Radio Suomi Lahti

Aamuvieras: Lahden seurakuntayhtymän Palvelevan Puhelimen toiminnanohjaaja Sari Ahola

 • 11 min
 • toistaiseksi

Pitkät pyhät lisäävät yksinäisyyttä ja se kuuluu myös Kirkon palvelevassa puhelimessa. Euroopassa 1950-luvulla alkanut toiminta rantautui Suomeen vuonna 1964, Lahdessa toiminta alkoi vuonna 1968. Päivystäjät ovat kirkon vaitiolovelvollisia koulutettuja vapaaehtoisia sekä työntekijöitä.

Palvelevan puhelimen Lahden yksikön toiminnanohjaaja Sari Ahola kävi kertomassa, että yleisimmät keskustelun aiheet ovat tällä hetkellä ihmissuhteet ja niiden ongelmat, taloudellinen hätä ja arjen tilanteet. Moni aiheista on kestoaiheita, talousongelmat ovat viime aikoina nousseet esille.
Yleisimmin yksinäisyys koetaan puolen yön aikana, kun muu kaupunki nukkuu.

Lähetykset

 • ke 28.12.2016 11.10 • Yle Areena

Jaksot

 • Sote-kiinteistöjen omistus on monissa kunnissa tällä hetkellä yksi suurimmista tulevaisuuden kysymyksistä, sillä kaupat johtavat käytännössä myös palveluntarjoajan vaihtumiseen. Asikkalassa on allekirjoitettu adressi, jossa toivotaan vuodeosaston palauttamista. Onko aihe realistinen?

  Asikkalan uusi kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka valittiin kehyskuntien työvaliokunnan jäseneksi. Asikkalan entinen kunnanjohtaja on nykyään hallituksen puheenjohtajana. Saako nykyinen kunnanjohtaja neuvoja edeltäjältään?

  Toimittajana on Marjo Pirilä.

 • Lahden kaupunginvaltuusto ja viranhaltijat kokoustavat kahden päivän ajan valtuustoseminaarissa Vantaalla. Valtuutetut, varavaltuutetut ja viranhaltijat pohtivat 2020-luvun Lahtea ja hahmottelevat kaupunkistrategiaa vuodeksi 2030.

  Marjon aamukahvihetkessä Uuden Lahden päätoimittaja Tommi Berg ja ESS:n kuntatoimittajat Erno Laisi ja Vili Uuskallio pohdiskelivat ensimmäisen päivän antia.

  Toimittajana on Marjo Pirilä.

 • Erotuomarit kokevat nykyään entistä enemmän solvauksia pelaajilta ja katsojilta. Tuomaritoiminta on kärsinyt viime vuosina tuomaripulasta. Moni on lopettanut harrastuksen, sen käydessä raskaaksi kentän laidalta tulevan painostuksen vuoksi. Tuomareita kaivataan kovasti toimintaan, erityisesti nuorista ja kolmekymppisistä on pulaa.

  Lahden Erotuomarikerho juhlii 70-vuotista historiaansa. Nykyään Lahden Erotuomarikerho hoitaa jalkapallo- ja futsaltuomarointia ympäri Päijät-Hämettä. Puheenjohtaja Reijo Tikkakoski on ollut tuomaritoiminnassa mukana 30 vuotta. Mikä saa konkarituomarin edelleen kaivamaan pillin taskusta ja lähtemään kentälle kirmaamaan?

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Miesten kokemasta väkivallasta parisuhteissa ei yleensä puhuta. Miehistä noin 16% on kokenut väkivaltaa tai uhkailua.
  Parisuhteessa fyysistä tai henkistä väkivaltaa kokeneet miehet hakevat yhä useammin apua. Naisten kokemasta parisuhdeväkivallasta on puhuttu enemmän, mutta myös miehet ovat alkaneet itse puhua asiasta.

  Esimerkiksi erotilanteissa puoliso saattaa kiristää ja uhkailla miestä niin, ettei tämä pysty puolustamaan oikeuksiaan. Lahden Miessakit ry:n isätyöntekijä Timo Tikka saa miehiltä yhteydenottoja useimmiten juuri silloin, kun parisuhde on kriisissä, lapsi tai mies itse sairastuu tai perheessä on mielenterveysongelmia.

  Avun hakemista jarruttaa usein häpeä tai pelko lasten hyvinvoinnin puolesta. Miksi miehen kokema väkivalta on Suomessa tabu?

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Päijät-Hämeen Vuoden Yrittäjäksi valittu hartolalaisen Vuohelan Herkku Oy:n omistaja Pirkko Hämäläinen aloitti yritystoiminnan Joutsassa 1980-luvun lopussa ja kasvattaa yritystä. Sen myötä yritys muuttaa reilun vuoden kuluttua valmistuviin uusiin tiloihin Lahteen. Miksi uudeksi paikaksi valikoitui Lahti?

  Leipomoalan kiristyvässä kilpailussa Pirkko Hämäläinen luottaa erikoistuotteisiin, joiden kysyntä on koko ajan kasvussa. Kuinka kannattavaa erikoistuotteiden valmistaminen on?

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Keskustan kannatus on laskussa. Seuraava puoluekokous on ensi kesänä Sotkamossa. Kaipaako keskusta rasvaa koneeseen ja pitääkö puheenjohtajaa vaihtaa?

  Soteuudistus on edelleen työnalla ja aikalisiä tarvitaan säännöllisesti. Koska vatkaaminen loppuu?

  Keskustan lahtelainen kansanedustaja Martti Talja tunnetaan tiukkana alkoholilain uudistuksen vastustajana. Keskustalaiset olivat viikonloppuna maakunta- ja presidenttiristeilyllä. Kävikö keskustalaiset taxfreessa viinakaupoilla?

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Heinolassa on seurattu sydän syrjällään viimeaikaisia tapahtumia kaupungintalolla. Moni muistaa aiempien kaupunginjohtajien kohtalot.

  Heinolassa pitkäaikainen kaupunginkamreeri lähti yllättäen, vastavalittu tietohallintopäällikkö ei ottanutkaan virkaansa vastaan, ja nyt kaupunginjohtajakin haluaa neuvotella irtisanoutumisestaan.

  Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kirsi Lehtimäki on joutunut julkisuudessa esiintymään Heinolan kasvoina viime aikoina.
  Mitä Heinolassa on nyt meneillään?

  Toimittajana on Marjo Pirilä.

 • Televisiota katsotaan Suomessa edelleen 3 tuntia päivässä, vaikka katselutottumukset ja -tavat muuttuvat.
  Milla Bruneau on tuotantoyhtiö Yellow Filmin johtaja, joka tietää televisio-ohjelmien trendit ja tulevaisuuden. Miten tuotantoyhtiöt pärjäävät kilpailussa, kun kanavien määrä kasvaa?

  Vuosikymmeniä sitten televisiossa nähdyt suosikkiohjelmat, kuten Napakymppi ja Gladiaattorit nähdään nyt päivitettynä versiona. Mistä retro-ohjelmien uudelleentekeminen kertoo?

  Ylellä Yellow Filmin tuottamista sarjoista nähdään muun muassa Siskonpeti ja Syke.
  Minkälaisen mahdollisuuden tarjoaa suoratoistopalvelut lukuisille tuotantoyhtiöille?

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Kärköläläinen kuntapoliitikko Matti Mäntylä on ollut politiikassa aina SMP:n ajoista lähtien ja nähnyt myös Perussuomalaisten hajoamisen. Perussuomalaiset ovat suhtautuneet loikkareihin toisinaan todella voimakkaan kriittisesti. Miksi Sinisiin loikanneita ei haluta takaisin Perussuomalaisiin?

  Sinisten puhemiehenä häärii ministeri Sampo Terho. Siniset ovat saaneet kasaan 5000 kannattajakorttia, joita nyt tarkastetaan. Kuka Hämeessä on kerännyt kortteja ja miten aktiivisesti Hämeessä on siirrytty Perussuomalaisista Sinisiin?

  Toimittajana on Marjo Pirilä.

 • Maailman mielenterveyspäivänä kiinnitetään huomiota mielen hyvinvointiin. Hoitokeinot ja suhtautuminen ovat lisääntyneet ja parantuneet. Miksi suhtautumisessa on vielä parantamisen varaa?

  Päijät-Hämeen mielenterveystyön tuki Miete ry:n puheenjohtaja Christian Lilius on itse kokemusasiantuntija, hän toivoo enemmän kokemuspohjaista osaamista mielenterveysasioihin. Miten mielenterveysongelmista pitäisi puhua?

  Mielenterveysasioissa hakeudutaan nykyään enemmän ja helpommin erilaisen toiminnan piiriin, samanaikaisesti osa jää yksin eristäytymään kotiin. Miten mielenterveysongelmista nykyään puhutaan?

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Hämeen poliisin poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki on ollut työssään nyt puoli vuotta. Poliisipäälliköllä oli tietty käsitys päijäthämäläisistä kunnista, mutta kierros alueen kunnissa vahvisti käsityksiä. Miksi poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki halusi kuntakierroksen tehdä?

  Hämeen poliisilaitos on saanut käyttöönsä lennokin. Mitä lennokilla tulevaisuudessa tehdään?

  Valepoliiseista tehtävät ilmoitukset ovat lisääntyneet. Myös Päijät-Häme on saanut osansa. Ketä nämä huijarit ovat?

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Lahdessa jatkuu vastaanottotoiminta, vaikka Hennalan vastaanottokeskus loppuu nykymuotoisena vuodenvaihteessa. Parhaillaan on käynnissä uusien tilojen etsintä.Suvi Komu on Hennalan nykyinen johtaja. Johan Kiander taas apulaisjohtaja. Johtajat ovat vaihtuneet kahden vuoden aikana jo muutaman kerran. Miksi Hennalassa johtajat vaihtuvat usein?

  Hennala on ollut otsikoissa koko olemassaolonsa ajan. Poliisi on kertonut, että Lahdessa on henkilöitä, joita poliisi seuraa aktiivisesti Tiedetäänkö Hennalassa, keitä nämä henkilöt ovat?
  Hennalassa on myös erityisen ja vaativan tuen yksikkö TEVA, millaisia ongelmia näillä henkilöillä on?

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä