Romano mirits

Musiikki on Miritzan elämää

 • 14 min
 • toistaiseksi

Miritza Lundberg on romanimuusikko sekä perheenäiti. Monessa yhtyeessä romanimusiikkia ja klassista kamarimusiikkia soittanut viuluvirtuoosi on myös tohtorikoulutettava. Hänen sydämensä palaa musiikille.Miritzalle musiikki ja taide ovat universaalia kieltä, joka välittää elämyksiä sekä auttaa jäsentämään ympäröivää maailmaa. Toimittaja on Miriam Schwartz.

Lähetykset

 • ti 21.2.2017 18.00 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Miriam Schwartz on Romano miritsin osa-aikainen toimittaja, joka on pitkään etsinyt myös kokopäiväistä työtä. Koulutusksesta, työkokemuksesta ja erityisestä aktiivisuudesta huolimatta Miriam ei ole onnistunut työllistymään. Missä määrin kyseessä ovat romaneihin kohdistuvat ennakkoluulot? Niitäkin Miriam on kohdannut paljon. Työttömyys on romanien keskuudessa valtava ongelma. Ohjelman on toimittanut Maria Friman.

 • Auralainen pastori ja laulaja Seppo Lindeman innostui musiikin harrastamisesta 1990-luvulla. Hän halusi uskonratkaisun tehtyään kertoa Raamatun sanomaa soittaen ja laulaen. Musiikin maailmaan perehtyminen alkoi aivan alusta - kitaran hankinnasta ja perusasioiden opiskelusta. Sittemmin harrastus on muuttunut tavoitteellisemmaksi ja soitinvalikoima laajentunut. Kuluvan vuoden elokuussa Seppo Lindeman julkaisi ensimmäisen levynsä. Toivoni oot -levy sisältää Lindemanille rakkaita hengellisiä lauluja, joita hän on keikoillaan vuosien ajan esittänyt. Soittajina levyllä kuullaan Suomen eturivin muusikoita. Seppo Lindemanin tapasi syyskuussa Aurassa toimittaja Jaakko Laakso.

 • Reima Nikkinen on 73-vuotias taiteilija, tanssija, opettaja ja flamencon asiantuntija. Flamenco on Etelä-Espanjan alueella kehittynyt monen eri kulttuurin summa, jonka tärkeimpiä elementtejä ovat laulu, tanssi ja musiikki. Rytmi on flamencon selkäranka, jonka avulla ilmaistaan ennen kaikkea tunnetta. Mustalaiset ovat tunnetusti olleet flamencon taitajia ja antaneet oman panoksensa lajin kehittymiseen. Reima on rakentanut 60-vuotisen uran flamencon saralla, mutta hänelle se merkitsee elämäntapaa, jonka elinvoimana ovat perinteet sekä tunteiden monimuotoisuus. Tämän kertaisessa Romano miritsissa tutustumme Reima Nikkiseen ja mustalaisflamencoon.Toimittajana Miriam Schwartz.

 • Suomen Punaisen Ristin Ei rasismille! - hankkeessa on tehty lukemattomaia työtunteja, järjestetty koulutuksia ja tehty monipuolista vaikuttamistyötä. Hanke päättyi loppuseminaariin Helsingissä nyt YK:n päivänä. Hankkeessa kehitetyt uudet toimintamallit ja menetelmät jatkavat matkaansa rasismin vastaisessa työssä, uskoo hankkeen koordinaattori Janette Grönfors.
  Rasismi on edelleen Suomessa valtava ongelma ja viharikosten määrä on huolestuttavassa kasvussa. Tästä syystä Ei rasismille -hankkeen koordinaattori Janette Grönfors pitää ääntä asian puolesta.
  Ohjelman on toimittanut Maria Friman.

 • Lindemanin romanisuku on kotoisin Alajärveltä. Nykyään sukua asuu runsaasti Ruotsissa ja eri puolella Suomea - Keski-Suomessa, Etelä-Suomessa ja toki edelleen myös Etelä-Pohjanmaan Järviseudulla, josta suku on kotoisin. Ruotsissa pääosan elämästään asunut Tenho Lindeman sai pari vuotta sitten ajatuksen kutsua suku koolle. Idea toteutui loppukesästä, jolloin satakunta suvun jäsentä kokoontui Alajärvellä leirikeskus Suvirannassa. Juhlissa muisteltiin menneitä aikoja ja vaihdettiin kuulumisia. Alajärvellä asuva Pertti Mäkiranta ja suvun koolle kutsnut Tenho Lindeman olivat tyytyväisiä juhlaviikonloppuun ja totesivat, että tapaamista sukujuhlan merkeissä voi suositella muillekin romanisuvuille.

  Lindemanien sukujuhlassa vieraili toimittaja Jaakko Laakso.

 • Henry Lindgren haluaa kohdata romaneja ja tehdä osallistavaa romanityötä. Hän on Pohjois-Suomen aluehallintoviraston suunnittelija. Henry kokee romanitaustansa vahvuudekseen, koska hän tuntee asiakasryhmänsä ja omaa laajan verkoston yhteisön sisällä. Lindgrenin tavoitteena on rohkaista alueensa romaneja osallisuuteen ja yhteistyöhön. Hän kokee vakinaisen työn hienona mahdollisuutena vaikuttaa asioihin ja tehdä pidemmän tähtäimen suunnitelmia. Toimittajana Miriam Schwartz.

 • Monet romanit työskentelevät taide-, käsityö- ja palvelualoilla. Omalla tavallaan nämä kaikki alat yhdistyvät parturi-kampaajan ammatissa, mutta silti vain harva romani on töissä kampaamoliikkeissä. Yksi heistä on kurikkalainen Sonja Sjöberg, joka valmistui ammattiin viime keväänä Seinäjoen SEDUsta. Romano miritsin jaksossa keskustellaan niin romaniväestön hiusmuodista kuin siitä, mitä haasteita kuuluu romaniasussa parturi-kampaajana työskentelevän arkeen. Sonja Sjöbergin tapasi toimittaja Jaakko Laakso.

 • Kyösti Rothin tie on kulkenut Keuruun lastenkodista musiikin ammattilaiseksi sekä yhteiskunnalliseksi vaikuttajaksi. Hän on luonut uraa viihdemaailmassa, perustanut Pelimannet –yhtyeen ja voittanut Syksyn Sävel –kilpailun useammin kuin kerran. Gospelpiireihin Rothin musiikki on jättänyt pysyvän jäljen ja hän on ollut työllistämässä useita romaneja musiikin ammattilaisina. Tuhansien sävellysten ja kymmenien pitkäsoittojen lisäksi Kyösti on ollut erityisen kiinnostunut nuorten tukemisesta, ihmisten auttamisesta sekä asennetyöstä. Hän kokee olevansa näköalapaikalla kahden kulttuurin kasvattina ja sydämeltään mustalaisena. Tämän kertaisessa Romano mirits –jaksossa Kyösti Roth kertoo elämästään sekä taiteestaan vaikuttamisen välineenä.

 • Dokumetnaristi Carmen Baltzar on palannut viiden vuoden opintojen jälkeen Iso-Britanniasta Suomeen ja katsoo suomalaista kulttuuria hieman ulkopuolisena. Monet rasismiin liittyvät kysymykset on Britanniassa jo käsitelty vuosia sitten, mutta Suomessa ne ovat vasta nyt esillä. Carmen Baltzar opiskeli aluksi Skotlannissa psykologiaa, mutta kanditutkinnon jälkeen hän päätti toteuttaa haaveensa ja opiskeli maisteriohjelmassa Lontoossa dokumenttielokuvan ohjaajaksi. Työn alla on Ylellä joulukuussa esitettävä suomalaista rasismia käsittelevä dokumetti. Carmen Baltzarin tapasi Maria Friman.

 • Suomen osaamiskeskuksista KOSKE eli Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus on perehtynyt erityisesti romaniasioihin. Se julkaisi kuluvan vuoden alkupuolella selvityksen romanilasten, -nuorten ja –perheiden sosiaalipalveluiden tilanteesta ja kehittämistarpeista. Mitä ovat osaamiskeskukset, mikä on LAPE ja mitä romaneiden lapsi- ja perhepalveluista selvisi tutkimuksessa? Romano miritsin toimittaja Jaakko Laakso tapasi KOSKEn johtaja Marja Heikkilän.

 • Eteläpohjalainen Sonja Stenroth kärsi lapsuudessaan koulukiusaamisesta. Peruskoulun jälkeen hän ei halunnut opiskella mitään, vaan jäi vuosiksi kotiin. 25-vuotiaana hän kuitenkin koki, että elämässä täytyy olla muutakin kuin työttömän arki. Hän etsi tilanteeseensa apua Työvoimatoimistosta ja hakeutui koulutukseen. Opiskelupolku aukesi Nuorisotakuun ja Nuorten aikuisten osaamisohjelman kautta. Opinnot johtivat myös työelämään ja pysyvään työsuhteeseen ravintola-alalla. Lapsuus- ja nuoruusajan kiusaamiskokemukset jättivät kuitenkin arpia, eikä aikuinenkaan romani välty väheksynnältä ja rasismilta.

  Toimittajana Jaakko Laakso.

 • Linda-Maria Roineelle elämä mielenterveysongelmien kanssa on arkipäivää. Hänen vaikea menneisyytensä, kiusatuksi joutuminen ja päihdeongelmat olivat osasyynä mielenterveysongelmien puhkeamiseen. Lindalle selviytymiskeinoina ovat toimineet kuntoutus, läheisten tuki, taide ja ”oman jutun” löytäminen. Lindalle se on rap-musiikki ja hänet tunnetaan nimellä Mercedes Bentzo. Lindan elämää käsittelevän kaksiosaisen ohjelmasarjan toisessa jaksossa käsitellään mielenterveysasioita. Linda haluaa antaa äänensä aiheelle, joka on edelleen yhteiskunnassamme tabu.Tietoisuuden lisääminen,puhuminen ja vertaistuki ovat selviytymisen askeleita ihmisille, joita aihe koskettaa. Ohjelman on toimittanut Miriam Schwartz.

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä