Ykkösaamu

Suomi on tuhansien mokien ja tunaroinnin luvattu maa

 • 13 min
 • toistaiseksi

Suomalaisten kuningasseikkailut, Lapuan patruunatehtaan räjähdys, Suomen asuttaminen, Oulun pamaus, Kekkosen ajan loppu ja Pispalan uittotunneli. Suomen historia on täynnä erehdyksiä, kämmejä ja tunarointeja. Seuraavaksi paneudumme tunaroinnin Suomen historiaan. Mihin mokaillussa mennään? Mitkä ovat tulevan kevään varmat mokat?
Päivi Neitiniemen vieraana Tuhansien mokien maa -kirjan kirjoittanut toimittaja, tietokirjailija Vesa Sisättö.

Lähetykset

 • ma 2.1.2017 12.25 • Yle Areena

Jaksot

 • Putin - katujen kasvatti. Yliopistonlehtori Arto Luukkanen.
  Vallankumouskassa 1918. Juha Tarkka.
  Oppivelvollisuusikä 5-19 vuotta? Kansanedustajat Sari Multala (kok.) ja Pilvi Torsti (sd.).
  Rahoitusalan sovintoneuvottelut? Ammattiliitto Pron Antti Hakala.
  Blogistina politiikan toimittaja Jari Korkki. Juontaja Jari Niemelä.

 • Miltä Eu-komissio näyttää sisältä päin? Komissiosta keskuskauppakamarin johtoon siirtyvä Juho Romakkaniemi. Miten Britannia vastaa myrkytyskiistasssa Venäjälle? Tutkija Mika Suonpää. Riittääkö kansanedustajilla kantti puuttua entisten kollegojensa keplotteluun sopeutumiseläkkeillä? Markus Lohi ja Ville Niinistö. Olemattomalle ihmiselle kasvot neuvoverkosta?  Tiedetoimittaja Teemu Hallamaa. Kolumnistina Rysky Riiheläinen "Sienipilven paluu". Juontaja Päivi Neitiniemi.

 • Apteekkarit kilpailurajoitusten ja sääntelyn puolesta. Liberan Mikko Kiesiläinen ja Apteekkariliiton Merja Hirvonen.
  Myrkkyä Britannian ja Venäjän väleissä. Teija Tiilikainen.
  Venäjän vaalit. Jussi Lassila ja Sinikukka Saari. Pohjois-Korea riisuttuna? Pauliina Raento.
  Koulmnisti Taneli Heikka. Juontaja Olli Seuri.

 • Juutalaisten turvattomuus. Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston puheenjohtaja Yaron Nadbornik. Paavi vallassa viisi vuotta. Kirkkohistorian dosentti Mikko Ketola. Kansalaisaloite uhan alla? Avoin ministeriö ry:n puheenjohtaja Joona Pekkanen sekä Tuula Haatainen (sd.) ja Mauri Pekkarinen (kesk.). Kolumnisti Heli Vaaranen. Lähetystöjen alkuaikojen arkistot. UM:n tietohallintopäällikkö Jyrki Paloposki. Juontaja Päivi Neitiniemi.

 • EU:n vaikeiden päätösten kevät, vieraana komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen. Kiinan Xi sementoi valtansa, vanhempi tutkija Elina Sinkkonen, UPI. Trump ja Kim, vanhempi tutkija Elina Sinkkonen ja ohjelmajohtaja Mika Aaltola, UPI. Katalonian aluehallinnon uuden johtajan vaikea valinta, toimittaja Ismo Nykänen, Barcelona. Kolumni, Marko Kilpi. Tutkija ja yhteiskunnallinen keskustelu, Tukholman yliopiston elokuvatutkimuksen ja Tampereen yliopiston sukupuolentutkimuksen professori Anu Koivunen. Lyhyesti: Jyrki Kataisen haastattelun uusinta. Viikon luontoääni: hömötiainen, Juha Laaksonen. Toimittajana Olli Seuri.

 • Trump ja Kim Jong-un tapaamassa? Kauppasota raameihin, Nordic West Officen Pohjois-Amerikan toiminnoista vastaava johtaja Kristiina Helenius, EU-vaikuttamisen johtaja Kimmo Järvinen, Teknologiateollisuus ja taloustieteen professori Pertti Haaparanta, Aalto-yliopisto. Johtamisesta, professori Alf Rehn. Kasarikatsaus, Kaija Kellman. Ykkösaamu uudistuu. Juontajana Jari Niemelä.

 • Nuorisosäätiö, Ari Salminen, professori emeritus, Vaasan yliopisto. Markkina- vs. yritysmyönteisyys, kansliapäällikkö Jari Gustafsson, tj Mikael Pentikäinen, Suomen yrittäjät ja taloustieteen professori ja Etlan tutkimusjohtaja Mika Maliranta. Ex-vakoilijan kohtalo, lähetystöneuvos Marjo Mäki-Leppilampi, Suomen Britannian suurlähetystö. Valinnanvapauslaki eduskunnan käsittelyyn, kansanedustajat Ben Zyskowicz, kok. ja Outi Kahiluoto, vihr.. Ulkomaanlehdet, Annastiina Heikkilä, Pariisi. Juontajana Sakari Kilpelä.

 • Lastentarhanopettajien palkkakartelli, syntyvyys, kansanedustajat Saara-Sofia Sirén, kok., Antti Lindtman, sd. ja Antti Kaikkonen, kesk. Kiinan uusi keisari, vanhempi tutkija Jyrki Kallio, UPI ja ekonomisti Tuuli Koivu, Nordea. Kolumni, Hannu Reime. Juontajana Päivi Neitiniemi.

 • Kauppasota, päästrategi Valtteri Ahti, Danske Bank ja asiantuntija Saila Turtiainen, EK. Ilmavoimat 100v, strategisten hankkeiden ohjelmajohtaja, entinen Ilmavoimien komentaja Lauri Puranen ja  Ilmavoimamuseon johtaja Kai Mecklin. Kolumni, Tuija Siltamäki. Ylen uusi Afrikan-toimittaja Liselott Lindström. Toimittajana Sakari Kilpelä.

 • Saksan demarit, yliopistonlehtori Kimmo Elo, Helsingin yliopisto. Asevarustelua ja kauppasotaa, ohjelmajohtaja Mika Aaltola, Ulkopoliittinen instituutti ja valtiotieteen tohtori Markku Salomaa. Tietosuoja, julkisoikeuden professori Tomi Voutilainen Itä-Suomen yliopistosta. Kolumni, Erkki Virtanen. Viikonluontoääni: maakotka, Pertti Koskimies.

 • Ylen kysely, Lepomäki, Kokoomus ja Sote, Markku Jokisipilä, Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja, Turun yliopisto, Demokraatti-lehden päätoimittaja  Mikko Salmi, politiikan toimittaja Pekka Ervasti ja päätoimittaja Alberto Claramunt, Verkkouutiset. Italian vaalit, Suomen Rooman-suurlähettiläs Janne Taalas ja tietokirjailija Anton Monti. Kasarikatsaus, Kaija Kellman. Kolumni, Reetta Räty. Toimittajana Sakari Kilpelä.

 • Evankelisluterilaiselle kirkolle valitaan tänään uusi arkkipiispa. Vieraina ehdokkaat Espoon hiippakunnan piispa Tapio Luoma ja Porvoon hiippakunnan piispa Björn Vikström. -
  EU ja Suomen ratahankkeet, haastattelussa pääjohtaja Henrik Hololei EU:n liikenteen ja liikkumisen pääosastosta. -
  Miten Pohjois-Suomen kunnissa pärjätään ilman poliisia? Keskustelemassa turvallisuusalan tutkija ja yrittäjä Jyri Paasonen, ylikomisario Rauno Pätsi ja Enontekiön kunnanvaltuuston puheenjohtaja Seppo Alatörmänen. -
  Ulkomaanlehdet Espanjasta, toimittajana Jyrki Palo.Ykkösaamun toimittaa Marja Ala-Kokko.

Klipit

 • Venäjän presidentti Vladimir Putin pyrkii vahvistamaan asemaansa sunnuntain presidentinvaaleissa. Millainen lapsi ja nuori Putin oli, ja miten hänen nuoruudenkokemuksensa ovat vaikuttaneet miehen maailmankuvaan? Ykkösaamussa haastattelussa Helsingin yliopiston yliopistonlehtori Arto Luukkanen. Toimittaja on Jari Niemelä.

 • Eduskunta keskustelee torstaina kansalaisaloitteesta, jossa vaaditaan kansanedustajien sopeutumiseläkkeen poistamisesta. Puhemies Paula Risikko totesi puhemieheksi noustuaan, että kansanedustajien sopeutumiseläkkeet eivät ole tästä päivästä. Onko eduskunnassa haluja muuttaa järjestelmää? Ykkösaamussa vierailivat kansanedustajat, keskustan Markus Lohi ja vihreiden Ville Niinistö. Toimittaja on Päivi Neitiniemi.

 • Apteekkien välisen kilpailun lisäämisestä on väännetty kättä jo vuosia. Eilen oman näkemyksensä alan kehittämistarpeista esitteli Apteekkariliitto, joka haluaa vahvistaa apteekkien asemaa osana terveydenhuoltoa. Olli Seurin vieraana on ajatuspaja Liberan toiminnanjohtaja, apteekkisääntelyn purkamisen puolestapuhuja, ekonomisti Mikko Kiesiläinen. Puhelimessa Suomen Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen.

 • Vihapuheet ja hyökkäykset juutalaisia kohtaan ovat voimistuneet erityisesti Euroopassa. Kuinka ilmapiirin kiristyminen vaikuttaa Suomen juutalaisyhteisön elämään? Ykkösaamussa haastateltavana Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston puheenjohtaja Yaron Nadbornik. Toimittaja Päivi Neitiniemi.

 • Yhdysvaltain presidentti Trump on toistanut uhkauksensa uusista tuontitulleista. Trump uhkasi tuontitulleilla saksalaisautoja, mikäli EU-maat eivät alenna amerikkalaistuotteilta perittäviä maksuja. Viime viikolla tuontitullit asetettiin teräkselle ja alumiinille. Trumpin kauppapolitiikka on lisännyt huolta Yhdysvaltain ja EU:n välisestä kauppasodasta. Ykkösaamussa vieraili Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen. Toimitaja on Olli Seuri.
  Kuva: EPA

 • Johtajan on jatkuvasti tasapainoiltava kahden välissä: on seisottava selkä suorana, mutta leijumatta.
  Samaan aikaan johtajuus on järkevää, mutta myös tunnetta. Mm. näin todetaan innovaation, designin ja johtamisen professori Alf Rehnin kirjassa "Johtajuuden ristiriidat". Millainen on hyvä johtaja? Toimittaja on Jari Niemelä.
  Kuva: Unsplash

 • Yle kertoi toissapäivänä, että pääkaupunkiseudun kunnat ovat tehneet epävirallisen sopimuksen siitä, että lastentarhanopettajien palkoilla ei kilpailla. Tämä sopimus on ensin vahvistettu ja sitten kiistetty, mutta tosiasia on, että lastentarhanopettajien kuukausipalkka on kolmessa pääkaupunkiseudun kunnassa reilut 2300 euroa, vaikka ala kärsii työvoimapulasta.
  Suomessa ei synny riittävästi vauvoja ja näin on ollut jo viimeiset seitsemän vuotta Onko politiikassa vikaa, kun lapsia syntyy Suomessa niin vähän? Ykkösaamussa kansanedustajat kokoomuksen Saara-Sofia Siren, keskustan Antti Kaikkonen ja demareiden Antti Lindtman. Toimittaja on Päivi Neitiniemi.

 • Presidentti Donald Trump on viime päivät uhonnut aloittavansa ja voittavansa kauppasodan, jotta yhdysvaltalaisten yritysten asemaa ja työpaikkoja voidaan suojella. Sodat on tunnetusti helppoo aloittaa, mutta vaikea lopettaa. Onko tämäkin sota sellainen? Ykkösaamussa Elinkeinoelämän keskuliiton kauppapoliittinen asiantuntija Saila Turtiainen ja Danske Bankin päästrategi Valtteri Ahti. Toimittaja on Sakari Kilpelä.

 • Kauppasota on hyväksi, ja saatanaan verratuilla uusilla ydinaseilla rakennetaan rauhaa. Mihin Trumpin ja Putinin uhoaminen johtaa kauppa- ja turvallisuuspolitiikassa? Asiaa pohtivat ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta Instituutista ja Euroopan sotahistorian dosentti Markku Salomaa Itä-Suomen Yliopistosta. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • SDP on noussut suosituimmaksi puolueeksi. Ylen helmikuun mittauksessa SDP:tä äänestäisi 21 prosenttia, kokoomusta 20, keskustaa 17 ja vihreitä 14,5 prosenttia kyselyyn vastanneista. SDP:n lisäksi myös vihreiden ja vasemmistoliiton kannatus nousi. Sinisten kannatus oli ennallaan eli 1,6 prosenttia.
  Mitä kannatusmittauksessa on tapahtunut? Mitä kokoomuksen Elina Lepomäen sote-kritiikki on nostanut pinnalle?
  Kannatusmittauksen tuloksia ruotivat Ykkösaamun politiikkaraati eli kokoomuksen Verkkouutiset-julkaisun päätoimittaja Alberto Claramunt, vapaa toimittaja Pekka Ervasti ja Demokraatin päätoimittaja Mikko Salmi. Keskustelua johdattelee Sakari Kilpelä.

 • Evankelisluterilaiselle kirkolle valitaan tänään uusi arkkipiispa. Viidestä on jäljellä kaksi, Espoon hiippakunnan piispa Tapio Luoma ja Porvoon hiippakunnan piispa Björn Vikström. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

 • "Tuoton maksimointi ohjaa Veikkauksen rahapeliautomaattien sijoittelut", tietää rahapelien sijoittelua ja etiikkaa tutkinut erikoistutkija Jani Selin.
  Kun Veikkaus ja siihen viime vuonna sulautettu Raha-automaattiyhdistys eivät ole aikaisemmin suostuneet antamaan tarkkoja tietoja rahapeliautomaattien sijoittelusta niin, nyt julkisuuslakiin vedoten Seura-lehti on saanut nämä tiedot Veikkaukselta. Lehti luovutti tiedot tiedot THL:n, Helsingin yliopiston ja Peliklinikan tutkijoiden analysoitaviksi. Miten eettisesti kestävää ja vastuullista Veikkauksen peliautomaattitoiminta on? Viittaako ongelmiin vai ongelmattomuuteen se, että kun Ykkösaamuun yritettiin saada osallistumaan Veikkauksen hallintoelimissä istuvia poliitikkoja, kukaan kysytyistä ei löytänyt aikaa osallistua tähän keskusteluun. Keskusteluun osallistuu erikoistutkija Jani Selin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta. Toimittaja on Sakari Kilpelä.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä