Historiasarjoja

Ranskan viimeinen kuningas Louis Philippe Lapissa - Osa 1

  • 43 min
  • ei kuunneltavissa

Kuuntele ohjelma Yle Areenasta täältä.

Ranskan viimeisenä kuninkaana tunnettu Louis Philippe (Ludvig Filip) jätti jälkeensä sitkeän legendan, yövyttyään vuonna 1795 - silloin vielä nuorena prinssinä - erämaapappilassa Muonionniskalla. Myöhemmin Ranskan hallitsijana hän varusti kaksi suurta, tieteellistä retkikuntaa tutkimaan Huippuvuoria ja Lappia. Ensimmäisellä matkalla oli mukana myös Lapin maisemia ja kulttuuria taltioinut hovimaalari François-Auguste Biard. Taulut saapuivat nähtäviksi Rovaniemen taidemuseoon 22.2.2017.

Haastateltavana tieteenhistorian dosentti Osmo Pekonen. Toimittajana on Sini Sovijärvi. Ohjelma on uusinta vuodelta 2015.

Lähetykset

  • ma 27.2.2017 12.11 • Yle Radio 1

Jaksot

  • Sata vuotta sitten elänyt Sofia Hjulgren oli yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka eli väärässä ajassa ja paikassa. Ompelijasta ammattipoliitikoksi nousseen Hjulgrenin tarina on jäänyt unohduksiin eikä vähiten siksi, että hän oli ainoa sisällissodassa teloitettu naiskansanedustaja.
    Sofian tarinan kertovat historioitsija Marko Tikka, Lappeenrannan kaupunginvaltuutettu Risto Kakkola ja teologi Antti Vanhanen. Toimittaja on Mari Lukkari.

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä