Dokumenterat

su 12.2.2017

 • 45 min
 • ei kuunneltavissa

Lähetykset

 • su 12.2.2017 10.05 • Yle Areena

Jaksot

 • Hon är en av våra absolut mest uppskattade översättare, Janina Orlov. Mångfaldigt prisbelönad och känd inte minst för sina översättningar av Sofi Oksanens romaner. Hur känns det att arbeta med något där man lyckas bäst då ingen märker ens jobb? Tomas Jansson har träffat Janina Orlov.

 • Hur känns det när rynkorna blir allt djupare och gravsmaken ibland kommer i munnen? När handryggarna får allt fler pigmentfläckar och inkontinensen är ett faktum? Att åldras är en konst, någon kan bevara förmågan att förundras och till och med få ny lyskraft, andra får kämpa med stora svårigheter. Redaktör är Gungerd Wikholm och för ljudarbetet står Roger Ojala.

 • I sitt hemland motarbetades Hilma Granqvist, Finlands första kvinnliga doktor i sociologi, men internationellt kom hon att bli en uppburen Palestinaexpert och en föregångare inom den moderna antropologin. Än idag kan hennes livsverk beskådas i den palestinska staden Artas. Redaktör är Mi Wegelius.

 • De står framför spegeln och saknar sitt hår. Det som en gång fanns, innan de kala fläckarna började komma. Men nu ser det ut som att det finns en lösning: Det går ett rykte om en frisör som åker på hårtransplantationsresor med tunnhåriga män.
  Fickan kallas han. Det sägs att det är honom man ska höra av sig till när håret börjar försvinna. Fickan ordnar nämligen gruppresor för tunnhåriga män. Åker man med får man garanterat nytt hår. Och det är många som vill åka. Fickan har hela telefonboken full av namn under bokstaven h, som i hår. Nu är det dags för en ny resa.
  – Det är som att bli halv och sen bli hel igen, förstår du, säger Fickan.
  Dokumentären Tunnhåriga män från Södertälje är gjord av Kicki Möller.

 • Fyra år efter romanen, förvandlas Kaptenen och fröken Milja Matilda Wiik till kött och blod. Tomas Jansson följer arbetet allt från dramaturgen Michael Barans tidiga tankar i april 2015 till regissören Mikaela Hasáns sena repetitioner i augusti 2017. Hur förvandlas en roman till teater, och hur ser man på hur världen omkring har förändrats under samma tidsperiod? Då Hägring 38 gavs ut kändes en av nyckelscenerna där den judiska sprinterns klara seger förvandlas till en fjärde plats som något hårresande, men idag är Fake News och Falska sanningar plötsligt vardag. I programmet medverkar också författaren Kjell Westö.

 • Hösten 2011 gör finska tullen en husrannsakan hos en 27-årig man i Österbotten. De hittar flera tusen tomma fågelägg, döda djur i frysen och uppstoppade fåglar. Det här blir starten på vad man i Finland har kallat det största naturskyddsbrottet i finsk historia.
  Det hela börjar i Storbritannien i februari år 2009. Brittiska polisens riksomfattande projekt för att få fast så kallade ”egg dealers”, oftast män som är närmast besatta av att plocka, samla och katalogisera fågelägg, får upp ögonen för tre äggsamlare, varav en är en godsherre i Skottland. Därifrån leder spåren sedan vidare till övriga länder i Europa.
  Genom ett tips från Interpol London verkar ett av spåren också leda till Närpes.
  En rad mystiska företeelser uppdagas med kodade sms, förfalskade etiketter och enorma fågeläggsamlingar.

  Månadens dokumentär Äggmannen är en historia om samlarvurm och besatthet.

  Redaktör: Elin von Wright, ljud : Jyrki Häyrinen

 • Den döda materien är inte död - här en insikt hos huvudpersonen i det som skulle komma att bli Torgny Lindgrens sista roman. För något år sedan fick Mi Wegelius ett samtal med Torgny Lindgren om hans syn på konsten, livet och döden. Nu har det blivit till ett Dokumenterat. I programmet "Jag skäms men jag måste" berättar Lindgren bland annat om sina skamkänslor över att han "bara" skrivit istället för att följa tidigare jordbrukargenerationer i spåren. I detta rätt allvarliga samtal glimrar hans underfundiga humor hela vägen.

 • Samtidigt som det första skolåret utan skrivstil är till ända fylls spalterna av oroade frågor om vilka följderna kan tänkas bli om vi slutar skriva för hand. Vad innebär det för våra hjärnor, för gapet mellan generationerna, för vår identitet? Silja Sahlgren-Fodstad har träffat fyra personer som närmar sig frågan om handskriftens betydelse ur olika perspektiv.

 • Lars Eric "Lasche" Krogius (1889-1965) sista önskan var att hans livsverk, romanen Penthesilea, skulle föras till Söderströms förlag för postum publikation. Så skedde aldrig. Romanens två tjocka band är till bredden fyllda med erotik av det magstarka slaget. Viktor Granös radiodokumentär tecknar bilden av en udda aristokrat som tidigt avbröt en ingenjörskarriär för att på heltid hänge sig åt livsnjutning och romanförfattande. Släktingarna Baba Ekholm och Lasse Macdonald-Thomé berättar minnen av "farbror Lasche". Brev- och romanutdrag tolkas av Sixten Lundberg. Ljuddesign: Jyrki Häyrinen

 • Den mångfalt Finlandianominerade författaren Sirpa Kähkönen vill visa hur vi intuitivt tar ställning till frågor bara på basen av tankegångar vi ärvt. Själv har hon hela sitt liv kämpat med känslan att höra till förlorarna, så som hennes morfar gjorde efter inbördeskriget. Till följd av sina politiska åsikter och erfarenheter i Sovjetunionen burades han in i Dragsvik i Ekenäs fångläger.

 • "Hur ska jag kunna hugga händerna av mitt eget barn?" Den gruvliga frågan ställs i en av bröderna Grimms sagor. I andra grymma berättelser kan det handla om att bli levande begraven eller kokad i brunsås.
  Men hurdana var Jacob och Wilhelm Grimm själva, dessa bröder som när den ene gifte sig förutsatte att den andre skulle bo under samma tak? Den frågan söker Mi Wegelius svar på tillsammans med Andréa Räder, som har skrivit den första svenska biografin om bröderna.
  Bild: Detalj ur Anna Höglunds bokomslag. Tvilling förlag

 • Pehr Stenberg skrev sitt livs självbiografi på närmare femtusen sidor medan han gjorde sitt livs klassresa. I Dokumenterat berättar Fredrik Elgh, till vardags professor i virologi och överläkare i ämnet, om Pehr Stenbergs äventyr. Elgh är en av förgrundsgestalterna i den arbetsgrupp som nu har gett ut Stenbergs självbiografi från uppväxten i Umeå till ungdomsåren i Åbo med omnejd och till svartsjukedramat med andra frun när han återvänt till Umeå efter närapå tio år i Åbo.
  Redaktör är Mi Wegelius.

Klipit

 • Alma Södehjelm har ordet och talar "fritt ur hjärtat" i Sveriges Radio 1943. Temat är behovet av att få slut på fientligheterna i kriget. "Måste fredssträvandena förbli hobby?", frågar hon sig i ett tal om krigets och fredens historia.
  "Kanonen har nu varit en bestseller", säger Söderhjelm.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä