Ääniversumi

Pakolaiskeskusteluja - radiofoninen dokumentti

  • 55 min
  • ei kuunneltavissa

Teemu Mäen ja Max Savikankaan radiofoninen kollaasi.

Teemu Mäki koosti tätä teosta varten dokumentaarisen tekstikollaasin. Kollaasin lähteinä olivat pakolaisuutta ja maahanmuuttoa käsittelevät kirjoitukset, puheet, keskustelut, nettikeskustelut ja toisaalta myös mm. Suomen valtion ja EU:n viralliset tilastot.

Osa puhujista on julkisuuden henkilöitä, osa ei. Osa kirjoittaa tai puhuu omalla nimellään, osa nimimerkin suojissa. Jotkut eivät ole henkilöitä lainkaan, vaan järjestöjä tai valtion organisaatioita, kuten Tilastokeskus.

Toinen tärkeä radiofonian materiaali ovat haastattelut. Tekijät haastattelivat kolmea irakilaispakolaista, jotka odottavat pakolaisten vastaanottokeskuksessa turvapaikkapäätöstä, ja kahta Suomen kansalaista, jotka tulivat Suomeen pakolaisina kauan sitten, ja ovat asuneet suurimman osan elämästään Suomessa.

Max Savikangas käytti kaikkia näitä materiaaleja sekä myös teosta varten säveltämäänsä instrumentaali- ja elektroakustista musiikkia radiofonisen sävellyksen lähtökohtana ja raakamateriaalina.

Teoksen nimi on tavallaan vain lakoninen tuoteseloste, mutta sen lisäksi se on viittaus Bertolt Brechtin samannimiseen kirjaan, Pakolaiskeskusteluja (Flüchtlingsgespräche, 1961, suom. Elvi Sinervo), jonka hän kirjoitti oleskellessaan - pakolaisena - Suomessa 1940 - 1941.

Teoksessa ei kuitenkaan lainata riviäkään Brechtin Pakolaiskeskusteluista. Sen sijaan mukana on yksi Brechtin lyhyt runo: Me matkustimme mukavassa vaunussa (Fahrend in einem bequemen Wagen, 1934, suom. Brita Polttila). Runo käsittelee auttamisen halua ja haluttomuutta ja sopi tekijöiden mielestä siksi hyvin teoksen sydämeksi.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Teemu Mäki
Sävellys, kenttä-äänitys, editointi ja äänenprosessointi: Max Savikangas
Koosto: Max Savikangas ja Teemu Mäki
Muusikot: Veli Kujala, neljäsosasävelaskelharmonikka. Max Savikangas, alttoviulu. Sampo Lassila, kontrabasso.

Puhujat: Teemu Mäki, Maryan Abdulkarim, Ramina Habibollah, Joonas Heikkinen, Jussi-Pekka Rantanen, Anna-Maria Talvio sekä pakolaiset Bariq Hameed, Atheer Munder Saeed ja Badr Kudhair Hayal. Lisäksi teokseen sisältyy dokumenttiäänitteitä mielenosoituksista ja katkelmia ajankohtaisohjelmista.

Studioänitys: Pentti Männikkö ja Joonatan Kotila, Yle.
Äänen lopputyöt: Anders Wiksten, Yle.

Tilaaja Radioteatteri, tuottaja: Soila Valkama.

Lähetykset

  • pe 3.2.2017 22.06 • Yle Radio 1

Jaksot

  • Miltä kuulostaa paikassa, johon jäätikkö poikii vuosittain 20 miljardia tonnia jäätä? Mitä lapset leikkivät Grönlannissa? Grönlanti sulaa on Katri Henrikssonin ja Pentti Männikön toteuttama sanaton ääniteos. Se kertoo ilmastonmuutoksen muovaamasta luonnosta ja ihmisistä, jotka elävät elämäänsä tuossa kummallisessa paikassa. Autenttisista äänistä syntyy rytminen ja musiikillinen kudelma. Kuva: Björn Krause

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä