Kevyet mullat

Puhelinkopit ja puhelinluettelot

 • 56 min
 • toistaiseksi

Tänä vuonna jaetaan viimeiset Suomessa tehdyt puhelinluettelot niitä haikaileville. Puhelinluettelon tarina kesti 130 vuotta, suurin piirtein yhtä kauan, kuin katukuvastamme vähän aikaisemmin kadonneiden puhelinkoppien.

Koppien, luetteloiden sekä myös puhelinvastaajien ja lankapuhelimien häviäminen liittyy tieto- ja viestintäteknologian kehitykseen, josta historioitsija Martti Häikiö on kirjoittanut useammankin kirjan.

Telenostalgiakeskustelun lomassa Salme Unkuri lukee - Mari Vuoriheimon Helsingin yliopiston Kulttuurien tutkimuksen laitokselle tekemää - esitelmää Puhelinkoppi Helsingin katukuvassa. Martti Häiköitä haastattelee Jarmo Laitaneva.

Lähetykset

 • pe 3.2.2017 10.04 • Yle Puhe

Jaksot

 • Myymäläautoista tulee mieleen lähinnä kumipyöräiset kirjastot. Eikä ihme, sillä perinteisiä kauppa-autoja on käytössä Suomessa enää kourallinen. Toista oli ennen, jolloin maamme routavaurioisia pikiteitä jurnutti kymmeniä ja kymmeniä kumipyörillä kulkevia ruokavankkureita.

  Äänessä on yli neljäkymmentä vuotta kauppa-autotyrittäjänä toiminut Pekka Lieppinen sekä myymäläautojen historiasta Viettelyksien vaunu teoksen tehnyt tutkijatohtori Jussi Lehtonen Turun yliopistosta. Kirjastoautojen kuulumisia kertoo Päivi Kuutti Tikkurilan kirjastosta. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Ruokailutottumuksemme ovat muutoksessa, samalla uudistuvat myös jälkiruokamme. Jos joku tänä päivänä herkuttelee köyhillä ritareilla tai kahvikuppiin sotketulla pullamössöllä, eli pullalla, kahvilla, maidolla ja sokerilla, kyse on vahvasti nostalgiasta.

  Vanhoja jälkiruokia fiilistelee - toki ohjeiden kera - Marttaliiton kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen. Jälkiruoan funktiota käy läpi laillistettu ravitsemusterapeutti Leena Putkonen. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

 • Suomessa ennätettiin kirjoittaa erilaisella kaunokirjoitusjärjestelmällä reilut sata vuotta, ennen kuin opetussuunnitelmaa muutettiin niin, että kouluissa alettiin opettaa vain tekstauskirjaimilla sekä erilaisilla sähköisillä laitteilla kirjoittamista.

  Äänessä on kirjoitusuudistuksessa mukana ollut opetusneuvos Minna Harmanen Opetushallituksesta. Kaunokirjoituksen hyödyistä kertoo Suomen Kalligrafiayhdistyksen puheenjohtaja Teija Tiilimäki. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Nostalgian kohteena on liköörien, sateenvarjojen ja cocktailtikkujen maailma. 1980- ja 1990 luvuilla elettiin varsinaista drinkkien ja cocktailien vuosikymmeniä. Neonvalojen loisteessa ja strobojen välkkeessä hohtivat toinen toistaan värikkäämmät ja koristeellisemmat juomat.

  Caipiroskan, Valkovenäläisen ja Ville Vallattoman kaipuun lisäksi ohjelmassa selvitetään cocktailien historiaa. Äänessä Kaikkien aikojen drinkit teoksen toinen tekijä, lehtori Kimmo Aho sekä tutkija Tiina Kiiskinen Hotelli- ja ravintolamuseosta. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

 • Television tulo ja yleistyminen vaikutti moneen asiaan, myös lelujen maailmaan. Lastenohjelmamaratonit ja ohjelmien lomaan sijoitettu tv-mainonta suosivat isoja, kansainvälisiä yrityksiä, jotka pystyivät laajentamaan tuotevalikoimaansa. Markkinoiden valtaamisessa auttoi myös hyvä tarina ja uudistumiskyky.

  Star Wars, Kaalimaan Kakarat, He-Man, My Little Pony, Donkey Kong, Transformers, Turtles ja moni muu 1980-luvun lelu tai tuote on onnistuneen brändäämisen tulos. Lelujen muuttunutta maailmaa käyvät läpi Suomen Lelumuseo Hevosenkengän johtaja Johanna Rassi sekä Suomen Leluyhdistyksen puheenjohtaja Riia Sandstrom. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Keskittymisen häiriöön on helppo ajautua nykyisessä työkulttuurissa ja elämäntyylissä, jossa viestiä pukkaa useista välineistä, ja sekä ihmiset että tieto ovat aina saatavilla ja tavoitettavissa. Kun ajatukset sinkoilevat asiasta toiseen, on luonnollista, että keskittyminen yhteen tiettyyn asiaan on silloin vaikeaa.

  Nykyihmisellä sanotaan olevan kärpäsen keskittymiskyky. Minkä verran kyse on itse aiheutetusta tilasta ja minkä verran olosuhteista? Äänessä aivotutkimuksesta väitellyt psykologi Ville Ojanen sekä käyttäytymistieteilijä Sanna Leino. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

 • Teitittely alkaa olla Suomessa katoavaa kansanperinnettä. Syitä kohteliaisuutta tai kunnioitusta ilmaisevan puhuttelumuodon vähenemiseen on monia, kuten kielen luonnollinen muuttuminen, tasavertaisuus-ajattelu mutta myös teitittelyn vaikeus. Suomalainen on mestari keksimään kiertoilmauksia vieraampia ihmisiä puhuteltaessa.

  Äänessä ovat Saako sinutella vai täytyykö teititellä artikkelikokoelman toinen tekijä, dosentti Hanna Lappalainen Helsingin yliopistosta, lehtori Sirpa Kajarinne Haaga-Helian ammattikorkeakoulusta sekä virkakieliasiantuntija Ulla Tiililä Kotukselta. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Ei tarvitse mennä kovin montaa vuotta taaksepäin, kuin suurin piirtein kaikki esimerkiksi ravintoloissa vierailleet ihmiset olivat passiivisia tupakoitsijoita. Vuonna 2000 tupakointi kiellettiin kaikissa julkisissa ja yleisissä tiloissa. Ravintolan sisätiloissa tupakointi loppui kokonaan 2007.

  Äänessä ovat työterveyden professori Kari Reijula Helsingin yliopistolta, työympäristöasiantuntija Seija Virta ja sopimusasiantuntija Markku Björn, molemmat Palvelualojen ammattiliitto PAMista, sekä keuhkosairauksiin ja allergologiaan erikoistuva lääkäri Jere Reijula. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

 • Nykyään jos henkilön nimen eteen liitetään titteli talonmies, sillä viitataan enemmänkin muilla kuin alan ansioilla nimeä saavuttaneeseen henkilöön. Mutta vaikka ammatti on harvinaistunut, toki Pikkaraisen, Nyrösen tai Sepi Kumpulaisen lisäksi, Suomessa vielä toimii ihan perinteisiäkin talonmiehiä.

  Vieraina kaksikymmentäviisi vuotta talonmiehenä toiminut Kalevi Korhonen sekä yksi "Kansan osake. Suomalaisen asunto-osakeyhtiön vaiheet" -kirjan kirjoittajista Esko Nurmi. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Nykyään kaikilla tuntuu olevan kiire. Etenkin työelämässä tuntuvat vaatimukset kasvaneen, mutta sama ilmiö liittyy myös vapaa-aikaamme: erilaisia harrastuksia ja aktiviteettejä on kertynyt tämän päivän ihmisille sen verran, etteivät tunnit vuorokaudessa tahdo riittää.

  Moni kaipaa kiireettömiä aikoja, jolloin oli luppoaikaa tavata ystäviä, käydä eväsretkillä tai laiskotella muuten vain. Vieraana ovat suomalaisten ajankäyttöä selvittänyt Tilastokeskuksen erikoistutkija Hannu Pääkkönen sekä psykologi Mikael Sallinen Työterveyslaitokselta. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Jonnet ei muista, mutta vain muutama vuosikymmen siiten urheilijan piti tehdä valinta, urheileeko hän seurassa, joka kuuluu porvarilliseen Suomen Valtakunnan Urheiluliitto SVUL:iin vai työläisurheiluseurojen keskusjärjestö TUL:iin. Tilanne alkoi muuttua vasta vuonna 1993 urheilun järjestörakenteen uudistuksessa.

  Vanhaa SVUL-TUL kahtiajakoa muistelevat Kansainvälinen olympiakomitean urheiluvaikuttaja-palkinnon saanut, entinen TUL:in aktiivi Birgitta Kervinen sekä SVUL:n yhteysjohtajanakin toiminut, liikuntaneuvos Kerstin Ehnholm. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Huumorilehtien parhaimmistoa Pahkasikaa julkaistiin vuosina 1975–2000 yhteensä 77 numeroa. Lehden huumori vaihteli älykkäästä hölmöön, ironisesta parodiasta sarkastiseen satiiriin, pitkistä tekstiartikkeleista sarjakuviin, avantgardistisista kollaaseista irtovitseihin. Rönsyilevästä materiaalista kasvoi vähitellen omanlaisensa kokonaistaideteos.

  Viiston huumorilehden laadusta kertoo sekin, että lehden tekijöistä moni on ponnistanut sieltä menestyvälle uralle, kuten sarjakuvanmiehet Juba Tuomola ja Pertti Jarla tai sanataitelijat Simo Frangén ja Pasi Heikura. Äänessä yksi aviisin perustajista, Pahkasian päätoimittaja Markku Paretskoi sekä lehteen sketsejä kirjoittanut Pasi Heikura. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä