Politiikkaradio

Trump ja kauppasodan riski - onko se menoa nyt?

 • 30 min
 • toistaiseksi

Ja jos on, mihin suuntaan? Globaali kritiikki vapaakauppaa kohtaan voimistaa poliittisia jännitteitä. Millainen näkymä on Euroopassa, jossa populistit ovat ottaneet Trumpin valtaannousun lämpimin aplodein vastaan? Onko toisaalta vapaakauppakritiikille perusteita? Markkinat ovat naiveja ennustamaan poliittisia muutoksia, näin sanoo työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto Politiikkaradiossa. Mitä kuitenkin voidaan ennakoida Trumpin elvytys- ja kauppapolitiikasta? Onko luvassa kauppasota ennen muuta Kiinan kanssa? Sakari Sirkkasen kanssa keskustelemassa on työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto.

Lähetykset

 • ma 23.1.2017 12.30 • Yle Puhe

Jaksot

 • Lobbaaminen on viime aikoina noussut jälleen yhteiskunnalliseen keskusteluun.

  Mitä lobbaaminen on? Mitä siitä pitäisi ajatella? Pitäisikö läpinäkyvyyttä lisätä - ja jos - kuinka?
  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula, viestintätoimisto Milttonin osakasJussi Kekkonen, viestintävaikuttaja, tietokirjailija, toimittaja ja politiikan moniottelija Jussi Lähde sekä toimittaja Jari Hanska.

  Puhelimessa on Avoin ministeriö -hankkeen projektipäällikkö Joonas Pekkanen.

 • Suomi ja EMU - rahaliitto on nyt muutospaineissa. Millaisissa ja mitä tapahtuu?

  Suomi on ottanut kantaa EMU:n uudistuksiin. Joulukuussa Eurooppa-neuvosto kokoontuu pohtimaan linjauksia. Isossa kuvassa kysymys on pankkiunionista, valtioiden velkajärjestelymekanismista ja finanssipolitiikan koordinoinnista.

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat ETLAn toimitusjohtaja Vesa Vihriälä sekä päästrategi Jan von Gerich Nordeasta.

 • Eilen sote-saagaan kirjattiin jälleen uusi luku. Missä mennään ja minne ollaan menossa?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat Sari Sarkomaa (kok.), Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) sekä Pekka Puska (kesk.).

 • Tänään alkaa Eurooppa-neuvoston kokous. Kokous on kaksipäiväinen. Asialistalla on monenmoista: linjauksia ja keskusteluja maahanmuuttopolitiikasta puolustuspolitiikkaan, Brexit-neuvottelujen tilanteesta unionin pitemmän ajan kehittämissuunnitelmiin sekä ulkosuhteisiin.

  Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tuskin paperi EU:n pitemmän ajan skenaarioista julkistetttin toissa päivänä. Millaista linjaa Suomi ottaa Tuskin skenaarioihin?

  Millainen keskustelu on luvassa EU:n budjetista, jos Brexit konkretisoituu ja noin neljännes EU-budjetista häviää tuhkana tuuleen? Millainen kysymys nousee kansallisten maksuosuuksien jakosuhteesta?

  Aluksi esille nousee hallituksen sote-vääntö sekä Paavo Väyrysen aamuinen ulostulo.

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat kansanedustajat Tytti Tuppurainen (sd.) ja Pertti Salolainen (kok.).

 • Brysselissä puhutaan jatkuvasti rahaliiton tiivistämisestä. Euroalueen uudistusagendassa on 10 kohtaa, joista moni liittyy yhteisvastuun laajentamiseen. Suomenkin hallitus on nyt linjannut kantaansa talous- ja rahaliiton syventämiseen.

  Mitä Suomen on syytä uudistusagendassa edistää, mitä ei voida hyväksyä ja minkä kanssa ehkä voidaan elää?

  Entä mikä on absoluuttinen takaraja jälleen vaikeuksiin ajautuneessa sote-uudistuksessa? Uudistuksessa, jossa muhii myös hallituskriisin ainekset?

  Keskustelemassa ovat keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ja suuren valiokunnan jäsen, Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Vuosikymmeniä voimallisesti edennyt globalisaatio on poliittisessa vastatuulessa. Sekä Donald Trumpin valinta Yhdysvaltojen presidentiksi, että brexit-äänestys Britanniassa, ovat poliittisia oireita globalisaation aiheuttamista muutoksista, kirjoittaa globalisaatiosta kirjan kirjoittanut Aalto-yliopiston emeritusprofessori Sixten Korkman.

  Suhtautumisesta globalisaatioon on muodostunut politiikan keskeinen vedenjakaja. Ranskassa se on tätä nykyä tärkeämpi kuin perinteinen oikeisto/vasemmisto-ulottuvuus, toteaa Korkman. Globalisaatio luo vaurautta mutta aiheuttaa myös ongelmia. Globalisaatiossa on hyviä puolia, mutta myös pahaa ja rumaa.

  Mitkä ovat niitä oikeita kysymyksiä, joita populistinen poliitikko globalisaatioon liittyen kysyy? Entä mitkä ovat niitä vääriä vastauksia globalisaatioon liittyen, joita populisti antaa?

  Vieraana on globalisaatiosta kirjan kirjoittanut Aalto-yliopiston emeritusprofessori Sixten Korkman.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Pohjois-Korean ja Trumpin Yhdysvaltojen kovan linjan sotaretoriikka jatkuu. Tänään alkavat Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean sotaharjoitukset. Satelliittikuvissa on puolestaan havaittu liikehdintää Pohjois-Korean alueella, mikä viittaa jälleen uuteen ohjuskokeeseen.

  Millaiset asetelmat ovat tällä hetkellä? Kuinka arvaamattomia tai rationaalisia toimijat ovat? Mikä on sotilaallisen yhteenoton mahdollisuus ja riski? Millainen olisi kriisin exit? Kuinka Trumpin linjaus Iranin ydinsulkusopimukseen heijastuu Pohjois-Korean tilanteeseen?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat tutkijat Elina Sinkkonen ja Ville Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista.

 • Kuinka hyvin tutkittuun tietoon tai näyttöön perustuva päätöksenteko eli evidence based policy making synkkaa yhteen politiikan teon kanssa?

  Mitä ylipäätään tarkoitetaan tiedolla? Kuinka tietoa tuotetaan politiikan tarpeisiin ja kuinka tietoa käytetään poliittisessa päätöksenteossa?

  Politiikkaradio Extran Poliklinikalla ovat Sakari Sirkkasen kanssa politiikan tutkijat Johanna Vuorelma, Hanna Wass ja Isak Vento Helsingin yliopistolta.

  Puhelimessa ovat kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen sekä tiedeasiantuntija Kaisa Lähteenmäki-Smith valtioneuvoston kansliasta.

  Kuva: Helloquence

 • Presidenttiehdokas Nils Torvalds (r.) haastaa Nato-optio -poliitikot avoimeen keskusteluun Nato-jäsenyydestä. Torvaldsin mukaan "presidentinvaalikampanjaa on käytävä selkokielellä" ja puhe Nato-kansanäänestyksestä on "viikunanlehti, johon pukeutuneena poliitikko voi olla ottamatta kantaa".

  Avoimella Nato-kannallaan Torvalds haastaa erityisesti itsensä "politiikan voittamattoman Elmon", eli istuvan presidentin Sauli Niinistön, jonka gallupsuosio lähentelee jo pohjoiskorealaisia lukemia. Kuinka pitkälle Torvaldsin Nato-avaus vaaleissa kantaa? Voiko Suomessa puhua Natosta selkokielellä?

  Entä miksi Katalonian tilanne kirvoittaa niin voimakkaita kommentteja? Koetaanko Suomessa alitajuista sympatiaa katalonialaisia kohtaan, koska tapaus muistuttaa Suomen vaikeasta itsenäistymishistoriasta? Vallitseeko Suomen ja Katalonian välillä erikoislaatuinen kohtalonyhteys?

  Mikä on päivän politiikan sana? Onko se vaalivauva vai nollalinja?

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia.

  Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

 • Ben Zyskowicz (kok.) kommentoi Politiikkaradion päätteeksi, että kasvu- sekä työvoima- ja elinkeinopalveluiden osalta hallituksessa tullaan vielä käymään keskustelu siitä, tulevatko kyseiset palvelut olemaan maakuntien vai maakuntien keskuskaupunkien vastuulla.

  Kokoomus ajaa Zyskowiczin mukaan keskuskaupunkien asiaa. Väännön deadline on aikataulutettu vuoden 2018 tammikuun loppuun. Taustalla voidaan nähdä 21 kaupungin kannanotto maakuntauudistuksen linjoihin.

  Syksyn palkkakierros on herättänyt voimakkaita tunteita. Syynä on metsäteollisuuden liittokierros, jolla työnantaja toi viime viikolla pöytään nollatarjouksen. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kommentoi eilen MTV:n aamutelevisiossa, että nollalinja on kohtuuton.

  Tiistaina eduskunnassa käytiin kovaa debattia kiinteistöveron nostosta. Veron alaraja olisi nousemassa ensi vuoden alussa. Mitä mieltä korotuksesta ollaan?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat kansanedustajat Pia Viitanen (sd.) ja Ben Zyskowicz (kok.).

  Ylen päivän presidentinvaaligallup on analyysissa lähetyksen aluksi.

 • Aikakauden loppu on käsillä euroalueella. Euroryhmän pitkäaikaisin jäsen saksalainen Wolfgang Schäuble poistui maanantaina viimeisestä euroryhmän kokouksestaan Saksan valtiovarainministerinä. Kriisivuosien jälkeen euroryhmä on ottamassa harppauksia kohti tiiviimpää euroaluetta. Menneet kriisivuodet ja talouskuri henkilöityvät eniten juuri Saksan valtiovarainministeriin.

  Nyt EMU-maiden kesken keskustellaan merkittävästä euroalueen tiivistämisestä. Mitä näkemyksiä Suomen hallituksen pitää tuoda euroryhmän pöytään? Onko Suomen etu jos Euroopan vakausmekanismista muokataan Euroopan valuuttarahasto? Jääkö Suomi yksin, kun euroryhmän luottomies Schäuble poistuu?

  Vai onko euroalueella edessä uusi talouskriisi? Halvan keskuspankkirahan luoman kuplan puhkeaminen, kuten Saksan väistyvä valtiovarainministeri varoittelee.

  Keskustelemassa ovat kansanedustajat Timo Harakka (sd.) ja Elina Lepomäki (kok.) eduskunnan suuresta valiokunnasta ja valtiovarainvaliokunnasta.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Hallitus väittää päässeensä sopuun siitä, miten perustuslakiin karahtanut sote-uudistus muutetaan perustuslain mukaiseksi. Hallituksen mukaan maakuntia ei pakoteta yhtiöittämään sote-palveluita, sote-keskuksiin ei viedä perustavaa laatua olevia sosiaalihuollon palveluita, eikä julkista valtaa siirretä yksityisten toimijoiden käsiin. Silti uudistus nojaa edelleen sekä maakuntiin että valinnanvapauteen.

  Korjaako uusin sote-sopu soten perustuslakiongelmat? Entä kuinka pitkään uusin sote-sopu kestää?

  Keskustelemassa ovat Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto, entinen perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) ja eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Sari Sarkomaa (kok.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

Klipit

 • Yhdysvaltain presidenttikandidaatit Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa suorassa tv-väittelyssä. Debatin jälkikäteisarvioissa Clinton arvioitiin selkeäksi voittajaksi: Clinton osasi asiat, oli valmistautunut.

  Trump sen sijaan on poliitikkona pikemminkin katutappelija: arvaamaton persoona, joka haastaa piittaamatta käytöstavoista tai faktoista. Väittely Clintoninkin kanssa muistutti Trumpin osalta enemmän tosi-tv sirkusta kuin poliittista debattia.

  Mitä äärimmilleen viritetty ja paineistettu tv-debatti poliitikoista puristaa esiin? Mikä ratkaisee, jos sanoilla ja faktoilla ei ole merkitystä?

  Kuva: EPA/Andrew Gombert

 • Mitä VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen oikein tarkoittaa puhuessaan työn tarjonnasta? Millainen on Vartiasien lista, jolla Suomen taloutta saataisiin uuteen nousuun? Vartiainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Kansanedustaja Mikko Alatalon mukaan Suomen ei pidä lisätä takausvastuitaan Euroopan rahoitusvakausvälineessä. Alatalon mielestä Kreikan olisi pitänyt tehdä tarvittavat valtiotalouden leikkaukset viimeistään viime keväänä. Koska näin ei ole tapahtunut, Kreikan tukipakettia ei pidä enää kasvattaa, vaan aika on kypsä Kreikan hallitulle velkajärjestelylle. Päivän kansanedustajaa Mikko Alataloa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Päivän kansanedustajana on RKP:n Thomas Blomqvist. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Politiikkaradion perjantain talkshown vieraana on Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. Markus Leikola ja Jussi Lähde vakiojäseninä. Sakari Sirkkanen luotsaa.

 • Hallitus ajaa kuntauudistusta, kunnat ryhtyvät kapinaan ja keskustaoppositio vastaa välikysymyksellä. Politiikkaradion torstaigrillissä otetaan erä kuntapolitiikkaa. Studiossa ovat Keskustan Anu Vehviläinen, SDP Anneli Kiljunen sekä Sitran julkishallinnon kehittämisjohtaja Juha Kostiainen. Toimittajina Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • Demarien ryhmäjohtaja ei lupaa, että YLEn rahoitus saadaan ratkaisua vuoden loppuun mennessä. Jouni Backman toisaalta kritisoi toista päähallituspuoluetta kokoomusta vastuunkantamattomuudesta. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Päivän kansanedustaja -haastattelussa Sirkka-Liisa Anttila syyttää kuntaministeri Henna Virkkusta politikoinnista. Anttilan mukaan Suomessa ei voi tehdä kuntauudistuksen kaltaisia isoja poliittisia uudistuksia sanelemalla ja pelkällä poliittisella vallalla, vaan kuntapäättäjät on otettava aidosti mukaan keskusteluun. Virkkusen tapa toimia on Anttilan mukaan pelkkää valtapolitiikkaa. Sirkka-Liisa Anttilaa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Politiikkaradiossa selvitetään mikä mahdollistaa henkisen väkivallan työpaikoilla ja olisiko sovittelu se avain, jolla työpaikan lukkiutuneet ihmissuhdetilanteet saataisiin avattua ja työuria pidennettyä.

  Raimo Tyykiluodon vieraana on työyhteisösovittelun tutkija Timo Pehrman.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä