Kaksiosainen historiasarja, jossa palataan sodanaikaiseen rajaseudun elämään. Kuusamo menetti sotien aikana viidenneksen pinta-alastaan ja rajan taakse jäi mm. matkailijoille tuttu Paanajärvi. Myös Kuusamon rakennuskanta tuhoutui Lapin sodan aikana lähes kokonaan. Kuusamolaiset muistelevat tapahtumia talvisodan, jatkosodan ja Lapin sodan ajalta vuosina 1939-1945. Toimittaja on Hilkka Nevala.

Jaksot

 • Saksalaisten kanssa on opittu elämään rinnakkain niin sodassa kuin arjessakin. Sitten syttyy Lapin sota ja kaikki muuttuu. Entisistä aseveljistä tulee vihollisia.

  Toinen evakkoreissu on edessä ja vaarana on, että koko Pohjois-Suomi menetetään. Lopulta keväällä 1945 kuusamolaiset pääsevät takaisin kotiin. Lähes koko kotipitäjä on tuhottu ja viidennes kunnan pinta-alasta on menetetty lopullisesti.

  Vanha, sotaa edeltävä Kuusamo on kadonnut ja alkaa uusi aika. Jälleenrakentaminen pääsee vauhtiin ja kestää kymmenisen vuotta.

  Muistelijoina kuullaan kuusamolaisia Seppo Ervastia, Anna Marttista ja Meimi Mäntyniemeä.

  Toimittaja on Hilkka Nevala.

  Sarjan kuva: Kuusamon vuonna 1804 vihitty vanha kirkko (Museovirasto/Kansatieteen kuvakokoelma)

 • Ensimmäisessä osassa kuusamolaiset muistelevat, kuinka he lähtivät evakkoon talvisodan alta, ja miten saksalaiset kolonnat vyöryivät täytenä yllätyksenä paikkakunnalle.

  Äänessä ovat mm. Anna Marttinen, joka työskenteli saksalaisten kenttäradalla sekä Pauli Paloniemi (kuvassa), joka muistelee sodassa menetettyä kotikylää, Paanajärveä.

  Toimittaja on Hilkka Nevala.

  Sarjan kuva: Kuusamon vuonna 1804 vihitty vanha kirkko (Museovirasto/Kansatieteen kuvakokoelma)

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä