Radio Suomi Jyväskylä

Veteraanivaikuttaja Kauko Tuupainen: Uudet valtuutetut perehtykää asioihin

 • 14 min
 • toistaiseksi

Jyväskyläläinen Kauko Tuupainen on ollut kunnallispolitiikan kuvioissa mukana 50 vuotta ja istunut Jyväskylän kaupunginvaltuustossakin yhteisten asioiden äärellä lähes 40 vuotta. Hän toimi myös perussuomalaisten kansanedustaja yhden kauden. Nyt mies on päättänyt jättää politiikan areenat nuoremmille polville. Tuupainen toteaa saavutuksikseen muun muassa lukuisat valtuustoaloitteet, joilla asioita on edistetty. Kauko Tuupainen oli Radio Suomen keskipäivän lähetyksessä vieraana 13.joulukuuta. Titta Puurunen haastatteli.

Lähetykset

 • to 29.12.2016 15.15 • Yle Areena

Jaksot

 • Viitasaarelle, Savivuoren laelle, on rakennettu Suomen ensimmäinen käsintehty kulttuurihuussi. Se yhdistää retkeilijän yllättävän vessan tarpeen ja hitusen ylevämmät kulttuuritarpeet. Nyt ja jatkossa huussin toivotaan täyttyvän kävijöiden ITE-taiteesta. Idean isät ovat viitasaarelainen Timo Moisio ja kuopiolainen Juuso Happonen. Visionäärit haaveilevat jo uusista huusseista ja kokonaisesta kulttuurihuussien verkostosta. Seuraava voisi tulla vaikka länsimetron yhteyteen. Mikko Maasola haastattelee Timo Moisiota.

 • Tammikuussa 1918 alkoi Suomea verisesti repinyt sisällissota. Sen muistot niin punaisten kuin valkoistenkin puolelta ovat värittäneet suomalaista poliittista ilmapiiriä vielä vuosikymmeniä sodan loppumisen jälkeenkin. Vertailevan Euroopan historian professori Pasi Ihalainen Jyväskylän yliopistosta kannustaa katsomaan Suomen sisällissodan vaiheita osana silloista kansainvälistä tilannetta. Monessa suhteessa Suomen historian hetket sata vuotta sitten olivat erikoislaatuisia. Jokainen puolue oli kansanvallan asialla, mutta puhuivatko ne samasta asiasta? Toimittajana Riina Mäentausta.

 • Mikko Maasola puhuu ajankohtaisia. Miten 1800-luvulla maalatuista tauluista saadaan kitkettyä pois seksuaalinen ahdistelu? Sehän on helppoa - ja työllistävää, toteaa Maasola.

 • Go Keuruu-mobiilisovelluksesta rakennetaan koko Keuruun yhteistä kanta-asiakaskorttia. Maksutkin voi pian jatkossa hoitaa kohta Keuruun omalla valuutalla eli "keuroilla". Go Keuruu -sovelluksen älylaitteeseensa ladanneet löytävät yhdellä painalluksella esimerkiksi kaikkien nukaan lähteneiden yritysten sijainnin, tiedot ja tarjoukset.

  Tietoa on myös esimerkiksi seurakunnan toiminnasta ja sieltä löytyy myös Keuruun kaupungin menoinfo. Sovellus on asiakkaille ilmainen. Go Keuruu -palvelusta kertoivat Henri Bergin iltapäivässä sovellusasiantuntija Jouni Jellonen ja TeraKuu osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja Jukka Kuusisto.

 • Mikko Maasola puhuu. Mitä voimme oppia Väyrysestä ja omasta logiikasta?

 • Jyväskylässä on toiminut vuoden kahdeksan nuoren, mutta kokeneen, teatteriharrastajanaisen ryhmä Puskakollektiivi. Tammikuussa se palkittiin Keski-Suomessa vuoden harrastajateatteritekona. Puskakollektiivin viime vuoden suosituin teatteriesitys kesti 15 minuuttia ja liput maksoivat 3 euroa. Tällä, jos millä, halutaan madaltaa kiireisten ihmisten kynnystä saapua teatterin äärelle. Mikko Maasolan haastattelussa ryhmän jäsenistä Katariina Sarja ja Petra Luukkainen.

 • Työttömiä aktivoiva malli puhutti perjantaiaamuna. Jyväskylästä lähti jo varhain aamusta bussilasteittain mielenosoittajia Helsinkiin suurmielenosoitukseen vastustamaan eduskunnan jo joulukuussa hyväksymää uudistusta. Studioon Hanna Seikolan vieraiksi kutsutut Kelan palveluneuvoja Marjut Salmela ja Te-toimiston palveluesimies Jouko Solmula pohtivat sitä, mitä aktiivimalli tarkoittaa käytännössä yksittäisen työnhakijan näkökulmasta.

  Jyväskylästä varhain perjantaiaamuna busseihin astuvilla ja mieltään osoittamaan lähtevillä aktiiveilla puolestaan oli selvä kuva siitä, miksi reissuun oltiin lähdössä.

 • Koira voi olla lukemaan opettelevan lapsen paras ystävä. Etenkin silloin, jos lapsi kaipaa tukea lukemiseensa. Koira ei tirsku, eikä arvostele, vaan kuuntelee kärsivällisenä. Yksi lukukoira on toiminut Jyvässeudulla puolisen vuotta. Nyt on tavoitteena kouluttaa kymmenen koiraa lisää. Lukukoira Bea on emäntänsä Katja Jokiniemen kanssa ehtinyt vierailla kouluissa ja kirjastoissa. Titta Puurunen löysi kaksikon työn touhusta Laukaan kirjastossa:

 • Suunnistaja Veera Klemettinen niitti vuonna 2017 mitaleita toinen toisensa perään. Pelkästään MM-mittelöistä mitaleita tuli viisi kappaletta, hopeaa ja pronssia kesäsuunnistuksesta, kaksi pronssia hiihtosuunnistuksesta sekä vielä kultainen mitali hiihtosuunnistuksen viestissä. Keski-Suomen Urheilugaalassa vuoden nuoreksi urheilijaksi valitun Klemettisen mieltä ei juhlahumu hämmennä. Juhlavan gaalaillan jälkeen Klemettinen suuntasi seuraavana aamuna jo varhain maajoukkueen harjoitusleirille Lohjalle. Veera Klemettiselle soitti Radio Suomen lauantailähetyksestä Riina Mäentausta: (Kuva: Tero Takalo-Eskola)

 • On Mikko Maasolan puheenvuoro. Tavarantarkastajat ja lipuntarkastajat ovat saaneet kavereikseen faktantarkastajat. Jotta ammatista tulee tosissaan haluttu ja suosittu, meidän täytyy hajauttaa nopeasti faktantarkastajat joka puolelle yhteiskuntaa, keittiötä myöten.

 • Entinen freestyle-hiihtäjä Pekka Hyysalo piipahti Henri Bergin vieraana Yle Jyväskylän iltapäivässä. Haastattelussa hän kertoo muun muassa siitä, miltä tuntui kantaa olympiasoihtua Koreassa.

 • Toiset ruokkivat talvella pikkulintuja, toiset auttavat saimaannorppia. Matti Hyvärinen Jyväskylän Korpilahdelta kolaa norpille pesiä Saimaalla jo neljättä talvea poikansa Juhan kanssa. Radio Suomen lauantain aluelähetyksessä Hyvärinen kertoo, kuinka aikaisin hän poikansa kanssa starttasi aamulla Keski-Suomesta kohti Joutenvettä Saimaan vesistölle. Riina Mäentausta haastattelee.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Aku Vallenius aloitti JYPin toimitusjohtajana kesäkuun alussa. Kesä oli kovan työn aikaa, ja nyt tahti kiihtyy, kun liiga on pyörähtänyt käyntiin.

  Katsojia otteluihin on saatu enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Vallenius luottaa JYP-yhteisöön ja nimittääkin ottelutapahtumaa leirinuotioksi, jonka ympärillä jokaisen osallistujan tulisi viihtyä.

  Aku Vallenius piipahti Yle Jyväskylän keskipäivän lähetyksessä Jussi Lindroosin vieraana.

 • Joulupukin veljien pukkimarssi hidasti tietoisesti liikennettä Nelostiellä tiistaina puoliltapäivin. Pukinveljet marssivat kiireettömän joulun ja liikenneturvallisuuden puolesta jo kymmenettä kertaa. Punanutut ottivat tällä kertaa kantaa myös hallituksen säästöpolitiikkaan ja ilmastomuutokseen.

  Pukkiveli Jeremias ei ollut moksiskaan, vaikka lunta ei näkynyt missään matkan varrella. Joulumielihän ei ole koskaan säästä kiinni.

 • Petäjävedeltä kotoisin oleva, nykyisin espoossa asuva kokki, ravintoasiantuntija Satu Malinen hurahti raakaruokaan huomattuaan sen hyvät vaikutukset omassa kropassaan. Mieliala parani ja enrgisyys lisääntyi Sadun alettua syödä kuumentamatonta ruokaa. Titta Puurunen pistäytyi Sadun entisellä kotitilalla Petäjävedellä ja selvitti, mistä raakaruuassa on kyse.

 • Laukaassa valmistettiin 200 kiloa rosvopaistia veteraaneille. Marja Roiha tapasi paistinvalmistusta johtavan Kalevi Rönnqvistin.

 • Venäjän, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki kulkeva Sininen on monien toiveiden tie. Siitä on toivottu myös valtaväylää, joka houkuttelisi kauniiden pohjoisten maisemiensa ansiosta matkaajia. Osin toive onkin toteutunut, mutta tien kunto jättää vielä paljon toivomisen varaa. Virpi Kotilainen vie meidät läpi sinisen tien Suomesta Ruotsin kautta Norjaan ja tapaamaan ihmisiä tien varrelta.

 • Jyväskylän MM-rallin automäärä pieneni edellisistä vuosista talouden ja sääntömuutosten vuoksi. WRC-autojen määrä kuitenkin kasvoi muutamalla. WRC-auton saa tänä vuonna jälleen alleen myös Jarkko Nikara. Hänellä on nyt näytön paikka.

 • Poikkeuksellisen näyttävät haloilmiöt käänsivät katseita taivaalle ympäri Suomen.

 • Vaajakosken Hupelissa ekaluokkalaisten vanhempia ihmetyttää Jyväskylän kaupungin uusi linjaus. Ennen vaarallisesta koulureitistä tulikin turvallinen. Eskarilaisten osalta sama reitti on tulkittu niin vaaralliseksi, että lapsille tarjotaan kyyti. [jkl_hupelin_koulukyytikiista_160812, 00:10:21]

 • Tämän Kylän Tarinat vie meidän nyt Mäki-Mattiin. Kelanauhuri taltioi anekdootteja Mäki-Matin ikiomista kauniista ja rohkeista, erikoisista ihmisistä. Keitä olivat Vanhapoika, Västäräkki ja Rantasen sotaväki? (Kuva: Keski-Suomen museo)

 • 175-vuotiaan Jyväskylän kunniaksi uusitaan torstaiaamuisin Tämän Kylän Tarinoita -sarja. Tänään ensimmäisessä osassa kuulemme Jyväskylän mahtisuvuista. (Kuva: Keski-Suomen museo).

 • Rauni Oksasella on vuosia ollut Lannevedellä veikeitä naapureita. Tänä talvena ilona on ollut peräti kolme leikkisää saukkoa. Raunille rimpautti torstaiaamuna Esko Pulliainen. [jkl_rauni_oksanen_saukot_nettiaudio_010312, 00:04:24]

 • Keramiikkataiteilija Ritva-Sofia Lintu herättää Kalevalan naishahmot eloon. Naisten lisäksi myös Kullervon hahmo on saanut tulkinnan rakukeramiikkana.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä