Etnoilta

Konsertteja Kaustiselta - Piirpauke, VTQ & Kanta dAb dAb

 • 1 h 26 min
 • ei kuunneltavissa

Piirpauke toi kuuluville maailmanmusiikkia aikana, jolloin käsitettä ei oltu vielä edes keksitty. Yhtye aloitti musiikilliset kokeilunsa vuonna 1974 ja on siitä lähtien kiertänyt konsertoimassa kymmenissä eri maissa ympäri maailman.

Matkoilta on tarttunut vaikutteita myös yhtyeen musiikkiin. Musiikillisia piirteitä kuuluu ainakin Suomen, Romanian, Balkanin, Turkin, Etiopian, Senegalin, Espanjan, Etelä-Amerikan ja Kaukoidän musiikeista. Yhtye on kuin sulatusuuni, joka ei kaihda yhdistellä ennakkoluulottomasti afrikkalaista rytmiikkaa, jazzia, taidemusiikkia ja vanhaa suomalaista perinnemusiikkia.

Viime kesänä nauhoitettu konserttitaltiointi Kaustisen kansanmusiikkifestivaalilta esittelee nykyisen Piirpauken, jonka pohjana on sangen perinteinen rockyhtyeen kokoonpano, rummut, basso ja kitara. Trion ylle oman kudoksensa luovat perkussiot sekä Piirpauken musiikillisena liimana toimivan yhtyeen itseoikeutetun keulahahmon Sakari Kukon soitto. Tuttuun tapaan Kukon instrumentteina kuullaan erilaisia puhaltimia, pianoa ja laulua. Konsertissa soittavat Kukon lisäksi Ismaila Sané, lyömäsoittimet, laulu, Eerik Siikasaari, basso, Rami Eskelinen, rummut, Nicolas Rehn, kitara, Sheila Surban, laulu. Lisäksi kuullaan vierailijoita.

Konsertissa kuullaan kappaleet:

1. Konevitsan kirkonkellot (säv. trad./Salminen, sov. Kukko/Piirpauke)
2. 7 min. valse (säv. Chopin, sov. Kukko)
3. Marie Poale Ciurate (trad. sov. Kukko/Piirpauke)
4. Itkevä huilu (säv. Merikanto, san. Larin Kyösti, sov. Kukko/Piirpauke)
5. My Kantele (säv. Haapasalo, san. Sheila Surban, sov. Kukko/Piirpauke)
6. Intiaanitanssi (säv. Rameau, sov. Kukko/Piirpauke)
7. Gnossienne No.5 (säv. Satie, sov. Kukko/Piirpauke)
8. Tiibetin noidat (säv. Martti Pokela, san. Marjatta Pokela, sov. Kukko/Piirpauke)

Myös Vilma Timonen on musiikissaan kolistellut rajoja. Ilmaisun ydin on kanteleessa, mutta tuohon muinaiseen musiikkimaailmaan avataan uusia ikkunoita. Nykykansanmusiikki kohtaa jazzin ja maailman musiikit ja sekoittuu värikkääksi fuusioksi.

Kesäisenä iltana Kaustisella taltioitu konsertti esittelee ainutlaatuisen suomalais-nepalilaisen yhteistyön. Vilma Timonen Quartet soittaa yhdessä nepalilaisen Kanta dAb dAb -yhtyeen kanssa.

Yhtyeet kiersivät viime vuonna ympäri maailma konsertoimassa ja suuri osa konserttien tuotosta lahjoitettiin Nepalin kansanmusiikkielämän jälleenrakennustyöhön. Vuonna 2015 maata koetellut maanjäristys vaikutti yli 8 miljoonan ihmisen elämään, tuhosi puoli miljoonaa rakennusta ja mursi pohjaa kulttuurielämältä. Tähän hätään reagoivat Vilma Timonen Quartet ja Kantadabdab ja konserttien tuotoilla on tarkoitus hankkia paikallisille muusikoille soittimia ja harjoitustiloja.

Yhtyeissä soittavat Vilma Timonen, kantele, laulu, Topi Korhonen, kitara, trumpetti, Mandoliini, laulu, Jaakko Kämäräinen, basso, laulu, Tuomas Timonen, perkussiot, laulu), ja he siis muodostavat tuon Vilma Timonen Quartetin. Kanta dAb dAb (Rizu Tuladhar, basso, Nikhil Tuladhar, perkussiot, Sunit Kansakar, sitar).

1. Tähtineito (säv. Timonen/trad)
2. Tuuli (säv. Timonen)
3. Keli Kula (säv. Kanta dAbdAb)
4. Ilman varjoja (säv. Timonen)
5. Kuutar (säv. Timonen)

Lähetykset

 • ti 28.2.2017 19.03 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Kansanmusiikin uutuuslevyissä soivat kirpeät sävelet ja herkulliset rytmit. Helpotusta levynälkään kokonaisen ohjelman verran! Toimittajana Amanda Kauranne.

  Ohjelmassa kuultavat kappaleet:
  Teho. : Täthisilmävalssi
  Aallotar: Ameriikan laulu ja Octone
  Pulkkinen-Räss-Sadovska: Gueti Gääsli ja Vdova
  IKI: Eukaryote
  Petri Hakala ja Piia Kleemola: Seilimaakari ja Ronssin Aapa
  Robbie Sherratt: Hole in the Ceiling
  Jo Einar Jansen: Nordisk Medley ja Gorrlaus Gangar
  Teho. : SAhanperän sottiisi

 • Puolalaisesta kansanmusiikista puhutaan maailmalla kenties enemmän kuin koskaan. Ennenkin tiedettiin Kroken ja Warsaw Village Bandin kaltaiset nimet, mutta nyt puolalaisten etnoyhtyeiden kirjo vaikuttaa huomattavasti leveämmältä. Yksi tärkeimmistä uusista nimistä on Kapela Maliszów, joka vieraili kesällä Kaustisellakin. Peripuolalaiseen tapaan villit viulut ja kiihkeät kiihdytykset dominoivat sen musiikissa. Mutta millaista on soittaa perheyhtyeessä ja kuinka suosio tuntuu teini-ikäisten arjessa? Siitäkin oli puhetta haastattelussa. Toimittajana Mika Kauhanen.

  Warsaw Village Band: Matthew
  Kapela Maliszów: Zawisloczek
  Kapela Maliszów: Dziwok
  Kapela Maliszów: Zapychacz
  Kapela Maliszów: Socha
  Kapela Maliszów: Chmiel
  Tegie Chlopy: Swiatówka
  Tegie Chlopy: Oberek dulnika
  Volosi: Nomadism
  Kroke: Usual happiness

 • Kuinka polska matkasi halki Euroopan ja kulkeutui kauas Pohjolaan? Kansanmusiikki ja barokki ammentavat paljon samoista lähteistä ja niitä tutkii alttoviulisti, musiikin tohtoriopiskelija Krishna Nagaraja. Luvassa haastatteluja ja musiikkia. Toimittajana Amanda Kauranne.

  Ohjelmassa kuultavat kappaleet:
  Kreeta-Maria Kentala ja Ville Kangas: Glädare än du tror
  Henriksson-Kleemola-Prauda: Yxi kaunis papillinen polska
  Krishna Nagaraja: otteita teoksista Finnish Suite, The 2 1/2 seasons ja The Lappfjärd Set
  Kreeta-Maria Kentala: Mollipolska ja Partita sooloviululle n:o 2 d-molli BWV1004: 3. OSA: Sarabande sekä Riippusillan hambo sekä Partita sooloviululle n:o 2 d-molli BWV1004: 2. OSA: Courante
  Karuna: Pahhia ja kaffia
  Henriksson-Kleemola-Prauda: Mita silloin taita puuttuu
  Petri Hakala ja Piia Kleemola: F-duuripolska

 • Kuin haukkaisi maukasta tortillaa! Sellaista on kuunnella kirpeänletkeää texmex-musiikkia, jossa haikeatkin hetket saavat paikkansa. Laatulevymerkki Folkways on julkaissut kolme uutta albumia (niistä yhden uudelleenjulkaisuna), joissa musiikki ei muureja tunne. Mutta millainen on mariachi-musiikin all female panel? Texmexin lisäksi ohjelman loppupuolella soivat Yves Lambert Trion (La Bottine Sourianten perustaja) ja Riccardo Tesin (Accordion Samurain jäsen) uutuudet. Toimittajana Mika Kauhanen.

  Ohjelmassa kuultavat kappaleet:

  Los Texmaniacs: Mexico americano
  Los Texmaniacs: El porrón
  Los Texmaniacs feat. Lyle Lovett: Deportee
  Grupo Mono Blanco: El cascabel
  Grupo Mono Blanco: La soledad
  Mariachi Reyna de Los Ángeles: El pitayero
  Mariachi Reyna de Los Ángeles: Popurri de chihuahua
  Ry Cooder: Ejercito militar
  Ry Cooder: He'll have to go
  Yves Lambert Trio: La poule à Jean-Paul
  Yves Lambert Trio: Suite du Cap Breton et la déboulade
  Riccardo Tesi & Banditaliana: Giri

 • Yle taltioi Kaustisen kansanmusiikkijuhlilta 2018 runsaasti konsertteja. Ensimmäiset otteet festivaalin sadosta kuullaan tässä Etnoillan kaksituntisessa lähetyksessä, jossa omissa konserteissaan esiintyvät Tuuletar-yhtye ja Pekko Käppi. Toimittajana on Mika Kauhanen.

  Neljän naisen lauluyhtye Tuuletar on tämän hetken kysytyimpiä suomalaisia etnokokoonpanoja maailmalla. Yksistään tämän vuoden aikana se on esiintynyt mm. Englannissa (Womad, Songlines Encounters), Espanjassa, Puolassa, Tsekissä, Ruotsissa, Japanissa, Hollannissa, Saksassa ja Intiassa. Kaustisella Tuuletar valloitti yleisönsä Kallioklubilla 12.7. Uudistuneessa ohjelmistossa kuultiin myös monia kiinnostavia trad-helmiä maailmalta Tuulettaren omalla taidokkaalla tyylillä sovitettuina.

  Tuulettaren kappaleet konsertissa:
  1. Alku / Kohma
  2. Ngam sang duan / Veela
  3. Tuu kerää
  4. Ei leijuta
  5. Loimu
  6. Melai doina
  7. Mui kon nieborak
  8. Suven ahava
  9. Soua

  Lähetyksen jälkimmäisellä puoliskolla soivat Pekko Käpin laulut. Käppi oli koonnut Kaustiselle teemakonsertin, joka pureutui Suomen sisällissodan arpikudoksiin. Mukana oli sekä koeteltuja Käppi-numeroita että kokonaan tätä projektia varten laadittuja lauluja. Käppi haltioitui laulun ja jouhikon karhealla ilmaisulla, ja vieraakseen lavalle hän sai Eero Turkan, joka soitti bulgarialaista kielisoitinta gadulkaa. Sitä pidetään jouhikon sukulaisena. Käpin konsertti taltiotiin Iholla-salista 10.7.

  Pekko Käpin kappaleet konsertissa:
  1. Ruusu
  2. Veljensurmaaja
  3. Oi veljet
  4. Jussi-setä
  5. Jämsä
  6. Pidä tuli yllä lampussasi
  7. Kirje

 • Suomalaisia kansanmusiikkiin kallellaan olevia a cappella -lauluyhtyeitä on kosolti! Luvassa äänenkäyttötapojen ilotulitusta, perinnetekstien monipuolista kirjoa ja haastatteluja Ilo Ensemblen rekilauluista ja Tuuletar-lauluyhtyeen Vocal Folk Hop -tyylistä. Toimittajana Amanda Kauranne.

 • "Paco de Lucia oli historian paras flamenco-kitaristi, ja El Camaron puolestaan viime vuosisadan nero", sanoo molempien legendojen kanssa työskennellyt Tomatito. Tämän hetken ehkäpä kysytyin flamenco-kitaristi antoi haastattelun Suomen-vierailunsa yhteydessä. Mukana musiikkia myös muilta ajankohtaisilta rasgueadon ja falsetan taitajilta. Toimittajana Mika Kauhanen.

  Camarón de la Isla con Paco de Lucía y Tomatito: Gitana te quiero
  Tomatito: Al Mariyya (bulerías)
  Tomatito: A mi tio 'El Niño Miguel'
  Michel Camilo & Tomatito: Água e vinho
  Paco de Lucía con Pepe de Lucía: Solo quiero caminar
  Vicente Amigo: Estación primavera
  Josemi Carmona & Javier Colina: Morente Habichuela
  Antonio Rey: A mi compadre Morao (soleá)
  Luis Medina Blanco: Alegrías (en directo)
  Robi Svärd: Alquimia

Klipit

 • Viljo S. Määttälä puhuu Tallarin merkityksestä

 • Tallarin muusikot Ritva Talvitie, Risto hotakainen, Antti hosiosa ja Timo Valo kertovat yhtyeen 15-vuotishaastattelussa siitä, mitä yhtye heille merkitsee.

 • Paavo Helistö kertoo radio-ohjelmassa vuodelta 1986 Tallari-yhtyeen synnystä ja soittajista.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä