Koe uusi yle.fi
Radio Suomen Ilta

Miten Porvoon Hornhattulasta päädyttiin Arizonaan?

 • 56 min
 • ei kuunneltavissa

Maanantai-illan aluksi kuullaan Markus Turusen ajatuksia. Musiikin inspiroimana reissu alkaa Porvoon Hornhattulasta päätyen Arizonaan ja takaisin.
Meteorologi Anne Borgströmillä on mukavia uutisia etelän hiihtoloman viettäjille. Juontajana Maija Salminen.

Lähetykset

 • ma 20.2.2017 18.03 • Yle Radio Suomi Pohjanmaa

Jaksot

 • Olga Ketosen vieraana teknologiaguru Jufo Peltomaa. Puhetta todellisuudesta ja etenkin lisätystä todellisuudesta. Kuka määrittää tulevaisuuden, sen hinnan ja arvon? Entä kuinka pitkälle todellisuutta voi elämässämme lisätä.

 • Härskeys on lisääntynyt liikenteessä, sanoo vuosien kokemuksella liikenneopettaja Jukka Valli. Hänen mukaansa autoilijoita vaivaa “minä minä” -asenne ja välinpitämättömyys jopa toisten hengestä.

  Jukka Valli kouluttaa uusia kuskeja espoolaisessa autokoulu Safiirissa. Hän luettelee välinpitämättömyydestä lukuisia esimerkkejä: räikeät ohitukset, suuret ylinopeudet, vilkun käyttämättä jättäminen ja punaisia päin ajaminen ja niin edelleen. Valli arvelee, että ajotyyli heijastelee suorituskeskeistä yhteiskuntaa, kaikkialla pitää olla ykkönen ja kiire on armoton.

  Liikenneopettaja toivoo, että jokainen meistä osaisi katsoa myös peiliin, eikä aina ajattelisi, että kaikki muut törttöilevät liikenteessä. Jos ajattelisimme, että kyse on yhteispelistä ja osaisimme rauhoittua, olisi tien päällä kaikilla mukavampaa.

  Toimittajana Paula Jokimies.

 • Fredi on edustanut Suomea Euroviisuissa kaksi kertaa. Ensimmäistä kertaa hän oli kisaamassa vuonna 1967 kappaleella Varjoon – suojaan. Toisella kerralla vuonna 1976 hän oli mukana Fredi ja Ystävät kokoonpanolla, kappaleella Pump pump.

  Fredi on viihdekvartetti Kivikasvojen alkuperäisjäsen. Kivikasvojen televisio-ohjelma keräsi huimia katsojalukuja 70 -luvulla, jopa 2,5 miljoonaa katsojaa jaksolta. Parhaillaan Kivikasvot kiertävät konserttisaleja Satumaani Suomi -showkonsertilla.

  Isoisän rooli on Fredille mieleinen ja Juokse sinä humma -kappaletta on ahkerasti lastenlasten kanssa laulettu. Huokaisten Fredi muistuttaa isovanhempia siitä, että kontakti lapsenlapseen luodaan jo ihan varhaisvuosina. Kun lapsi varttuu, kiintymyksen sidettä on vaikeampi luoda. Hän myös tunnustaa, että isovanhempana hän on hyvin lempeä.

  Maija Salmisen ja Fredin juttutuokiossa muistellaan myös Kolmatta linjaa -kappaleen syntyhistoriaa, taiteilijanimen Fredi muotoutumista sekä pitkiä keikkamatkoja 60- ja 70 -luvuilla.

 • Urheilu-Suomi on Ylen uusi sarja, joka levittäytyy radioon, verkkoon ja televisioon. Miten syvissä vesissä sarjaa tehtäessä käytiin? Veraana sarjaa toimittaneet PT Laine ja Jouko Vuolle.
  Toimittajana Olga Ketonen

 • Pararatsastaja Lilli Vehmaksella on kaksi toivetta ylitse muiden: kun olisi yksi päivä, ettei kaikki olisi pelkkää taistelua. Ja se, että saisi olla ihan ehjä.

  Vehmas vammautui pysyvästi hevosonnettomuudessa vuonna 2013. Vuosi siitä rytisi jälleen, silläkin kertaa hevosten kanssa. Aika moni olisi varmasti lyönyt siinä vaiheessa ratsastussaappaat naulaan ja päättänyt, että antaapa olla, nyt on tullut tarpeeksi turpaan.

  Lilli on kuitenkin omien sanojensa mukaan äärettömän huono antamaan periksi. Eikä mitään periksi annettavaa loppujen lopuksi edes ole, sillä hevoset ja niiden kanssa työskentely on Lillille elämäntapa, oikeastaan koko elämä. Ja siksi hän on taas ratsailla.

  Lilli Vehmaksen ja ratsunsa Maestoso Madamen tarina on tarina sinnikyydestä. Ja tarina rakkaudesta, jonka hevonen ja ratsastaja voivat jakaa.
  Toimittajana Sanna Pirkkalainen.

 • Mikä on hittielokuvan resepti? Elokuvatuottaja Markus Selin ei myönnä sellaista tietävänsä, vaikka onkin tuottanut monta kotimaista menestyselokuvaa. Selin pitää Tuntematon-elokuvan hienoa menestystä pelkästään hyvänä asiana kotimaisen elokuvan kannalta. Toimittajana Maija Salminen.

 • Jatkamme aikamatkailua, elokuvan Toveri missä olet nyt tekijä Kirsi Marie Liimatainen kertoo mitä Kansainvälisen Nuorsiokorkeakoulun marxismi-leninismiä opiskelleiden nuorten unelmista on jäljellä. Toimittajana Olga Ketonen.

  Lisäksi piipahdamme Juha Blombergin kanssa pakolaisleirillä Nenäpäivän hengessä.

 • Historian havinaa. Olgan kanssa keskustelemassa oli historioitsija Teemu Keskisarja. Puhutiin Suomesta vuonna 1917, jolloin suomalaisia oli kolme miljoonaa, autoja puolitoista tuhatta ja puhelimia yksi viittäkymmentä asukasta kohti. Ja miten historioitija Keskisarja vietää juhlaa tulevana Itsenäisyyspäivänä? Toimittajana Olga Ketonen.

 • Martti Servo on esiintynyt Napander-yhtyeensä kanssa jo 20 vuotta.
  Petri Rinne sai Martin mietteliääksi heti alkuun kysyessään, kuunteleeko tämä suomalaista nykypoppia.

  Biisilista:
  Paljon onnea, Suomi!
  Teräsmylly jauhaa
  Mikä on kun ei taidot riitä?

  Kuva vuodelta 2002: Mika Kanerva/Yle.

 • Olgan vieraana Amanda Sundell, joka on perustanut yhteiskunnallisen yrityksen nimeltä Dropp.Dropp myy vettä pulloissa, sekä kertakäyttöisissä että kestopulloissa ja lahjoittaa kaiken voittonsa Itämeren suojeluun.

 • Marraskuu antaa meille suomalaisille luvan vaipua synkkyyteen. Saa manata säätä, pimeyttä, lumen puutetta, talven pituutta, arjen harmautta ja elämän tylsyyttä eikä kukaan kysy, miksi mieli on niin musta, onhan marraskuu, kuukausista synkin.
  Mutta entä jos keikauttaisi tänä vuonna kaiken päälaelleen? Iloitsisi pimeydestä, koska kynttilät näyttävät sen keskellä kauniilta, viettäisi hämäränhyssyä ilman vaatimuksia, kun kerran luontokin vaipuu horrokseen ja repisi riemua rännästä, joka raikastaa toimiston nuuduttamat posket reippaan punaisiksi?
  Marco Bjurström ja Eva Frantz ovat molemmat saaneet kuulla, että kun he astuvat huoneeseen, valo seuraa perässä. Nappaa kaksikon vierailusta vinkit pikkiriikkisen kevyempään arkeen ja käännä suupielet korvia kohti.

  Toimittajina Paula Jokimies ja Sanna Pirkkalainen.

 • Vieraana on elokuvaohjaaja Aku Louhimies. Hän kertoo ensi-iltansa saaneen uuden Tuntemattoman sotilaan valmistumisesta. Louhimiehen ääni on käheä puhumisesta - hän on antanut haastattelun toisensa jälkeen työstään, josta kohistiin siitä asti, kun hanke käynnistettiin.
  Toimittajana Sanna Jussila.

  Arkistokuva/Yle.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä