Entisten nuorten sävellahja

Entisten nuorten sävellahja

 • 1 h 57 min
 • ei kuunneltavissa

Soitetut levyt

ALWARI TUOHITORVI  Rokki lentää pilviin

MUD  Rocket

DINGO  Jokainen aamu

STEEL CITY  Kaupungin kasvot

JUICE LESKINEN  Viimeinen kylähullu

MODERN TALKING  You're my heart,  you're my soul

THE SHADOWS  Theme from 'Deer Hunter'

TRAFFIC  Paper sun

VILPERIN PERIKUNTA  Piirimyyjä

DONNA SUMMER  She works hard for the money

FLEETWOOD MAC  Go your own way

THE SWEET  Peppermint twist

FOREIGNER  I want to know what love is

SLEEPY SLEEPERS  Kesämopo

 

Biiisikertomuksia

MUD  Rocket

Kuuntelin tässä yhtenä päivänä Somerjoen versiota ’Blue Moon’- biisistä.  Se oli tehty melkoisen samalla tavalla kuin esimerkiksi purkkapopyhtye Mud sen aikoinaan teki.  Siitä tulikin mieleeni yksi Mud-yhtyeen biisi, jota en ole piiiitkään aikaan kuullut.  Se biisi, sen ajan bändit, olivat aikoinaan aika kovaa kamaa omana nuoruusaikanani koulubileissä.  Se biisi on ’Rocket’.

Terveisin Asko

 

SLEEPY SLEEPERS  Kesämopo

Abiluokkani pohti helmikuussa -62 ankarasti, mitä ohjelmaa ja missä asuissa tarjoamme penkkaripäivänä kouluun jääville. Päätimme, että asu vapaa, mutta raflaava. Minä leikkasin isosta juuttisäkistä kulmat sekä pohjan keskelle reiän päätä varten. Helmaan kiinnitin köydenpätkän hännäksi. Päähäni pistin sarvet ja naamani nokesin. Penkkaripäivän aamuna ajelin mopolla kouluun. Äänenvaimentimen olin poistanut jo edellisenä päivänä. Aamupäivällä kiertelin kaupoissa kerjäämässä karkkeja katsojille heiteltäväksi. Sainkin niitä kasapäin. Sitten aloimme kierrellä luokissa. Perinteeseen kuului, että ensin järjestetään melua ja savua, sitten lauletaan. Minä hoidin kaksi ensimmäistä osaa, muut lauloivat. Ajoin mopolla pari kierrosta luokan ympäri ennen kuin annoin vuoron laulajille.

Siihen aikaan oli mopojen painon yläraja 50 kiloa, joten oli helppo kantaa rakkine toiseen ja kolmanteenkin kerrokseen. Opehuone oli hiukan ongelmallinen. Tila ei riittänyt kierroksen ajamiseen, joten tyydyin kääntämään kahvaa ovella. Joku opettajista nappasi kuvankin, joten tallella on muutakin kuin muistikuvia. Epäilen, että entisessä koulussani ei ole vieläkään ylitetty tuota melua, saastesavua ja muutenkin törkeyttä. Älkää edes yrittäkö!

Biisitoive on Sleepy Sleepersien ’Kesämopo’.

Nakke

 

DINGO  Jokainen aamu

Pääsin 9-vuotiaana Leppävirralla Dingon keikalle.  Neonväriset froteerannekkeet ja sifonkihuivit olivat tietenkin käsissäni. Isosisko ja - veli tulivat myös ja siksi sainkin luvan vanhemmilta mennä mukaan. Jokunen kuukausi keikan jälkeen muutimme Poriin ja sain vanhat ystäväni kateudesta vihreiksi, kun kirjoitin heille, että näen Dingon jäseniä jatkuvasti kaupungilla. Nykyään kuuntelen Dingoa harvemmin, mutta lapsuusidolini Sandra soi kylläkin edelleen usein tietokoneellani.

Terkuin Maisa

 

JUICE LESKINEN  Viimeinen kylähullu

Juice Leskinen oli maamme musiikkigenressä aika outo lintu. Itse pidin häntä enemmän runoilijana kuin laulajana. Hänen satiirinsa oli vertaansa vailla ja parhaat biisit ovat virsikirjatasoa. Hän oli hyvin monipuolinen osaaja, biisintekijä, runoilija, kokkaaja ja kuvittaja. Juice teki myös paljon biisejä muille artisteille, hyvä kitaristikin hän oli. Kaikki suomalaiset tuntevat Juicen hittibiisit, oma toiveeni on vähemmälle jäänyt mestariteos 'Viimeinen kylähullu'. Siinä Juicen moni-ilmeisyys pääsee oikeuksiinsa, hän oli Lauri Viitamainen runoilija.

Terkuin Markku

 

MODERN TALKING  You're my heart,  you're my soul

Onnea ja iloa kaimalleni Espooseen toissapäivän eli 16. helmikuuta 2017 johdosta, jolloin napsahti 50 mittariin! Vuonna -85 mittariin napsahti vähän enemmän, kun sait vihdoin käyttöösi vanhempiesi Volvon, mutta kyyti oli aina varmaa ja riemukasta!  Enää ei tarvinnut kulkea maakunnan tanssipaikkoihin joskus epävarmalla liftikyydillä, vaan perillepääsy oli taattu muun muassa legendaariseen Lestijärven Discolandiin ja hurjille Kalajoen Hiekkasärkkien juhannusjuhlille.

 Nuoruuden huikeita kesäiltoja ja -öitä muistellen haastan tänä Suomen juhlavuonna kaikki omaa juhlavuottaan viettävät kuusseiskat discolipun hinnalla mukaan Entisten nuorten sävikseen!

Levytoiveena on Modern Talkingin ‘You’re my heart, you’re my soul’.

Minna Pispalasta

 

THE SHADOWS  Theme from 'Deer Hunter'

Muistoja Nuorten sävellahja-ohjelmista vuosilta 1979 ja 1979.  Meillä oli saunavuoro vähän ennen Nuorten säviksen lähetysaikaa lauantaina ja kiireellä piti ehtiä saunasta nauhoittamaan radiosta tulleita biisejä.  Play ja rec oli jo viritetty valmiiksi.  Usein Säviksessä soi  vuonna -78 The Shadowsien teema elokuvasta ’Kauriinmetsästäjä’.  C-kasetteja on säilynyt vieläkin noista Sävis-nauhoituksista.

Ja sitten ihan toinen muisto samoilta ajoilta.  Eglannin liigaa lähetettiin TV- kakkoselta.  Aulis Virtanen se siellä selosti meidän mustavalko-TV:ssä.  Minä kannatin  Liverpoolia.

Toiveena on tuo The Shadows-teema elokuvasta ’Kauriinmetsästäjä’.

Nimimerkki  -1 9 7 8 -

 

DONNA SUMMER  She works hard for the money

Toiveeni on omistettu kaikille sairaaloissa, terveyskeskuksissa ja vanhainkodeissa suuren työtaakan uuvuttamille urhollisille hoitajille. Oma Kaisu- äitini joutui viidettä kertaa tälle vuodelle sairaalahoitoon pari päivää sitten.  Vanhaa äitiäni käy sääliksi.

Toivekappaleeni on yksi nykyaikaisen dancemusan grand old fatherin, Suomessakin parisen vuotta sitten Helsingin huvilateltassa piipahtanut Giorgio Moroderin käsialaa. Sen esittää yksi Stock- Aitken- Waterman hittitehtaan tähtiä,  mutta Moroderin kasvatti, muutama sitten taivaallisten discodaamien joukkoon siirtynyt Donna Summer.  Hänen levytyksensä ’She works hard for the money’ on vuodelta 1983.

Terveiset äitiä päivittäin hoitelevalle Raimo- veljelle Ritikkaan, samaanimaiselle lukiokaverille ravintolayrittäjälle Pynnösen Kekelle, Elenalle sekä kiitokset Palokankaan Markulle Vantaan Koivukylään.  Oot työurani paras pomo!!  Onnen toivotukset samalla Lahden MM- hiihtomaajoukkueellemme!

Gradua  vääntävä opiskelija Hämäläinen Kemistä

 

VILPERIN PERIKUNTA  Piirimyyjä

Suomirockin tehdessä vasta tuloaan ulkomaisia biisejä käännettiin suomeksi ja usein niistä kehkeytyi iskelmiä. Tämä aiheutti sen, etten voinut enää kuunnella edes alkuperäisversioita, kun suomalainen käännös alkoi soida päässäni.  Uriah Heepin ’Easy livin’ ei myöhemmin Vilperin Perikunnan  esittämänä kuitenkaan kuulu tähän sarjaan, vaan voin edelleenkin kuunnella alkuperäisversiota.  Näin ollen toivonkin kuulevani ’Piirimyyjän’, jonka sanoitus ei todellakaan ole käännös alkuperäisestä.

Terhi Tampereelta

 

ALWARI TUOHITORVI  Rokki lentää pilviin

Entisten nuorten sävellahja-ohjelmasta muistuu aina  mieleeni 70-luvulla Porvoossa toiminut tanssipaikka  Magnusborg eli Mankken. Siellä käytiin mm.  Hurriganesin ja Alwari Tuohitorven keikoilla. Terveisiä kaikille 70-luvulla Mankkenin keikoilla keikkuneille porvoolaisille.  Biisitoiveena vaikkapa jotain Alwari Tuohitorvea.

Entinen nuori Päivi Porvoosta

 

TRAFFIC  Paper sun

Vielä tällä viikolla vietetystä Ytävänpäivästä.  Valintani Ystävänpäiväbiisksi on eittämättä toukokuussa -67 julkaistu ja meillä Suomessakin radiosoittolistoille elokuussa noussut Trafficin ’Paper Sun’.  Siinä on myös erittäin hyvän biisin ensimmäinen tunnusmerkki: kun kuulet 1-2 ensimmäistä tahtia,  niin tiedät missä mennään.

Rakkaat terveiset Irrille, Pamille ja Tapsalle .  Tänä vuonna tulee 50 vuotta yhteistä tallaamista täyteen.

Esa

 

Oletko osallistunut ennen muinoin vuosittain järjestettyyn Nuorten valtakunnalliseen taidetapahtumaan? Entäs henkisiin kilpailuihin? Kerro ihmeessä mahdollinen muistosi näistä.

Osallistuin 60-luvulla henkisiin kilpailuihin kansakoulussa Hyvinkäällä kaksi kertaa. Tulin toiseksi ja kolmanneksi. Palkinnoksi sain molemmilla kerroilla alpakkalusikat. Toisessa lusikassa Uudenmaan vaakuna. Laulut olivat: "Talonpoika meni honkametsään" ja "Itkevä huilu". Jatkoon mentiin Riihimäelle.  Olin varalla, koska kuuluisan Hyvinkääläisen harmonikkasoittajan poika oli myös jatkossa haitarillaan. Riihimäellä tarjottiin lihakeittoa kilpailijolle, mutta haitarinsoittaja poika ei voinut ottaa lusikkaa käteen, ettei sormet jäykisty. No hän pääsi soittamaan ja minä en laulamaan. Olisipa vaan syönyt keittoa. (Pirjo)

---

Lasketaanko seurakunnan poikakerhon viikonloppuleirin piirustuskilpailu henkiseksi vai hengelliseksi kilpailuksi? Ei se mitään. Kerron silti. Helmikuussa 31 vuotta sitten olin kyseisessä tapahtumassa, ja kun muut piirsivat Jeesusta ristillä tms., mie piirsin avaruussukkula Challengerin kaksi sekuntia ennen räjähdystä. Sillä irtosi toinen sija. Ja oikeasti mie en osaa piirtää istuvaa kissaa takaapäin. Liekö silloin tullut ylhäältä apuja?? (Sami)

---

Osallistuttiin läänin taidetapahtumaan Lahdessa ja vuosi oli -77 ta -78. Bändimme oli Tweety. K arsintoihin äänitettiin Jalkarannitien Teboilin alakerrassa olevassa ’studiossa’ CCR:n ’Up around the bend’.  Aika surkea tekele tuli,  mutta päästiin kun päästiinkin esiintymään Lahden konserttitalolle. Voitettiin koko setti nuorten sarjassa ja päästiin jatkoon. Voitettiin jatkot myös muistaakseni Hauholla tai Iitissä.  Toinen lahtelainen bändi Peak Fuction voitti aikuisten sarjan... Vinttikaivon Nivelet jäi toiseksi...vaikka voitettiin niin nuorten sarjaa ei enää Hesassa ollut.  Muistona kunniakirja.  Sen jälkeen Lahti julkisti LP-levyn jonne teimme kaksi  biisiä. (Kimmo J.)

---

Terve! Olen osallistunut nuorten taidetapahtumaan vuonna 1975.  Sarja oli musiikki ja klassinen kitara.  Alkukarsinta oli silloisen Mikkelin läänin alueella.  Mikkelissä ja minut valittiin siitä jatkoon valtakunnalliseen taidetapahtumaan, joka pidettiin sitten Tampereella.  Siinä tapahtumassa sain sitten pronssia eli kolmas sija.  Arvosteluraadissa oli mm.  armoitettu kitaristi, siihen aikaan kuuluisin suomalainen kitaristi Kari Äikäs Tampereelta.  No ensimmäisen sijan saivat kaksi lahjakasta kitaristiä, jotka soittivat duettona, ja he olivat myös Tampereelta. Toiseksi tuli Janne, josta tuli sitten myöhemmin oppilas- ja kurssitoverini Sibelius-Akatemiassa, josta me sitten myöhemmin valmistuttiin.  Minä tulin sitten kolmanneksi. Myöhemmin ajattelin, että sainko minä sen kolmannen sijan siksi, että niitä tamperelaisia ei ollut enempää...? Oli miten oli, niin kyllä se kuitenkin on edelleenkin ihan mukava muisto, vaikka ei tullutkaan ’vierasvoittoa’.  Siitä tuli ammattini, joka painottui klassiseen kitaramusiikkiin, mutta vierellä kävi aina, ja edelleen myös sähkökitara, jolla minäkin nuorena aikoinaan aloitin soittoharrastukseni. Ensimmäisen  Bändin harjoitustilat ja studio olivat aika vaatimattomat. Se oli bändin basistin, Tekin; kotitalon autotalli. (Olli)

---

3. ja 4. luokan opettajani Martti Silvennoinen Heinolassa vei minut joka vuosi piirikunnallisiin raittiusyhdistyksen lausunta- ja laulukilpailuihin. Itse osallistuin laulamalla. Menestys oli hyvä. Esim "Äideistä parhain" kappaleella voitin. Seuraavana vuonna ajattelin, että olen jo isopoika ja voin laulaa Matin ja Tepon ’Kissankultaa’. Sijoitukseni oli vasta toinen jJoten olin ns. väärällä stagella väärään aikaan. Ei raittiusväki tykännyt Matin ja Tepon ralleista. Olin katkera...  (Veli-Matti)

 

 

HAASTEITA yms. yms.

Happoteräksen perustajajäsen Keke ei vanhene vaikka täyttää taas vuosia. Happoteräksen muut jäsenet onnittelevat ja haastavat kaikki ruskan ystävät raakun hinnalla enskaan?

Kiitos Timo viime lauantaina Entisten nuorten sävellahjassa stooristasi ja Elton Johnin Daniel-toiveestasi. Se on minunkin lemppari. Haastan kaikki tutut ja tuntemattomat Timot Ensiin . Terveisin Timba

Hei! Lähettäisin terveisiä omalle "haniböölle" Hämevaaraan! PS.PARANE PIAN. TERVEISIN OMA RAKSU NIPA.

Hei johnu ja tinde muistutus että ollaan tulossa ensi viikon perjantaina koko viikonlopuksi teidän iloksi ellu ja seppis

Tervehdys ja onnittelut täältä Etelä-Suomesta Mirjalle sinne pohjoiseen. Olemme olleet ystäviä monta vuosikymmentä aina kansakoulusta lähtien. Sellaisia bestiksiä, mikä tarkoittaa ystävyydessämme nostamista ylös, työntämistä eteenpäin, kuuntelemista ja hiljaisuutta, olemista toista varten. Olen ikionnellinen, että olet olemassa. Lähettäjänä Birgitta

Hei entinen turkulaisnuori! Kävitkö Aurajoen koulua tai tunnetko jonkun koulua käyneen? Haastan koulua käyneet jo kuudenteen jokavuotiseen tapaamiseemme Borelle Aurajoen rantaan 11.3 lauantaina. Lisätietoa Facebook-Aurajokilaiset-ryhmässä. Olet lämpimästi tervetullut! Ps. Meitä kookoontuu noin 200 ja koulun historiikkikirja julkaistaan tänä vuonna!

Huomenna 67 vuotta sitten syntyi Juankoskella Pauli Matti Juhani Leskinen. Juicena lukiovuosien jälkeen hän muutti Tampereelle. Hän oli yksi legendoista kun luotiin käsite Manse-rock. Juice integroitui manselaiseksi vahvemmin kuin moni syntyperäinen. Haastan ENSkaan ystäväni Riitan, Erkin ja Jukan, jotka ovat parhaillaan automatkalla Sallatunturilta ruuhkasuomeen. Heille kaikille Manse on keskeinen paikka elämässä. Jarppa

tepille rakkautta Auringonkukaltasi. Olet ikuisuus, rakkaus ja minun oma. Ihana oli meidän Apassionata reissu Onnibussilla. Olet itse rakkaus. Auringonkukka

Haastetaan enskaan entiset nuoret jotka ovat menossa tänään katsomaan esitystä Kirkan elämästä, surun pyyhit silmistäin peacokin teatteriin Helsinkiin!! T:Annu p, joka on menossa!!

Haloo Mirja Lammilla isot halaukset syntymäpäiväsi johdosta...t.Arto,Pipsa ja Pekka

Jep, jep on osallistuttu Nuorison Taidetapahtumaan 70-luvun lopulla. Harrastelijateatteri oli laji. Kivan porukan kanssa. Ensin Vantaalla karsinnoissa ja sitten Oulussa koko "valtakunnan" kisoissa kun voitettiin tuo ensimmäinenkisa. Kunniamaininnoilla henkilölle Tiina ja joku muu jota en häpeäkseni muista. Mahtavaa aikaa nuoruudesta. Terveisiä kaikille entisille KARTTU-TEATTERILAISILLE!!!!! t. Mömmö

Hyvää kevään odotusta kaikille t Erja

ystävälleni lealle 50 v synttärionnittelut.  Terveisin lea

Haastan kaikki entiset peruskoululaiset, jotka saivat kammon kaikkeen liikuntaan, varsinkin hiihtämiseen, kun siihen lapsireppanat pakotettiin. Ei koskaan enää, kun koulusta pääsen, ajattelin. Ja en sen jälkeen ole suksia tarvinnut.

Mikä on entisen pujottelijan Alberto Tomban vähemmän tunnetun veljen nimi? Hänestä on tehty laulukin. No tietysti: Tiri. Ari Kirkkonummelta

Mistä kroonisesta ummetuksesta kärsivä haaveilee? Unelmatortusta. Terveisin Puujalka

remu kysyi hermostuneena cisseltä miksi se on ostanut ja pukenut päällensä astronautin puvun? Cisse vastasi että manageri lasse norres käski kun meillä on keikka "kuussa"!

haastan eeron kemin majaputaalta leijonaputelin hinnala mukkaan! Sakke

4. helmikuuta Hartolan Jari-Pekka huoltoasemalla oltiin kahvijonossa ja väliin tunki kaunis nainen unohtaen jotain ja toisen kerran kahvi unohtu ja taas minun eteen siitä selvittiin pöytiin mut sitte tämä kaunis nainen hymyllään pysäytti minut aivan lukkoon ja nyt haluaisin uudestaan tavata tämän kauniin naisen .. Jamppa

Skinnarit Luostolta lähettää terkkuja Puumalan Koivurantaan ja Repsikankadulle Lappeenrantaan. Lunta on ja revontulia odotellaan.

Biisitoive on 'I Want to know what love is'. Se soi usein viimeisenä hitaana. Kiitokset Timolle näistä 34 vuodesta jotka tuli täyteen 12.2. Satu

rakkaalle miehelleni arille imatralle 55 v synttärionnittelut t vaimosi lea.

Terveiset täältä Lapin mökiltä jossa olimme tarkalleen 42 vuotta sitten viettämässä etelän porukoiden: loviisalaisten ja koskenkyläläisien hiihtolomaa, mukana tuolloin Rape, Lennu, Valde ja Ronny. Onneksi vain pöydän pinta ja liina kärähtivät koko viikolla. Mökki jäi pystyyn. Kouluun meno kyllä tosin aamuisin takkuili pahemman kerran. Voi noita aikoja...

Haastetaan silloisen Nutikka-pullon hinnalla. Terveiset kaikille muillekin tutuille ja Atomisaaren rakentajille. Harasoo! Terv. Antti Sakari

 

 

 

 

 

 

 

 

Lähetykset

 • la 18.2.2017 15.03 • Yle Radio Suomi Kotka

Jaksot

 • MICHAEL JACKSON  Dirty Diana
  ELECTRIC LIGHT ORCHESTRA  Livin' thing
  LENNE AND THE LEE KINGS  Stop the music
  BELABORIS  Rakkauden jälkeen
  CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL  I put a spell on you
  JOHNNY HATES JAZZ  Shattered dreams
  BRIAN HYLAND  Sealed with a kiss
  RONSKI & EXOTIC  Livin' and lovin'
  URIAH HEEP  Look at yourself
  MIQUEL BROWN  So many men, so little time
  QUEEN  Who needs you
  CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL  Who'll stop the rain
  PÄIVI PAUNU & KIM FLOOR  Muistathan
  THE SMALL FACES  The autumn stone

 • HELLO  New York groove
  HURRIGANES  Say mama
  THE BEATLES  Eleanor rigby
  IRWIN GOODMAN  Kuin Ferrari
  LEEVI AND THE LEAVINGS  Elämänmeno
  BLONDIE  Call me
  JOHN FOGERTY  Joy of my life
  STATUS QUO  Down down
  EPPU NORMAALI  Lainelautaileva lehmänmaha rock'n roll
  AC/DC  Shoot to thrill
  KANSAS  Dust in the wind
  LEEVI AND THE LEAVINGS   Mitä kuuluu Marja-Leena?
  CISSE HÄKKINEN  Because
  T. REX  Suneye

 • EAGLES  James Dean
  DEPECHE MODE  See you
  T. REX  Telegram Sam
  ZERO NINE  Lady on the shore
  ROCK'N' ROLL BAND  I'm gonna roll
  TEDDY AND THE TIGERS  Dancing shoes
  UFO  Only you can rock me
  ERNOS  Ei hätää
  TRIO  Anna letmeinletmeout
  IRWIN GOODMAN  Sepalus auki
  CAMEL  Tell me
  THE TORNADOS  Telstar
  PROCOL HARUM  Grand Hotel
  HASSISEN KONE  Rappiolla

 • THE STEVE MILLER BAND  Jet airliner
  MARKKU ARO & NISA SORAYA  Mun suothan tulla vierees un
  ROD STEWART  Tonight's the night
  RAGNAR HARE  Sven minns inget
  DANNY  East Virginia
  GLORIA GAYNOR  I will survive
  FREE  Fire and water (1970 Craydon-live)
  GARY MOORE  Always gonna love you
  HARPO  Moviestar
  BOYS TOWN GANG  Can't take my eyes off of you
  RANDY NEWMAN  Short people
  DANNY  Sua kutsun Maarit
  LOU RAWLS  Tobacco road
  ALWARI TUOHITORVI  Miss Tekstiili

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä