Kuusi kuvaa

Minttu Mustakallio innostuu improvisaatiosta ja nauttii matkustamisesta

 • 43 min
 • toistaiseksi

Television suosikkisarja "Klikkaa mua" herättää näyttelijä Minttu Mustakalliossa sekä rakkaita että rankkoja muistoja. - Siinä oli maailman ihanin kuvausryhmä, josta tuli perhe moneksi vuodeksi jo sen vuoksi, että kuvaustunteja oli paljon eri vuoden aikoina useamman vuoden ajan. Ohjaaja Johanna Vuoksenmaasta sain hyvän ystävän, iloitsee Minttu,

Nettideittailun maailmasta kertova "Klikkaa mua" voitti vuonna 2012 monta Kultainen Venla –palkintoa. Yleisö äänesti sarjan vuoden parhaaksi tv-ohjelmaksi, mikä on Minttu Mustakallion mielestä se arvokkain juttu.

- Toisaalta se oli raskas tuotanto sen vuoksi, että esiinnyin jokaisessa sarjan kohtauksessa. Kuvauspäivät saattoivat venyä 10-12 tuntisiksi ja samaan aikaan näyttelin iltaisin vielä Kansallisteatterin näytelmässä "Idiootti". Olin työtahdin vuoksi lähes burnoutin partaalla, mutta onneksi kuvauksissa oli hyvä vire, hän kertoo.

Erityisen rakas paikka Minttu Mustakallion sydämessä on elokuvalla "Lapsia ja aikuisia" vuodelta 2004, koska se oli hänen esikoiselokuvansa. Elokuvan ohjaaja Aleksi Salmenperä osasi antaa tarpeeksi aikaa näyttelijän ja ohjaajan välisille keskusteluille.

Komiikan sävyjen tulkitsija Minttu Mustakallio sanoo nauttivansa näyttelijän työstään ja pitävänsä kuvauksista. Näyttelijänä hän arvostaa rentoa työilmapiiriä, keskinäistä luottamusta ja avointa vuorovaikutusta ohjaajan kanssa.

– Kokonaisvaltaisinta työssäni on improvisaatio, sillä siinä ei voi varmistella mitään. Olen täysin läsnä, hyväksyn vastanäyttelijän ehdotukset, mietin seuraavaa sisältöä ja pidän samalla katsojaa otteessa!

Ylivieskassa syntynyt yksinhuoltajaäidin ainoa lapsi Minttu Mustakallio halusi jo varhain näyttelijäksi. Muu ammatinvalinta ei tullut kuulonkaan, vaikka Teatterikorkeakoulun avautuivat vasta useamman yrityksen jälkeen vuonna 1996.

Mintun äiti oli laulaja Mimmi Mustakallio, joka keikkaili aktiivisesti pitkillä esiintymiskeikoilla. –Olisi ollut kiinnostavaa vertailla äidin kanssa erilaisia esiintymiskokemuksiamme, mutta rakas äitini kuoli muutama vuosi sitten, suree Minttu.

- Varttuminen Ylivieskassa on vaikuttanut siihen, minkälainen olen. Uskallan sanoa mielipiteeni ja olla oma itseni, hän sanoo. Maanläheinen elämänkatsomus ja ilmastomuutoksen vastustaminen ovat Mintulle tärkeitä teemoja. Siksi hän pyöräilee työmatkat ympäri vuoden Helsingissä.

Näyttelijä Minttu Mustakallion monitahoiseen elämään ja kuuteen kuvaan johdattaa toimittaja Rita Trötschkes.

Lähetykset

 • la 21.1.2017 8.06 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Vastuullisuusvaikuttaja Outi Pyy tietää vaatteista ja tekstiileistä paljon. Hänellä on omien sanojensa mukaan erittäin hyvä syy tehdä sitä, mitä hän tällä hetkellä tekee - pyrkiä vaikuttamaan siihen, etteivät ihmiset kuluttaisi itseään hengiltä. Hän elää, kuten opettaa. Toimittajana Mirva Lahtimaa.

 • Monipuolinen viihdetaiteilija Arja Koriseva haluaa edelleen kehittää itseään laulajana ja syventää osaamistaan. Viihdemusiikin ja kirkkokonserttien, sekä musikaalien tähtenä kolme vuosikymmentä Suomea kiertänyt laulaja rakastaa yleisöjään ja kokee tekevänsä kutsumustyötä. Toimittaja Lisa Enckell tapasi Arja Korisevan Jyväskylässä.

 • Kuvataiteilija Tuula Lehtinen uudistaa käsityötaidon traditiota ja puhuu kauneuden puolesta. Kauneutta hän luo öljyvärein, grafiikka-, mosaiikki- ja posliinitöin. Lisäksi hän osallistuu suuriin arkkitehtuuri- ja infrastruktuurihankkeisiin. Toimittaja Lisa Enckell tapasi taiteilijan hänen kotistudiossaan Tampereella.

 • Palkittu keittiömestari ja ravintoloitsija, suomalaisen ruoan puolestapuhuja Arto Rastas piirsi aikoinaan itselleen aikajanan uransa etenemisestä 40-ikävuoteen asti. 25-vuotinen ura on vienyt Rovaniemellä varttuneen Rastaan bensa-aseman sämpyläntäyttäjästä ensimmäiseksi suomalaiseksi nuorten kokkien maailmanmestariksi. Matkan varrelle mahtuu menestyksekkäitä ravintoloita kuin hutilyöntejäkin. Mitään hän ei tekisi toisin, mutta toivoisi oppivansa vihdoin sanomaan ei.

  Ohjelman on toimittanut Laura Satimus.

 • Mikkeliläinen nukketeatteritaiteilija Aapo Repo tekee perustamansa nukketeatteri Reaktorin kanssa parhaillaan kansainvälistä uraa. Viime vuosina yhteistyö tanskalais-irlantilaisen Teater Refleksionin kanssa on avannut ovia maailmalla. Aapo Revolle tarinan kertominen nukeilla antaa esitykselle lisää uskottavuutta. Ohjelman toimittajana on Lisa Enckell

 • Luonnon kasvit, linnut ja muut eläimet kiinnostivat Jukka Tobiassonia jo ihan pienenä. Eläinten hyvä kohtelu ja luonnon vastuullinen hoitaminen ovat saaristoon kotiutuneelle luontoharrastajalle sydämenasioita. Vuosien varrella Jukka Tobiasson on ehtinyt hankkia itselleen monta ammattia. Hän on hortonomi, lampuri, maisemahoidon asiantuntija ja kiertävä kotiteurastaja, jolla on kymmenien vuosien kokemus mm. lampaiden hoidosta ja teurastamisesta. Ohjelman on toimittanut Rita Trötschkes

 • Suomalaisen museopedagogiikan uranuurtaja Marjatta Levanto suhtautuu intohimoisesti niin taiteen kokemiseen kuin taiteesta kirjoittamiseen. Hän loi perustan Ateneumin museopedagogiikalle ja on tullut tunnetuksi erityisesti lapsille suunnattujen taidehistoriakirjojen kirjoittajana. Toimittaja Lisa Enckell tapasi Marjatta Levannon hänen kotonaan eteläisessä Helsingissä.

 • Erityisesti jazz-laulajana tunnettu muusikko Aili Ikonen kasvoi musiikin ympäröimänä. Korpilahdelta kotoisin oleva Ikonen pomppi lapsena Joutsenlammen finaaliosaa veljensä Osmon kanssa olohuoneen sohvan ympärillä ja harjoitteli pieteetillä viulunsoittoa viisivuotiaasta alkaen. Silti ura muusikkona ei ollut itsestäänselvyys. Toimittajana on Laura Satimus

 • Muotitaiteilija Matti Seppäsen elämäntyönä on ollut muoti. Evakkoperheen kuopuksesta kasvoi esteetikko. Taival tamperelaisesta somistajasta suomalaisen vaateteollisuuden kultakauden huippusuunnittelijaksi on vertaansa vailla. Viisikymmentävuotiseen taiteilijauraan kuuluu niin käyttömuodin suunnittelua, tulevien muotitaiteilijoiden opetusta kuin mielikuvituksellisten teatteripukujen luomista. Toimittajana Lisa Enckell.

 • Runoilija Heli Laaksonen kasvoi lavarunouden ilmiöksi 2000-luvun alussa, kun murrebuumi voimistui. "See o äirinkiel, mikä mul o. Ja ko mää näen pönttöuunin, ni mul tulee kauhia hyvä ja turvalline miäl siit", sanoo lounaismurteen sanansaattaja, runoilija Heli Laaksonen. Rakkaus maalaiselämään, historiaan, vanhoihin tavaroihin sekä äidinkieleen on peräisin isovanhemmilta. Tänä päivänä runoilija muistuttaa erityisesti siitä, että suomen kielen vaaliminen on meidän kaikkien vastuulla. Ohjelman toimittaja on Rita Trötschkes.

 • Taisto Reimaluoto on näyttelijänä tulisieluinen oman tien kulkija ja vahva runojen tulkitsija. Useissa elokuvissa, televisiosarjoissa sekä teatteriproduktioissa näytellyt taiteilija kokee, että toisten eteen tehty työ kannattaa aina. Hän toimi Kajaanin Runoviikon taiteellisena johtajana vuodet 2011-2018 ja hänet tunnetaan myös monologi-näytelmien tekijänä. Toimittaja Lisa Enckell.

 • Tampereen Työväen Teatteri on ollut näyttelijä Ilmari Saarelaiselle toinen koti ja työ on ollut hänen toinen minänsä. Nälkä näyttelemiseen jatkuu, vaikka hän on eläkkeellä ja vakituinen pesti on jo jäänyt taakse. Näyttelijän työtä on mittarissa peräti 50 vuotta. Nopea sanataituri ja tilannetajun mestari rakastaa naurua, mutta tärkeitä ovat olleet myös monet vakavat ja koskettavat roolit. Suuren yleisön sydämiin Ilmari "Immu" Saarelainen jäi television komediasarjoista Tankki täyteen sekä Sisko ja sen veli. Viimeiset 10 vuotta Ilmari Saarelainen on esittänyt monologia Parasta ennen, joka on myös todiste hänen hulvattomasta tilannetajustaan ja pikantista sarkasmistaan. Ohjelman on toimittanut Rita Trötschkes.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä