Perttu Häkkinen

Miten entisestä hevarista tuli Suomen ensimmäinen ja ainoa Opus Dei -pappi?

 • 56 min
 • toistaiseksi

Espanjalaispappi Josemaría Escrivá (1902-1975) perusti vuonna 1928 järjestön nimeltä Opus Dei. Millainen tämä populaarikulttuurissa, kuten Dan Brownin Da Vinci -koodissa mystifioitu järjestö on?

Maamme ensimmäinen Opus Dei -pappi Oskari Juurikkala on vieraana. Mikä häntä viehätti opusdeiläisessä maailmankatsomuksessa? Juurikkala nimittäin on entinen hevari, jazzmuusikko,ääriliberaali kauppatieteilijä ja Timo Soinin neuvonantaja.

Ulkoministeri Soini olikin todistamassa Juurikkalan pappisvihkimisseremoniaa Roomassa.

Lisäksi kuulemme dosentti Mikko Ketolaa. Hän on kirjoittanut kirjan "Opus Dei - vaiettu salaseura".

Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Lähetykset

 • ti 7.2.2017 15.01 • Yle Puhe

Jaksot

 • Mistä puhumme kun puhumme enkeleistä? Kuinka laajaa suomalainen enkeliharrastus on? Miten uskomme enkeleihin näkyy yhteiskunnassamme?

  Haastateltavina uskontotieteiden tutkija, professori Terhi Utriainen sekä munkki ja teologian professori Serafim Seppälä. Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Ovatko elämänmuodot sittenkään niin kovin erilaisia? Tietokirjailija Kimmo Pietiläinen kertoo Geoffrey Westin skaalasta. West on teoreettinen fyysikko, joka viisikymppisenä havahtui omaan katoavaisuuteensa ja alkoi tutkia biologiaa.

  Skaalan peruskysymys kuuluu:

  -Onko kuviteltavissa, että kaikki eliöt ja jopa kaikki monimutkaiset järjestelmät ulottuen kasveista ja eläimistä kaupunkeihin ja yhtiöihin noudattavat muutamia yksinkertaisia sääntöjä?

  Mihin yksinkertaisiin sääntöihin West viittaa?

  Toimittajana Perttu Häkkinen.

 • Mitä ekoteologia on? Miksei ympäristöahdistuksesta puhuta, vaikka se on sukupolvikokemus? Millaisia vaikeita tunteita ympäristöasioihin liittyy? Studiovieraana ympäristötutkija, vasta aihetta käsittelevän "Päin helvettiä?" -kirjan julkaissut Panu Pihkala.

  -Ei ole julkisia tilaisuuksia, joissa omasta ympäristöahdistuksesta voisi puhua. Siksi tunteet jäävät pinnan alle ja ahdistus vain kasvaa.

  Lisäksi uskontotieteen dosentti Katja Ritari kertoo kelttikristillisyydestä. Hän kertoo esimerkiksi ajankohtaisesta Halloweenista, jonka juuret pohjaat kelttien Samhainiin.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Timo Heinonen on intohimoinen katanoiden eli japanilaisten miekkojen keräilijä. Niin intohimoinen, että maine on kiirinyt Japaniin saakka. Heinonen on jopa kutsuttu Japaniin eläväksi kansallisaarteeksi nimetyn asesepän luokse.

  Karolina Kouvola taas kertoo sotureihin liitettävistä myyteistä ja rituaaleista. Kouvola on vasta julkaissut kirjan "Soturit - assasiineista samuraihin".

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Maisematutkimuksen professori Maunu Häyrynen ja kaupunkitutkija Antti Wallin kertovat, mitä on kulttuurisuunnittelu

  Entä mitä pilvenpiirtäjät symboloivat Helsingissä? Ovatko pilvenpiirtäjät kansainvälisen suurkaupunkin symboli tai kertooko niiden puute impivaaralaisuudestamme? Aiheesta väitellyt kulttuurihistorioitsija Silja Laine kertoo tästä.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Millaista on vihreä noituus? Millaisia okkulttisia uskomuksia kasveihin liitetään? Onko luonnomagia kulttuuri-ilmiö vai käyttökelpoinen ajatusmalli? Vieraana on kasvitieteen professori Sinikka Piippo.
  Lisäksi kuvataiteilija Kalle Hamm kertoo kasveista ja äänistä.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Lähetyksessä raotetaan suurten salaisuuksien korttipakkaa. Mikä on Tarotin alkuperä? Miksi sen symboliikka puhuttelee?

  Vieraana Aleister Crowleyn ja Frieda Harrisin kehittämän Thoth-pakan tuntija Kitti Saalonen.

  Miksi häntä puhuttelee eniten Crowleyn pakan Intohimon -kortti?

  Lisäksi kuulemme Kalevala-aiheisen Ukon pakan suunnitellutta Susanna Saloa.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Ennekokemukset, ruumiista irtautumiset, henget, voimat, kummitukset, ufot ja humanoidit. Kuinka yleisiä yliluonnolliset kokemukset ovat?

  Miksi nämä kokemukset eivät ole kadonneet mihinkään, vaikka rationaalinen maailmankuva on ottanut vallan? Mitä näistä kokemuksista ihmisille seuraa?

  Haastateltavina sosiaalipsykologian tutkija Jeena Rancken ja Tähteläiset -lehden päätoimittaja, kosmisen tien kulkija Asko Nummela.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Perehdymme yksilöllisyyden ja kollektivismin vaihteluun. Vieraana on historian professori Juha Siltala. Hän kertoo länsimaisen ihmisen tiestä sukuyhteisönsä jäsenestä yksinäiseksi suorittajaksi, joka tarkastelee itseään auditoijan kylmin silmin.

  Mitkä tekijät ja tilanteet ovat johtaneet länsimaisen ihmisen yksilöitymiskehitykseen? Milloin länsimainen ihminen alkoi yksilöityä? Onko kuluttamisen ja internetin aikakausi muuttanut identiteettiämme?

  Haastateltavana on myös hyvinvointivaltion muutoksesta väitellyt Tuomo Kokkonen (YTT). Mitä kannatamme kun kannatamme hyvinvointivaltiota?

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Miten taivaankappaleista ennakoidaan tulevaa? Millaista on henkinen astrologia ja mitä harhaluuloja astrologiaan liitetään? Vieraana on aihetta 40 vuotta tutkinut ja "Astrologia ja henkinen tie" -teoksen kirjoittaja Erkki Lehtiranta.

  - Monilla on pintapuolinen käsitys astrologiasta, joka on muodostunut naistenlehtien horoskoopeista. Astrologia on paljon muutakin.

  Lisäksi tutkijatohtori Lauri Ockenström kertoo magian ja astrologian kuvastoista ja talismaaneista antiikista nykyhetkeen.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Tehkää parannus tai tuhoutukaa. Vieraana on kapinapappi Kai Sadinmaa. Hän julistaa tuoreessa "Ilmestyskirja" -pamfletissaan, että "maailma on vääjäämättä ajautumassa apokalyptiseen tuhoon." Ohjelmassa puhutaan muun muassa siitä, mikä on kirkon todellinen identiteetti ja tehtävä? Miksi Sadinmaa vertaa kilpailuyhteiskuntaa natsi-Saksan keskitysleireihin?

  Lisäksi kuulemme Åbo Akademin varhaiskristillisen ja poliittisen teologian dosenttia Patrik Hagmania. Hän on kirjoittanut kirjan "Vastarintausko". Se tarkastelee kristinuskon vastakulttuurista ja radikaalia ulottuvuutta.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Miten saadaan yhteys avaruusolentoihin? Mitä eksopolitiikka on ja miten sitä harjoitetaan? Onko eksopoliitikoilla puoluekuria? Vieraana on biologi, eksopoliitikko Olli Pajula.

  Mistä tiedämme, että oliot ovat ystävällismielisiä, eivätkä ihmisten tavoin vihamielisiä ja sadistisia?

  Entä, onko ihmiskunta valmis kohtaamiseen maan ulkopuolisten sivilisaatioiden kanssa? Kuinka voimme kehittää tietoisuuttamme kohdataksemme tuon toisen todellisuuden?

  Lisäksi Veli-Martin Keitel kertoo viljakuvioista.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä