Reformaation historia

Jakso 1: Reformaation historia: Luther ja Saksa

 • 43 min
 • toistaiseksi

Nuori professori Martin Luther ajautuu kiistoihin kirkon kanssa ja tulee vahingossa panneeksi alulle kokonaisen kansanliikkeen. Alun villien vuosien jälkeen luterilaisesta kirkosta tulee kuitenkin ruhtinaiden ja oppineiden kirkko.

Ohjelmassa haastateltavina ovat kirkkohistorian professori Kaarlo Arffman ja tohtori Päivi Räisänen-Schröder Helsingin yliopistosta. Ohjelman toimittaa Virpi Väisänen.

Lähetykset

 • ma 6.2.2017 12.11 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Luterilainen uskonpuhdistus muutti jumalanpalveluksen kansankieliseksi ja tuli samalla panneeksi alulle suomen kirjakielen kehityksen. Mutta reformaatio muutti myös sitä, mitä ihmiset kirkkoon tullessaan kokivat ja näkivät. Reliikit ja pyhimystenkuvat vietiin piiloon varastokomeroihin ja kirkossa kävijät pantiin istumaan koville puupenkeille.

  Professori Kaisa Häkkinen, konservaattori Aki Arponen ja tutkija Riitta Laitinen kertovat, miten kaikki nämä muutokset tapahtuivat. Ohjelman toimittaa Virpi Väisänen.

 • Reformaatio saapui Ruotsin valtakuntaan Vesteråsin valtiopäivillä vuonna 1527. Ruotsin kruunu kärsi sotien jälkeen rahapulasta ja kuningas Kustaa Vaasa näki kirkon omaisuudessa ratkaisun ongelmaan. Uusi luterilainen oppi tarjosi välineet tähän omaisuuden siirtoon.

  Suomen ja pohjoismaiden historian professori Anu Lahtinen ja arkeologi Liisa Seppänen kertovat, kuinka tämä kaappaus käytännössä toteutettiin. Ohjelman toimittaa Virpi Väisänen.

  Kuva: Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa ja kuningatar Margareta ( Museovirasto, https://www.kuvakokoelmat.fi)

 • Nuori professori Martin Luther ajautuu kiistoihin kirkon kanssa ja tulee vahingossa panneeksi alulle kokonaisen kansanliikkeen. Alun villien vuosien jälkeen luterilaisesta kirkosta tulee kuitenkin ruhtinaiden ja oppineiden kirkko.

  Ohjelmassa haastateltavina ovat kirkkohistorian professori Kaarlo Arffman ja tohtori Päivi Räisänen-Schröder Helsingin yliopistosta. Ohjelman toimittaa Virpi Väisänen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä