Radio Suomi Tampere

Talvimoottoripyöräily pitää ajotuntuman kunnossa

 • 9 min
 • toistaiseksi

Tamperelainen Ari Santaharju ajaa moottoripyörällään läpi talven. Talvimoottoripyöräilyn saloista häntä jututti Juha Kokkala.

Lähetykset

 • to 29.12.2016 17.20 • Yle Radio Suomi Tampere

Jaksot

 • Maaliskuun alkupuolella 1918 käytiin kiivaita taisteluita useilla sisällissodan rintamilla  - myös Tampereen ympäristössä. Sota ei vielä tässä vaiheessa ollut ratkennut sen paremmin punaisten kuin valkoistenkaan hyväksi.

  Uusia sotilaita värvättiin molemmille puolille rintamaa.
  Siviilielämä kävi yhä vaikeammaksi. Vaikka varsinaiset sotatoimet eivät vielä yltäneet Tampereelle saakka, kaupungissa elettiin poikkeusoloissa. Muun muassa Tampereen Työväen Teatteri keskeytti toimintansa.Kansan lehti ilmestyi vielä säännöllisesti, porvarillisia lehtiä ei Tampereella saanut  julkaista.
  Sata vuotta vanhoja sanomalehtiä ovat selanneet Reija Grönroos ja Ulla Meriläinen.

 • Maaliskuun puolivälissä sata vuotta sitten käsillä olivat sisällissodan verisimmät viikot. Kovia taisteluita käytiin Hämeen ja Pohjanmaan rajalla, muun muassa Ruoveden-Virtain seudulla. Kun Mannerheim antoi hyökkäyskäskyn, pohjoisen suunnasta lähti vyörymään yli 10 000 miehen joukko kohti Tamperetta.
  Sotapropaganda ja sotasensuuri yltyivät. Tampereella ilmestyi vain sosialidemokraattien Kansan Lehti. Lähimmät porvarilliset lehdet olivat Seinäjoella painettu Ilkka ja Jyväskylän Keskisuomalainen.

  Sata vuotta vanhoja sanomalehtia ovat selanneet Reija Grönroos ja Ulla Meriläinen.

 • Pirkko Mannola kuvaa Tampereella ensi jouluna esitettävää Aikuisen naisen joulukalenteria. Rooliaan varten ronskisti meikattu iloinen ja ikinuori nainen vietti lauantaiaamua toimittaja Anna Sirénin kanssa. Puiduiksi tulivat niin missiajat ja itsetunto kuin täydellisen lauantain ainesosatkin. Kuuntele hersyvän naisen haastattelu tästä!

 • Punk oli kapinaa ja vanhojen rakenteiden murtamista, mutta se oli myös kirjeenvaihtoa, musiikkikeskusteluja ja jopa kirjavinkkejä. Tv-kasvo Arto Nyberg kasvoi punkkarina 5000 asukkaan Viialassa, mistä matkattiin Tampereelle levyjä ostamaan aina kun rahaa oli. Tampereen Postimuseo esitteli näyttelyssään punk-postia, ja muiden joukossa menneitä muisteli myös Arto Nyberg. Hänet tapasi Anna Sirén.

 • Kuinka hyvää tasapainoa vaaditaan hiihtäjältä, joka haluaa ehdoin tahdoin köyttää itsensä menohaluiseen nelijalkaiseen? Toimittaja Anna Sirén kysyi mm. tätä kun tapasi Valkeakoskella valjakkohiihtäjät Satu Similän ja Marja Rissasen. Katja Kuusisto lainasi hiihtäjättärille parivuotiasta belgianpaimenkoiraansa Jonnea, josta koulitaan palkkalelun avulla kelpo vetokoiraa.

 • Sota ja sekasorto maassa jatkuivat. Valkoisten puolella Mannerheim kielsi kenttäoikeudet ja niiden langettamat, enemmän tai vähemmän summittaiset kuolemantuomiot. Myös punakaartin johdossa oltiin huolestuneita omien joukkojen julmuuksista ja laittomista väkivallan teoista.
  Maanantaina, 25. helmikuuta 1918 jääkäreiden pääjoukko, noin 950 miestä, saapui Vaasaan.
  Sata vuotta vanhoja sanomalehtiä ovat selanneet Reija Grönroos ja Ulla Meriläinen.

 • Kesäkanoista voi alkaa jo haaveilla, kun kevättalven aurinko paistaa jo kirkkaana. 20-vuotias Valtteri Änkö Ikaalisista on harrastanut kanoja jo lapsesta. Kuuntele mm. miten Valtteri saattoi ensimmäisen kukkonsa pataan 8-vuotiaana. Mari Vesanummi käväisi tapaamassa Valtteri Änköä. Tapaaminen alkoikin navetasta, kun Änkö nukkui pommiin ja lehmät oli vielä ruokkimatta.

 • Tampereen yliopiston entiset teatterin ja draaman tutkimuksen opiskelijat syyttävät opettajaansa seksuaalisesta häirinnästä. Suomen Kuvalehden mukaan ryhmä opiskelijoita on koonnut muistion vuosituhannen vaihteessa tapahtuneesta häirinnästä. Opiskelijoiden mukaan teatterin ja draaman tutkimuksen silloinen professori Panu Rajala ei puuttunut opettajan käytökseen pyynnöistä huolimatta, vaan syyllistyi itsekin seksuaaliseen vihjailuun ja ehdotteluun. Mari Vesanummi tavoitti Rajalan, jonka reaktio on hämmentynyt.

 • Helmikuun loppupuolella sisällissodan taistelut Vilppulassa jatkuivat. Hämeen rintamalla eli nykyisten Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakuntien alueella alkoi punaisten yleishyökkäys.

  Tampereella oli vielä rauhallista ja sosialidemokraattien Kansan Lehti ilmestyi lähes joka päivä.
  Lähimmät porvarilliset lehdet ilmestyivät Seinäjoella ja Jyväskylässä.
  Sata vuotta vanhoja sanomalehtiä ovat selanneet Reija Grönroos ja Ulla Meriläinen.

 • Helmikuun puolivälissä sata vuotta sitten käytiin kiivaita taisteluita eri puolilla maata.
  Pohjoisella rintamalla taistelut levisivät Vilppulasta Kuruun ja Ruovedelle.
  Tampereella siviilihallintoa johti työväenjärjestöjen johtava komitea. Kansan Lehti ilmestyi lähes normaalisti, porvarilliset lehdet oli lakkautettu. Lähimmät valkoisen puolen sanomalehdet ilmestyivät Jyväskylässä ja Seinäjoella.

  Sadan vuoden takaisia sanomalehtiä ovat selanneet Reija Grönroos ja Ulla Meriläinen.

 • Helmikuun alkupuolella sisällissota oli täyttä totta ja taisteluita käytiin eri puolilla maata.
  Tampere oli punaisten hallussa, mutta mm. Vaasasta lähteneet valkoiset etenivät rivakasti kohti etelää. Pohjanmaan suojeluskuntalaiset ja etelän punakaartilaiset ottivat rajusti yhteen Vilppulassa.
  Tiedonkulku oli hidasta ja sekavaa. Monet  porvarilliset lehdet, kuten Aamulehti, oli lakkautettu. Tampereella oli voimassa öinen ulkonaliikkumiskielto. Myös hiihtäminen kaupungissa oli kiellettyä.

  Sadan vuoden takaisia lehtiä ovat selanneet Reija Grönroos ja Ulla Meriläinen.

 • Ylöjärven Antaverkassa asusteleva Wili-mastiffi on 119-kiloinen leppoisa nallekarhu. Emäntä Sini Havasalo kertoi toimittaja Anna Sirénille elämästä jättimäisen otuksen kanssa. Urheiluautot ja tiukat sisustuslinjat eivät sovi mastiffiperheelle, mutta ruoat saa onneksi tilattua kotiovelle.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Pistekirjoitusta älypuhelimella

 • Pyörätuolitanssi vaatii paljon harjoittelua ja hyvää yhteishenkeä. Onnistuessaan työ vie maailman huipulle.

 • Tampere-talossa lauantaina ensi-iltansa saavan Parsifalin puvustus on lähes kokonaan tehty jätemateriaaleista. Kaikkea muovipusseista sähkölaitteisiin on kerätty pitkin alkuvuotta järjestetyin keräyksin. Puvustaja Vilma Riitijoki on tyytyväinen lopputulokseen, vaikka hurjaa liikettä sisältävä esitys vaatii paljon myös puvustukselta.

 • Joulutori avattiin Tampereen Keskustorilla. Katso videolta avajaistunnelmia.

 • Tampereen Kaukajärvellä pyritään melomaan uutta maailmanennätystä. Ennätysjahdissa on uusiselantilainen Nic Riosa, joka aikoo meloa 260 kilometriä vuorokaudessa.

 • Hollannin ja Tanskan kaupungeissa pyöräillään paljon ja mielellään. Sen vahvistaa myös diplomi-insinööri, teologian maisteri Kalle Vaismaa, joka on väitellyt Tampereen teknillisessä yliopistossa pyöräilyn edistämisen keinoista. Hänen mielestään pyöräteiden laatu korvaa määrän, ja mallia kannattaa ottaa nimenomaan Hollannista ja Tanskasta. Tiina Kokko tapasi Pälkäneellä asuvan ja TTY:ssä työskentelevän Vaismaan kaupungilla Tampereella.

 • Filippiineillä avustustyöt ovat vauhdittumassa supertaifuunin riepomilla alueilla. Unicefin tilannearvion mukaan taifuuni Hayanin jäljiltä Filippiineillä on avuntarpeessa on lähes kolmetoista miljoonaa ihmistä, joista lapsia on viisi miljoonaa. Suomen Punainen Risti lähetti maanantaina Filippiineille terveysaseman, jonka klinikka antaa perusterveydenhuoltoon kuuluvia palveluita. Tekninen avustustyöntekijä Keijo Mäkelä Pirkkalasta on lähdössä klinakalle Filippiineille perjantaina. Toimittajana Päivi Solja.

 • Neljän mesenaatin lahjoituksista alkunsa saaneet neljä museota on yhdistänyt voimansa. Kultakauden noin 50 teoksen näyttely kiertää kyseisissä museoissa Tampereella, Kokkolassa ja Raumalla. Tampereella kokeolemat ovat esillä Emil Aaltosen ja Kustaa Hiekan taidemuseoissa. Toimittaja Mari Siltanen kävi tutustumassa näyttelyihin.

 • Päälle viisikymppinen Asko Kankainen oli tiukalla kuurilla yli vuoden ja voitti tänä kesänä kehonrakennuksessa EM-hopeaa. Mies oli kisalavalla ensimmäistä kertaa, joten rääkki toi toivotun tuloksen. Omat treenit ja dieetit olivat tosin helppo nakki verrattuna vaimon hommaan. Hänen piti kestää outoa kiukkuista ja väsynyttä miestä vuoden ajan kotinurkissa.

 • Ravut ovat haluttua herkkua - jopa siinä määrin, että niitä myös varastetaan helpon rahan toivossa. Pirkanmaalla rapuvarkaita on ollut viime päivinä tiettävästi liikkeellä ainakin Nokialla. Rapujen lisäksi pitkäkyntisille kelpaavat usein myös merrat.
  Toimittajana Päivi Solja.

 • Tampereen Nekalassa on etsivätoimisto Nekala. Toimisto ei selvittele aviorikoksia tai edes lemmikkien häviämisiä. Toimiston väen erikoisalaa on yliluonnollisten ja paranormaalien asioiden tutkiminen. Mari Siltanen kysyi heti kärkeen onko toimiston väki ihan normaalia porukkaa.

 • Eerika Ala-Kantti jäi kaipaamaan Pariisia. Hän oli siellä au pairina melkein vuoden ajan ja palasi Suomeen opiskelemaan viime vuonna. Eerika lähti Ranskaan vahvistamaan kielitaitoaan ja se onnistui, mutta siinä sivussa löytyi uusia ystäviä ja perheeseenkin hän on vielä yhteydessä. Pelkästään Pariisiin ei tarvinnut tyytyä, sillä hän pääsi perheen mukana esimerkiksi Berliiniin lomamatkalle sekä kreikan ja Italian vesille purjehtimaan.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä