Radio Suomi Lahti

Joulutähti tekee pitkän matkan maailman toiselta puolelta suomalaiseen joulupöytään

 • 4 min
 • toistaiseksi

Joulutähti saapuu Suomeen keskellä kesää pistokkaana. Heikki Kiseleff kävi Mäntsälässä Saaren kartanossa katsomassa joulukukkamerta vastaava puutarhuri Risto Konosen kanssa.

[LTI MA-aamu Joulutähti ja Saaren kartano, 00:04:29]

Lähetykset

 • ma 19.12.2016 13.10 • Yle Areena

Jaksot

 • Sote- ja maakuntauudistuksesta tiedottava kiertue on meneillään Päijät-Hämeessä. Tähän mennessä kiertue on kerännyt kunnissa vain kourallisen väkeä. Jos eduskunta hyväksyy sote-ja maakuntauudistuta koskevat lait, maakuntavaalit pidetään lokakuussa.

  Päijät-Hämeessä sote- ja maakuntauudistusta johtavan muutosjohtajan Seppo Huldenin mielestä uudistuksen kritiikki perustuu usein väärinkäsitykseen. Hulden sanoo, ettei uudistuksessa kuntien rahaa siirretä maakunnalle. Kunnat voivat myös tehdä elinkeinopolitiikkaa entiseen tapaan ja yhteistyössä maakunnan kanssa. Sosiaali- ja terveyspalveluitakaan ei Huldenin mukaan uudistuksessa saneerata.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Tuoreimman nuorisobarometrin mukaan Suomessa on joukko nuoria, jotka eivät koe oppineensa koulupolun aikana perustaitoja taloudesta, kansainvälisyydestä tai yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta. Rahanpuute vaikuttaa nuorten opintojen keskeyttämiseen, opintovaihtoehtojen karsimiseen ja jopa harrastuksiin. Osa nuorista kokee rahanpuutteen vaikuttavan kielteisesti myös ihmissuhteisiin ja ystävien tapaamisiin.

  Valtion nuorisoneuvoston puheenjohtaja ja Asikkalan valtuuston puheenjohtajan, keskustan Hilkka Kempin mielestä kaikkien kuntien kannattaa tavoitella nuoria lapsiperheitä. Asikkala aikoo kokeilla osallistavaa budjettia nuorille. Hilkka Kemppi ei ole yllättynyt siitä, että nuoret ovat hakeutuneet koulutuksen perässä pois Päijät-Hämeestä.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Hollolalainen Tuija Tuominen kasvattaa parvekkeellaan kukkien ohella hyötykasveja. Ensimmäiset multapussit ja taimet on hankittu. Nyt odotellaan, että sää lämpenee. Toimittajana on Tuija Veirto.

 • Kaupunkipolitiikan neuvonantaja Eero Holstila ehdottaa selvityksessään, että Päijät-Hämeen kannattaa yhdistää voimansa elinkeinopolitiikassa. Konsulttitoimisto MDI on selvittänyt miten elinkeinopolitiikka kannattaa maakunnassa järjestää. Holstilan mielestä Lahden on myös houkuteltava nuoria uusiksi asukkaiksi. Suuret yliopistokaupungit vetävät nuoria puoleensa ja Lahdella on nyt mahdollisuus vastata tähän, kun Lappeenrannan teknillinen yliopisto laajentaa toimintaansa Lahdessa.
  Selvityksessä on tarkasteltu elinkeinotoimen, matkailun edistämisen ja maakunnan markkinoinnin kokonaisuutta, jossa mukana on myös Päijät-Hämeeseen siirtyvä Iitin kunta.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Hämeenkoskelainen erikoislääkäri, psykiatri Jyrki Joensuun mielestä suomalaisessa mielenterveyshoidossa on parannettavaa. Suomessa ei ymmärretä kuntoutujien ongelmia ja heikkouksia. Hoidon pitäisi olla enemmän käytännönläheisempää.
  Psykiatrin mielestä Suomessa keskitytään tällä hetkellä liikaa ongelmien hoitoon lääkkeillä. Lääkehoidon liiallisuus johtuu sen helppoudesta. Psykiatri ei kuitenkaan kehota lääkevastaisuuteen vaan hän pyrkii hoitamaan potilaita niin, että nämä pyrkivät lääkkeiden vähentämiseen.
  Psykiatri Jyrki Joensuu on tehnyt mielenterveyskuntoutujille konstikirjan, joka antaa käytännönläheisiä konsteja mielenterveyskuntoutujille arjen hallintaan.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Palkittu valokuvataiteilija Perttu Saksa tutkii uusimmissa valokuvissaan mystistä flamingonkukkaa. Mitä kukkakuvat, lakastuvat maljakkokimput ja kuvat kärsivät apinoista ilmentävät katsojalle? Toimittajat Tuija Veirto ja Emilia Malin tutustuivat näyttelyyn Galleria Nuovossa Lahdessa.

 • Säästöt ovat vaikuttaneet opiskelijoiden mielestä LAMK:n toimintaan opetuksen määrän vähenemisenä ja itseopiskeluna sekä lisääntyneinä etätehtävinä. Uuden korkeakoulukonsernin toiminta näkyy muuten toistaiseksi vähän Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijoiden arjessa. Lahden ja Saimaan ammattikorkeakoulut järjestävät kuitenkin jatkossa yhdessä korualan koulutusta. LAMK:in opiskelijakunnan edustajiston puheenjohtaja Kamilla Pulkkisen mukaan käytännön vaikutukset korkeakoulujen yhteistyössä ovat opiskelijajärjestön mukaan vielä hämärän peitossa.

  Nykyiseen oppilasterveydenhuoltoon ollaan opiskelijoiden keskuudessa tyytyväisiä. Huolia aiheuttaa kuitenkin uusi opiskelijaterveydenhuolto, jota ollaan siirtämässä kampusalueilta kaupunginsairaalaan.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Suomessa pitäisi kiinnittää nykyistä enemmän huomiota lämmöntuotannon ja liikenteen päästöihin, sanoo asikkalalainen tietokirjailija Rauli Partanen. Partanen on kirjoittanut energiatekniikan tohtorin Aki Suokon kanssa talouskasvun ja energiankulutuksen suhteesta teoksen, joka valittiin vastikään vuoden tiedekirjaksi.

  Rauli Partanen toivoo keskittymään keskustelussa pikemminkin päästöjen vähentämiseen kuin miettimään argumentteja, millaisia hyötyjä ja haittoja erilaisista energiamuodoista on. hän on useissa kirjoituksissaan käsitellyt öljyä ja siksi toivoo ihmisten tunnistavan öljyriippuvuuden, vasta sitten vähentämään ja pyrkimään eroon riippuvuudestaan. Öljyn korvikkeet saattavat olla ympäristöominaisuuksiltaan paikoin öljyä huonompia.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahden poliisilaitos löytyy tulevaisuudessa Hennalasta. Poliisin toiminta on hajaantunut nyt ympäri kaupunkia ja se on vaikeuttanut poliisin päivittäistä toimintaa. Hennalan Leijonan valmistuminen on pitkittynyt alkuperäisestä suunnitelmasta puolella vuodella. Uusi poliisiasema otetaan käyttöön näillä näkymin huhti-toukokuussa.
  Poliisia rasittaa lisäksi Lahden seudulla rehottava huumekauppa. Sen hillitsemiseen tarvitaan lisää poliiseja. Hämeen poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki uskoo, että panostamalla Lahden ja koko Hämeen poliisin resursseihin, voitaisiin vaikuttaa huumeiden liikkumiseen koko maassa. Lahti on edelleen huumekaupan keskeinen toimialue.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Kadunnimien tehtävä on opastaa käyttäjät oikeisiin paikkoihin. Myös historia, alueellinen omaleimaisuus tulevat ilmi osoitteista. Alueen ominaispiirteet ja historia pyritään ottamaan huomioon, kun alueen nimistöä mietitään.

  Lahden ja Nastolan yhdistyminen muutti 43 kadunnimeä, koska sama kadunnimi saa olla kaupungissa vain kerran. Lahden paikkatietopäällikkö Aija Holopainen kertoo, että katujen nimeämisessä pyritään pysyvyyteen, kun käytössä olevia kadunnimiä ei muuteta helposti, ilman painavaa syytä. Nimenmuutos on kaikkiaan iso prosessi.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahdessa viinituntemus on vuosien saatossa parantunut ja ihmisten kiinnostus viiniharrastusta kohtaan lisääntynyt. Lahdessa viiniyhdistyksessä on 70 jäsentä, maailmanlaajuisesti ruotsalaislähtöinen yhdistys kerää reilut 21000 harrastajaa. Viiniyhdistys Lahden Munskänkarna juhlistaa neljännesvuosisataista historiaa parhaillaan.

  Puheenjohtaja Mervi Reini-Kaukinen on itse harrastanut viinejä yhdistyksessä viimeiset kymmenen vuotta. Reini- Kaukinen harmittelee ulkomaisten viinintuonnin vaikeutta kotikäyttöön. Uusi alkoholilaki olisi voinut helpottaa asiaa, mutta lakiuudistus jätti viininystävien mielestä vielä parantamisen varaa, koska suomalaista alkoholipolitiikkaa ajatellaan edelleen liikaa alkoholistien näkökannalta.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahti on onnistunut torjumaan asunnottomuutta viime vuosina hyvin. Tällä hetkellä vain runsaat 50 ihmistä on vailla omaa asuntoa. Kasvavana uutena ongelmaryhmänä ovat nuoret naiset.
  Asuntoministeri, keskustan Kimmo Tiilikainen muistuttaa, että asunnottomuuteen on monia erilaisia syitä ja yhteiskunnalla on sen vuoksi oltava myös useita tapoja auttaa kodittomaksi päätyneitä. Yksi uusi keino on huoneistoturvavakuutus, jolla parannetaan luottotietonsa menettäneen ihmisen mahdollisuuksia saada asunto. Toinen on malli, jossa välikäsi hankkii vuokra-asuntoja välittääkseen, ja kantaa riskin vuokranantajan puolesta.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä