Radio Suomi Lahti

Aamuvieraana Kiinteistöliitto Päijät-Hämeen toiminnanjohtaja Raimo Kiljunen

 • 12 min
 • toistaiseksi

Uusi tupakkalaki tuli voimaan syksyllä 2016. Se antaa taloyhtiöille mahdollisuuden hakea kunnalta tupakointikieltoa parvekkeille ja huoneistojen käytössä oleviin muihin ulkotiloihin.
Lopullisen päätöksen tupakointikiellon hakemisesta tekee lopulta yhtiökokous ja kiellon määrää kunta. Kiellon rikkomisesta seuraa sakkorangaistus.
Kiinteistöliitto Päijät-Hämeen toiminnanjohtaja Raimo Kiljunen kehottaa taloyhtiöitä olemaan hätäilemättä ja ottamaan asiat maltilla. Tupakointikiellon hakeminen on pitkä prosessi, joka vaatii huolellisia valmisteluja. Tammikuussa julkaistaan useamman tahon laatima ohjeistus, joka selvittää, miten hakemus ja kuulemiset tulee tehdä.
Kiinteistöliitto Päijät-Hämeen Toiminnanjohtaja Raimo Kiljusen mukaan laki olisi voinut olla nykyistä selkeämpi ja vastakkainasettelu asukkaiden välillä varmasti kiristyy.

Lähetykset

 • ke 28.12.2016 10.50 • Yle Areena

Jaksot

 • Palkittu valokuvataiteilija Perttu Saksa tutkii uusimmissa valokuvissaan mystistä flamingonkukkaa. Mitä kukkakuvat, lakastuvat maljakkokimput ja kuvat kärsivät apinoista ilmentävät katsojalle? Toimittajat Tuija Veirto ja Emilia Malin tutustuivat näyttelyyn Galleria Nuovossa Lahdessa.

 • Säästöt ovat vaikuttaneet opiskelijoiden mielestä LAMK:n toimintaan opetuksen määrän vähenemisenä ja itseopiskeluna sekä lisääntyneinä etätehtävinä. Uuden korkeakoulukonsernin toiminta näkyy muuten toistaiseksi vähän Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijoiden arjessa. Lahden ja Saimaan ammattikorkeakoulut järjestävät kuitenkin jatkossa yhdessä korualan koulutusta. LAMK:in opiskelijakunnan edustajiston puheenjohtaja Kamilla Pulkkisen mukaan käytännön vaikutukset korkeakoulujen yhteistyössä ovat opiskelijajärjestön mukaan vielä hämärän peitossa.

  Nykyiseen oppilasterveydenhuoltoon ollaan opiskelijoiden keskuudessa tyytyväisiä. Huolia aiheuttaa kuitenkin uusi opiskelijaterveydenhuolto, jota ollaan siirtämässä kampusalueilta kaupunginsairaalaan.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Suomessa pitäisi kiinnittää nykyistä enemmän huomiota lämmöntuotannon ja liikenteen päästöihin, sanoo asikkalalainen tietokirjailija Rauli Partanen. Partanen on kirjoittanut energiatekniikan tohtorin Aki Suokon kanssa talouskasvun ja energiankulutuksen suhteesta teoksen, joka valittiin vastikään vuoden tiedekirjaksi.

  Rauli Partanen toivoo keskittymään keskustelussa pikemminkin päästöjen vähentämiseen kuin miettimään argumentteja, millaisia hyötyjä ja haittoja erilaisista energiamuodoista on. hän on useissa kirjoituksissaan käsitellyt öljyä ja siksi toivoo ihmisten tunnistavan öljyriippuvuuden, vasta sitten vähentämään ja pyrkimään eroon riippuvuudestaan. Öljyn korvikkeet saattavat olla ympäristöominaisuuksiltaan paikoin öljyä huonompia.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahden poliisilaitos löytyy tulevaisuudessa Hennalasta. Poliisin toiminta on hajaantunut nyt ympäri kaupunkia ja se on vaikeuttanut poliisin päivittäistä toimintaa. Hennalan Leijonan valmistuminen on pitkittynyt alkuperäisestä suunnitelmasta puolella vuodella. Uusi poliisiasema otetaan käyttöön näillä näkymin huhti-toukokuussa.
  Poliisia rasittaa lisäksi Lahden seudulla rehottava huumekauppa. Sen hillitsemiseen tarvitaan lisää poliiseja. Hämeen poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki uskoo, että panostamalla Lahden ja koko Hämeen poliisin resursseihin, voitaisiin vaikuttaa huumeiden liikkumiseen koko maassa. Lahti on edelleen huumekaupan keskeinen toimialue.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Kadunnimien tehtävä on opastaa käyttäjät oikeisiin paikkoihin. Myös historia, alueellinen omaleimaisuus tulevat ilmi osoitteista. Alueen ominaispiirteet ja historia pyritään ottamaan huomioon, kun alueen nimistöä mietitään.

  Lahden ja Nastolan yhdistyminen muutti 43 kadunnimeä, koska sama kadunnimi saa olla kaupungissa vain kerran. Lahden paikkatietopäällikkö Aija Holopainen kertoo, että katujen nimeämisessä pyritään pysyvyyteen, kun käytössä olevia kadunnimiä ei muuteta helposti, ilman painavaa syytä. Nimenmuutos on kaikkiaan iso prosessi.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahdessa viinituntemus on vuosien saatossa parantunut ja ihmisten kiinnostus viiniharrastusta kohtaan lisääntynyt. Lahdessa viiniyhdistyksessä on 70 jäsentä, maailmanlaajuisesti ruotsalaislähtöinen yhdistys kerää reilut 21000 harrastajaa. Viiniyhdistys Lahden Munskänkarna juhlistaa neljännesvuosisataista historiaa parhaillaan.

  Puheenjohtaja Mervi Reini-Kaukinen on itse harrastanut viinejä yhdistyksessä viimeiset kymmenen vuotta. Reini- Kaukinen harmittelee ulkomaisten viinintuonnin vaikeutta kotikäyttöön. Uusi alkoholilaki olisi voinut helpottaa asiaa, mutta lakiuudistus jätti viininystävien mielestä vielä parantamisen varaa, koska suomalaista alkoholipolitiikkaa ajatellaan edelleen liikaa alkoholistien näkökannalta.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahti on onnistunut torjumaan asunnottomuutta viime vuosina hyvin. Tällä hetkellä vain runsaat 50 ihmistä on vailla omaa asuntoa. Kasvavana uutena ongelmaryhmänä ovat nuoret naiset.
  Asuntoministeri, keskustan Kimmo Tiilikainen muistuttaa, että asunnottomuuteen on monia erilaisia syitä ja yhteiskunnalla on sen vuoksi oltava myös useita tapoja auttaa kodittomaksi päätyneitä. Yksi uusi keino on huoneistoturvavakuutus, jolla parannetaan luottotietonsa menettäneen ihmisen mahdollisuuksia saada asunto. Toinen on malli, jossa välikäsi hankkii vuokra-asuntoja välittääkseen, ja kantaa riskin vuokranantajan puolesta.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Naiset saivat Suomessa pappisoikeudet 30 vuotta sitten ja ensimmäinen nainen aloitti piispana kaksikymmentä vuotta myöhemmin. Piispan virka avattiin naisille kirkolliskokouksen päätöksellä jo vuonna 1990. Luterilaisen kirkon papeista pian yli puolet on naisia. Eläköityvistä papeista suurin osa on miehiä, kun taas teologian opiskelijoista jo yli 60 prosenttia on naisia.

  Lahtelainen Launeen seurakunnassa koko työuransa tehnyt, nyt eläkkeellä oleva pappi Ulla Kotinurmi uskoo, että luterilainen kirkko on valmis muuttamaan vuosisataisia perinteitä ja nostamaan naisia merkittäviin kirkollisiin virkoihin. Suomessa on ollut vain yksi nainen piispana ja kirkkoherranakin nainen on edelleen harvinaisuus.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahden kaupungin tapahtumayhtiöiden Lahti Eventsin ja Koko Lahden tilinpäätökset viime vuodelta ovat valmistuneet. Molemmat yhtiöt tekivät tappiota.
  Koko Lahden toimitusjohtaja Emilia Mäen mukaan Lahti Eventsistä ollaan rakentamassa uutta tapahtumatoimijaa, joka pyrkii Lahden ulkopuolisille markkinoille.

  Onko Lahti sellainen tapahtuma- ja kokouskaupunki kuin tavoitteena on, kuinka kannattavaa toiminta on kaupungin ja veronmaksajien kannalta?

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Virtuaalivaluuttaa louhiva haittaohjelma iski kuukausi sitten Lahden lisäksi myös muihin organisaatioihin Suomessa. Muilla haittaohjelma ei päässyt aiheuttamaan yhtä laajasti haittaa kuin Lahden kaupungilla.
  Liiketoimintajohtaja Jarmo Tuovinen ja toimitusjohtaja Ulla Kukkonen kertovat, että sen omat työntekijät päättelivät, miten puhdistaminen kannattaisi tehdä ja ulkopuolista apua tuli vasta myöhemmin. Haittaohjelmasta on tehty KRP:lle rikosilmoitus.
  Viestintävirastosta kiittelee Lahden kaupungin tietojärjestelmistä vastaavaa Provinciaa siitä, että yhtiö keräsi ja jakoi ahkerasti tietoa haittaohjelmasta tiukassa tilanteessa. Provincian johto näkee, että haittaohjelmakriisi saatiin hallintaan niin nopeasti kuin oli mahdollista.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Kuntalaiset eivät pysty todellisuudessa vaikuttamaan pormestarin valintaan valtuustovaalien kautta. Näin ajattelee Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Rami Lehto. Hänen mukaan uhkana on, että jos jotkut ehdokkaista lähtevät valtuustovaaleihin tavoitellen myös pormestarin paikkaa, huomio keskittyy heihin, eivätkä kuntalaiset saa käsitystä muista ehdokkaista. Rami Lehto epäilee, että pormestarimallin kustannukset nousevat korkeiksi, vaikka niiden nyt vakuutettaisiin pysyvän kohtuullisina.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Lahden ammattikorkeakoulun uutena rehtorina ja toimitusjohtajana maaliskuun alussa aloittanut Turo Kilpeläinen nostaa koulun tärkeäksi tehtäväksi opiskelijavetovoimaisuuden säilyttämisen. Motivoituneet opiskelijat ja opettajat takaavat oppilaitoksen merkityksen alueellaan. Ammattikorkeakoulujen koulutustarjonnassa on päällekkäisyyksiä, mutta Kilpeläinen ei pidä sitä ongelmana. Viime keväällä voimaan tullut lakimuutos mahdollistaa lahjoitukset yliopistojen lisäksi myös ammattikorkeakouluille. Kuinka haasteellista se on ammattikorkeakouluille yhdistää opetus ja varainhankinta?

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä