Koe uusi yle.fi
Akuutti

Vaikka läheisesi ei enää muista sinua, voit silti tavoittaa hänet

 • 14 min
 • toistaiseksi

Erityisesti Alzheimerin taudissa lähimuisti katoaa. Älä siis jankuta, ei hän muista, sanoo kouluttaja Taina Semi. Sen sijaan läheisesi tarvitsee turvallisuutta - laula hänelle vaikka tuttuja lauluja. Muistisairas aistii herkästi tunteita ja tunnelmia, joten mukavat muistot luovat hänelle turvaa. Hermostumisen sijaan ruoki hänen inhimillisyyttään. Toimittaja Hilla Blomberg.

Haastattelu alkaa Tuula Rajavaaran ja hänen Alzheimeria sairastavan äitinsä välisellä puhelulla.

Otteet ovat Hillan ja Minnan Akuutti -ohjelmasta: Muistin huoltoa ja neuvoja muistisairaan kohtaamiseen.

Lähetykset

 • ma 19.12.2016 10.50 • Yle Areena

Jaksot

 • Ensisynnyttäjistä puolet pelkää synnyttämistä. Traumoja tulla myös itse synnytyksestä. Psykologi ja psykoterapeutti Riikka Toivanen asiantuntija kertoo miten pelkoja ja traumoja voidaan käsitellä. Kaksi äitiä kertoo myös omia kokemuksiaan synnytyksistä. Toimittajina Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.

  Kuva: Shutterstock

 • Millaista on liikkua mikroprosessoirilla varustetulla proteesilla? Helena Skogström menetti onnettomuudessa jalkansa, jossa tilalla on nyt huipputeknologiaa. Kuinka kantasoluista kasvatetaan uutta luuta? Solubiologi Bettina Mannerström kertoo kantasoluhoidoista suu- ja leukakirurgiassa. Professori ja lääketieteen tohtori Riitta Seppänen-Kaijansinkko on ensimmäisenä maailmassa kiinnittänyt kasvojen murtumia biohajoavilla ruuveilla ja kehittänyt myös rasvaista luuta. Toimittajina Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.

  Kuva: Helena Skogsterin proteesista löytyy mikroprosessori, hallinnanvakausjärjestelmä, gyroskooppi ja magnetismia. Huipputekonologia lukee dataa ja huolehtii siitä, että Helena Skogtröm ei kaadu yllättävissäkään tilanteissa. (Minna Korhonen/Yle)

 • Botoxista tulee mieleen ryppyjen siloitus, mutta botuliinipistoksia käytetään myös terveydenhoidossa. Miten ne auttavat lihaskireyksiin, krooniseen migreeniin ja dystoniaan eli aivojen liikesäätelyn häiriöihin? Kokemuksistaan kertovat Emeliina Kaukolinna ja Stefan Taubert. Kenelle botuliinihoitoja voidaan julkisella puolella määrätä ja miten se vaikuttaa potilaaseen? Asiantuntijana neurologi Petra Keski-Säntti. Toimittajina Hilla Blomberg ja Minna Korhonen

  Kuvassa: Emeliina Kaukolinna saa botuliinihoidoista apua migreeniin.
  (Yle/Minna Korhonen)

 • Ykköstyypin diabetes ei pysäyttänyt Olli Rahnaston uraa tenniksen huipulla. Parhaimmillaan Olli oli maailmatilastossa sijalla 88 ja teki pelireissuja 250 vuodessa. Säännölliset ruokailut ja verensokerin mittaaminen auttoivat pärjäämään sairauden kanssa kuin myös huippu-urheilijana. Koripalloa harrastava nuori Justus Purma sairastui jo 5- vuotiaana ja diabeteksen hoito on hänelle osa arkipäivää. Lastentautiopin professori ja diabeteslääkäri Mikael Knip kertoo alan viimeisimmistä tutkimuksista. Toimittajina Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.

 • Sanna sai fibromyalgiaansa lääkekannabisreseptin erityisluvalla, kun mitkään muut hoidot eivät tehonneet. Kansanedustaja ja syöpätautien erikoislääkäri Sari Raassina toivoo neutraalimpaa asennetta potentiaalisia lääkkeitä kohtaan. Näkemyksensä aiheesta tuo esiin myös Suomen Kannabisliiton Tuomas Karhunen.

 • Matkan pilaa yhä useammin turistiripuli, miten se voisi välttää? Infektiosairauksien professori Anu Kantele tutkii turistiripulien lisäksi superbakteereja, jotka ovat antibiooteille vastustuskykyisiä. Mistä maista niitä voi saada? Ohjelmassa kerrotaan myös Länsi-Afrikan Beninissä toteutettavasta rokotetutkimuksesta, jossa oli mukana ensimmäisten joukossa Reetta Aarre-Ahtio ja Jussi Nygren. Toimittajina Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.

 • Yli miljoona suomalaista kärsii pitkäaikaisista kivuista. Radion Akuutissa kuullaan kivun hoitojen kehittymisestä ja myös kivun helpotuksesta lääkeettömin keinoin: mitä itse voi tehdä kivun tunteen lievittämisessä. Asiantuntijana on kipuja pitkään tutkinut lääkäri Helena Miranda, jolla on omakohtaistakin kokemusta kivuista. Nuori Anna Giss kertoo miten hän pärjää monimuotoisen kipuoireyhtymän eli CRPS:n kanssa.

 • Joskus yksikin ihminen riittää pelastamaan häiriköivän nuoren parempaan elämään. Tämän tietävät omasta kokemuksestaan rosoisen nuoruuden eläneet Anna ja Jermu. Aikuisten roolia nuorten tukemisessa pohtivat perhepsykoterapeutti Mari Louhi-Lehtiö sekä Icehearts-valmentaja Vellu Kilpala. Toimittajina Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.

  Kuva: Shutterstock

 • Kuinka paljon ja millaista liikuntaa tarvitaan, jotta mielenterveys pysyy tasapainossa? Mielialahäiriöön sairastunut Mikko kertoo kuinka urheilu on tuonut iloa ja jaksamista elämään. Hanna puolestaan toipui työuupumuksesta ja avioerosta mm.salibandyn ja joogan avulla. Psykofyysiseen psykoterapiaan erikoistunut huippu-urheilija Kirsi Valasti kertoo mitä mielessä ja kehossa tapahtuu, kun liikkuu. Toimittajina Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.

  Kuva: Shutterstock

 • Ero koettelee kovalla kädellä sekä fyysistä että psyykkistä terveyttä. Miten siitä selviää hengissä? Kaksi kokijaa kertoo omat keinonsa jaksamiseen ja neuvoja antaa myös perhepsykoterapeutti Mari Louhi-Lehtiö. Toimittajina Minna Korhonen ja Hilla Blomberg.

  Kuva: Shutterstock

 • Tutkimusten mukaan joka toinen meistä pelkää jollakin tavalla hammaslääkäriä, joten tästä on syytä puhua. Millä kaikilla tavoilla potilaiden pelkoa pyritään lievittämään? Kuulemme entisen pelkopotilaan Susannan kokemuksista. Lisäksi psykologi Marita Hyttinen ja vastaanottovirkailija Sari Ebeling kerrovat ideoita pelkojen vähentämiseen ja päästään vielä hammaslääkäri Lauri Ebelingin hoitotuoliinkin. Pelkoja pöyhivät Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.

 • Alexandra Orrman sai koiristaan voimaa vaikeassa elämäntilanteessaan. Hän vahvistaa lemmikkiensä avulla myös muiden terveyttä käymällä eri laitoksissa esim. erityisnuoren luona. Lemmikkien vaikutuksesta ihmisten hyvinvointiin kertoo eläinlääketieteellisen farmakologian professori ja eläinlääkäri Outi Vainio Helsingin yliopistosta. Toimittajina Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä