YleX Etusivu

Perjantain koko lähetys: Miksi Suomessa ei tehdä poliittista draamaa telkkariin ja lukupiirin päätöskeskustelu

 • 1 h 57 min
 • ei kuunneltavissa

Perjantai, jes! Miksi Suomessa tehdään niin vähän poliittista draamaa? Haastiksessa Presidentti-sarjan ohjaaja Lauri Nurkse. Kaksoiskansalaisuudet ovat puhuttaneet tällä viikolla - onko konseptissa mitään järkeä? Lisäksi klo 12 jälkeen luvassa lukupiirin suuri päätöskeskustelu! Miten Laura Gustafssonin Korpisoturi lopulta upposi lukijoihin? Messissä kirjaa ruotimassa YleX Aamun Viki! Studiossa Jussi, Hanna ja Henkka.

Lähetykset

 • pe 3.2.2017 10.59 • YleX

Jaksot

 • Hienoa tiistaita tyypit! Ootko osallistunu #metoo-sometempaukseen? Mitä ajatuksia se herättää? Tästä puhutaan myös Etusivussa tänään! Lähtisitkö sä ripulilomalle Beniniin osallistuaksesi rokotetutkimukseen? Vieraana Yle Tieteen Jussi Nygren, joka lähti! Studiossa Jussi ja Hanna.

 • M-A-A-N-A-N-T-A-I! Toisilla työviikko starttaa, toiset on päättäneet olla tekemättä töitä ollenkaan. Etusivu pohtii tänään, miksi vapaaehtoisesti työttömäksi jääneen kirjailijan valinta suututtaa ihmisiä. Lähetyksessä selviää myös, miksi Hanna on enemmän huolissaan sipsien loppumisesta kuin ydinsodasta, ja onko Jussi sittenkin aina ollut oikeassa kehuessaan Kouvolaa.

 • Tänään Etusivussa parhaita juttuja ja puheenaiheita viime viikoilta! Ihanaa perjantaita!

 • Torstaiterve! Suomen teatterisyksyssä naiset tekee teatteria miehistä - miks? Vieraana Kaikki mieheni -näytelmän tekijä ja Siskonpedistäkin tuttu Sanna Stellan ja Them-näytelmän ohjaaja Anna Korolainen. Usko unelmiisi! -lausetta toitottaa moni mutta mitä se oikeestaan enää tarkoittaa? Lisäksi puhetta suomalaisten uskosta viranomaisiin. Studiossa Jussi ja Hanna.

 • Etusivu vie sinut tänään Syyriaan - miksi kaksi suomalaisjäbää halusi lähteä Syyriaan sotimaan ISISiä vastaan? Entä miten näiden miesten elämä voi jatkua sodan jälkeen? Haastiksessa suomalaiset "Ariel ja Kullervo", toimittajana Yle Kioskin Toivo Haimi. Lisäksi puhetta robottien tarvitsemasta pr-kampanjasta sekä Katalonian sekoilusta. Studiossa Jussi ja Hanna.

 • Syksyistä tiistaita! Valtakunnan tuleva ykkösvauva puhuttaa Etusivussakin - onko kiinnostus Sauli Niinistön ja Jenni Haukion vauvaa kohtaan saanut jo övereitä piirteitä? Lähetyksessä myös vähän absurdikin kysymys, eli pitäiskö Suomenkin futaajille maksaa maajoukkueessa samaa palkkaa sukupuolesta riippumatta? Norjassa on päädytty tällaiseen MULLISTAVAAN ratkaisuun. Entä kantsiiko jalankulkijan kiittää autoilijaa suojatietä ylitettäessä? Studiossa Hanna ja Jussi.

 • Moroo tyypit! Tuleekohan autoilusta tulevaisuudessa noloa, pohditaan tänään Etusivussa. Mäkkäri testaa vegaanihampparia kaikista maailman mestoistaan VAIN Suomessa! Onks tää merkki kasvissyönnin normalisoitumisesta? Miks hamppari on herättänyt myös kritiikkiä? Lisäksi kritiikkiä Fidget Spinnerien kohtaamaa kritiikkiä kohtaan. What?? Kaikki tämä selvenee kuuntelemalla show! Studiossa Jussi ja Hanna.

 • YleX:n Etusivu on Suomen ainoa nuorille suunnattu asiaohjelma valtakunnallisella radiokanavalla. Ohjelma pureutuu kriittisesti päivän merkittävimpiin uutisiin ja puheenaiheisiin. Etusivu selvittää, kyseenalaistaa ja viihdyttää.

  Soita (09) 1482822, ylex.fi, ylex.etusivu@yle.fi

 • Torsstai! Katalonian itsenäisyys Espanjasta on puhuttanut alkuviikon, mutta mitä jos Ahvenanmaa hylkäisi Suomen?! Tällaistakin on viime päivinä esitetty! Kuinka vakavasti ajatukseen pitää suhtautua? Lisäksi puhetta kulttuurisesta konstruktiosta nimeltä kodin siisteys. Kuinka siististi tavaroiden pitää kotona olla? Miksi asioiden paikoilla on merkitystä? Markettien valikoimien perusteella joulukin tulee jo pian, joko oot juonut ekat glögit? Studiossa Jussi ja Hanna.

 • Kivaa keskiviikkoa! Tänään Etusivu on Hannashow. Saako Suomen Manse oman patsaskiistan? Yksi perinteinen patsas pitää ainakin siirtää ratikan tieltä ja sekös tamperelaisia puhututtaa! Vai hetkinen - puhuttaako? Korkeakouluopiskelijat istuvat tutkitusti lähes 11 tuntia päivässä - mitä asialle vois tehdä? Näitä pohtii tänään yhdessä SYL:in Sini Terävän ja SAMOK:in Jyri Niemen kanssa Etusivun toimittaja Jarno Paldanius.

 • Tiistain kunniaksi Etusivu kysyy tänään miksi! Miksi huippu-urheilua johtavat samat pomot tuloksista riippumatta vuodesta toiseen? Vieraana tutkija Kati Lehtonen. Las Vegasissa tapahtui järkyttävä joukkomurha - miksi amerikkalaiset eivät nytkään kiristä aselakeja? Tätä valottaa Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskuksen johtaja Benita Heiskanen. Entä miksi Hannan mielestä Länsimetron viivästyminen on hyvä juttu? Studiossa Jussi ja Hanna.

 • Henkisesti aurinkoista maanantaita vaikka muuten ei paistaiskaan! Tänään Etusivussa puhutaan aknesta: miksi yleisestä ihosairaudesta on niin vaikea puhua? Entä millaista on kärsiä aknesta? Vieraana Yle X3M:in akneviikon keulakuva Malena Holmström. Lisäksi puhetta Katalonian itsenäistymistoiveista sekä arjen tabuista. Tarviiko kaikesta puhua edes perhepiirissä? Studiossa Hanna ja Jussi.

Klipit

 • Miehenkäyttöopas, Mies 2017, Miehen kosketus – Miksi juuri tänä vuonna moni teatteria tekevä nainen on halunnut tehdä teatteria miehistä? YleX Etusivun vieraina Aleksanterin teatterin Kaikki mieheni -näytelmän yksi luojista ja näyttelijä Sanna Stellan, sekä Viirus-teatteriin Them-näytelmän ohjannut Anna Korolainen, joka myös näyttelee esityksessä.

 • Suomalaisen urheilumaailman päättäjäverkostoista tohtoriksi väitellyt Kati Lehtonen vieraili YleX Etusivussa. Haastattelussa keskusteltiin huippu-urheilun lisäksi ihan tavallisten ihmisten urheilusta ja seuratoiminnasta, sekä pohdittiin miten saataisiin suomalaiset liikkumaan enemmän.

 • Etusivussa käytiin suuri feminismikeskustelu, kun Hanna ja Jussi saivat vieraikseen Ruskeat Tytöt -julkaisun päätoimittajan Koko Hubaran sekä Feministisen puolueen perustajajäsenen Pazilaiti Simayijiangin. Haastattelussa keskusteltiin mm. siitä miksi feministinen keskustelu tuntuu usein vaikealta, ja miksi monesti sosiaalisen median feminismikeskustelut kääntyvät väittelyiksi.

 • YleX Etusivun Hanna ja Jussi saivat vieraakseen Parempaa seksiä -kirjan kirjoittaneen seksuaaliterapeutti Elina Tanskasen. Haastattelussa keskusteltiin mm. vapautuneemmasta ilmapiiristä ja lisääntyvästä seksuaalihyvinvoinnista.

 • NHL-kiekkoilija Jesse Puljujärven englannin kielen taito taitaa olla vielä kauden alussa vähän kesäterässä. Puljujärvi kommentoi antamasssaan haastattelussa yhteispeliään Ryan Nugent-Hopkinsin kanssa sanoin ”We have kemia now” ja siitähän some innostui ja ihmiset äityivät ilkkumaan Puljujärven kielitaitoa. YleX Etusivussa pohdittiin sitä, tarvitseeko NHL-jääkeikkoilijan osata englantia ja millä tasolla?

 • YleX Etusivussa puhuttiin ilmastonmuutoksesta ja siitä, mitä se tarkoittaa Suomelle. Aiheesta ilmestyy ensi kuussa kirja Hyvän sään aikana. Kirjan tekijöistä Etusivun vieraaksi saapui Tampereen yliopiston journalistiikan vierailijaprofessori Hanna Nikkanen, sekä 21 opiskelijan työryhmää edustava Sanni Harmanen. Kuva: Hyvän sään aikana -Facebook/Ella Kiviniemi & Ana Mitrunen

 • Pitäisikö rotukoiran sijaan hankkia rescuekoira ja ovatko sekarotuiset koirat terveempiä kuin rotukoirat? YleX Etusivussa puhuttiin koirista, niiden jalostuksesta ja koirabisneksestä kun vieraaksi saapuivat Kaikenkarvainen kansa – Miten koirista tuli miljoonabisnes -kirjan tekijöistä Kati Pehkonen ja Anniina Vainio. Kuva: Caroline Blumberg/EPA

 • Määrärahojen puute on muuttanut ammattikouluissa opiskelun yhä omaehtoisemmaksi, kertoo Helsingin Sanomat. Opettajien määrä on vähentynyt, eli etäopiskelun ja työssäoppimisen määrä lisääntynyt. Opiskelijoilta vaaditaan viitseliäisyyttä, jos haluaa oppia mahdollisimman paljon. YleX Etusivu etsi ratkaisuja ammattikoulutuksen ongelmiin.

 • Turun puukotusten jälkimainingissa on puhuttu paljon kansalaistottelemattomuudesta muun muassa paperittomien turvapainahakijoiden piilottelun yhteydessä. Asiaa ovat kommentoineet useat poliitikot. Muun muassa Touko Aalto on puhunut omasta harkinnasta liittyen kansalaistottelemattomuuteen. Eikö demokraattisessa kansalaisyhteiskunnassa, kuten Suomessa, löydy erilaisia väyliä vaikuttaa asioihin? Täällä voi osoittaa mieltä, ottaa yhteyttä kansanedustajiin tai kirjoittaa mielipidekirjoituksia. Mihin kansalaistottelemattomuutta tarvitaan, sitä pohdittiin YleX Etusivussa.

 • Tiedostavan taviksen ei kannata ostaa kymmentä biletoppia ja maksaa niistä satasta, vaan ostaa yksi hyvä ja maksaa siitä se sata euroa. Näin paaluttaa hyvän kuluttamisen periaatteita kierrätysguru Pia Engström. Miksi ratkaisu vaatejätteeseen ei ole kierrättäminen vaan kuluttamisen vähentäminen? Entä mihin kierrätyslaatikkoon viety biletoppi lopulta päätyy? YleX Etusivun haastiksessa Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen kehitysprojektipäällikkö Pia Engström. Toimittajina Ida Roivainen ja Hanna Hantula.

 • Twin Peaksin kaksi viimeistä jaksoa voi tiivistää tähän lauseeseen: Mitä ihmettä juuri tapahtui?! Etusivun popkulttuuriraadin analyysissä on kulttisarjan kolmannen tuotantokauden loppuspektaakkeli, joka saattaa olla myös koko sarjan ja agentti Cooperin tarinan loppu. Saatiinko ysäriklassikon uudelleenlämmittelyltä sitä mitä haluttiinkin? Oliko nyt nähty kausi liian vaikea tulkita? Onko Twin Peaksia tarkoituskaan ymmärtää? Twin Peaksin mysteereitä perkaavat Etusivun Hanna Hantula, ylex.fi:n Katri Norrlin ja YleX Viikonlopun Womma Seppälä. Kuva: HBO

 • Skamista tuli maailmanlaajuinen menestyssarja. Tuntemattomat nuoret nousivat tavallisista teineistä näyttelijöiksi, joilla on satoja tuhansia – jopa miljoonia – someseuraajia. Nooraa näytelleestä Josefine Pettersenistä tuli kansainvälisesti tunnettu näyttelijä vain yhden roolin jälkeen.

  Ennen Skamia Pettersenillä oli 200 Instagram-seuraajaa. Nyt niitä on 1,6 miljoonaa.

  YleX.fi:n Katri Norrlin haastatteli Petterseniä Helsinki Script -tapahtuman yhteydessä.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä