Koe uusi yle.fi
Aktuellt 17

pe 27.1.2017

 • 29 min
 • 2 kk 6 pv

På bara en vecka som president har Donald Trump lyckats skaka om inte bara USA, utan hela världen.

Redan nu börjar det klarna vem som är Trumps vän och vem som är fiende. Trump öppnar dörren till Vita huset för Storbritannien, men bygger murar mot Mexico.

Tidigare utrikesminister Erkki Tuomioja (Sdp) och europaparlamentariker Petri Sarvamaa (Saml.) är eniga om att Trumps utrikespolitik är väldigt oroväckande. Men är han galen?

Två tidigare chefer för Finavia har friats i härvan kring de uppmärksammade derivataffärerna. För minister Anne Berner som var inblandad i de förlustbringande affärerna är det här goda nyheter. Men Finavias 35 miljoner euro är fortfarande försvunna.

Valkampanjerna inför vårens kommunalval börjar nu sparka igång. Kristdemokraterna vill sin vana trogen värna om familjerna och de äldre. Också de övriga partierna förutspås ta till väldigt säkra kort i sina kampanjer.

I Frankrike förbereder man sig i sin tur för presidentval. Vem som blir socialisternas kandidat klarar nu under helgen. Men hur socialisterna ska kunna utmana Marine Le Pen klarnar först i april.

Lähetykset

 • pe 27.1.2017 17.00 • Yle Vega

Jaksot

 • De barn som upplever våld mellan sina föräldrar har starka våldsupplevelser, trots att barnen själva inte
  De barn som upplever våld mellan sina föräldrar har starka våldsupplevelser, trots att barnen själva inte
  har blivit slagna. Det här beaktas inte tillräckligt i vårdnadstvister. En våldsam förälder tillåts träffa sina barn efter skiljsmässan och det här borde myndigheterna bli uppmärksamma på.

  Flera tiotal tonåringar får tillstånd att gifta sig varje år. En del av dem är bara 14 år gamla. Det här strider mot barnkonventionen, säger medborgarorganisationerna. De kräver en ändring av äktenskapslagen som är från 1929.

  Också barnombudsman Tuomas Kurttila tycker att äktenskapslagen borde ändras. Den nuvarande lagen gör det svårare att bekämpa tvångsäktenskap, anser han.

 • - Ratko Mladic fick en livstids dom av Krigsförbrytartribunalen i Haag.
  - Mladic var mannen bakom massakern i Srebrenica där Teufika Becirovics pappa mördades. Hör hennes berättelse!
  - Journalisten Peter Kadhammar berättar om sitt möte med Mladic före massakern i Srebrenica.
  - Efter Mladic lägger tribunalen ner verksamheten.
  - Vissa elever i grundskolan får ett halvt år mer undervisning än andra, en ojämlikhet som oroar många.
  - Riksdagen har godkänt att tre av landets tvåspråkiga tingsrätter - Borgå, Raseborg och Karleby - läggs ner.
  - Zimbabwe får på fredag en ny president efter Robert Mugabe. Frågan är om något förändras.

 • Vem tar det politiska ansvaret för att åtgärda de akuta bristerna som barnskyddet nu larmar om?
  Den frågan ställde över 1000 professionella inom barnskyddssektorn i går i ett öppet brev till alla partier. Svenska Yle förde frågan vidare till riksdagspartierna, som än en gång lovar arbeta för saken.

  När försvarsminister Jussi Niinistö bjöd in USA till en internationell militärövning gick det inte enligt protokollet. Det var inte hans uppgift att göra det.
  Idag tillrättavisade riksdagens utskott honom. Den högsta politiska ledningen och överbefälhavaren presidenten var nämligen inte tillräckligt informerade.

  Fredsförhandlingarna mellan Västbanken och Gaza fortsätter i Kairo.
  Den decennielånga splittringen kan vara på väg att gå över. Hamas och Fatah har enats om att Palestinska myndigheten tar över Gazaremsan från den 1 december, har egyptiska myndigheter meddelat. Björn Brenner mellanösternforskare på Svenska Försvarshögskolan.

 • Socialarbetarna slår larm om att kristillstånd råder inom det finländska barnskyddet. Över tusen sakkunniga inom barnskyddet lämnade i dag över en adress till alla politiska partier. De kräver att barnskyddet beviljas större resurser.

  I natt strandade de tyska regeringsförhandlingarna. Trots fyra veckors förhandlingar kunde Kristdemokraterna, De Gröna och Liberalerna inte komma överens. Vad betyder det för Angela Merkel och EU-samarbetet?

  I Zimbabwe väntar man sig nu att Robert Mugabe ska inse vad klockan är slagen.
  I tisdags intog armén huvudstaden Harare och igår gav hans parti Zanu-PF sparken åt Mugabe från partiledarposten. Idag skulle Mugabe ha meddelat om sin avgång, men ingenting hände.

 • Den senaste tiden rapporter visar att klimathotet fortsätter växa, den globala uppvärmningen sker allt snabbare och utsläppen har börjat öka igen.

  Klimatmötet i Bonn har med andra ord förts i dystra tecken. Så vad kan man förändra med ännu ett möte? En hel del tror i alla fall Outi Honkatukia och Tina Nyfors som har deltagit i mötet.

  En historisk terroristrättegång har inletts i Finland idag. Fallet är principiellt betydelsefullt, eftersom det kan bli ett viktigt prejudikat för kommande terrorfall.

  Blå framtid har idag berättat om sin framtid. Siktet är inställt på inval i nästa riksdagsval, men vägen dit är mycket lång.

  Systemet med arbetsbanker fick mycket uppmärksamhet för några år sedan, men lades plötsligt ned vid årsskiftet. Nu visar forskning att systemet de facot var effektivare än man trodde.

  EU har ordnat sitt första sociala toppmöte någonsin i Göteborg, där just arbetsmarknadsfrågor har diskuterats. Finland lyste ändå med sin frånvaro.

 • Fadern som knivhögg sitt treåriga barn till döds i Borgå i måndags har häktats misstänkt för mord.

  Barn som upplever familjevåld skvallrar sällan, och har därför svårt att få den hjälp de sku behöva, visar en ny rapport. Därför behövs det mycket tid. Men just tid är en stor bristvara inom barnskyddet.

  I Libanon hoppas man nu att premiärministern ska få lämna Saudiarabien och resa till Frankrike, för att få ett slut på den politiska krisen- Libanon är ändå bara en liten spelbricka i det stora politiska spel som pågår i Mellanöstern.

  I Zimbabwe fortsätter läget att vara kaotiskt och spänt. Allt pekar på att envåldshärskaren Mugabes dagar är räknade. Istället är det hans blodiga röda hand som ser ut ta över makten. Men frågan är om Mugabe ge ifrån sig makten utan motstånd.

  Afrika kämpar med en växande flyktingkris. Nya konflikter och allvarliga naturkatastrofer har drivit 20 miljoner afrikaner från sina hem. Samtidigt skärs det i biståndsmedlen.

  I Ryssland kan nu utländska journalister börja klassas som agenter - det här efter en nystiftad agentlag. Vad det här innebär t.ex för finländska medier är ändå oklart.

 • Plankorsningen i Skogby, där ett militärfordon krockade tragiskt med ett tåg, är för farlig och måste stängas omedelbart. Det slåt nu Olycksutredningscentralen fast.

  Det politiska i Zimbabwe är kaotiskt och spänt, efter nattens militärkupp. Det anses nu bara vara en tidsfråga innan president Robert Mugabe störtas från makten. Frågan är om det kan ske fredligt.

  Den stora ryska Zapad-övningen, som fick stor uppmärksamhet i höst, var inte ett simulerat krig mot Nato, utan en helt vanlig försvarsövning. Det slår nu experter fast.

  Ett nytt hot, utöver klassiska kuppförsök och stora militärövningar, är så kallade hybridhot som försöker skapa kaos i samhället utan vapen. Speciellt öppna demokratiska samhällen som Finland borde vara bättre förberedda på hybridhot.

  Oppositionen och regeringen har debatterat skuggbudgetar idag. Den klassiska tvistefrågan är hur realistiska de är.

  Donald Trump har nu kommit hem från sin Asienturné, och är själv är mycket nöjd. Men hemma i USA menar många kritiker att de verkliga resultaten uteblev helt.

 • Det tragiska fallet i Borgå, där en treåring knivhöggs till döds av sin egen pappa, utreds nu som mord. I bakgrunden ligger en lång och bsevärlig vårdnadstvist.

  En unik rättegång har inletts mot norska staten, för att den tillåter oljeborrningar i Arktis. Olja är alltid en känslig politisk fråga i Norge, men de stora miljöriskerna är svåra att förbise.

  Trots att vi globalt allt mer börjar lämna bakom oss fossila bränsen som olja, och istället satsa på förnybar energi, har koldioxidutsläppen ökat. Enligt forskaren handlar det om en tillfällig ökning som orsakats av det ekonomiska uppsvinget i världen.

  Socialdemokraterna, Sannfinländarna och Vänsterförbundet och presenterade idag sina skuggbudgetar, i ett försök att utmana regeringens ekonomiska politik. Mycket handlar det om att ge mer åt de fattiga och mindre åt de rika.

  Vårdfacket Tehy har idag fått en ny ordförande med erfarenhet från sjukhusgolvet - det blev en barnmorska från Borgå!

  Rehabiliteringsvården blir allt viktigare i takt med att befolkningen blir allt äldre. Frågan är vad som händer med rehabiliteringsvården när vårdreformen träder i kraft, många är oroade.

 • Borgå sörjer efter det tragiska barndråpet. Det är fortfarande oklart varför en pappa knivhögg sitt 3 åriga barn i en lekpark.

  Beväringarnas låga skadersättningar har aktualiserats efter dödsolyckan i Skogby. I nuläget får beväringar mindre ersättning än fredsbevarare, vilket nu ska ses över.

  Paradisdokumenten fortsätter att komma med nya avslöjanden. Nu leder spåren också till Finlands rikaste man, Antti Herlin, som har försökt hjälpa att rädda en skatteparadisbank på Malta.

  Den utbredda skatteflykten bidrar till att ökade de globala inkomstskillnaderna. Tio procent av världens BNP finns gömd i skatteparadis, påpekar skatteexperten Lyydia Kilpi.

  EU har tagit ett steg mot ett fördjupat försvarssamarbete. Det här beskrivs som ett historiskt steg för Finland och 22 andra medlesmsländer.

  Det har gått två år sedan det förödande terrordåden i Paris, som krävde 130 liv. För parisborna har undantagstillståndet blivit vardag.

 • Experimentet med frivillig svenska får grönt ljus av grundlagsutskottet. På villkor att det förblir ett begränsat experiment och att eleverna har en chans att ångra sig.

  President Trumps Asienrundtur har varit idel artiga leenden, men under ytan bubblar det. Om den här resan har det sagts att det blir en vändpunkt i USAs inflytande i Asien och eventuellt i relationen till Ryssland. Kommentarer av Andreas Elfving och Kerstin Kronvall.

  Avfallshanteringen i Ukraina under all kritik för landet har knappt någon sopsortering eller återvinning Annat är det med Käringmossens soptipp i Esbo. Den gamla soptippen har blivit en modern sorteringsenhet.

 • Finlands export till Ryssland ökade med 20 procent under årets första sju månader. Men fortfarande lägger till exempel den ryska tullen godtyckliga hinder i vägen med sina bestämmelser.

  Natochefen Jens Stoltenberg önskar få ett närmare samarbete med Finland. Evighetsfrågan om medlemskap kommer att prägla presidentvalsdebatten.

  Vem ska betala skatt i framtiden när robotarna utför själva arbetet? En robotskatt är inte lösningen.

  Behandlingen av medborgarinitiativet om att tillåta eutanasi presenterades för social- och hälsovårdsutskottet. De inkallade talarna var högst oeniga.

 • Justitieministeriet vill skärpa terrorlagarna. Självstudier i hur man tillverkar bomber och resor med terrorsyfteborde bli straffbart.

  Det har gått ett år sedan presidentvalet i USA som skakade världen. Hur har året med Donald Trump varit?

  Det är skarpt läge i Mellanöstern efter omvälvningarna i Saudiarabien. Där pågår något av ett verkliga livets Game of Thrones med gripna prinsar, maktspel och krigsförklaringar.

  Finns det fog för argumenten för skatteparadis?

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä