Ykkösaamun kolumni

Paula Takio: Muistanko oikein?

 • 4 min
 • toistaiseksi

Kun olin lapsi, äitini toisinaan kinasteli sisarustensa kanssa siitä, kuka muisti oikein jonkin menneen tilanteen. ”Kyllä sie nyt muistat ihan väärin”, sanottiin puolin ja toisin. Puhelun jälkeen äiti puhisi itsekseen, että miten sisko saattoikin muistaa niin eri tavalla. Yhteisymmärrystä ei yleensä tullut oikeasta tapahtumien kulusta.

Kuulin vastikään vanhempien herrasmiesten hilpeän toteamuksen, että paras muisti on sillä, jolla on vilkkain mielikuvitus. Skepsiksen sivuilla valemuisto määritellään näin: Valemuistolla tarkoitetaan muistoa, joka voi kokemuksellisesti tuntua hyvinkin todelta, mutta joka todellisuudessa on osittain virheellinen tai jopa kokonaan keksitty.

Minulla on paljon muistoja; selkeänä mielessä tilanteen tunnelma, läsnä olleet ihmiset, mitä kukin on sanonut ja mitä on tehty. Sitten saatan lukea päiväkirjaani ja löytää sieltä saman tilanteen kuvauksen ja hämmentyä. Noinko se menikin?

Yksi dramaattisimmista virheellisistä muistikuvista liittyy isän kuolemaan. Väitin kirkkain silmin ystävälleni, että isän sairaus oli tullut minulle täytenä yllätyksenä. Mutta sitten kaivoin päiväkirjani esiin.

Olin mennyt tavalliseen tapaan synnyinpaikkakunnalleni käymään. Isä ei päässyt asemalle vastaan, koska oli sinä aamuna menossa lääkäriin kuulemaan tutkimustuloksia. Hän oli tuonut minua varten auton asemalle jo edellisenä iltana, ja koska oli ollut niin jännittynyt, oli unohtanut sammuttaa ajovalot. Akku oli tyhjentynyt. Sinä yönä auto oli yritetty varastaa, mutta se ei ollut lähtenyt käyntiin. Se odotti minua asemalla ikkuna rikottuna.

Myöhemmin tuona päivänä isä sitten kertoi sairastumisestaan. Miten olin saattanut unohtaa? Asuin tuon jälkeen ulkomailla eikä isä sinä aikana halunnut puhua minulle sairaudestaan. Se kenties sekoitti muistiani. Ilman päiväkirjaani olisin ehkä vieläkin siinä uskossa, että en ollut tiennyt.Tällainen saa nöyrtymään oman muistin ja muistikuvien todenmukaisuutta pohtiessa. Muistanko oikein kun kerron tarinaa, että lähdin kerran kouluun neljä minuuttia ennen kellon soittoa. Kiisin potkurilla jäistä pyörätietä ja ehdin ajoissa. Mahtaako nopeusennätyksessäni sittenkin olla Lapin lisää? 

Entäpä muistikuva joka minulla on mummostani? Mummo tulee käymään. Isosiskoani ujostuttaa ja hän menee kerrossängyn yläsängylle piiloon. Mummo säikähtää, ettei siskoni vain putoa. Mummo kuoli, kun olin 2,5-vuotias. Järki sanoo, että muisto ei voi olla oikea, mutta jokin tunnemuisto minulla siis mummosta on.

Koulusta ja opettajista on kaikilla muistoja. Aika usein sitä miettii, millaisia jälkiä minä opettajana jätän nuorten mieliin. Toivon, että hyviä.Eräs nuori oli pahasti riitaantunut huoltajansa kanssa. Tunnin päätteeksi ajauduimme juttelemaan satunnaisista muistoista. Tuo nuori jäi istumaan ja kertoi kauniin tarinan lapsuuden lomamatkasta äitinsä kanssa. Hän hymyili tarinaa kertoessaan.

Muistan liki fyysisesti, miten isä aina hieraisi olkapäätäni iloisesti ja sanoi: ”Tiesinhän mie että se tyttö pärjää.” Myös äidistä muistan selkeimmin hänen kätensä: niiden ohueksi käyneen ihon, työn kynsiin uurtamat pienet halkeamat. Miten hän silitti säärtäni aina lapsena kun olin nukahtamassa.

Koska olin ollut isän vierellä hänen kuollessaan, halusin myös olla äidin luona viimeisellä hetkellä. Niin ei käynyt. Olin tavannut äidin edellisessä kuussa, jolloin vietimme ensimmäisen lapseni yksivuotissyntymäpäivää yhdessä äitini syntymäpäivän kanssa. Äiti oli väsynyt eikä jaksanut istua kakkua syömässä. Silitin vahamaiseksi uurtunutta otsaa ja äiti sanoi: ”En mie ois arvannu että olo voi näin vaikiaksi mennä.” Lähtiessäni tiesin, ettemme enää tapaa.

Äidin kuollessa olin töissä, 800 kilometrin päässä. Tauolla tuli pakottava tarve soittaa sairaalaan, jossa äiti viimeiset muutamat viikkonsa vietti. Kukaan ei hoitajien huoneessa vastannut ja tuli olo, että siellä he nyt ovat äidin vierellä, saattamassa. Soitin viisitoista minuuttia myöhemmin uudelleen ja sain kuulla, että äiti oli poissa. Hoitajat, joiden nimiäkään en tiedä, kertoivat, että äidin kuollessa marraskuinen, pohjoisen matalalla viipyvä aurinko oli hetkeksi tullut pilven takaa esiin ja valaissut sairaalahuoneen kullanhohtoiseksi.

He antoivat minulle kauniin lahjan: muiston ja lohdullisen mielikuvan, jota minulla ei ilman heitä olisi.

Paula Takio, Ykkösaamun kolumni 27.12.2016

Lähetykset

 • ti 27.12.2016 8.10 • Yle Areena

Jaksot

 • Eduskunta pui eilen sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistusta, ja sanailu oli sen mukaista. SDP:n Eero Heinäluoman mielestä sote on Suomen historian suurin harhalaukaus. Muitakin vaihtoehtoja on, esimerkiksi SDP:n aloittama vallankumous vuonna 1918, pohtii Ikkunan blogivuorossa oleva Jari Korkki. Ikkuna on Yle Uutisten kolumni- ja blogisarja.

 • Maailma jännittää toteutuuko lähitulevaisuudessa kahden toisilleen ydinaseilla uhonneen valtionpäämiehen tapaaminen. Yhdysvaltain Trumpin ja Pohjois-Korean diktaattorin Kimin tapaamisen dramaattisuus vetoaa epäilemättä kummankin johtajan mielenlaatuun. Taustalla asetelmassa ovat ydinräjähdysten sienipilvet, jotka korostavat näyttämölle astuvien miesten tärkeyttä ja asemaa elämästä ja kuolemasta päättäjinä. Vaikka tapaamisen tavoite, sodanuhan vähentäminen, on periaatteessa hyvä, niin tällainen show isoine riskeineen on harvinaisen huonosti ydinaseiden kanssa yhteensopivaa toimintaa.

  Kun maailma siirtyi 50-luvulla aikaan, jossa ydinsota oli mahdollinen maailmanlopun tapa, muotoutui kliininen tapa käsitellä sitä kansainvälisessä politiikassa. Aseiden tuhovoima on ollut riittävän kovaa ja uhoaminen on katsottu sopimattomaksi ja vaaralliseksi. Kuitenkin Kim sai yllytettyä Trumpinkin uhoamaan isommasta napistaan.

  Trumpin arvaamattomuus ei ole vain sketsihuumoria, vaan aitoa pelkoa hänen oman hallintonsa sisällä. Republikaanien keskuudessa keskustellaan aivan vakavissaan siitä, miten hallituksen avainministerien pitäisi kirjaimellisesti taklata Trump irti ydinaseiden laukaisunapista, jos hän aikoisi iskeä Pohjois-Koreaan.

  Ydinasevaltoja ovat tällä hetkellä Yhdysvallat, Venäjä, Britannia, Ranska, Kiina, Intia, Pakistan, Pohjois-Korea sekä Israel, vaikka viimeisin ei asiaa julkisesti myönnä tai kiellä. Myös Etelä-Afrikalla oli apartheid-aikaan muutamia alkeellisia pommeja ja sekä Iran että Irak ovat jossain vaiheessa olleet hyvin lähellä ydinaseen valmistumista.

  Viime vuosina on käynnistynyt uusi varustelukilpa ydinaseissa. Työn alla ovat olleet erityisesti pienemmät, taktisesti käytettävät ydinaseet. Tämän kehityksen on myös pelätty madaltavan kynnystä käyttää ydinaseita.

  Pohjois-Korea liittyi ydinasevaltojen joukkoon kymmenkunta vuotta sitten ja sen linja ydinaseistaan puhumiseen on ollut hyvin dramaattinen. Eristynyt diktatuuri haluaa tukijoiden ja voiman puutteessa turvata itsensä näillä joukkotuhoaseilla, ottaen kaiken irti niistä sekä sisään- että ulospäin suuntautuvalla uholla.

  Globaalia supervalta-asemaa tavoittelevalla presidentti Putinin Venäjällä on valtavan pinta-alansa ja erityisyyden uskonsa lisäksi vain vähän perusteita tämän aseman saamiseksi. Siksi ydinaseet ovat nousseet nyky-Venäjän politiikan keskiöön.
  Kansakunnalleen vastikään puhunut Putin esitteli joukon ihmeaseita, joilla Venäjä on valmis tuhoamaan uhkaajansa. Kylmäävää konkreettisuutta niiden esittelyyn toi animaatio, jossa ohjukset ovat osumassa Floridaan. Taustalta löytyy myös ydinaseilla osoittelua ainakin Tanskaa, Norjaa ja Britanniaa kohtaan sekä Krimin miehitykseen liittyvä uhkaus käyttää tarvittaessa ydinaseita. Putin käyttääkin häikäilemättä valtapoliittisten pyrkimystensä taustavoimana maan kykyä tuhota maailma.

  Britannia päätti vastikään uusia sukellusveneisiin perustuvan ydinaseistuksensa. Neljän uuden Trident-sukellusveneen arvioidaan maksavan jotain noin 35 miljardista eurosta ylöspäin. Brexitin jälkeen Ranska on ainoa ydinasevalta EU:ssa. Ranskan presidentti Emmanuel Macron on jatkanut edeltäjiensä linjalla ja pitää tiukasti kiinni Ranskan ydinaseista.

  Suomikin on joutunut ottamaan kantaa, kun ydinaseiden kieltosopimus on ollut käsittelyssä YK:n yleiskokouksessa. Suomi asettui neuvottelujen ja myös sopimuksen ulkopuolelle, perustellen toimintaansa sillä, ettei yksikään ydinasevalta ollut mukana siinä. Suomen näkemyksen mukaan ydinkoekieltosopimus, jossa on mukana myös suurin osa ydinasevalloista, on toimivampi tapa säädellä ydinaseiden riskejä.

  Ydinaseiden kieltosopimus esittää idealistisen tavoitteen ydinaseettomasta maailmasta ja ydinkoekielto puolestaan pyrkii pragmaattiseen rajoittamiseen. Ehdotonta ydinasekieltoa ajava kansalaisjärjestö ICAN sai viime vuonna Nobelin rauhanpalkinnon.
  Ruotsi päätti allekirjoittaa kieltosopimuksen, mutta on joutunut hankalaan välikäteen, sillä Yhdysvallat kertoi Ruotsille Nato-yhteistyön mahdollisesti hankaloituvan tämän takia. Naton rakenteissa ydinaseilla on merkittävä asema ja siksi läheinen yhteistyö, saatikka jäsenyys, niiden kieltämiseen sitoutuneen maan kanssa on perin hankalaa, ellei jopa mahdotonta. Ruotsi ei ole ainakaan vielä allekirjoittanut sopimusta, vaan maan hallitus selvittää allekirjoittamiseen liittyviä poliittisia ja juridisia näkökohtia.

  Luulin mielenmaiseman sienipilvien jääneen kasarimuistoiksi. Tuomiopäivän kello näyttää kuitenkin nyt kahta vaille kahtatoista ja niin lähellä keskiyötä se on ollut viimeksi vuonna 1953. Nyt pitäisi vielä tietää, mitä kannattaa tehdä, etteivät kellon viisarit nytkähtäisi eteenpäin.

 • Pojat ja nuoret miehet oppivat väkivallan hakkaamalla toisiaan. Nyt on aika tuoda päivänvaloon mieheksi kasvamisen vahingolliset ihanteet, kirjoittaa Taneli Heikka.

  ---

  Pari tuntematonta poikaa istui luistinradan pukukopissa viereisellä penkillä. Päähänpistosta he hyökkäsivät kimppuuni ja hakkasivat. Suojasin kasvojani, yritin lyödä takaisin. Selvisin onneksi parilla mustelmalla. Pahimmalta tuntui, kun viisi vuotta nuorempi pikkuveljeni itki avuttomana vieressä. Se oli hänen tulikasteensa isojen poikien maailmaan.

  #Metoo-kampanja on aikamme suurimpia kulttuurisia muutoksia ja kenties parasta, mitä internet on ihmiskunnalle antanut. Vuosituhansia jatkunut, miesten harjoittama puolen ihmiskunnan alistaminen saattaa päättyä. Ei kaikkialla eikä heti, mutta ainakin länsimaissa muutoksen mahdollisuus juuri nyt on todellinen. Onneksi olkoon, naiset!

  Tätä upeutta ihaillessani olen miettinyt, voisimmeko mennä ongelman juurille asti. Olisiko viimein aika kyseenalaistaa myös poikien ja nuorten miesten keskinäinen väkivalta?

  Suuri osa lapsista, noin ikävuosina 13-20, elää jatkuvan fyysisen väkivallan tai sen uhan alla. Väkivaltaa tai sen uhkaa on kokenut jopa 40 prosenttia yhdeksäsluokkalaisista. Vuoden 2013 lapsiuhritutkimuksessa väkivaltakokemuksien määrä oli laskenut edellisestä tutkimusvuodesta 2008, mutta luku on edelleen surullinen. Lasten maailma on väkivaltaisempi kuin aikuisten.

  Tutkimusten mukaan tytöt kokevat väkivaltaa enemmän kotona, pojat kodin ulkopuolella. Puhun nyt tästä tuntemastani poikien maailmasta.

  Poikien keskinäinen hierarkia muodostuu väkivallan tai sen uhan kautta. Näin ei ole aina ja kaikkialla, mutta säännönmukaisesti. Fyysinen alistaminen on niin normaali osa mieheksi kasvamista, että siitä ei puhuta eikä sitä koeta ongelmaksi.

  Aloin #metoo-kampanjan innoittamana pohtia, millaista väkivaltaa ja uhkailua olen itse kokenut nuorena. Ensin ajattelin, että en minkäänlaista. Eihän minua ole ahdisteltu!

  Sitten, pikkuhiljaa, muistojen hämärään tulvi valoa. Mieleen tuli tuo pahoinpitely pukukopissa. Muistin myös ne pari puolituttua saman asuinalueen kaveria, jotka bussissa istuivat taakseni, repivät tukasta ja löivät. Ja tietysti ne luokkakaverit, jotka lukemattomia kertoja uhkasivat hakata minut.

  Lapsuuteni 1980-luvulla oli siis hyvin samantapainen kuin vuoden 2013 Lapsiuhritutkimuksen ja vuoden 2014 Nuorisobarometrin piirtämä kuva, jossa väkivalta tai sen uhka on osa poikien kodin ulkopuolista arkea. Oli hätkähdyttävää huomata, että en ollut aiemmin pitänyt kokemuksiani väkivaltana. En myöskään kertonut pahoinpitelyistä vanhemmille tai opettajille.

  Olin siis omaksunut väkivaltaisten poikien toivoman tulkinnan: lyöminen ja lyödyksi tuleminen kuuluu normaaliin nuoren miehen kasvamiseen. Tuon tulkinnan seurauksena väkivallan käyttäjän valta ja elämänpiiri kasvoivat, uhrin supistuivat. Samalla tavalla kuin naisten kokemassa ahdistelussa, syyllisyys ja seuraukset jäivät väkivallan uhrin kannettavaksi.

  Tällaista tapahtuu joka päivä pojille ja nuorille miehille. Kouluissa, harrastuksissa, takapihoilla ja leikkipaikoilla. Puhumme kiertoilmauksin läpsimisestä, nahistelusta ja voimainmittelöstä. Jos samaa tapahtuisi aikuisten miesten kesken, kyse olisi rikoksesta, vähintään lievästä pahoinpitelystä, jonka voisi viedä poliisitutkintaan.

  #Metoo-kampanjassa monia miehiä on järkyttänyt naisten kokeman väkivallan yleisyys. Emme ole ymmärtäneet, kuinka monen ihmisen elämää ovat leimanneet systemaattinen nöyryyttäminen ja fyysinen alistaminen.

  Tämä käytös ei kasva tyhjästä. Pojat harjoittelevat sitä ensin toisiin poikiin. Pahoinpitelijät huomaavat, että toisten alistaminen parantaa heidän asemaansa kaveripiirissä. Väkivalta kannattaa. Hyväksi todettua mallia sovelletaan myöhemmin muissa ihmissuhteissa.

  Lasten maailman väkivaltaisuus on tiedetty tutkimuksista jo kauan. Miten kääntää päälaelleen väkivaltaan liittyvä hyväksyvä, joskus jopa ihannoiva suhtautuminen? Luultavasti ainoa tie on #metoo-kampanjan viitoittama: julkinen puhuminen ja omien kokemuksien laittaminen peliin mediassa.

  Kun kerroin omista kokemuksistani Facebookissa, muutama tuntemani mies kertoi tulleensa lapsena kavereidensa hakkaamaksi. Nämä nyt keski-ikäiset miehet ovat tasapainoisia perheenisiä, joiden ei arvaisi kantavan väkivaltakokemuksia mukanaan. Voisimmeko seurata heidän esimerkkiään ja antaa todellisuudelle äänen?

  Lapset muodostavat käsityksen oikeasta ja väärästä vanhempien puolikkaasta sanasta. Jos täytämme maailman väkivallan tuomitsevalla puheella, omilla pojillamme on parempi mahdollisuus katkaista tuhansia vuosia jatkunut kierre.

  Olkoon kampanjan nimi sosiaalisessa mediassa vaikkapa #mentoo. Se viestii, että miesten väkivaltaisesta ja alistavasta käytöksestä kärsivät myös toiset miehet. Ja että nyt sen on aika loppua.

  Taneli Heikka

  ----

  Taneli Heikka on journalistiikasta väitellyt viestinnän tutkija, toimittaja ja yrittäjä. Hän on kirjoittanut tieteellisiä artikkeleita, kolumneja ja tietokirjoja, joista tunnetuin on suomalaista konsensusta analysoinut Lumedemokratia. Heikalla on pitkä kokemus yhteiskunnallisesta keskustelusta esimerkiksi politiikan toimittajana ja Alma Median Helsingin-toimituksen esimiehenä. Nykyään hän auttaa verkostoja luomaan uutta arvoa dialogin keinoin.

 • Äidin kohdussa kehittyvän vauvan altistuminen alkoholille on yksi länsimaiden suurimmista
  kehitysvammaisuuden syistä. Suomessa syntyy vuosittain kuudesta sadasta kolmeen
  tuhanteen lasta, jotka ovat vaurioituneet eriasteisesti äidin alkoholinkäytön vuoksi. Luku on
  näin laaja siksi, että diagnostiikka on hankalaa. Tietoa äidin raskaudenaikaisesta
  alkoholinkäytöstä on vaikeaa saada, ja alkoholialtistus ilmenee syntyneissä lapsissa
  vaihtelevasti.

  Raskaudenajan vaurioita, nimeltä FASD, on selitetty sillä, että on vaikea tietää onko
  raskaana. Miten olisi tällainen ajatus: jos harrastat jollakin vilkkaudella seksiä, olet
  hedelmällisessä iässä eikä sinulla ole ehkäisyä, raskauden todennäköisyys on
  viisikymmentä prosenttia. FASD on täysin ehkäistävissä välttämällä alkoholia raskauden
  aikana ja raskauden ollessa mahdollinen.

  Lastensuojelulaki velvoittaa sosiaali- ja terveysalan työntekijöitä tekemään
  lastensuojeluilmoituksen, jos he saavat tietää raskaana olevan naisen käyttävän päihteitä.
  Entä koskeeko syntymättömän lapsen suojelu kulmakapakoita? Ruokakauppoja? Pullojen
  etikettejä? Mitä luulette?

  Alkoholi on sikiölle vaarallista jokaisessa raskauden vaiheessa. Äidin alkoholinkäytön
  näkyvimmät seuraukset vauvalle ovat muutokset kallon muodossa ja kasvonpiirteissä.
  Osalla on kehitysvammoja ja elintärkeiden elinten epämuodostumia. Osa vaurioista tulee
  ilmi vasta kouluiässä. Erään tutkimuksen FASD-lasten ryhmässä ilmeni vakavia vaikeuksia
  sosiaalisissa taidoissa ja arkielämän taidoissa. FASD-nuorilla havaittiin aivotutkimuksissa
  pitkäaikaisia neurokemiallisia muutoksia.

  Toistan: näitä lapsia syntyy Suomessa vuosittain kuudesta sadasta kolmeen tuhanteen.
  Humalajuomisen luvatussa maassa, Suomessa, ymmärrys alkoholiriippuvuuden
  luonteesta on hämmästyttävän heikkoa. Se näkyy terveyseliitissä, poliittisessa eliitissä ja
  valuu alaspäin parien ja perheiden tasolle.

  Ei ymmärretä, että alkoholiriippuvaisen juominen ei ole hänestä itsestään kiinni. Kun
  juomari juo, yksilön vapaus ei siinä toteuta itseään, vaan yksilön riippuvuus. Riippuvuus
  johtuu pitkäaikaisesta ahdistuksen tai vaikkapa ujouden hallinnasta alkoholin avulla.
  Alkoholiriippuvaisen itsekontrolli ei kehity, sillä pullo tulee aina hänen avukseen.
  Pyydä alkoholiriippuvaiselta selvä lasten syntymäpäivä, joulu tai juhannus, ja hän lupaa ne
  sinulle. Vaadi juovalta äidiltä alkoholinkäytön välitöntä lopettamista, ja hän vakuuttaa, että
  "Ohi on!". Mutta alkoholiriippuvuus on fyysinen ja psyykkinen, yksilön päätösvallan
  ulkopuolinen tila. Keho on totutettu jokapäiväiseen turtumukseen. Turtumukseen tarvitaan
  aina vain lisää juomaa. Tällaisen kehon kantaja ei kykene hallitsemaan juomistaan
  tahdonvoimalla.

  Lopettaminen vaatisi pitkän ja sitoutuneen hoidon. Ympäristön tuki lopettajalle olisi
  tärkeää. Mutta alkoholi on Suomessa sellainen tabu, että edes lääkärit eivät uskalla ottaa
  sitä puheeksi vastaanotolla. Miten sitten se uskallettaisiin ottaa puheeksi kavereiden
  kesken baarissa?

  Erityisesti nyt, kun alkoholia säännöllisesti käyttäville ovat apajat auki marketteja myöden,
  olisi ehkäisyn oltava maksutonta fertiili-ikäisille naisille. Kapseliehkäisy on luotettava,
  riippumaton muistamisesta ja sen vaikutus kestää vuosia.

  Alkoholiriippuvaisen yleisin lause on "Minä en ole mikään alkoholisti". Toiseksi yleisin
  lause on " Minä en ikinä vahingoittaisi lastani". Siksi syntymättömän lapsen suojeluun olisi
  panostettava yhteiskunnan taholta kaikki mahdollinen.

 • Sota Syyriassa alkoi maaliskuussa seitsemän vuotta sitten rauhanomaisina protesteina presidentti Bashar al-Assadin hallitusta vastaan. Kun hallitus reagoi liikehdintään häikäilemättömällä väkivallalla, protestit paisuivat kansannousuksi ja vallankumoukseksi ja johtivat sotaan sekä ulkomaiden väliintuloon. Iran, Turkki, Venäjä, Yhdysvallat, Saudi-Arabia ja Persian lahden monarkiat sekä Israel käyvät kukin vaihtelevassa mitassa omaa sotaansa syyrialaisilla puolustaessaan valtapoliittisia intressejään.

  Vähän yli vuosi sitten maanpaossa kuollut kuuluisa syyrialainen filosofi ja eurooppalaisen valistuksen tuntija Sadiq Jalal al-Azm vertasi Syyrian vallankumouksen alkua Unkarin kansannousuun syksyllä 1956. Molemmissa maissa spontaani kansanliike nousi totalitaarista diktatuuria vastaan ja alkoi organisoitua uuden yhteiskunnan alkioiksi niissä osin maata, joihin hallituksen kontrolli ei enää ulottunut: Budapestin työläisneuvostoa vastasivat Syyriassa lukuisat paikalliskomiteat, jotka parhaansa mukaan pyrkivät ottamaan hallintaansa yhteiskunnan välttämättömät toiminnat. Kummassakaan maassa vallankumous ei puhjennut tyhjiössä, vaan sai inspiraationsa ja sytykkeensä naapurimaista: stalinismin vastaisesta liikehdinnästä Itä-Euroopassa ja arabikeväästä Lähi-idässä.

  Syyriassa vallankumouksen murskasi kaksi vastavallankumousta. Toisen niistä toteutti Assadin hallitus liittolaisineen: Iran ja Venäjä itse asiassa pelastivat hallituksen väliintulollaan. Mutta vallankumouksen vastaiseksi voimaksi nousi myös lukuisista ryhmistä koostuva poliittinen islam, joka sai apua Saudi-Arabiasta, Qatarista, Turkista ja jonkin verran myös länsimaista.
  Hieman myöhemmin Syyrian sodan näyttämölle ilmaantui vallankumousta vastustamaan islamismin fanaattisinta muotoa ilmentävä Isis (arabialaisittain Da'esh), joka julistautui uudeksi kalifaatiksi. Isis on nyt kuitenkin menettänyt valtaamansa alueet kurdien johtamille joukoille, joiden etenemistä Yhdysvallat ja osin myös Venäjä tukivat pommituksillaan. Venäjä on kuitenkin pommittanut pääasiassa Assadin vastaisia kapinallisia Syyrian länsiosien kaupungeissa.

  Syyrian sota on alkaneen vuosisadan suurimpia humanitaarisia katastrofeja. Arviolta puoli miljoonaa ihmistä on menettänyt henkensä, ja loukkaantuneiden ja vammautuneiden määrä on moninkertainen. Puolet syyrialaisista on joutunut jättämään kotinsa, ja heistä puolet on paennut ulkomaille. Useimmat ovat jääneet naapurimaihin Libanoniin, Turkkiin ja Jordaniaan mutta monet pakolaiset pyrkivät rauhallisempiin oloihin, ennen kaikkea Eurooppaan.

  Syyrian sodan taisteluja on käyty eri puolilla maata samalla, kun joillakin alueilla elämä on jatkunut lähes normaalina. Tällä hetkellä sotatoimet keskittyvät kahteen paikkaan: maan luoteiskulmassa sijaitsevaan, kurdien hallitsemaan Afriniin, jonne Turkki hyökkäsi tammikuussa, sekä Damaskoksen itäiseen esikaupunkiin Ghoutaan, jota Assadin hallitus ja Venäjä pommittavat.

  Kun Isis näyttää nyt voitetulta, kaikkien osapuolten kiinnostus kohdistuu siihen, millaiseksi Syyria muodostuu, kun taistelut joskus päättyvät, millaisen vaikutusvallan maassa suurvallat ja naapurivaltiot saavat. Noin 60 prosenttia Syyrian alueesta on tällä hetkellä hallituksen kontrollissa ja noin neljännestä hallitsevat kurdit liittolaisineen. Ei ole vaikeaa ennustaa, että kurdivähemmistön asemasta tulee yhä suurempi kiistanaihe maassa, jonka määrittelevät arabitasavallaksi sekä hallitus että suuri osa oppositiota.
  Jotkut kommentaattorit ovat kutsuneet Syyrian sotaa kolmanneksi maailmansodaksi, jota käydään tämän onnettoman maan alueella. Vertaus on huono siksi, että ensimmäinen ja toinen maailmansota puhkesivat sen jälkeen, kun omia intressejään ajavat valtiot olivat lukkiutuneet kahdeksi vastakkaiseksi liittokunnaksi. Mitään sellaista ei Syyriassa ole tapahtunut. Päinvastoin: on syntynyt mitä omituisimpia "ystävyyksiä", jotka eivät tunnu vastaavan ideologisia oletuksia.

  Yhdysvallat on ottanut tärkeimmäksi liittolaisekseen Syyrian demokraattiset voimat - nimisen poliittis-sotilaallisen ryhmittymän, joka tunnetaan englanninkielisellä nimilyhenteellä SDF. Järjestölle on toimitettu amerikkalaisia aseita, ja Yhdysvaltojen sotilasneuvonantajia toimii sen hallitsemilla alueilla. SDF:n tehokkaat ja motivoidut taistelijat ja amerikkalaisten ilmatuki vapauttivat Pohjois-Syyrian Isisin hallinnasta viime vuonna. Saman ryhmittymän johdolla Syyrian pohjois- ja itäosiin on julistettu Pohjois-Syyrian demokraattiseksi federaatioksi nimetty autonominen alue, pohjoisen naapurimaan Turkin painajainen.

  SDF on nimittäin Syyrian kurdien tärkeimmän puolueen PYD:n johtama yhteisrintama, jossa on mukana myös arabeja, assyrialaisia ja muita Syyrian kansallisuuksia. PYD puolestaan on tytär- tai sisarpuolue Turkissa toimivalle Kurdistanin työväenpuolueelle PKK:lle, jonka Yhdysvallat ja EU Turkin toiveiden mukaisesti luokittelevat terroristijärjestöksi. Toisin sanoen Yhdysvaltojen tärkein sotilaallinen liittolainen Syyriassa on puolue, jonka jäseniä Natoon kuuluva Turkki kutsuu terroristeiksi.
  Vaikuttaa mutkikkaalta eikä vain vaikuta, vaan myös on sitä. Mutta sellaisiin ristiriitaisuuksiin on geopolitiikassa aina törmätty. Hinnan näistä peleistä maksavat tällä kertaa Syyrian asukkaat, olivatpa he arabeja, kurdeja tai mitä kansallisuutta ja uskontokuntaa tahansa.

 • Viime aikoina on maailmaa valloittanut uusi käsite, vaihtoehtoinen totuus. Mutta ei asiassa muuta uutta ole kuin se, että suuren maan päämies käyttää sitä 24/7-twiittailussaan.
  Otetaanpa pari esimerkkiä. Josef Stalin ilmoitti 30-luvulla Hitleriä pelotellakseen Neuvosto-Venäjän
  väkiluvun paljon, paljon todellisuutta suuremmaksi. Kreikkalaiset tuottivat jokunen vuosi sitten EU:ta
  miellyttääkseen vuosikaudet vaihtoehtoisia, parempia tilastollisia totuuksia maan talouden tilanteesta.
  Ei ilmiö ole vieras meilläkään. Eräs ministeri yritti jokunen vuosi sitten perustalla lakiesitystään
  eduskunnalle kääntämällä tilastot ylösalaisin. Kiinnihän semmoisesta jää. Loppujen lopuksi yrityksestä jäi jäljelle vain legendaarinen "Sori siitä"-lausahdus ja miehelle hyväpalkkainen poliittinen palkkiovirka ulkomailla.
  Samaa tehdään tietysti talouselämässäkin. Energiayhtiö Enron palkittiin USA:ssa monesti mm. Vuoden innovatiivisena yrityksenä. Yhtäkkiä firma teki maan siihenastisen taloushistorian suurimman konkurssin. Ja innovatiiviseksi firma tosiaan paljastui: se oli ollut innovatiivisen kirjanpidon varaan rakennettu korttitalo.
  Volkswagen puolestaan jäi kiinni siitä, että oli rankasti peukaloinut autojensa päästötestien tuloksia. Siitä aiheutui firmalle kymmenien miljardien tappiot ja toimitusjohtajalle potkut.
  Mutta osataan sitä meillä Suomessakin. Nokian Renkaat jäi kiinni siitä, että se toimitti testeihin hyvin kalliita erikoisvalmisteisia renkaita, joita ei koskaan ollut tarkoitettukaan markkinoille. Testitulokset olivat tietysti hyviä, kumeja myytiin paljon ja firma menestyi. Ero Saksaan on siinä, että meillä toimitusjohtaja ei saanut potkuja, vaan siirtyi kaikessa rauhassa eläkeläismiljonäärinä viettämään liki veroista vapautettua elämää Portugaliin.
  Politiikassa vaihtoehtoista totuutta eli valehtelua on pakko joskus käyttää. Legendaarinen esimerkki on neljännesvuosisadan takaa. Silloinen valtiovarainministeri Iiro Viinanen joutui televisiokameran edessä lyömään toimittajan kanssa vetoa, että devalvaatiota ei tule. Totta kai hän tiesi, että devalvaatiopäätös oli tosiasiassa jo tehty, niin kuin tiesi toimittajakin. Mutta virka pakotti valehtelemaan, muuten olisi päässyt piru irti. Voiko virkamiehellä olla vaihtoehtoisia totuuksia? Voi ja pitää, sen tiedän omasta kokemuksestani.
  Tässä mielessä virkamiehelle yksi kiusallinen paikka ovat valiokuntakuulemiset eduskunnassa. Virkamiehen tehtävähän on esitellä ja puolustaa hallituksen esityksiä, joissa toisinaan on heikkojakin kohtia.
  Joskus joku kansanedustaja alkaa kysellä näistä heikoista kohdista. Siinä on virkamies vähän puun ja kuoren välissä. Yleensä virkamies tietää, että edustaja tietää ja edustaja tietää, että virkamies tietää, että edustaja tietää. Virkamies ei siinä saisi valehdella, mutta ei toisaalta haluaisi puhua tottakaan.
  Tämmöisten tilanteiden kanssa tuskitteleville alaisilleni annoin epämääräisen, mutta hyvän ohjeen:
  Valehdella ei saa, mutta totuuden kanssa pitää olla taloudellinen. Sillä pärjää itse asiassa aika pitkälle, myös oikeassa elämässä.
  Ainahan vaihtoehtoisia totuuksia tosiaan on käytetty. Tarina kertoo kahdesta venäläisestä
  turkiskauppiaasta, jotka kohtasivat toisensa matkalla myymään turkiksia. Markkinapaikkoja oli kaksi, Kazan ja Samarkand. Kilpailija piti tietysti jotenkin huijaamalla saada ohjatuksi niille toisille markkinoille.
  "Minne matka", kysyi toinen kauppiaista. "Kazanin markkinoille", oli vastaus. Toinen katsoi pitkään ja sanoi lopulta: "Valehtelet! Sinähän olet menossa Kazanin markkinoille!"

 • Ihan sama, mikä digiloikka tai transformaatio on menossa, ihminen haluaa tulla nähdyksi. Jos ihmiseltä kysyy oikeassa tilanteessa "miten sä voit", saattaa tehdä hänelle tärkeimmän mahdollisen palveluksen, arvelee kolumnisti, toimittaja ja yrittäjä Reetta Räty.

 • Aleksis Salusjärven kolumni: Aseiden ihailun taustalla on tyhmyys ja vain tyhmyys
  Aseet näkyvät entistä enemmän kulttuurissamme. ~Kun avaa television, siellä osoittaa ase,
  mutta ennen kaikkea internetin kuvamaailma on yksi iso turusen pyssy. Samalla
  joukkomurhien määrä lisääntyy jatkuvasti. Amerikassa kouluampumisista on tullut
  täysimittainen epidemia.
  Vaikka en ole aseista kovin kiinnostunut, näen joka päivä niistä kuvia ja videoita. Etenkin
  amerikkalaisiin yliopistonuoriin levinnyt aseintoilu hätkähdyttää. He lataavat asekuvia
  nettiin hämmästyttävällä tarmolla. Kaikki aseisiin liittyvä tuntuu stimuloivan heitä. Kriittiset
  ja yhteiskuntaa terävästi arvostelevat nuoret, jotka pilkkaavat Trumpia paljon meitä
  eurooppalaisia taitavammin, eivät pysty näkemään aseissa mitään kritisoimisen arvoista.
  Aseet ovat normaaleja ja innostavia ja aseet ovat hyviä. Tämä viesti on mennyt perille. Se
  välittyy myös kiinnostavasti kulttuurissa. Katastrofin sattuessa ase on tärkein
  selviytymisväline. Pohja-ajatus on se, että jos yhteiskunta järkkyy, vastaantulija on
  vihollinen. Edessä on kaikkien sota kaikkia vastaan. Thomas Hobbesin moraalifilosofia
  punnitsi näitä kysymyksiä 500 vuotta sitten. Noista ajoista yhteiskunnallinen ajattelu on
  ottanut rutkasti takapakkia. Julkinen keskustelu on valunut sotaretoriikan tasolle.
  Amerikkalaiset ehdottavat toisinaan, että Britannian kannattaisi
  sallia ampuma-aseet. Puukotuksista päästäisiin, kun uhrit voisivat ampua hyökkääjän.
  Tämän ajatuksen typeryyteen ei riitä rinnastus tulella taistelemisesta tulta vastaan.
  Ennemmin se on bensiinillä tulen sammuttamista. Britannian tiukka aselaki on seuraus
  Dunblanen koulusurmasta. Uusia joukkosurmia ei ole lakimuutosten jälkeen seurannut.
  Silti amerikkalaisen asekulttuurin tyhmyydestä ei puhuta ääneen.
  Ajatus siitä, että vääryyksiä tapahtuisi vähemmän, jos kaikki kantaisivat asetta, on
  yksinkertaisesti roskapuhetta. Totuus on, että aseet lisäävät ampumavammoja ja mitä
  enemmän aseita, sitä suurempi määrä ilman harkintaa ja järjellistä syytä ammuttuja
  ihmisiä.
  Toisin kuin luullaan, ihmiset eivät tapa ihmisiä, vaan aseet. New Yorkissa ja Lontoossa on
  suurin piirtein yhtä todennäköistä joutua ryöstetyksi. New Yorkissa ryöstön uhri tulee
  kuitenkin 54 kertaa todennäköisemmin tapetuksi. Tyhmyys on oikea sana. Asemyönteistä
  kulttuuria ei voi selittää mikään muu kuin tyhmyys.
  Aseiden glorifiointi länsimaisessa kulttuurissa on ennen kaikkea ihmisen vahingoittamisen
  glorifiointia. Pistooli on metsästyksessä käyttökelvoton, mutta viidestä metristä sillä tappaa
  ihmisen melko helposti. Hienojen ja kauniiden aseiden ihailu tarkoittaa tuhovoiman ihailua,
  mikä on lopulta misantropian kylvämistä yhteiskuntaan. On tuskin sattumaa, että
  massamurhien määrä on lisääntynyt samassa suhteessa aseiden palvomisen kanssa.
  Aseiden ihailu on paitsi avointa myös epäsuoraa. Vladimir Putinilla on kuuluisa ryhdikäs
  kävelytyyli, jonka kaikki tuntevat. Sille tunnusomaista on, että kävellessään vain hänen
  vasen kätensä heiluu. Syy on tutkijoiden mukaan yksinkertainen, ja se liittyy hänen

  menneisyyteensä KGB:n upseerina: Oikea käsi pysyy kävellessä lantiolla olevan aseen
  kahvan läheisyydessä. Putin kävelee näin siitä huolimatta, että hän ei enää kanna virka-
  asetta, ja se kerää ihailua. Hän ilmaisee olevansa valmis ampumaan vastaantulijan minä
  hyvänsä hetkenä, mikä on ilmeisesti hieno asia.
  Väkivallan uhka on alkeellisin osoitus vallasta, ja vain epävarma johtaja haluaa uhota
  asevoimalla. Mitä heikompi ja kehittymättömämpi valtio, sitä suurempi rooli aseilla
  uhkailulla on. Pohjois-Koreassa sotilasparaatit ja tykkien vyöryttäminen kaduille kuuluvat
  diktaattorin arkipäiväisen uhoamisen repertoaariin. Sama näky on tuttu muissakin
  sotilasvaltioissa, ja kuvio on pysynyt muuttumattomana antiikin ajoista lähtien. Ihmiskunta
  ei totisesti osoita edistymisen merkkejä.
  Sivistysvaltion johtajan ei tarvitse uhkailla kansaansa tai naapureitaan. Hänen ei tarvitse
  pahoinpidellä tai tappaa oppositiota, koska ei ole sotilas vaan valtiomies. Kim Jong-Unin
  aseparaati on todiste hänen heikosta kyvystään johtaa kansaa. Putinin suhteen tilanne on
  sama: osaamme nauraa hänen paidattomuudelle ja machoilulle, mutta pilkalle ei ole sijaa,
  kun hän tarttuu kiväärin. Jopa rauhannobelisti Barack Obama kuvautti
  kansansuosionkipeydessään itsensä haulikon kanssa.
  Käsityskykyni ylittää, että alkeellista aseilla uhoamista ihaillaan. Elämme maailmassa,
  jossa Pohjoismaiden laajat julkiset palvelut, väkivallaton poliisi, tasa-arvoinen yhteiskunta
  ja aseeton valtionpäämies ovat menossa pois muodista.
  Tulevaisuudessa, luultavasti hyvin pian, ongelmat hoidetaan aseilla. Kuten sanonta
  kuuluu: kun kädessä on vasara, kaikki ongelmat näyttävät nauloilta.

 • Ihan sama, mikä digiloikka tai transformaatio on menossa, ihminen haluaa tulla nähdyksi. Jos ihmiseltä kysyy oikeassa tilanteessa "miten sä voit", saattaa tehdä hänelle tärkeimmän mahdollisen palveluksen, kirjoittaa Reetta Räty.

 • Julkista keskustelua vaivaa jatkuva väärin ymmärtäminen. Tämä ei ole seurausta tyhmyydestä tai pahuudesta vaan siitä, että ihmisten välisessä kommunikaatiossa mukana juoksee myös se, mikä jää rivien väliin. Sitä kutsutaan alatekstiksi tai piiloviestiksi. Tämä pinnanalainen puhe on suttuista ja tulkinnanvaraista mutta jäävuoren tavoin muodostaa sen, mikä puheessa on tärkeintä.
  Rautalangasta väännettynä: ihmiset sanovat yhtä kun tarkoittavat toista.
  Vain luonnontieteen lauseet ovat vapaita alatekstistä. Kun sanon, että planeetta Mars kiertää Aurinkoa likimäärin ellipsinmuotoista rataa, minulla ei ole piiloviestiä. Totean ainoastaan tosiseikan. Siksi riitaa ei synny. Kukaan ei ala syytellä minua vieraita planeettoja paapovaksi suvakiksi tai vaatia, että jos kerran puhun Marsista, minun pitäisi puhua myös Venuksesta.
  Toista äärilaitaa edustavat uskonnolliset lauseet. Ne ovat aina tulkinnanvaraisia ja kantavat selässään piiloviestien raskasta reppua.
  Kun jumalanpalveluksessa tunnustetaan ääneen usko ruumiin ylösnousemiseen ja iankaikkiseen elämään, valtaosa kirkkokansasta ei edes pohdi, mitä sillä tarkoitetaan. Kukaan tuskin kuvittelee, että taivaassa istuttaisiin latkimassa teetä kuolleiden sukulaisten kanssa piinallisen pitkät vuosituhannet toistensa jälkeen. Ajatelmat ovat epämääräisempiä: puhutaan taivasruumiista tai ajattomuudesta pohtimatta lainkaan, mitä ne merkitsevät.
  Ajattomuus tarkoittaa sitä, että mikään ei muutu, sillä muutos on ajan mitta. Ajattomuudessa ei ole ajatuksia, ei tekoja, ei sanoja ei mitään, minkä laskemme elämäksi. Tällainen taivas on käsitteellinen mahdottomuus.
  Mutta silti uskontunnustusta toistetaan ei sen itsensä vaan sen alatekstin vuoksi. Sillä vahvistetaan lausujan elämänasenne kristilliseksi kaikkine sen hyveineen ja paheineen. Sillä viestitään tuhansista erillisistä asioista, joiden luettelo on henkilön olemassaolon mitta. Se ei oikeasti puhu taivaasta vaan toteaa: "Tällainen minä olen".
  Aivan vastaavasti sotahuuto "Markka takaisin!" ei ole rajattu talouspoliittinen mielipide. Siinä on kyse liturgisesta tunneilmaisusta, jonka alateksti on pitkä kuin sopivan piipun valinta Volter Kilven romaanissa "Alastalon salissa". Sotahuuto kertoo pelosta, kiukusta ja neuvottomuudesta alati uusiutuvan nykyajan akanvirrassa.
  Kaikki oli paremmin markka-aikana. Se oli kuin taivas, lähes ajaton. Oli Kekkonen ja Brežnev ja televisiossa vain kaksi kanavaa. Maailman kulku oli ennustettavissa ja sen kymen juoksu pysyvä kuin Berliinin muuri. Jos jossakin joskus näkyi musta mies, pikkupojat kipittivät ihmettelemään sitä kaupungin toiselta puolelta.
  Markka-aikana olimme itsenäisiä ja määräsimme itse omista asioistamme paitsi silloin, kun meitä käskyttivät Neuvostoliitto tai bisneksensä jälleen kerran ryssineet paperipatruunat.
  Tässä alatekstissä kaikki Kekkosen kuoleman jälkeen tapahtunut paha on euron ansiota. Tuli sotia ja pakolaisia. Kahvikupinkin hinta nousi.
  Itse muistan vuonna 1973 paiskineeni kaksivuorotyötä Enso-Gutzeitilla. Siitä maksettiin nykyisessä rahassa 180 euroa kuukaudessa. Tänään teollisuustyöläisen ostovoimakorjattu palkka on nelinkertainen, mutta sitä ei tässä markan pyhimyskertomuksessa tietenkään lueta euron ansioksi.
  Alateksti onkin aina valikoiva. Kun se samalla on hämärä kuin Helsingin marraskuu, siihen on vaikea tarttua asia-argumentein, joilla ei itsellään olisi piiloviestiä.
  Eli kansankielellä: näin syntyy meheviä mutta yhdentekeviä riitoja, joissa ihmiset puhuvat kovalla äänellä toistensa ohi.
  Kannattaako uskonnosta tai talouspolitiikasta sitten ylipäätään keskustella? Uskonnosta ei, mutta markan toisesta tulemisesta kyllä. Jälkimmäinen toki muistuttaa kristillistä taivasta siinä, että kumpaakaan emme luultavimmin tule näkemään.
  Euroihin ja markkoihin liittyy tietenkin aitoja argumentteja. Mutta niiden rinnalle tulisi nostaa näkyväksi alateksti, joka asettaa väitteet taustaansa. Talousviisauksilla hämäämisen sijasta rehdimpää olisi todeta, että haluan markan takaisin, koska nykymeno ottaa minua päähän. Sama tietysti pätee euron puolustuspuheisiin.
  Rehellisyys, täsmällisyys ja läpinäkyvyys ovat yleisiä hyveitä kaikessa keskustelussa. Kuten esimerkki planeetta Marsin radasta osoittaa, riitaa on vaikea saada aikaan, jos käsitteet ovat selkeästi määriteltyjä ja ajatus kirkas.

 • Olet varmasti jossain kuullut sanat kryptovaluutta, bitcoin tai lohkoketju. Maailmalla kohistaan nyt eri kryptovaluuttojen, eli virtuaalisen valuutan, arvon viime vuosien räjähdysmäisestä kasvusta sekä viime viikkojen nopeasta arvon romahduksesta. Tarinat ovat kiehtovia. Jos ostit viisi vuotta sitten 60 bitcoinia noin 1200 eurolla, olisit nyt miljonääri. Tai tarkemmin sanottuna, olit miljonääri vielä tämän vuoden tammikuussa.

  Kryptovaluuttoja on olemassa jo satoja erilaisia. Niiden yhteenlaskettu markkina-arvo nousi vielä vuoden alussa yli 800 miljardiin euroon, mutta huippulukemista on viime viikkojen aikana romahtanut pois jo lähes 50 prosenttia.

  Kurssit tempovat, mutta kokonaisuutena rahaa virtaa sisään. Miksi kryptovaluutat ovat saaneet niin suuret joukot liikkeelle?

  Ne ovat digitaalisia valuuttoja, jotka nykyisistä rahajärjestelmistämme poiketen toimivat täysin hajautetusti, ilman keskuspankkeja tai kansallisvaltioita. Kryptovaluuttaa voidaan myydä kenelle tahansa verkossa ilman välikäsiä. Hajautettu ja reaaliaikainen järjestelmä, joka hyödyntää lohkoketjuteknologiaa, onkin kryptovaluuttojen juju. Teoriassa mikään keskitetty taho ei voi kontrolloida tai säädellä niiden arvoa, vaan se määrittyy markkinoilla.

  Lohkoketjujen avulla sama tieto löytyy verkosta useasta eri paikasta hajautettuna ja sen ylläpitäminen on tarkoituksella tehty valtavaa ja jatkuvasti kasvavaa laskentatehoa vaativaksi, jotta ketjuun muutoksien tekeminen myöhemmin on mahdotonta. Näin toteutettuna kryptovaluuttaa ei voi kopioida tai tietoja muuttaa.

  Monet yritykset ovat lähteneet buumiin mukaan. Ne ovat hyödyntäneet virtuaalivaluuttoja rahoituksen keräämisessä tarjoamalla sijoittajille osakeantia muistuttavalla tavalla kryptoalustoihin perustuvia finanssi-instrumenttejaan. Viime vuonna tällaista rahoitusta kerättiin markkinoilta arviolta jo neljän miljardin dollarin verran, vaikka vain osalla näistä instrumenteista on edes selkeästi määritelty arvo tai vastike.

  Kryptovaluutoissa on myös ruohonjuuritaso. Kuka tahansa voi hankkia kryptovaluuttaa ostamalla, mutta myös niin sanotusti louhimalla. Silloin kotikoneen tai serverin laskentatehoa käytetään kryptovaluuttasiirtojen lohkoketjuihin ja verkon toiminnan turvaamiseen. Louhiminen synnyttää ennalta määritetyllä tahdilla uutta virtuaalivaluuttaa, joka annetaan laskentakapasiteettia tarjoaville louhijoille palkkioksi.

  Valuutan louhinnan vaatiman laskentatehon kasvaessa louhinnasta on kuitenkin tullut puoliammattimaista toimintaa ja järeää laitteistoa vaativaa. Tavallisella koti-PC:llä yhden etherin louhiminen veisi kuukauden tai useamman. Puuha syö myös sähköä. Arvioiden mukaan pelkästään bitcoinin louhinta syö nyt energiaa yli 48 terawattituntia vuodessa. Se on enemmän kuin Suomen koko teollisuuden vuotuinen sähkönkulutus.

  Perinteinen raha on yhä maksuvälineenä selvä ykkönen. Virtuaalivaluuttojen rooli onkin maailmantaloudessa mutkikkaampi. Esimerkiksi Ethereumin arvo perustuu sen yhteenlasketun laskentakapasiteetin arvoon ja alustan tarjoamiin sovellusmahdollisuuksiin.

  Mikä tahansa aiemmin keskitetty sovellus voidaan hajauttaa Ethereumin avulla, esimerkiksi presidentinvaalien äänestykset tai osakekauppojen todentaminen. Käytännössä Ethereum-järjestelmä poistaa sensuurin mahdollisuuden. Se on asia, joka jo itsessään luo sille valuuttana kysyntää ja arvoa.

  Kryptovaluuttoja kritisoidaan myös rajusti. Viranomaisten säätelyn ulkopuolella liikkelle lasketuilla kryptovaluutoilla tapahtuu osto- ja myyntihuijauksia, harmaan talouden kauppaa ja rahanpesua. Suurin kritiikki liittyy markkinaspekulaatioon. Koska kryptovaluuttojen ostajat ja myyjät voivat halutessaan toimia anonyymeina, tapahtuu verkossa paljon myös kurssivedätystä ja huijausanteja.

  Myös ekonomistit ovat asian äärellä hämmennyksissään: toiset ennustavat hollantilaiseen tulppaanipörssiin verrattavan kuplan puhkeamista, toiset uskovat kryptovaluuttojen tulleen jäädäkseen.

  Hajautetut valuutta- ja kryptojärjestelmät tuskin kuitenkaan häviävät. Niiden tuoma läpinäkyvyys, reaaliaikaisuus ja jäljitettävyys haastavat jo nyt nykyisiä hitaita ja hierarkkisia rahajärjestelmiä.

  Me länsimaissa asuvat unohdamme myös helposti, että kaikki eivät asu vakailla talousalueilla. Maailmassa yli kahdella miljardilla ihmisellä ei ole pankkitilejä tai minkäänlaista mahdollisuutta digitaalisiin rahasiirtoihin saati mahdollisuutta suojautumiseen valuuttariskeiltä. Heille kryptovaluutta voi olla mahdollisuus, eikä uhka.

 • Yleinen näky japanilaisessa tuomioistuimessa on, että tuomari moittii ankarasti rikokseen syylliseksi todettua henkilöä. Lopulta rikollinen purskahtaa itkuun ja katuu tekoaan. Tuomari antaa anteeksi eikä tuomitse rangaistusta.
  Tuomarihan toimii lapsellisesti vai toimiiko? Mistä kumpuaa anteeksianto ja sen suuret tunteet?
  Toki tiedetään, että ihmisen moraalisilla tunteilla on pitkä evoluutiohistoria. Sen alkuna voi pitää tit for tat -käyttäytymisstrategiaa. Siinä eläinlauman yksilö suhtautuu ensi kohtaamisella lajitoveriinsa epäitsekkäästi ja sen jälkeen reagoi samoin kuin vastapuoli.
  Strategian tietokonesimulointi osoitti, että parhaiten menestyy yksilö, joka osaa antaa anteeksi huonosti käyttäytyneelle ja alkaa toimia taas yhteiseksi hyväksi, jos pettänyt osapuoli parantaa tapansa. Tit for tat -strategian on arveltu olevan yleisen sosiaalisilla lajeilla.
  Jo marakatit tuntevat reilun pelin säännöt, mikä vie moraalin idut yli 50 miljoonan vuoden taakse. Sovinnon ja anteeksiannon tunteet luultavasti tulivat mukaan ihmisapinoiden astuessa evoluution näyttämölle noin 20 miljoonaa vuotta sitten.
  Simpanssiyhteisössä lähes jokaisen uroksen päämäärä on päästä lauman johtajaksi. Siitä seuraa aika ajoin levottomuutta, joka purkautuu vaikuttavina, meluisina alistamisnäytöksinä. Niillä koetetaan saada vastustaja säikähtämään ja perääntymään. Suoranaisia fyysisiä yhteenottojakin urosten välillä tapahtuu. Urosten on kuitenkin kyettävä yhteistoimintaan lauman reviirin puolustamisessa, sillä simpanssilaumat ovat jatkuvassa sotatilassa naapurilaumojen kanssa.
  Arvostettu kädellistutkija Frans de Waal osoitti, että keskinäisen kahakan jälkeen urosten on kyettävä sovinnontekoon ja yhteistyöhön. Usein välittäjänä on lauman arvovaltaisin vanha naaras, joka voi kädestä pitäen viedä jurottavan uroksen kiistakumppaninsa viereen aloittamaan rapsutuksen. Usein välittäjä ensin kyhnyttää vuoroin kumpaakin kiistakumppania, ja saa jännitystä lievitettyä niin, että urokset voivat alkaa hoitaa toisiaan. Urosten välisen sosiaalisen ihonhoidon lisääntyminen kertookin käynnissä olevasta valtataistelusta. Jos urokset eivät kykenisi sovinnontekoon ja anteeksiantoon, koko lauma olisi vaarassa tuhoutua.
  Myös poikasten kasvatuksessa simpanssit tuntevat anteeksiannon merkityksen. Simpanssiäidit saattavat rankaista liian villiksi yltynyttä lastaan, mutta poikasen kirkuessa hätäänsä se otetaan syliin ja rauhoitellaan. Viesti on: en pitänyt tuosta, mitä teit, mutta saat anteeksi enkä koskaan sinua hylkää. Sama tapahtuu, kun lastaan rankaissut äiti lopuksi pitää lasta sylissä ja itkee yhdessä sen kanssa.
  Katumukseen ja anteeksiantoon liittyvät suuret tunteet kuuluvat ihmisen myötäsyntyiseen tunneskaalaan. Japanilaisen tuomarin käytös ei ehkä olekaan huono ratkaisu.
  Molemmilla kiistan osapuolilla pitää olla luotettava näyttö katumuksen, anteeksiannon ja sovinnon tunteiden aitoudesta. Meillä on suuri joukko mikroilmeitä ja eleitä, jotka ovat tahdosta riippumattomia. Me havaitsemme ne ja reagoimme niihin, vaikka emme tiedä mitään havaintoa tehneemme. Kyyneleet ovat vahva tahdosta riippumaton signaali.
  Evoluutiopsykologiaan perehtynyt sosiologi Heikki Sarmaja on kuvannut kauniisti sovinnon kyyneleitä. Yksi tunnettu kerta nähtiin syyskuun 13. 1993, kun kaksi pitkäaikaista katkeraa vihamiestä, Israelin silloinen pääministeri Yitzhak Rabin ja palestiinalaisten johtaja Yasser Arafat, puristivat kättä sovinnon merkiksi. Myös tässä oli sovinnon välittäjä: presidentti Clinton. Kamera zoomasi yleisöön ja poimi silmäkulmaan kihoavan kyyneleen. Niitä oli monilla.
  Samaan aikaan palestiinalaiset seurasivat tapahtumaa televisiosta. Kädenpuristuksen tapahduttua kaikki itkivät. Silloin oli todellinen mahdollisuus rauhaan. Pahuus kuitenkin pääsi voitolle. Uskonnollinen fanaatikko murhasi Rabinin ja rauhan mahdollisuus menetettiin.
  Meidän vaistomme eivät ole vain pahoja ja kurissa pidettäviä. Itsekkyyden lisäksi meillä on yhteisöllisyyttä tukevia toimintataipumuksia kuten mahdollisuus katumuksen, anteeksiannon ja sovinnonteon suuriin tunteisiin. Maailman sosiaalisen ja poliittisen ilmaston kylmetessä niille olisi yhä enemmän tarvetta.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä