Koe uusi yle.fi
KulttuuriCocktail

Kakkahuumoria, inkeriläisiä ja kielellisiä ilmaisuja (u)

 • 56 min
 • toistaiseksi

“Ei kannata yrittää piereskellä kuin äijä”, kirjoittaa sarjakuvataiteilija Ville Pirinen eräässä teoksessaan. Pirinen paljastaa, löytyykö Aristoteles kakkahuumorista. Miksi Jari Tervon inkeriläisiä käsittelevät kommentit ovat herättäneet ärtymystä? Kuka saa kertoa inkeriläisten tai saamelaisten tarinan? Kulttuuriaiheista ovat keskustelemassa kirjailija ja teatteriohjaaja Saara Turunen, toimittaja Oskari Onninen ja tietokirjailija Tommi Uschanov. Toimittajina Olli Kangassalo ja Tuomas Karemo. Koosteuusinta syksyltä 2016. Tuotanto: Yle Kulttuuri.

Lähetykset

 • pe 27.1.2017 16.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Kenen joukoissa seisot ja ketä kiinnostaa?

  Ottavatko nykymuusikot enää lauluissaan kantaa yhteiskunnan ongelmiin? Poliittinen tai yhteiskunnallinen kommentointi tuntuu olevan harvojen musiikintekijöiden aihealuetta. Karrikoiden voisi todeta aihealueen olevan vain punkkareiden ja ruohonjuuritason räppäreiden kohteena. Joku voisi myös väittää, että musiikkimedia ja toimittajat eivät haasta muusikoita riittävästi ottamaan kantaa.
  KulttuuriCocktail kutsui studioon toimittaja Arttu Seppäsen sekä Litku Klemetti -yhtyeen keulakuvan Sanna Klemetin. Pitäisikö ottaa enemmän kantaa?

  Toimittaja: Veli Kauppinen
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • 12-vuotias Eedit Patrakka: "Papan kuolema muutti minut."

  Miten lapsi kokee läheisen kuoleman? KulttuuriCocktailin pyhäinpäivän aaton lähetyksessä on vieraana näyttelijä Eedit Patrakka. Hän muistelee keväällä kuollutta pappaansa ja kertoo, miten papan kuolema on vaikuttanut häneen.

  Toimittaja: Tuomas Karemo
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Jouko Turkka, Tuntematon sotilas ja suomalainen maskuliinisuus

  KulttuuriCocktail käy käsiksi kahteen ajankohtaiseen teokseen. Perjantaina saa ensi-iltansa paljon palstatilaa saanut Aku Louhimiehen ohjaama Tuntematon sotilas. Aiemmin viikolla ilmestyi postuumisti Jouko Turkan valikoima Kärsimys on turhaa, joka sisältää aiemmin julkaisemattomia Turkan tekstejä. Millaisen kuvan näiden teosten pohjalta saa suomalaisesta miehisyydestä? Keskustelemassa Turkasta ja Tuntemattomasta ovat Helsingin Sanomien toimittaja Suvi Ahola ja esseisti Antti Hurskainen.

  Toimittaja: Tuomas Karemo
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Edvard Westermarck - moraalin ja seksin radikaali tutkija

  Moraalin Darwiniksi ja suomalaisen sosiologian isäksi kutsuttu Edvard Westermarck tunnetaan Suomessa yllättävän huonosti, vaikka hänen nimensä on maailmalla suuressa arvossa. Westermarckin (1862–1939) tutkimuskohteet olivat laajat: avioliiton historiasta, seksuaalisuuden, moraalin ja kristinuskon suhteeseen. Lisäksi hän otti voimakkaasti kantaa ehkäisyyn, aborttiin, homoseksuaalisuuteen ja naisten asemaan.

  Millainen oli moraalikapinalliseksi kuvaillun Westermarckin elämä? Mistä hänet pitäisi tuntea? KulttuuriCocktailin vieraana on Westermarckia tutkinut ja hänen ajattelustaan kirjan kirjoittanut Niina Timosaari.

  Toimittaja: Tuomas Karemo
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Kumpi on parempi, vanha vai uusi Blade Runner?

  Ridley Scottin ohjaama Blade Runner (1982) maalasi sateisen ja synkän kuvan tulevaisuudesta. Elokuva kysyi, mistä tunnistaa ihmisen, kun viereen asetetaan hyvin ihmisenkaltainen robotti. Denis Villeneuven ohjaama jatko-osa Blade Runner 2049 (2017) näyttää tuhon maisemat laajemmin ja vie pohdinnan ihmisen identiteetistä pidemmälle. Elokuvakriitikko Matti Rämö ja käsikirjoittaja Ilja Rautsi arvioivat, millaisen parin elokuvat muodostavat. Filosofian professori Arto Laitinen puolestaan ei usko, että kone voisi koskaan täysin korvata ihmistä.

  Toimittaja: Teemu Laaksonen
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Lauri Porra: "Leffasäveltäjälle elokuva on ainoa asia millä on merkitystä"

  KulttuuriCocktailin elokuva- ja mainosmusiikin tekemistä käsittelevä lähetys saa vieraakseen säveltäjä-muusikko Lauri Porran. Basistina mies on tullut tutuksi lukuisista eri yhtyeistä Stratovariuksesta Emma Salokoski Ensembleen ja soololevyjensä lisäksi hän on säveltänyt musiikkia mm. sinfoniaorkesterille. KulttuuriCocktailin lähetyksessä Porra kertoo kuinka arvostettu muusikko päätyi tekemään mainosmusiikkia ja miten sen tekeminen eroaa elokuvamusiikin säveltämisestä.

  Toimittaja: Veli Kauppinen
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Seksistä ei kannata puhua julkisesti - vieraana kirjailija Laura Gustafsson

  KulttuuriCocktailin lähetyksissä paneudutaan toisinaan seksiin ja seksuaalisuuteen yhden vieraan kanssa. Tällä kertaa haastateltavana on kirjailija Laura Gustafsson, jonka tuotannossa seksi on vahvasti läsnä. Näin myös hänen uusimmassa kirjassaan Pohja, joka on omaelämäkerrallista fiktiota. Kuinka suoraan Gustafsson on valmis puhumaan seksistä? Millaisena hän näkee seksin ja taiteen suhteen?

  Toimittaja Tuomas Karemo
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Missä kulkee faktan ja fiktion raja, kas siinä historioitsijoiden ja historiallisia aiheita käsittelevien kirjailijoiden yksi kiperimpiä kysymyksiä. KulttuuriCocktail kutsui studioon kirjailija Mike Pohjolan, akatemiaprofessori Hannu Salmen ja filosofian tohtori Panu Savolaisen pohtimaan historiantutkimuksen etiikkaa. Keskustelun sytykkeenä on vuoden 1827 Turun palo ja KulttuuriCocktailin saama kritiikki siitä, että annoimme kirjailija Mike Pohjolan spekuloida liikaa aihetta käsittelevässä artikkelissamme.

  Toimittaja Tuomas Karemo
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Tällä viikolla tehdään television historiaa. David Lynchin Twin Peaksin kolmas kausi tuli maanantaina päätökseensä. Miten uudet jaksot vastasivat odotuksia? Twin Peaks -fanit Tytti Rantanen ja Oskari Onninen summaavat näkemänsä ja kokemansa.

  Tulevana lauantaina puolestaan esitetään Helsingin elokuvateatteri Andorrassa todellinen tv-aarre, jonka kulttimaine on omassa luokassaan. Kyseessä on Neil Hardwickin dekkarisarja Musta tuntuu, jota ei ole nähty vuoden 1988 jälkeen. Sarjan luultiin kadonneen vuosikymmeniksi, kunnes KulttuuriCocktailin salapoliisityön avulla sen nauhat löytyivät. Miksi sarja katosi jopa sen tekijöiltä ja miksi se on yksi suomalaisen tv-historian tärkeimpiä teoksia? Vieraana on Musta tuntuu -sarjan ohjaaja Neil Hardwick.

  Toimittaja: Tuomas Karemo
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Me kannatamme Trumpia!

  Kannatusluvut laskevat, poliittiset uudistukset takkuavat, median käsittely on alati kriittisempää... Kuka vielä uskoo Donald Trumpiin presidenttinä? KulttuuriCocktail kutsuu kolme Trumpin kannattajaa studioon kertomaan, miksei heidän kantansa horju. Keskustelemassa ovat Patmos Lähetyssäätiön tutkimusjohtaja Juha Ahvio, perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari sekä vapaa toimittaja Michel Grünstein.

  Toimittaja: Tuomas Karemo
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Miten mies voikaan kirjoittaa näin kauniisti rakkaudesta! Näin ihasteli moni lukija KulttuuriCocktailissa julkaistua Martti Kirsitien kirjettä kuolleelle rakastetulleen, Marita Lindahlille. Lindahl valittiin Miss Maailmaksi vuonna 1957, mutta jättäytyi pois parrasvaloista keskittyäkseen perhe-elämään ja läheisiinsä. Kirsitie ei ole puhunut julkisesti Lindahlin kuolinuutisen ja kirjeensä julkaisemisen jälkeen. KulttuuriCocktailin suorassa radiohaastattelussa Martti Kirsitie kertoo, millaista on ollut elää menetyksen keskellä ja mitä hän ajattelee rakkaudesta tänään.

  Toimittaja: Tuomas Karemo
  Tuotanto: Yle Kulttuuri

 • Ah! Mikä onkaan ihanampaa kuin tuohtua elokuvateatterissa huonolle seksikohtaukselle tai pettyä kotisohvallaan seksiä käsittelevään televisiokeskusteluun. Vaikka toivomme aiheen rohkeaa ja vapauttavaa käsittelyä kipsaannumme helposti, kun puhe menee lihallisiin teemoihin. Miksi seksin käsittely menee usein mönkään? Onko sen myös tarkoituskin mennä? KulttuuriCocktail ottaa riskin ja puhuu seksistä suoraan professori Panu Rajalan kanssa. (Ensilähetys 18.8.2017)

  Tuotanto: Yle Kulttuuri. yle.fi/kulttuuricocktail

Klipit

 • Lauantaina 9.9.2017 esitettiin Helsingin elokuvateatteri Andorrassa todellinen tv-aarre, jonka kulttimaine on omassa luokassaan. Kyseessä on Neil Hardwickin dekkarisarja Musta tuntuu, jota ei ole nähty vuoden 1988 jälkeen. Sarjan luultiin kadonneen vuosikymmeniksi, kunnes KulttuuriCocktailin salapoliisityön avulla sen nauhat löytyivät. Miksi sarja katosi jopa sen tekijöiltä ja miksi se on yksi suomalaisen tv-historian tärkeimpiä teoksia? Vieraana on Musta tuntuu -sarjan ohjaaja Neil Hardwick.

  Toimittaja: Tuomas Karemo

 • Ihmebantu-sarjan julkaisematonta materiaalia. Vuonna 2009 valmistuneeseen Jani Volasen ohjaamaan sketsisarjaan käyttämättä jäänyt kohtaus.

 • Ihmebantu-sarjan julkaisematonta materiaalia. Vuonna 2009 valmistuneeseen Jani Volasen ohjaamaan sketsisarjaan käyttämättä jäänyt kohtaus.

 • Kiinalaisuutta poliittisesti tarkasteleva taiteilija nojaa taiteessa useasti käytettyihin keinoihin. Kulttuuricocktailin Jonni Roos analysoi Helsingin taidemuseon (HAM) näyttelyn. Laajempi versio jutusta.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä