Radio Suomen Ilta

Intohimo vie hekuman huipulle, mutta voi myös tappaa

 • 25 min
 • toistaiseksi

Ilman intohimoa tässä maailmassa olisi jäänyt monta vallankumousta tekemättä, monta epäkohtaa korjaamatta ja monta keksintöä tekemättä. Puhumattakaan niistä parisuhteista, jotka olisivat kuolleet ja näivettyneet, surkastuneet rusinoiksi, jos ei niissä olisi ollut intoimoa.

Mutta ei intohimon tarvitse aina tuottaa mitään suurta ja mullistavaa, se voi olla voimavara ihan tavallisessa arjessa. Vaikka ihan joka imurointi tai pyykkivuoro ei saisikaan liekkiä syttymään, voi intohimosta saada potkua jopa tylsiin arkiaskareisiin. Sanna Pirkkalaisen vieraana oli
Minna Marsh, joka on on kirjoittanut kirjan intohimosta.

Marshin mukaan intohimo on elämisen paloa, sitä kun kokee elämää kaikilla väreillä.
Intohimo on lämpöä ja nostetta johonkin suuntaan, vahvaa halua. Meissä kaikissa on intohimon aihio, elämänhalun ja -ilon mahdollisuus.

Lähetykset

 • ti 7.2.2017 19.05 • Yle Radio Suomi Lahti

Jaksot

 • Muumien seikkailuista on valmistunut uusi animaatiosarja, joka nähdään Ylellä 25. helmikuuta alkaen. Luvassa on kosolti uutta, Tove Janssonin henkeä unohtamatta. Uusi versio piti tehdä siksi, että maailma tarvitsee Muumeja juuri nyt, ehkä enemmän kuin koskaan, sanoo uuden Muumi-sarjan taiteellinen johtaja Marika Makaroff. Toimittajana Sanna Pirkkalainen.

  Kuva: Moomin Characters & Gutsy Animations

 • Movetron-bändin ura lähti nousukiitoon 25 vuotta sitten Romeo ja Julia kappaleesta. Kello 18 jälkeen Olga Ketosen haastattelussa Movetronin laulusolisti Päivi Lepistö.

  Kello 19 jälkeen studiovieraana on näyttelijä Eero Milonoff. Hän on mukana tähdittämässä ruotsalaista elokuvaa Gräns (Raja), joka on ehdokkaana elokuva-alan Guldbagge -palkinnon saajaksi yhdeksässä kategoriassa. Raja-elokuvassa vihaista ja katkeraa peikkoa näyttelevä Milonoff on itsekin ehdolla palkinnon saajaksi. Eero Milonoff näyttelee parhaillaan myös TV2:lla pyörivässä Modernit miehet komediasarjassa. Sarja kertoo suomalaisesta miehestä, joka kamppailee modernin maailman kanssa. Juontajana Olga Ketonen.

 • Ovatko vähällä pärjääminen ja minimalismi vain hyväosaisten etuoikeus, koska heillä on mahdollisuus valita? Kaikilla ei ole mahdollisuutta, joten heidän on pärjättävä vähällä - halusivat tai ei.

  Keskustelijat puhuvat kuluttamisesta, omistamisesta ja yksinkertaistamisesta, hyvästä elämästä ja luopumisesta sekä työn käsitteestä. Onko tulevaisuudessa työ muutakin kuin palkkatyötä?

  Keskustelemassa ovat Elina Henttonen tutkimus- ja koulutusyritys Valtaamosta sekä Nollahukka -blogisti Otso Sillanaukee. Juontajina Markus Turunen ja Paula Jokimies.

 • Vaikeasti ylipainoinoisella voi olla takana vuosien tuloksettomia painonpudotusyrityksiä. Jos hänellä on lisänä vielä vielä painosta johtuvia liitännäissairauksia, saattaa lihavuusleikkaus olla tehokkain ja toimivin keino terveellisemmän painon saavuttamiseen. Lihavuusleikkaukseen meno ei kuitenkaan ole pikkujuttu. Se ei koskaan ole ensisijainen lihavuuden hoitomuoto. Milloin lihavuusleikkaukseen?

  Keskustelemassa ovat lihavuusleikkauksen läpikäynyt ja kokemuksestaan Mahamonologeja-dokumenttisarjan toimittanut Tuula Rajavaara, lihavuusleikkauksia tekevä erikoislääkäri Henna Sammalkorpi sekä Syömishäiriökeskuksen toiminnanjohtaja, psykologi Pia Charpentier. Illan juontajana Maria Jyrkäs.

 • Olga Ketosen vieraana on Sirpa Selänne, jonka ajatuksia ystävyydestä on julkaistu uudessa kirjassa.

  Sirpa Selänteellä on paljon ystäviä sekä Suomessa että Yhdysvalloissa. Ystäviä yhdistää positiivinen asenne elämään ja heidän kanssaan voi puhua kaikesta omana itsenään.

  Omia lapsiaan hän on Teemu Selänteen kanssa neuvonut, että kaikista ihmisistä ei tarvitse tykätä, mutta kaikkien kanssa pitää tulla toimeen.

 • Uskallanko elää erilaista elämää? Uskallanko hypätä uuteen ja toteuttaa unelmani? Keskustelijoina on kaksi ammattiaan vaihtanutta, Jarkko Knuutila ja Anu-Maarit Turunen.

  Juontajina Paula Jokimies ja Markus Turunen.

 • Miten vähentää hävikkiä? Miten selvitä ilmastoahdistuksesta?
  Keskustelemassa ovat sekä nollahukka- eli Zero Waste -intoilijaksi itseään kutsuva Otso Sillanaukee että vastuullisen ruokaketjun kehittämisen asiantuntija Elina Ovaskainen Motivasta.

  Toimittajana Olli Aimola. Kuva: Unsplash

 • Ekasta levystään kertoo Olli Herman.

  Sonja Sorvola ja Sami Saikkonen ovat Venus turkiksissa -näytelmän vastanäyttelijät ja tosielämässä myös aviopari. Pariskunta kiertää nyt Suomea Broadwayn ja West Endinkin katsojat hurmanneella Venus turkiksissa -näytelmällä. Millaista on työskennellä, kun työparina on oma aviopuoliso? Olga Ketonen tapaa klo 18 jälkeen Sonjan ja Samin pakkauspuuhissa, kun näytelmän rekvisiittaa pakataan autoon ja suunnaksi otetaan Oulu.

  Näyttelijä Riku Nieminen muuntautui Juice-elokuvan päärooliin huolella. Rooliin solahtaminen vaati sekä rankkaa laihduttamista että lihottamista. Nieminen halusi esittää elokuvan laulut itse ja hän pitää itseään Juicea parempana laulajana. Nieminen on usein pohtinut, että Juice olisi ollut hyvä somettaja.
  Olga Ketosen haastattelussa Riku Nieminen klo 19 jälkeen.

 • Marja Salo aloitti näyttelemisen 7-vuotiaana Uuden iloisen teatterin näyttämöllä Peacockissa, vaarinsa Jaakko Salon kannustamana. Salo on tehnyt teatterityön lisäksi joitakin tv- ja elokuvarooleja, mutta hänelle teatteri ja varsinkin Kansallisteatteri on koti.

  Tänä syksynä Salo esittää yhtä pääroolia Tšehovin klassikossa "Kolme sisarta" Kansallisteatterin suurella näyttämöllä. Kello 18 jälkeen Olli Aimolan juttukaverina Marja Salo.

  Janne Tulkin muhkean äänen moni muistaa kappaleesta Tulvii Pohjanmaa.
  Nyt 20 vuotta myöhemmin klassikoksi muodostuneesta kappaleesta on tehty uusi versio.

  Mies ja ääni - Janne Tulkki Olga Ketosen haastattelussa klo 19 jälkeen.

 • Kaikki yleisöpalaute risuineen ja ruusuinen, kuten myös kaikki Ylestä käytävä keskustelu, ovat meille äärimmäisen arvokkaita osoituksia Ylen merkityksestä yleisölle. Sen vuoksi haluamme teitä kuulla ja vaihtaa ajatuksia kanssanne.

  Mitä olet aina halunnut tietää Ylen toiminnasta, muttet ole aiemmin kehdannut kysyä? Vai oletko jo kysynyt, mutta jäänyt vaille vastausta?

  Kysy Ylestä -lähetyksessä keskustelemassa ovat Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila, julkaisujohtaja Ismo Silvo, uutisten päätoimittaja Riikka Räisänen, etiikkapäällikkö Timo Huovinen ja vuorovaikutuksen päällikkö Sami Koivisto. Juontajana Markus Turunen.

 • Miten puhua teinipojalle seksistä? Entä jos se käyttää huumeita? Mitä yläasteikäinen poika ylipäätään ajattelee? Vai ajatteleeko se enää ollenkaan?

  Kun Ylen menestyksekäs nuorten mielenterveyskysymyksiin keskittyvä Sekasin-kampanja heittäytyy perinteisen Luontoillan henkeen - syntyy Ihmisluontoilta!

  Koska Sekasin-kampanja keskittyy tänä vuonna erityisesti yläasteikäisiin poikiin, nyt on mahdollisuus kysyä mitä tahansa teinipoikien elämään liittyvistä asioista.

  Kysymyksiä voi laittaa etukäteen s-postlla osoitteeseen ihmisluontoilta@yle.fi tai soittaa suoraan lähetykseen p. 0203 - 17600

  Ihmisluontoillassa kysymyksiin vastaamassa Poikien puhelimen esimies Miguel Reyes ja kolmen pojan äiti Jenny Lehtinen. Juontajana Markus Turunen.

 • Oma maa on ohjaaja Markku Pölösen ensimmäinen kokoillan elokuva kymmeneen vuoteen.
  Elokuva on väkevä tarina kahdesta nuoresta ja heidän rakkaudestaan sodan jälkeisessä Suomessa.

  Ohjaaja Pölönen ja Olga Ketonen keskustelevat mm. jälleenrakentamisesta, suomalaisesta raivaajanaisesta ja miessukupolvesta, joiden kohdalla metallinpaljastin aina piippaa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä