Koe uusi yle.fi
Ääniversumi

Pakolaiskeskusteluja - radiofoninen dokumentti

 • 55 min
 • ei kuunneltavissa

Teemu Mäen ja Max Savikankaan radiofoninen kollaasi.

Teemu Mäki koosti tätä teosta varten dokumentaarisen tekstikollaasin. Kollaasin lähteinä olivat pakolaisuutta ja maahanmuuttoa käsittelevät kirjoitukset, puheet, keskustelut, nettikeskustelut ja toisaalta myös mm. Suomen valtion ja EU:n viralliset tilastot.

Osa puhujista on julkisuuden henkilöitä, osa ei. Osa kirjoittaa tai puhuu omalla nimellään, osa nimimerkin suojissa. Jotkut eivät ole henkilöitä lainkaan, vaan järjestöjä tai valtion organisaatioita, kuten Tilastokeskus.

Toinen tärkeä radiofonian materiaali ovat haastattelut. Tekijät haastattelivat kolmea irakilaispakolaista, jotka odottavat pakolaisten vastaanottokeskuksessa turvapaikkapäätöstä, ja kahta Suomen kansalaista, jotka tulivat Suomeen pakolaisina kauan sitten, ja ovat asuneet suurimman osan elämästään Suomessa.

Max Savikangas käytti kaikkia näitä materiaaleja sekä myös teosta varten säveltämäänsä instrumentaali- ja elektroakustista musiikkia radiofonisen sävellyksen lähtökohtana ja raakamateriaalina.

Teoksen nimi on tavallaan vain lakoninen tuoteseloste, mutta sen lisäksi se on viittaus Bertolt Brechtin samannimiseen kirjaan, Pakolaiskeskusteluja (Flüchtlingsgespräche, 1961, suom. Elvi Sinervo), jonka hän kirjoitti oleskellessaan - pakolaisena - Suomessa 1940 - 1941.

Teoksessa ei kuitenkaan lainata riviäkään Brechtin Pakolaiskeskusteluista. Sen sijaan mukana on yksi Brechtin lyhyt runo: Me matkustimme mukavassa vaunussa (Fahrend in einem bequemen Wagen, 1934, suom. Brita Polttila). Runo käsittelee auttamisen halua ja haluttomuutta ja sopi tekijöiden mielestä siksi hyvin teoksen sydämeksi.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Teemu Mäki
Sävellys, kenttä-äänitys, editointi ja äänenprosessointi: Max Savikangas
Koosto: Max Savikangas ja Teemu Mäki
Muusikot: Veli Kujala, neljäsosasävelaskelharmonikka. Max Savikangas, alttoviulu. Sampo Lassila, kontrabasso.

Puhujat: Teemu Mäki, Maryan Abdulkarim, Ramina Habibollah, Joonas Heikkinen, Jussi-Pekka Rantanen, Anna-Maria Talvio sekä pakolaiset Bariq Hameed, Atheer Munder Saeed ja Badr Kudhair Hayal. Lisäksi teokseen sisältyy dokumenttiäänitteitä mielenosoituksista ja katkelmia ajankohtaisohjelmista.

Studioänitys: Pentti Männikkö ja Joonatan Kotila, Yle.
Äänen lopputyöt: Anders Wiksten, Yle.

Tilaaja Radioteatteri, tuottaja: Soila Valkama.

Lähetykset

 • pe 3.2.2017 22.06 • Yle Radio 1

Jaksot

 • "En saa rauhaa sielulleni ennen kuin onnistun..."
  Eric keksii, ei voi olla keksimättä.
  Elektroniputki, äänielokuvatekniikka, kryptografoni... Ericin ratkaisut ovat uraauurtavia elektroniikan ja tietotekniikan kehitykselle.
  Hän ei anna periksi.
  Mutta elämä on täynnä vastoinkäymisiä, ymmärtämättömyyttä, sotaa.
  Elämä loppuu liian aikaisin, Eric unohtuu.
  Kuka hän oikeastaan oli?

  Ohjelmassa on käytetty materiaalina:

  Eric Tigerstedtin äänitteitä

  Eric: Mitja Sirén

  Haastattelut:
  Peter M.A. Tigerstedt, Ericin veljenpoika
  Anand Kumar Sethi, insinööri, elektroniikan historioitsija

  Kirjat:
  Anand Kumar Sethi: The European Edisons: Volta, Tesla and Tigerstedt
  Pertti Kuusela: E.M.C. Tigerstedt, "Suomen Edison"

  Käsikirjoitus ja ohjaus: Eva Tigerstedt
  Äänisuunnittelu: Anders Wiksten
  Tuottaja: Soila Valkama, Radioteatteri.

 • Miltä kuulostaa paikassa, johon jäätikkö poikii vuosittain 20 miljardia tonnia jäätä? Mitä lapset leikkivät Grönlannissa? Grönlanti sulaa on Katri Henrikssonin ja Pentti Männikön toteuttama sanaton ääniteos. Se kertoo ilmastonmuutoksen muovaamasta luonnosta ja ihmisistä, jotka elävät elämäänsä tuossa kummallisessa paikassa. Autenttisista äänistä syntyy rytminen ja musiikillinen kudelma. Kuva: Björn Krause

 • Eero Aron teos kuulosta. Siitä kuinka jonkun korvat erottavat jotakin, mikä toiselta jää kuulematta. Toinen on tulla hulluksi äänestä, joka toisella häviää taustahälyyn. Haastateltavina Katri Henriksson ja Sirkka Saksa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä