Välilevyjä

Kahdenvälisiä keskusteluja

 • 54 min
 • ei kuunneltavissa

Yleensä on Välilevyjen toimituksen tehtävä asetella eriskummallisia musiikkeja perätysten niin että ne alkavat seurustella keskenään ja tulevat sanoneeksi jotain mitä eivät yksin sanoisi. Mutta tänään toimitus pääsee helpolla ja antaa muusikoiden itsensä synnyttää vuoropuhelun. Taidemusiikkimaailma nimittäin pursuaa levyjä, jotka asettavat kaksi eri musiikkia vuoropuheluun. Yleensä toisena osapuolena on Bach, ja yleensä yhteyttä ei väännetä rautalangasta, mutta poikkeuksiakin on.

Toimittajana Kare Eskola.

1. Ilari Kaila: Toccata & Dmitri Shostakovitsh: Preludi C-duuri (Kirill Kozlovski)
2. J.S. Bach: Fuuga C-duuri kok. DWK 1 & Dmitri Shostakovitsh: Fuuga C-duuri (Onyx Brass)
3. J.S. Bach: Fuuga A-duuri kok. DWK 1 & Dmitri Shostakovitsh: Preludi ja fuuga a-molli (Olli Mustonen)
4. Johannes Brahms: Herzlich tut mich verlangen & J.S. Bach: Herzlich tut mich verlangen (Lorenzo Ghielmi)
5. Hans Kotter: Kochersperger Spanieler & Arvo Pärt: Annum per annum (Lorenzo Ghielmi)
6. J.S. Bach: Muunnelma nro 12 Goldberg-muunnelmista & Dan Tepfer: Improvisaatio nro 12 (Dan Tepfer)
7. Trad.: Pirun polska & Einojuhani Rautavaara: Pirunpolska teoksesta Pelimannit (Pekka Kuusisto ja Paavali Jumppanen)
8. J.S. Bach: Bourrée ja Gigue sooloviulupartitasta E-duuri & Trad.: Friiti Ojalan polkka (Kreeta-Maria Kentala)

Lähetykset

 • ma 13.3.2017 10.58 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Välilevyjä on YLE Radio 1:ssä kuultu jo vuodesta 2007 alkaen. Ohjelman pitkän ja ansiokkaan historian kunniaksi kuulemme tänä kesänä parhaita Välilevyjä uusintoina ohjelman alkuajoista alkaen.

  Seuraava ohjelma syyskuulta 2015 lienee Välilevyjen historian paras, tai ainakin palkituin. Ohjelma "Kotomaamme koko kuva" voitti Koura-rahaston jakaman Vuoden sivistysteko -tunnustuksen, 10 000 euroa.

  Koulutusrahasto Koura hallinnoi osaa audiovisuaalisen alan Kopiosto-korvauksista. Rahat jaetaan alan tekijöille paitsi apurahoina, myös palkintoina laadukkaista ja sivistyksellisistä ohjelmista. Vuoden sivistysteko -palkinnon saajan päättää aina ulkopuolinen henkilö, joka vuonna 2016 oli runoilija Jouni Tossavainen.

  Hän kirjoitti perusteluissaan näin:

  Kotomaamme koko kuva, sen ystävälliset äidinkasvot ovat sivistyksemme kivijalkaa. Miltä kotimaisen sivistyksen kasvot näyttävät tänä päivänä, siitä otti selvää toimittaja Kare Eskola pyöräilemällä 3 500 kilometriä kotomaamme teitä. Eskolan Välilevyjen läpisävelletyssä matkaesseessä saamme sibeliaanisen kansallisromantiikan sijasta annoksen realismia. Hetki taukopaikalla avartuu kuvaukseksi, jossa yhtyvät sekä sivistyneen ihmisen että taitavan kirjoittajan taidot niin, että löydän uutisen jopa kotiseudultani. Miksi en ole koskaan käynyt Sänkimäen näkötornissa Nilsiän takamailla? Kuinka moni muu on kuullut näistä maakuntien pienistä kulttuuri-ihmeistä, joista Eskola osasi nauttia eri puolilla Suomea?

  1. Jean Sibelius: Finaali sinfoniasta nro 4 a-molli (BBC:n FO/John Storgårds)
  2. Leevi Madetoja: Sunnuntaiaamu sarjasta Maalaiskuvia (Tampere Filharmonia/John Storgårds)
  3. Steve Reich: Six Pianos (Vicky Chow)
  4. Rinneradio: Saren
  5. W.A. Mozart: 1. osa Allegro klarinettikvintetosta A-duuri (Jose Luis Estelles ja Jousia-kvartetti)
  6. Pehr Henrik Nordgren: Kuvia maaseudun menneisyydestä (Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri/Juha Kangas)
  7. Tauno Marttinen: Maisema (Aale Lindgren ja Abdissa Assefa)
  8. Toivo Kuula: Maisema Eteläpohjalaisesta sarjasta nro 2 (Turun FO/Leif Segerstam)

 • Välilevyjä on YLE Radio 1:ssä kuultu jo vuodesta 2007 alkaen. Ohjelman pitkän ja ansiokkaan historian kunniaksi kuulemme tänä kesänä parhaita Välilevyjä uusintoina ohjelman alkuajoista alkaen.

  Seuraavan kantaaottavan ohjelman "Silmät kiinni" Kare Eskola teki toukokuussa 2014, jolloin taidemusiikkimaailma kohisi jälleen kerran yhdestä ulkonäköskandaalista - eräs mezzosopraano oli saanut miespuolisilta kriitikoilta kommentteja vain ulkonäöstä, ei laulusta. Ohjelma on valitettavan ajankohtainen edelleen #metoo-kampanjan jälkimainingeissa.

  Ohjelman taustalla vaikuttaa Eskolan opiskeluaika Turun yliopistossa. Sekä musiikkitieteen että kirjallisuustieteen puolella Eskola suoritti naistutkimuksen kursseja, jotka auttoivat näkemään valtarakenteita muuallakin kuin sukupuolijärjestelmässä, ja kenties lisäsivät mahdollisuuksia tehdä edes jossain määrin tiedostavaa musiikkijournalismia tässä suhteessa.

  1. Frédéric Chopin: Masurkka nro 12 As-duuri (Artur Rubinstein)
  2. Richard Wagner: Sentan aaria oopp. Lentävä hollantilainen (Deborah Voigt)
  3. Giacomo Puccini Rodolfon aaria oopp. La Boheme (Luciano Pavarotti)
  4. J.S: Bach: Adagio konsertosta viululle ja oboelle c-molli (Janine Jansen ja yhtye)
  5. Eugène Ysaÿe: Allegretto poco scherzoso sooloviulusonaatista nro 1 g-molli (Tai Murray)
  6. Jean-Philippe Rameau: La Folien aaria oopp. Sammakkokuningatar (Sabine Devieilhe)
  7. Georg Friedrich Händel: Aaria "Tune your harps" orat. Ester (Iestyn Davies)
  8. Dietrich Buxtehude: Triosonaatti A-duuri (Ton Koopman ja yhtye)

 • Välilevyjä on YLE Radio 1:ssä kuultu jo vuodesta 2007 alkaen. Ohjelman pitkän ja ansiokkaan historian kunniaksi kuulemme tänä kesänä parhaita Välilevyjä uusintoina ohjelman alkuajoista alkaen.

  Välilevyjä-ohjelman profiili on aina ollut täysin vapaa, mutta alusta alkaen Kare Eskola on pitänyt tapanaan ryhmitellä sopivan yllättäviä tai marginaalisia musiikkivalintoja teemoiksi. Eskola kertoo, että ainakaan toistaiseksi teemat eivät tunnu ehtyvän - musiikissa on loputtomasti yksittäisiä piirteitä tarkasteltavaksi, ja samaankin musiikkiin voi ottaa loputtomasti eri näkökulmia.

  Seuraava ohjelma vuodelta 2013 tarkastelee säröä, musiikin keskeistä piirrettä.

  Porvarillinen, itseään pettävä taidemusiikin kuulija kuvittelee, että musiikissa hänen sieluansa koskettavat kauneus, kirkkaus ja puhtaus, vaikka oikeasti sen tekevät roso, kohina ja särö. Länsimainen taidemusiikki on liian pitkään arvostanut säveltä hälyn kustannuksella. On terveellistä ymmärtää, että vain särkynyt ääni ymmärtää särkynyttä sielua. On terveellistä kuunnella jouhikkoa, varhaisia sähkökitarasäröjä ja Hammondia.

  1. William Lawes: Pavan C-duuri kok. Consorts to the organ (Phantasm ja Daniel Hyde)
  2. Jouhiorkesteri: Pitkä matka kulkiessa
  3. Pekko Käppi: Mariainen
  4. Sväng: Voi kun mulla on ikävä
  5. Gore Carter: Rock Awhile
  6. Link Wray: Rumble
  7. Josef Suk: Lemmenlaulu (David Oistrakh ja Vladimir Jampolski)
  8. Nieminen & Litmanen: Caribbean Twist
  9. Mara Kiek ja Sinfonye: Aj deus se sab'ora meu amigo

 • Välilevyjä on YLE Radio 1:ssä kuultu jo vuodesta 2007 alkaen. Ohjelman pitkän ja ansiokkaan historian kunniaksi kuulemme tänä kesänä parhaita Välilevyjä uusintoina ohjelman alkuajoista alkaen.

  Välilevyjä-ohjelman profiili on aina ollut täysin vapaa, mutta yleensä ohjelman teemat kumpuavat musiikista tai muusta kulttuurista itsestään, ja mahdollinen kulttuuripoliittinen kantaaottavuus on sivutuote. Silloin tällöin musiikki- tai kulttuuripolitiikka on kuitenkin päässyt Välilevyjen keskiöön. Näin on seuraavassa ohjelmassa vuodelta 2012, kun Kare Eskola määrittelee musiikin reunaehdot.

  Mitä musiikki välttämättä tarvitsee, mitä ilman se nääntyy kuoliaaksi? Kysymystä ei kysytä taloudellisten leikkausten kohdentamiseksi vaan musiikin voiman ylistykseksi. Musiikki selviää ilman tilaa, rahaa, koulutusta, perinnettä, kuulijoita - ilman jopa meitä ihmisiä. Tämä on lohdullinen ajatus aikana jolloin musiikkia uhkaa milloin mikäkin puutos ja muutos.

  1. Frédéric Chopin: Larghetto pianokonsertosta nro 2 f-molli (Lang Lang ja Wienin filharmonikot/Zubin Mehta)
  2. Tapani Rinne ja Teho Majamäki: Breath and touch
  3. Charles Ives: Largo cantabile sonaatista nro 1 (Hilary Hahn ja Valentina Lisitsa)
  4. Georg Philipp Telemann: Fantasia nro 9 h-molli (Andrew Manze)
  5. Antonio Vivaldi: Viulukonsertto D-duuri "L'Inquietudine" (Viktoria Mullova ja Il Giardino Armonico/Giovanni Antonini)
  6. Trio Henriksson - Kleemola - Prauda: Hauho-polskan
  7. Ryhävalas: Laulu
  8. Peteris Vasks: Paldies tev vela saule kok. Silent Songs (Latvian radiokuoro/Sigvards Klava)

 • Välilevyjä on YLE Radio 1:ssä kuultu jo vuodesta 2007 alkaen. Ohjelman pitkän ja ansiokkaan historian kunniaksi kuulemme tänä kesänä parhaita Välilevyjä uusintoina ohjelman alkuajoista alkaen.

  Säveltäjä ja muusikko Olli Virtaperko on tehnyt Välilevyjä alusta asti, ensimmäisenä vuonna tiiviimmin, sen jälkeen tuuraillen Kare Eskolaa tarpeen mukaan. Virtaperkolta kuulemme ohjelman "Musiikki ja ihminen", vuodelta 2011. Virtaperkon mukaan se kuuluu niihin ohjelmiin, joiden tekemistä on edeltänyt pitkällinen henkilökohtainen mielenkiinto käsiteltävää aihetta kohtaan. Ohjelman näkökulma on ensisijaisesti evolutiivinen - kognitio- ja neurotieteellisin ja humanistisin maustein.

  Ajasta, paikasta ja kulttuurista riippumatta musiikki on aina ollut tärkeä osa ihmisen elämää. Charles Darwin otaksui aikaa ja voimavaroja kuluttavan musiikillisen taidon omaksumisen olevan riikinkukon pyrstön kaltainen turhake, jonka tehtävänä on osoittaa vastakkaiselle sukupuolelle osaajansa geenistön ylivertaisuutta. Seksuaalivalintaa korostava näkemys on sittemmin kuitenkin haastettu nykypäivän kognitiotieteilijöiden ja neurobiologien tutkimustuloksilla, jotka osoittavat kiistatta musiikin laajemman merkityksen ihmisen aivotoiminnan kehittäjänä.

  1. Simon Thorne: Neanderthal: Earth to be named many dreamings
  2. Simon Thorne: Neanderthal: Sun to meet earth
  3. Pygmien musiikkia: Ejengi Ceremony
  4. Petra Bierhas Magga: Beaivelottás (Perhonen)
  5. Johann Strauss vanhempi: Radezky-marssi (Wienin filharmonikot/Carlos Kleiber)
  6. Franz Liszt: Valse oubliée nro 1 (Artur Rubinstein)
  7. Earth Wind & Fire: Jupiter
  8. Johann Sebastian Bach: In dir ist Freude, BWV 615 (Italian viola da gamba quartet)
  9. Frank Zappa: Girl in a Magnesium Dress
  10. J.S. Bach: "Wir setzen uns mit Tränen wieder" Matteus-passiosta (La Chappelle Royale/Philippe Herreweghe)

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä