Lindgren & Sihvonen

Vieraana urheilulääkäri Pippa Laukka

 • 56 min
 • toistaiseksi

Missä kulkevat inhimillisen suorituskyvyn rajat? Onko taistelu dopingia vastaan hävitty, ja mikä on lääketieteen rooli huippu-urheilun alati kiihtyvässä kilpailussa? Vieraana liikuntalääketieteen erikoislääkäri Pippa Laukka, joka toimii mm. Suomen naisten jalkapallo- ja jääkiekkomaajoukkueiden lääkärinä.

Lähetykset

 • pe 10.2.2017 13.03 • Yle Puhe

Jaksot

 • Kuopion Palloseuraan miljoonia investoinut pankkiiri Ari Lahti valittiin tammikuussa 2018 Palloliiton uudeksi puheenjohtajaksi.

  Minkälainen urheilujohtaja Lahti haluaa olla ja miten hän haluaa uudistaa Palloliiton toimintakulttuuria? Toteutuuko Huuhkajien "Sukupolvien unelma" arvokisojen lopputurnauksesta puheenjohtaja Lahden johdolla kerätyillä lisämiljoonilla?

  Entä mikä on Suomen rooli suhteessa monissa skandaaleissa ryvettyneeseen kattojärjestö Fifaan? Väittelyissä Vuoden valmentajista, Bullsin kapinasta ja brittifutiksen rasismista.

 • Paula Thesleff on viisinkertainen joukkuevoimistelun maailmanmestari sekä liikuntatieteiden ja psykologian maisteri, joka työskentelee nykyään urheilupsykologina.

  Thesleff pohti 3.12. julkaistussa Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan: "Voiko voimistelu huipputasolla olla terveellistä ja turvallista?" Millä mielin urheilupsykologi on seurannut keskustelua joukkuevoimistelun valmennuskulttuurista ja lajin vaaroista nuorten urheilijoiden hyvinvoinnille?

  Millaisia resursseja valmentajilla ja voimisteluseuroilla on käytettävissään, etteivät ankaraa harjoittelua sisältävän lajin vaatimukset mene liiallisuuksiin? Väittelyissä autourheilun tukirahoista, lätkähallitappeluista ja Yhdysvaltojen voimisteluskandaalista.

 • Satu Mäkelä-Nummela on Suomen viimeisin kesäkisojen olympiavoittaja trap-ammunnan kultamitalillaan Pekingin 2008 kisoista.

  Kuluneella kaudella Mäkelä-Nummela on voittanut kaksi maailmancupin osakilpailua, mutta reitti Tokion 2020 kesäkisoihin vaatii huippuonnistumisia myös ensi vuonna.

  Millaista on trap-ampujan arki ja harjoittelu naiselle joka rahoittaa urheilijanuransa osittain myös siviilitöitä tekemällä? Entä mitä liikkuu ampujan mielessä yksittäisen kilpailun aikana?

  Väittelyissä änärisyöttöpinnoja, Lauri Markkanen ja Huuhkajat Qatarissa.

 • Marjo Matikainen-Kallström on maastohiihdon olympiavoittaja ja 11-kertainen arvokisamitalisti sekä entinen europarlamentaarikko ja kansanedustaja.

  Miksi hän aikanaan päätti vain 24-vuotiaana ja uransa huipulla vaihtaa hiihtoladut opintoihin Teknillisessä korkeakoulussa? Miten maastohiihto ylipäätään valikoitui nuoren espoolaisen päälajiksi ja mitkä olivat Matikainen-Kallströmin vahvuudet kestävyysurheilijana? Miten kahdesti EU-parlamenttiin ja kolmesti eduskuntaan valittu kokoomuspoliitikko näkee urheilun ja politiikan välisen suhteen?

  Väittelyissä HIFK:n valmentajakuviot, Vuokatin Team China ja vapaa vs. pertsa hiihdon maailmancupissa.

 • Suomen miesten jalkapallomaajoukkue varmisti Kansojen liigan lohkovoiton, mutta millaista on arki suomalaisen pelaajatuotannon alkumetreillä? Millaisin metodein suomalaisille futisjunioreille opetetaan jalkapallon perusoppeja, ja onko juniorivalmentajilla riittävästi aikaa kaikille pelaajille? Entä toimiiko seurojen ja valmentajien kommunikaatio pelaajien perheiden suuntaan?

  Vieraana suomifutiksen kriittisiin ääniin kuuluva valmentaja ja bloggaaja Erkko Meri, joka valmentaa Käpylän Pallon 06-syntyneitä junioreita sekä toimii Jalkapallon juniorivalmentajat ry:n hallituksen puheenjohtajana.

 • Lindgrenin ja Sihvosen vieraana kävi "Rautakansleri" Kalervo Kummola.

  Kummola jyrähti muun muassa siitä, että Jokereiden ja Liigan kiista olisi saatava vihdoin loppumaan, riitelevien osapuolten olisi aika istua alas. Kummolan mukaan hän on itse kokolailla vetäytynyt suomalaiseen jääkiekkoiluun liittyvästä päätöksenteosta. Ne, joilla itsetunto on kunnossa, kyllä tohtivat vielä kysyä häneltä neuvoa. Mutta esimerkiksi Jääkiekkoliiton suunnalta on ollut siinä suhteessa aika hiljaista.

  Veikkausliigan uutta sarjajärjestelmää Kummola ei ymmärrä ollenkaan. Taitoluistelijoita Kummola näpäytti siitä, että aikoinaan jääkiekkoväki yksin taisteli kunnalliset jäähallit Suomeen, mutta nyt taitoluistelijat ovat kyllä olleet valmiissa pöydässä vaatimassa osan jäähallien jäävuoroista itselleen.

 • Stadilaisen urheilu- ja pappisperheen kasvatti Erkki Alaja on entinen kansallisen tason jalka- ja käsipalloilija, joka oman urheilu-uran jälkeen ryhtyi suomalaisen urheilun taustavaikuttajaksi ja urheilumarkkinoinnin tienraivaajaksi.

  Miten helppoa on sovittaa yhteen rahan ja resurssien hankkiminen urheilun kaltaisen intohimotyön kanssa? Millainen on Erkki Alajan mielestä suomalaisen urheilumanageroinnin nykytila? Entä ovatko managereihin liittyvät mielikuvat muuttuneet vuosien varrella?

  Väittelyissä leijonakoutsien palkat, Nadalin ja Djokovicin Saudi-Arabia -dilemma sekä brassifutaajat presidentti Bolsonaron joukoissa.

 • 22-vuotias juoksija Topi Raitanen teki kesällä läpimurtonsa, kun hän juoksi ensimmäisissä aikuisten arvokisoissaan Berliinissä 3000 metrin esteiden alkuerissä oman ennätyksensä 8.28,48 ja sijoittui lopulta EM-finaalin kahdeksanneksi.

  Raitanen huipensi kautensa Ratinan stadionin Ruotsi-maaottelussa, jossa hän voitti sekä 3000 metrin esteet että maaottelun päätöslajin 1500 metriä upealla kirivoitolla, tuoden samalla Suomen miehille ensimmäisen maaotteluvoiton seitsemään vuoteen.

  Raitanen on kahden lajin mies, joka on saavuttanut nuorten arvokisamitaleita myös suunnistuksessa. Miten suunnistustausta on auttanut nuorta estejuoksijaa? Entä miten korkealla ovat Raitasen tavoitteet estejuoksussa ennätyskauden 2018 jälkeen?

  Väittelyissä salibandyuudistukset, Kokkolan Pallo-Veikot ja Petra Olli.

 • 22-vuotias esteratsastaja Emma Tallberg kilpailee viikonloppuna kansainvälisissä 140- ja 150-luokissa Helsinki International Horse Show'ssa.

  Tallberg vietti lukion jälkeen vuoden Sveitsissä yhdessä Suomen kirkkaimman ratsastajatähden Anna-Julia Kontion kanssa. Kontio on sittemmin valmentanut Tallbergia – joka ei tällä hetkellä tavoittele maailman esteratsastuskärkeä, vaan opiskelee Helsingissä luokanopettajaksi.

  Millainen on ihmisen ja kilpakumppanina toimivan luontokappaleen välinen suhde vaativassa lajissa? Miltä tuntuu ylittää puolentoista metrin korkuisia esteitä hevosen selässä? Ratsastuksessa miehet ja naiset kilpailevat samoissa sarjoissa, mutta voiko sukupuolesta olla lajissa etua? Entä voiko köyhemmistäkin oloista ponnistaa huippuratsastajaksi?

 • JYPin urheilutoimenjohtaja Jukka Holtari on suomalaisen jääkiekkoilun elävä legenda. Hänet on nähty varmaankin jokaisen suomalaisen jäähallin 260 kaukalon äärellä pipo päässään tarkkailemassa pelaajia.

  Holtari tuntee paitsi pelaajat myös jääkiekko-organisaation urheilupuolen johtamisen niksit. Hän on toiminut urallaan myös NHL-seura Boston Bruinsin Euroopan kykyjenetsinnän päällikkönä.

  Holtarin kiinnostuksen kohteita nykyään on tutkia sitä, mitkä tekijät vaikuttavat siihen, että yksilö tai seura pystyy luomaan pitkä menestyskaaren.

 • Vieraana Yleisradion uutis-ja ajankohtaistoiminnan päätoimittaja Jouko Jokinen. Jokisen kanssa puhutaan urheilujournalismin tilasta ja asemasta yleensä Suomessa. Lisäksi keskusteluun nousee eri lajien kansainväliset lähetysoikeudet ja niiden hinta.

 • Kiira Korpi on yksi Suomen urheiluhistorian menestyneimmistä taitoluistelijoista: viisinkertainen Suomen mestari ja kolminkertainen EM-mitalisti. Tällä viikolla 30-vuotias Korpi julkaisi yhdessä toimittaja Jere Nurmisen kanssa tehdyn kirjan Kiira – ehjäksi särkynyt.

  Miksi Korpi halusi kolme vuotta uransa päättymisestä kertoa avoimesti sekä urastaan että sen aikana kärsimästä ahdistuksestaan ja uupumuksestaan? Millaisia paineita taitoluistelun varhaisella iällä alkava intensiivinen harjoittelu kasaa nuoren urheilijan harteille? Entä miten "koko kansan jääprinsessaksi" kutsuttu Korpi näkee esimerkiksi ulkonäköönsä kohdistuneen valtaisan huomion urheilu-uransa aikana?

Klipit

 • Miten Aku Partasta ja Jarkko Kinnusta vapaa-ajallaan valmentava Kononen näkee suomalaisen kilpakävelyn nykytilan ja menestyksen edellytykset? Entä millä perusteella ja missä iässä tunnistaa potentiaalisen kilpakävelijän? Kilpakävelijän lähes neljän tunnin mittaista matkan viimeiset kilometrit ovat "silkkaa kipua". Miksi ihmeessä kukaan sellaiseen haluaa ryhtyä?

 • Vieraana manageri Jukka Virtanen, joka toimii mm. vuoden urheilija Leo-Pekka Tähden taustajoukoissa.

  Mita tarkoittaa se, että suomalainen huippu-urheilu, urheilu ja liikunta keskitetään kaikki olympiakomitean alle? Onko olympiakomitea ottamassa managerin roolin urheilijoiden varainhankinnassa?

 • Mikko Ilonen on maamme menestynein golffari, hän on ensimmäisenä suomalaisena voittanut European Tour -kisoja ja kilpaillut useasti myös lajin arvosteuimmissa major-turnauksissa. Palkintorahoja kisoista Ilosella on uran aika kertynyt useampi mijoona euroa. Mitä pääseminen golfin huipulle vaatii? Ja kuinka kovaa kilpailu maailman ammattilasiviheroillä on?

 • Enni Rukajärvi on kiistatta yksi maamme parhaimmista lumilautailijoista. Urallaan hän on saavuttanut muun muassa slopestylin maailmanmestaruuden ja olympiahopean. Lumilautailu on alusta saakka poikennut muista niin sanotuista perinteikkäistä talvilajeista. Huippu-urheilua se toki on, mutta lajin henki on usein kaikkea muuta kuin kilpailuhenkinen. Millaisena urheilijana Rukajärvi itsensä näkee? Ja ovatko hänen tavoitteensa kilpaurheilun vai kenties lumilautaelokuvien puolella?

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä