita musiikin avulla. Pioneerityötä tekevän muusikon sielu lepää suvun lohiapajilla, Jäämeren rannalla. Toimittaja Anna Nevalainen tapasi Anna Lumikiven Keväjärven kylässä Inarissa.

 • Kirsimaria E. Törönen on saanut kuvataiteilija monta kertaa kokea, miten tie nousee pystyyn, mutta jo kymmenvuotiaana, orastavana feministinä Saudi-Arabian aavikolla hän aavisti kutsumuksensa. Koulussa hän ilmoitti aikovansa paaviksi, mutta havahtui pian että taiteilijana hän voi paremmin muuttaa maailmaa. Toimittaja Lisa Enckell tapasi Kirsimaria E. Törösen hänen työhuoneellaan Studio Wäkevässä Mikkelissä.

 • Valotaiteilija Kari Kola valaisee poikkeuksellisia paikkoja ympäri maailmaa. Suunnitelma yhdeksäntuhannen kilometrin pituisen Kiinan muurin yhden päivän valotaideteokseen odottaa toteutustaan ja suunnitelmat Grönlannin jäätikön valaisusta etenevät. Huiman rohkeana ja ennakkoluulottomana joensuulainen valotaiteilija luo yhteyksiä niin ministereihin, pormestareihin kuin prinsessoihin toteuttaakseen suunnitelmiansa. Toimittaja Lisa Enckell tapasi Kari Kolan Joensuun kasvitieteellisessä puutarhassa Botaniassa.

 • Professori ja pappismunkki Serafim Seppälä opettaa, tutkii ja kirjoittaa kirjoja. Hän hallitsee arabiaa, hepreaa, arameaa sekä syyriaa, joita jokaista kirjoitetaan omalla aakkostollaan. Armenia ja armenialaiset ovat lähellä hänen sydäntään. Toimittaja Lisa Enckell tapasi Serafim Seppälän työhuoneellaan Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa.

 • Joulussa tärkeintä kansanmuusikko ja Joensuun kulttuurijohtaja Sari Kaasiselle on olla yhdessä rakkaittensa kanssa. Tänä vuonna hän rauhoittuu jouluun viettoon lapsuuden maisemissa Rääkkylässä. Toimittaja Lisa Enckell tapasi Sari Kaasisen Joensuun Taitokorttelin punaisessa salongissa.

 • Historia herää eloon pianotaiteilija ja -pedagogi Meri Louhoksen seurassa. Yli yhdeksäänkymmeneen vuoteen mahtuu monipuolisen pianotaiteilijan niin arkea ja juhlaa, kuin tv- ja radiojuontajan uran käänteitä. Toimittaja Lisa Enckell tapasi taiteilijan hänen kotonaan Helsingin Käpylässä.

 • Muotisuunnittelija ja matkatoimittaja Jaakko Selin rakastaa muodin monimuotoisuutta. Kuudenkympin kynnyksellä hän nauttii tyylien moninaisuudesta ja pukeutumisen vapaudesta. Kuolema on vienyt viime vuosina Jaakko Selinin elämästä monia läheisiä, mutta rakkaus kantaa.
  Toimittaja Lisa Enckell tapasi Selinin Helsingissä.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä