Romano mirits

Musiikki on Miritzan elämää

 • 14 min
 • toistaiseksi

Miritza Lundberg on romanimuusikko sekä perheenäiti. Monessa yhtyeessä romanimusiikkia ja klassista kamarimusiikkia soittanut viuluvirtuoosi on myös tohtorikoulutettava. Hänen sydämensä palaa musiikille.Miritzalle musiikki ja taide ovat universaalia kieltä, joka välittää elämyksiä sekä auttaa jäsentämään ympäröivää maailmaa. Toimittaja on Miriam Schwartz.

Lähetykset

 • ti 21.2.2017 18.00 • Yle Radio 1

Jaksot

 • ”Taide on työtä siinä missä muutkin työt”, toteaa Mertsi Lindgren, muusikko ja läänintaiteilija. Romano miritsin haastattelussa Lindgren kertoo polustaan ammattimuusikoksi ja Orkestra Suora lähetys –yhtyeen synnystä ja vaiheista. Hän pohtii myös romanikulttuurin ja romanien näkymistä mediassa ja toivoisi perinteisten, hyvien romaniarvojen näkyvän ja kuuluvan vahvasti. Mertsi Lindgrenin tapasi toimittaja Jaakko Laakso.

 • Tämänkertaisessa Romano miritsissa tutkaillaan romanien ja median välisen suhteen kehittymistä historiasta nykypäivään sekä tulevaisuuden näkymiin. Kotimaisten elokuvien ja viihdeteollisuuden välittämä stereotypinen kuva romaneista istui Yleisradion teettämän tutkimuksen mukaan tiukassa vielä 2000-luvun alkupuolella. Kolme neljästä vastaajasta oli sitä mieltä, että kuva romaniväestöstä vastasi osin tai täysin todellisuutta. Romano miritsin rooli asiaohjelmien tuottamisessa on nähty tärkeänä, mutta mitä asioita tulisi ottaa huomioon kun kehitetään romanikulttuuriin ja –kieleen liittyvää muuta ohjelmatarjontaa? Haastateltavana on Yleisradion julkaisujohtaja Ismo Silvo. Toimittajana Miriam Schwartz.

 • Hurriganes tuli Dimitri Keiskille tutuksi eräällä automatkalla, kun hänen isänsä esitteli bändin musiikkia rock'n'rollia rakastavalle pojalleen. Tieto siitä, että bändin solisti oli romani, muutti pienen pojan elämän ikuisiksi ajoiksi. Tuolloin Keiski ymmärsi, että myös hän voi esittää mitä tahansa musiikkia: Ei tarvinnut tyytyä tangoon! Dimitri opetteli soittamaan kitaraa ja aloitti oman uransa rokkarina. Kuin suloisen kohtalon kosketuksesta Keiski sai kutsun hypätä suuren idolinsa ja elämänsä suunnan näyttäjän kenkiin. Ympyrä on sulkeutunut Hän esiintyy tällä hetkellä Ganes-musikaalissa Remun roolissa. Toimittaja Maria Friman tapasi Dimitri Keiskin musikaalin esityksen jälkitunnelmissa.

 • Viki Baltzarilla on itäsuomalaiseksi romaninuoreksi harvinainen harrastus: hän soittaa Gypsy jazzia – Ranskassa syntynyttä jazzmusiikin lajia, jonka kehitti 1930-luvulla kitaristi Django Reinhardt. Gypsy jazzin soitto on vienyt Viki Baltzarin jo isoillekin lavoille ja nuoren miehen mielessä siintää musiikin ammattilaisuus. Sitä ennen kuitenkin haaveena ovat lukio- ja ammattikorkeakouluopinnot.
  Baltzarin perheessä Punkaharjulla vieraili toimittaja Jaakko Laakso.

 • Rony Nyman 22, on helsinkiläinen järjestyksenvalvoja, joka valittiin tänä vuonna Securitas Events oy –turvallisuuspalveluyrityksen yhdeksi Vuoden työntekijä –palkinnon saajaksi. Laaja työyhteisö äänestää keskuudestaan vuosittain ansioituneita työntekijöitä ja tänä vuonna Rony vastaanotti arvostetun kunniakirjan. Nuori mies on saanut toimia sekä perustehtävissä järjestyksenvalvojana että myös esimiestehtävissä. Jännittävää hänen mielestään on työn vaihtelevuus. Jokainen päivä on erilainen, hän saa kohdata ihmisiä ja olla oma itsensä. Rony haluaa kannustaa nuoria tekemään töitä unelmien saavuttamiseksi. Toimittajana on Miriam Schwartz.

 • Yhteiskunnallinen vaikuttaminen on monelle nuorelle elämäntapa. Aktiivisille nuorille on olemassa useita eri väyliä ja kanavia vaikuttaa. Nuoret ovat omaksuneet demokratian perusteisiin kuuluvat tiedot ja taidot sekä ovat myös omaksuneet oman maansa poliittisen kulttuurin, ilmenee romaninuorten parissa toimivan Au mensa-projektin kyselyistä. Romano miritsin vieraana on Kaisla Kulmanen, projektityöntekijä ja viestintävastaava Au mensa -projektista, jossa viritellään romaninuorten yhteiskunnallista keskustelua ja pyritään tuomaan heidän ääntään kuuluviin. Ohjelman on toimittanut Maria Friman.

 • Oulun kaupunki on saanut muun muassa romaniväestön asuinoloja kartoittavassa tutkimuksessa kiitosta romaneiden tilanteesta. Oululaiset romaninuoret saavat valtaosin peruskoulun päätökseen ja useimmat heistä jatkavat opintojaan keskiasteella. Raimo Salo on toiminut pitkään Oulun kaupungin kulttuuriryhmien perusopetuksen koordinaattorina. Hänen vastuullaan ovat myös romanitaustaisten oppilaiden opetuksen kehittäminen ja käytännön järjestelyt.

  Romano miritsin toimittaja Jaakko Laakso tapasi Raimo Salon ja selvitti, millä eri tavoilla romaniväestön oikeutta ylläpitää omaa kieltään ja kulttuuriaan tuetaan Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalveluissa.

 • Kokonaisvaltainen asiakkaan tukeminen on edellytys työ- ja uraohjauksen suunnittelussa Diakonia-ammattikorkeakoulun Nevo Tiija –hankkeessa. Sen osatoteuttajana romanien keskuudessa on Vantaan kaupunki ja työllisyyspalveluissa työskentelevät Leif Hagert sekä Tanja Blomerus. Romaniasiakkaiden kohdalla on huomattu erityispiirteitä, joihin tarvitaan kohdistettua tukea. Usein romanit suhtautuvat epäluuloisesti viranomaisten toimiin, mikä perustuu kokemuksiin syrjinnästä. Yhteistyöverkoston ylläpitäminen on auttanut luomaan siltoja viranomaisten, palveluntarjoajien sekä romaniväestön välille.

  Tämänkertaisessa Romano miritsissa Leif Hagert sekä Tanja Blomerus kertovat työstään työvalmennusohjaajina. toimittaja on Miriam Schwartz.

 • Romanien asumiseen liittyvä yhdenvertaisuus on parantunut pääväestöön verrattuna. Ympäristöministeriön ja ARA:n teettämä selvitys romaniväestön asumisesta valmistui vuoden vaihteessa. Selvityksellä kartoitettiin romaniväestön asumiseen liittyviä ongelmia asunnon saannissa, vaihdossa ja asumisaikana. Haasteita romanien asumisessa aiheuttaa edelleen myös heimon sisäinen väistämisvelvollisuus, joka saattaa vaikuttaa esimerkiksi nuorten opiskelupaikan valintaan. Romanit toivoivat kyselyssä sen poistamista tai lieventämistä. Selvityksen tuloksista kertoo Referenssi oy:n tutkija Sinikka Törmä. Ohjelman on toimittanut Maria Friman.

 • Romano miritsin viime jaksossa tavattiin Gunni Nordström, joka muisteli romanityötä Tukholmassa 1960- ja -70-luvuilla. Tämänpäiväisessä jaksossa tutustumme Nordströmin puolison Armas Lindin elämään.

  Armas Lind oli romanityön aktiivi, kirjailija ja yhteiskuntavaikuttaja. Hän toimi mm. Tukholman Suomalaisen Romaniyhdistyksen johtohahmona yhdistyksen alkuvuosina 1970-luvun alussa. Lindin kirja Caleb – Romanipojan evakkotaival on poikkeuksellinen kuvaus vähemmistöjen ja köyhien elämästä 1930- ja -40-lukujen Suomessa. Armas Lind menehtyi 88-vuotiaana viime vuoden marraskuussa. Romano miritsissä Lindiä muistelee hänen elämänkumppaninsa Gunni Nordström.

  Ohjelman on toimittanut Jaakko Laakso.

 • Gunni Nordström muistelee 1960- ja -70-lukuja Tukholmassa - romanien olojen muutosta, poliitikkojen ja median huomion herättämistä ja Tukholman suomalaisen romaniyhdityksen perustamista. Nordström tunnetaan myös hiljattain kuolleen legendaarisen romanivaikuttajan Armas Lindin puolisona.

  Eläkkeellä oleva toimittaja Gunni Nordström opiskeli journalistiksi Tukholmassa 1960-luvulla. Samoihin aikoihin Ruotsissa alettiin kiinnittää huomiota romanien huonoihin elinoloihin. Muutoksen alkamiseen vaikutti keskeisesti Katarina Taikon, jonka romaani Zigenerska avasi suuren yleisön silmät romanien ongelmille. Gunni Nordström haastatteli Taikonia ja kiinnostui itsekin erityisesti suomalaisten romanien tilanteesta Ruotsissa. Hänestä tuli romanien oikeuksien puolestapuhuja ja järjestöaktiivi.

  Kaksiosaisen jakson toinen osa keskittyy viikon kuluttua Nordströmin elämänkummpaniin Armas Lindiin ja hänen historiaansa evakkopojasta yhteiskunnalliseksi vaikuttajaksi.

  Ohjelman on toimittanut Jaakko Laakso.

 • Romanikielisten uutisten kääntäminen ja lukeminen on haastavaa, mutta tärkeää työtä. Uutistiimin mukaan uutiset ovat osaltaan elävöittäneet ja kehittäneet tätä uhanalaista kieltä. Romanikielisiä uutisia on voitu kuulla radion Romano mirits –ohjelmassa vuodesta 1995 saakka. Tuula ja Valfrid Åkerlundit aloittivat kielenkääntäjänä ja uutistenlukijana. Vuonna 1996 Miranda ja Urpo Vuolasranta tulivat uutistiimiin mukaan.

  Romanikieli pohjautuu sanskriittiin ja se on yli 3000 vuotta vanha kieli. Murteita on Euroopassa yli 80 ja Suomen Kaalo–murre on kiertävän kansan kielenä vähitellen heikentynyt. Vuonna 1992 Suomi allekirjoitti Euroopan Neuvoston alueellisten ja vähemmistökielten sopimuksen ja nimesi samassa yhteydessä romanikielen kotimaamme viralliseksi vähemmistökieleksi.

  Ohjelman on toimittanut Miriam Schwartz.

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä