Radio Suomi Helsinki

Joulurauha julistetaan Kallion asukkaille ja Lohjan jäteastioille

 • 8 min
 • toistaiseksi

Turun joulurauhan julistus on vuosisatoja vanha perinne ja monelle erottamaton osa joulua.
Joulurauhan julistus on kuitenkin kohtalaisen yleinen tapa myös Uudellamaalla: joulurauha julistetaan esimerkiksi Länsi-Uudenmaan jäteastioille, Paloheinän hiihtoladulle kuin Kallion kaupunginosalle.
Radio Suomen Helsingin-toimituksen reportteri Vesa Marttinen otti selvää, millaisia joulurauhoja Uudenmaan alueella julistetaan.

Lähetykset

 • to 22.12.2016 9.30 • Yle Areena

Jaksot

 • Helsingin kaupunki on jo useamman vuoden ajan tarjonnut 18-29 -vuotiaille nuorille ilmaista ohjattua liikuntaa. Riippumatta siitä mikä kiinnostaa, jokaiselle löytyy varmasti oma laji. Lajeja on nimittäin kymmeniä - baletista capoeiraan ja tankotanssista sirkuskouluun.

  Hankekoordinaattori Saana Saarikivi kertoo ensin mitä on Nyt-liikunta, jonka jälkeen Linda, Nelli, Auri, Sofia ja Ukko kertovat toimittajaharjoittelija Siiri Rehulalle kokemuksiaan Nyt-liikunnasta Myllypuron Liikuntamyllyssä.

 • Kuvailutulkki Pipsa Toikka katsoo elokuvan ensimmäiseksi silmät kiinni.
  Pienet yksityiskohdat voivat jäävät näkevältäkin huomaamatta, vaikka kuvailutulkkauksesta hyötyvät pääasiassa näkövammaiset.

  Olli-Pekka Kursi haastatteli Pipsa Toikkaa.

 • 37-vuotias Janna Sandström oli parikymppisenä noin kolme vuotta asunnottamana. Silloin päihdeongelmainen Janna asui mm. matkustajakodissa ja tuetun avun soluasunnoissa.

  Jannan elämä muuttui siinä vaiheessa, kun hänen onnistui päästä eroon huumeista.

  Nyt Janna sanoo olevansa onnellinen: hän on töissä Vailla vakinaista asuntoa ry:n vertais- ja vapaaehtoistoiminnan keskus VEPA:ssa ja asuu unelmiensa kodissa Vantaalla.

  Toimittajana Olli-Pekka Kursi

 • Keski-Uudellamaalla ollaan viemässä hävikkiruoan hyödyntämistä epätavallisen isolla porukalla aivan uudelle tasolle.

  "Yhdessä katettu" on useamman eri sektorin, kaupungin ja yritysmaailman toimijan synerginen verkosto.

  Projektissa mukana olevat tahot laativat omassa pisteessään valmiita aterioita kauppojen lahjoittamasta hävikkiruoasta ja kutsuvat halukkaita ihmisiä syömään.

  Tarkoitus on hakea kontaktia, yhteyttä ja yhdessäoloa ja ehkäistä syrjäytymistä. Osallistamisen ajatuksena on myös työllistymisen edistäminen. Mutta miten näihin tavoitteisiin päästään, ja mistä ajatus tällaisen verkoston perustamiseen lähti liikkeelle?

  Juhani Kenttämaa meni Yhdessä Katettu -verkoston ensimmäiseen ruoanjakotilaisuuteen Järvenpään Vapaaseurakunnan Arkin tiloihin. Siellä hän tapasi Järvenpään Via Dian toiminnanjohtaja Jappe Vilposen ja hankesuunnittelija Henna Kärjen sekä Järvenpään kaupungin työllisyyspalveluiden päällikön Sirkka Lehden. Heidän lisäkseen äänessä ovat myös asiakkaat Raili Halonen, Merja ja Niko.

 • Aholan pariskunta muutti keväällä 2009 Vihdin Olkkolaan Puolakan hyötykasvitilalle, jossa he kasvattavat marjapensaita sekä hedelmäpuita. Tuotannon pääpaino on omenasadossa.

  Vanhana olutharrastajana Aholan Harri innostui siiderin valmistuksesta perinteisin menetelmin. Sen myötä hän päätti ystävineen perustaa pari vuotta sitten Suomalaisen aidon siiderin seuran.

  Yhdistys pyrkii edistämään aidon siiderin valmistusta, siihen liittyvää tietotaitoa sekä siiderikulttuuria Suomessa.

  Toimittajamme Juhani Kenttämaa meni Puolakan tilalle seuraamaan omenien mehustamista sekä kyselemään, mitä aito suomalainen siideri oikein tarkoittaa, ja miten sitä valmistetaan.

 • Syyskuussa vietettiin Euroopan urheiluviikkoa, jonka kunniaksi Vantaan Myyrmäen urheilupuistossa järjestettiin koululiikuntatapahtuma School Action Day, josta vastasi Koululiikuntaliiton Vesisankarit.

  Tapahtumassa harjoiteltiin vesillä liikkumisen taitoja sekä kuivalla maalla että altaassa. Mukana oli Koululiikuntaliiton lisäksi useita paikallisia toimijoita, jotka ovat erikoistuneet mm. hengenpelastukseen, uimaopetukseen sekä paloturvallisuuteen.

  Yle Helsingin Juhani Kenttämaa kävi tutustumassa, millaisia aikiuisillekin hyödyllisiä taitoja tapahtumassa opetettiin. Lisäksi hän sai selville, miksi oman liikkujatyypin hahmottaminen on tärkeää meille kaikille.

  Haastateltavina ovat Koululiikuntaliiton Sari Turunen, Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton koulutussuunnittelija Tero Savolainen, Länsi-Vantaan SPR:n ensiapupäivystäjä Marianne Harklin, Kaarelan VPK:n yksikön johtaja Pentti Miettinen sekä Espoon Järvenperän koulun oppilas Kreetta Sohlberg.

 • Kanadassa reilut 30 vuotta sitten perustettu sirkusryhmä Cirque du Soleil on mittakaavaltaan valtava yritys. Erilaisia esityksiä on samanaikaisesti tien päällä useissa maailmankolkissa, ja pelkästään lokakuun ensimmäisen viikonlopun aikana Helsingissä vieraillut Varekai-esitys vaatii 21 kuorma-autollista tavaraa, 50 esiintyjää ja 50 kiertuehenkilökuntaan kuuluvaa jäsentä.
  Helsinkiin ryhmä saapui Valko-Venäjän Minskistä, ja matka jatkuu alkuviikosta Tukholmaan.
  Vesa Marttinen kävi Helsingin areenalla kurkistamassa, miltä näyttää Cirque du Solein backstagella.

 • Moni kuuntelee sienimetsällä radiota. Nyt voit tehdä päinvastoin ja radiota kuunnellen lähteä sienimetsälle. Toimittaja Sannika Michelsson osallistui Hyvinkään Kytäjällä kasvikerho Rentukan sieniretkelle, jonka oppaana oli paikallinen sienineuvoja Aino Löytty.

 • Vaskivuoren lukiossa Myyrmäessä on järjestetty sukupuolikurssia jo useampana lukuvuotena.

  Lukiolehtori Teemu Ratinen on johdattanut opiskelijoita sukupuolentutkimuksen perusteisiin.
  Innokkaita lukiolaisia on riittänyt kurssille, jonka aikana sukupuolta ja seksuaalisuutta tarkastellaan mm. historiallisesti, uskonnon näkökulmasta ja siitä, miten ne näkyvät tämän päivän mainoksissa ja elokuvissa.

  Lukiolaiset Nana Henrikson, Utu Niemelä, Dara Riikonen, Iris Riivari ja Helmi Räisänen kertovat toimittaja Olli-Pekka Kursille, miksi sukupuolikurssi sopisi ihan kaikille lukiolaisille - ja muillekin.

 • Helsingin Kaivopuiston tuntumassa sijaitsevassa asunnossa on tällä hetkellä käynnissä melkoinen muuttohuiske. Suomalaisen musiikkielämän yksi keskeisiä vaikuttajia, Antti Einiö, on tekemässä muuttoa. Muuttokuorman mukana ei kuitenkaan lähde yli 100 signeerattua artisti- ja bändivalokuvaa, joita Einiö on jo 50-luvulta alkaneen uransa aikana kerännyt muistoiksi. Antti Einiö on päättänyt pistää kokoelmansa myyntiin. Vanhojen nimikirjoitusten selaaminen nostaa Einiön mieleen hurjiakin muistoja kohtaamisista supertähtien kanssa. Mikä sai Guns 'n Roses-laulaja Axl Rosen hermostumaan niin, että hän vaati limusiinin Helsingin jäähallin eteen kesken yhtyeen keikan? Vesa Marttinen tapasi Antti Einiön.

 • Kun pienen pieni vauva itkee, moni vanhempi on hämmennyksissään. Mistä itku johtuu ja mistä voisi saada apua? Univelat alkavat kasaantua ja äkkiä tullaan tilanteeseen, ettei vauvaa jaksaisi kantaa ja heijata enää metriäkään. Huoli painaa vanhempia ja se alkaa kuluttaa ja syödä jaksamista arjessa.

  Lapsen selittämättömiin itkuihin voi kuitenkin löytyä helpotus hellästä kosketuksesta ja vyöhyketerapeuttisesta vauvahieronnasta. Ajatushan ei ole sillä tavalla vieras, koska jokainen meistä tietää, että vauva rauhoituu sylissä ja tietyissä asennoissa. Neuvoloissa on parinkymmenen vuoden ajan osattu ohjata vanhempia vauvahieronnan pariin, mutta nyt jopa vanhemmille opetetaan sitä.
  Monet asiantuntijat sanovat, että kyse on koko perheen, ei vain vauvan hyvinvoinnista. Kun vauva voi hyvin, myös perhe voi hyvin.
  Radio Suomen Helsingin aamun haastattelussa oli diplomivyöhyketerapeutti Tiina Rytkönen, Jenni Aarnio ja hänen Alisa-vauvansa. Toimittajana Riikka Porttila

 • Puunveisto on tarkkaa puuhaa, myös silloin kun sitä tehdänn moottorisahalla. Toimittaja Sannika Michelsson lähti Nurmijärvelle tapaamaan karhunveiston MM-hopeamitalisti Markku Tuomista. Hyvien tarinoiden lisäksi tarttui mukaan muutama käytännön oppikin!

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Suomen Lelumuseo Hevosenkengässä pääsee ihastelemaan tästä viikosta eteenpäin vanhoja neuvostoajan leikkikaluja. "Miška ja minä - Leikkikaluaarteita itänaapurista" -näyttelyn suunnittelijan sekä museojohtaja Johanna Rassin kanssa Muksista eli Tseburashkaa lähti etsimään aamureportteri Vera Zotow.

 • Valtakunnallista Kellojen päivää vietetään ensimmäistä kertaa lauantaina 29.3. Se, että siirrämme kelloja tarkoittaa sitä, että manipuloimme aikaa, mutta mitä aika oikeastaan on? Aamureportteri Vera Zotow sai aamukahviseurakseen Kelloseppäliiton puheenjohtaja Joona Vuorenpään.

 • Huippukokki Henri Alen oli vieraana Ylen aikaisen aamussa ja hän sanoi, että lähi kuukausina Helsingin keskustaan on tulossa noin 1500 asiakaspaikkaa lisää. Kun kysyimme häneltä, tarkoittaako tämä sitä, että lama on ravintooiden osalta ohi, hän totesi, että ei, vaan se tarkoittaa sitä, että keskustan ravintoloiden pudotuspelit alkavat nyt. Aamureportteri Vera Zotow kysyi asiaa kahdelta Helsingin ravintola-alan osaajalta.

 • Tuovi Nöjdillä on monen vuosikymmenen kokemus palstaviljelystä. Ylen aikaisen aamureportteri ja laiska rikkaruohojenkitkijä Vera Zotow pääsi oppiin Tuovi Nöjdin palstalle Kumpulan Siirtolapuutarhaan.

 • Sosiaalialan ammattilaiset havaitsevat yhteiskunnan epäkohdat ensimmäisenä työssään. Työntekijöitä kannustetaan erityisesti sosiaalityön päivänä käymään keskustelua työpaikoilla ja julkisuudessa siitä, kuinka sosiaalialan työllä voidaan ratkaista ja lievittää yhteiskunnallisia ongelmia. Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotow vietti kansainvälistä sosiaalityön päivää Vanhan Viertotien asumisyksikössä sosiaaliohjaaja Mirka Hailin kanssa 18.3.

 • Ylen aikaisen aamun Riikka Porttilaa ja Vera Zotowia kävi piristämässä 13.3.2014 iki-ihana Maarit Hurmerinta.

 • Viime syksyllä lopettaneiden Kotijääteloautojen jalanjäljissä kaduille rullaavat nyt täysin suomalaisomistuksessa olevat Jätskiautot uudella ilmeellä, uudella valikoimalla ja tietenkin uudella melodialla.

 • Miksi pohjoismaalaiset puhuvat yhä useammin keskenään englantia, kun yhteisiä kieliäkin varmasti olisi? Pohjoismaaalaisen kulttuuripisteen kielikahvilassa pääsee herättelemään vanhaa kielitaitoa taikka sitten opettelemaan uutta. Aamureportteri Vera Zotow kävi haastattelemassa kielikahvilan järjestäjiä.

 • Arabian peruskoulussa joustetaan perusopetuksessa JOPO-toimintamallin avulla. Aamureportteri Vera Zotow tapasi Arabian JOPO-luokkien opettajia ja oppilaita.

 • Lasten asiantuntijaryhmässä vantaalaiset lapset otetaan mukaan päätöksentekoon. Vantaan Jokivarren koululla asiantuntijasisaruksia Ellaa ja Almaa sekä Projektipäällikkö Pia Tasankoa haastatteli aamureportterimme Vera Zotow.

 • Kaupungin graffiti- ja katutaideseinille tuntuu olevan tunkua. Nyt helsinkiläiset ovat saaneet uuden liikuteltavan maalausalustan, jota voi seurata GPS-paikannuksen avulla. Uutta katutaidevaunua Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotowille esitteli Nuorisoasiainkeskuksen katutaidetoimisto Supaflyn vastaava tuottaja Antti Salminen.

 • Tammikuun lopun pakkasaamuna kahdeksassa pääkaupunkiseudun yläkoulussa seiskaluokkalaiset söivät aamupalan yhdessä vanhempiensa kanssa.
  Kyseessä oli Yllätetään yhteiskunta -ryhmän tempaus "Päivän tärkein ateria". Sen tavoitteena oli luoda hyviä hetkiä vanhempien ja lasten yhdessä oloon ja ehkä vielä enemmän saada heissä aikaan oivallus yhteisen ajan tärkeydestä. Pitäjänmäen peruskoulun aamupalalla olijoita tapasi Ari Tuhkanen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä