Koe uusi yle.fi
Sadan vuoden kirjat

2014 Pajtim Statovci ja romaani Kissani Jugoslavia

 • 18 min
 • toistaiseksi

Miltä suomalaisuus näyttää ulkopuolisin silmin? Entä mikä merkitys yliluonnollisilla hahmoilla on kaunokirjallisuudessa? Pajtim Statovcin Kissani Jugoslavia kertoo albaaniperheen tarinan, mutta siinä esiintyy myös röyhkeä, puhuva kissa. Kirjallisuudentutkija Olli Löytty ja kirjabloggari Koko Hubara keskustelevat romaanin symboliikasta ja näkökulmista. Toimittaja on Nadja Nowak.

Kuva: Pekka Holmström

Lähetykset

 • ke 4.1.2017 11.24 • Yle Areena

Jaksot

 • Ilkka Remeksen trillerissä Kiirastuli maamme turvallisuutta uhkaa mediapeli. Edes poliitikot tai toimittajat eivät erota oikeaa ja väärää tietoa toisistaan. Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg ja kirjailija Laura Gustafssonin keskustelevat toimittaja Seppo Puttosen kanssa.
  Kuva: Milla von Konow

 • Ilmastonmuutos kiihtyy ja hyväosaiset kyynistyvät. Pysyykö aktivismi näiden ilmiöiden perässä? Elina Hirvonen ja kansainvälisiin katastrofeihin perehtynyt ulkomaantoimittaja Rauli Virtanen keskustelevat toimittaja Seppo Puttosen kanssa Hirvosen Kun aika loppuu -romaanin herättämistä kysymyksistä.
  Kuva: Carl Bergman

 • Miltä suomalaisuus näyttää ulkopuolisin silmin? Entä mikä merkitys yliluonnollisilla hahmoilla on kaunokirjallisuudessa? Pajtim Statovcin Kissani Jugoslavia kertoo albaaniperheen tarinan, mutta siinä esiintyy myös röyhkeä, puhuva kissa. Kirjallisuudentutkija Olli Löytty ja kirjabloggari Koko Hubara keskustelevat romaanin symboliikasta ja näkökulmista. Toimittaja on Nadja Nowak.

  Kuva: Pekka Holmström

 • Vanhoillislestadiolaisessa perheessä varttunut Pauliina Rauhala kuvaa uskonnollista yhteisöä rohkeasti Taivaslaulu-romaanissaan, josta tuli huikea menestys. Romaanista keskustelevat Rauhalan lisäksi pappi Mari Leppänen ja ohjelman toimittaja Nadja Nowak.
  Kuva: Pekka Niittyvirta

 • Juha Seppälä teos Mr. Smith herättää lukijan pohtimaan taloudellista ahneutta, ja sen vaikutuksia yksittäisiin ihmisiin.Juha Seppälä kuvaa Mr. Smith -romaanissaan Karjalankannasta 1800-luvun lopulla tavaran, ihmisten ja spektaakkelin kuhinana. Se on kirjailija Riku Korhosen mielestä kuin nykyaikaisen markkinayhteiskunnan rinnasteinen kuva. Kirjallisuudentutkija Jussi Ojajärvi luonnehtii romaania nousukauden kertomukseksi Kannas-citystä. Toimittajana on Seppo Puttonen.
  Kuva: Veikko Somerpuro

 • Rosa Liksomin teos Hytti nro 6 syntyi alun perin opetuskirjaksi lapsille, siitä, mitä Neuvostoliitto oli. Millaisen kuvan Liksmon piirsi Neuvostoliitosta? Entä minkälaisen vastaanoton 1980-luvun Neuvostoliittoa karusti kuvaava kirja sai Venäjällä? Teoksesta keskustelevat kirjailija Rosa Liksom, Venäjän kirjallisuuden ja kulttuurin professori Tomi Huttunen ja toimittaja Seppo Puttonen.
  Kuva: Pekka Mustonen

 • Kuinka aikuisten tulisi puuttua lasten pahoinvointiin? Lasten hätä ja kaltoin kohtelu olivat riipaisevalla tavalla esillä Markus Nummen romaanissa Karkkipäivä. Kirjasta keskustelevat kirjailijat Markus Nummi ja Elina Hirvonen sekä toimittaja Seppo Puttonen.
  Kuva: Pekka Holmström

 • Kirjailija Miina Supinen ja dramaturgi Mauri Ahola miettivät, mikä on normaalia elämää. Keskustelun pohjana on Maarit Verrosen novellikokoelma Normaalia elämää. Toimittajana on Nadja Nowak.

 • Onko elämä ilman valheita mahdollista? Miten kansakunnan historia voi ravistella yksittäisen perheen elämää? Muun muassa näitä kysymyksiä käsittelee Sofi Oksasen palkittu teos Puhdistus vuodelta 2008. Oksanen kuvaa naisten kokemaa väkivaltaa eri vuosikymmeninä Virossa, Neuvostoliitossa ja Saksassa. Ajallisesti kirja ulottuu 1930-luvulta 1990-luvun alkuun. Kirjan henkilöiden toimet toisiaan kohtaan vertautuvat Viron historian vaiheisiin ja suhteisiin Neuvostoliittoon. Sofi Oksanen ja kääntäjä,kirjailija Jan Kaus keskustelevat kirjasta toimittaja Seppo Puttosen kanssa.
  Kuva: Toni Härkönen

 • Kirjailija Risto Isomäki havahtui 2000-luvun alussa kauhuskenaarioon, että terroristit voisivat varastaa ydinvoimalasta aineita suureen ydinräjähdepommin. Tästä syntyi romaani Litium 6. Kirjasta keskustelevat Isomäki ja tiedetoimittaja Mikko Pelttari Seppo Puttosen toimittamassa ohjelmassa.
  Kuva: Aku Winter

 • Miksi yhteiskunta tarvitsee rikollisuutta? Kuinka pitkälle ihmiset ovat valmiita menemään erikoisuudentavoittelussaan? Leena Krohn ja romaani Mehiläispaviljonki herättää monenlaisia kysymyksiä ihmisyydestä. Kirjailijat Tiina Raevaara ja Anne Leinonen sekä toimittaja Nadja Nowak keskustelevat Leena Krohnin romaanista Mehiläispaviljonki.
  Kuva: Katri Lassila

 • Kirjailija Arto Salminen irvaili Kalavale teoksessaan tosi-tv –ohjelmille ja ihmisten halulle päästä julkisuuteen. Salmisen kirjassa Suomi on jakautunut rikkaisiin, jotka kaipaavat ajanvietettä ja köyhiin syrjäytyneisiin, jotka kiivaasti halusivat mahdollisuuden rikastua tosi-tv:n kautta. Vapaaehtoiset suostuvat kuvitellussa ohjelmassa ottamaan sähköiskuja voittaakseen jättipotin.
  Arto Salmisen kirjasta keskustelevat näyttelijä Martti Suosalo ja tv-tuottaja Mikko Räisänen toimittaja Seppo Puttosen kanssa
  Kuva: Pertti Nisonen

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä