Nosto

Onko lukeminen kriisissä?

 • 57 min
 • toistaiseksi

Nostossa puhutaan siitä, miten ja mitä suomalaiset lukevat vuonna 2017. Vieraana kirjailija Niina Repo sekä WSOY:n kotimaisen kaunokirjallisuuden kustantaja Anna-Riikka Carlson. Toimittajana on Alina Kulo.

Nosto selvittää tämän päivän ja huomisen ilmiöt ma-pe klo 11-12. Popparit, papit, gaalat, reivit ja ravit tutkitaan innostuneesti ja ihmetellen.

Lähetykset

 • ma 13.2.2017 11.03 • Yle Puhe

Jaksot

 • Nostossa vieraili näyttelijä ja Palasina ja kokonaisena -kirjan kirjoittanut Katja Kiuru, joka muistetaan ehkä parhaiten Ruusun aika -sarjasta. Kuinka rehevinä hyvä veli -verkostot vallitsevat teatterialalla, ja miksi keski-ikäisille naisnäyttelijöille ei ole rooleja? Entä miten Turkan opeissa koulittu näyttelijä muistelee opettajansa metodeja, kuten itketystä, nöyryyttämistä ja sekä henkistä että fyysistä väkivaltaa?

  17. lokakuuta on YK:n kansainvälinen päivä köyhyyden poistamiseksi, ja Suomessa sitä vietetään Asunnottomien yön merkeissä. Nosto sai puhelinyhteyden entiseen asunnottomaan, nykyiseen Vailla Vakinaista Asuntoa Ry:n puheenjohtajaan Reijo Pipiseen. Myös asunnottomalla on oikeus itsemääräämisoikeuteen. Miten se toteutuu sote- ja maakuntauudistusten myllerryksessä?

  Toimittajina Linda Vettanen ja Miia Krause.

 • Nosto käynnisti alkavan viikon lempeästi mutta lujasti psykoterapeutti Maaret Kallion kanssa. Onko oma onnellisuus itsestä kiinni ja onko jokaisella ristinsä kannettavana? Entä voiko tunteita tuntea ajautumatta niiden valtaan?

  Tunnin aikana syvennytään myös suomalais-ugrilaisiin juuriimme. Viime aikoina saamenpukukohut ovat muistuttaneet saamelaisten olemassaolosta - mutta miten voivat muut Suomen sukukansat? Puhelimessa Riku Savonen Suomi-Venäjä-Seurasta. Toimittajina Linda Vettanen ja Miia Krause.

 • Ruotsalaisyhtye Kent lopetti uransa näyttävästi vuosi sitten joulukuussa. Yhtyeen 26-vuotiseen uraan mahtuu paljon tasoja, joista ei välttämättä peruskuuntelija ole saanut kiinni. Millainen Kent todella oli? Miltä Kentin kotikaupungin Eskilstunan kaduilla näyttää ja löytyikö sieltä sitä karua ulkopintaa, josta lyriikoissa kerrotaan? Studiossa Du & jag Kent -kirjan kirjoittanut Hannu Linkola.

  Monen pienen pohjanmaalaisen kaupungin arki sähköistyi pari vuotta sitten, kun Suomeen saapui kymmeniätuhansia turvapaikanhakijoita. Lapualainen Bottomland Film Festival osallistuu maahanmuuttokeskusteluun dokumenttielokuvan keinoin. Puhelimessa Tarja Kojola, joka on yksi tapahtuman järjestäjistä.

  Toimittajina Miia Krause ja Linda Vettanen.

 • Äänet aiheuttavat fyysisiä reaktioita. On sanottu, että oman lempibiisin kuuntelu vastaa vaikutukseltaan seksiä: stressi vähenee, kivut poistuvat ja endorfiineja vapautuu. Äänet auttavat myös muistamaan sekä palaamaan tiettyyn tunnetilaan tai tilanteeseen. Äänimaailmasta puhuttiin Nostossa kun vieraana oli Radio Suomen Äänien ilta -ohjelman toimittaja Jukka Mikkola. Hän toi studioon mukanaan ääniä muun muassa 60-luvun Espanjan kaduilta, sillä tulevan Äänien illan teemana on matkailu.

  Lähetyksessä selvitetään myös, miten omaa biologiaa voi hakkeroida - ja kannattaako niin tehdä.

  Toimittajina Miia Krause ja Linda Vettanen.

 • Nostossa nostalgisoitiin ihanaa ja kamalaa 90-lukua Ysärikirjan kirjoittajan Essi Huuhkan kanssa. Väliinputoajavuosikymmen näki laman, keräilykortit ja kevyttuotteiden ensimmäisen tulemisen. Mikä 90-luvussa on niin ihmeellistä, että sitä kannattaa muistella?

  Keskiviikkona vietettiin myös YK:n kansainvälistä tyttöjen päivää. Nosto sai puhelinyhteyden 15-vuotiaaseen Aino Vehkavaaraan, joka hyppäsi päiväksi Nokian maajohtajan saappaisiin - millainen oli päivä isona pomona?

  Toimittajina Linda Vettanen ja Miia Krause.

 • Nostossa tartuttiin härkää sarvista, kun kirjailija Annina Holmberg kävi Linda Vettasen ja Miia Krausen vieraana. "Kuoleman odottaminen on välillä tylsää", toteaa Holmberg, jonka suhdetta kuolemaan on muokannut hänen vanhempiensa saattohoidon seuraaminen sekä ortodoksisuus. Nostossa keskusteltiin myös Valamon luostarista, josta Holmberg on kirjoittanut kirjan "Minun Valamoni". Löytyykö rauha luostarin seinien sisältä vaikka ei olisikaan uskovainen?

  Lokakuun 10. päivä vietettiin myös Maailman mielenterveyden sekä Aleksis Kiven päivää. Hyvä kirjan mukana voi uppoutua toiseen todellisuuteen, siitä voi inspiroitua, mutta ennen kaikkea se antaa toivoa - Maailman mielenterveyspäivän teemana oli tänä vuonna "Toivoa kirjallisuudesta". Puhelimessa Mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi.

  Studiossa Linda Vettanen ja Miia Krause.

 • Mitä Itämerelle kuuluu? Vieraina Aleksis Oreschnikoff Nordic Ocean Watch -järjestöstä sekä helsinkiläinen SUP-lautailija Timi Hellmann, joka viime kesänä meloi koko Suomen rannikon SUP-laudalla - ensimmäisenä ikinä. Lisäksi kerromme, miten voit nähdä kaikki Jacques Tatin elokuvat kotonasi. Studiossa Linda Vettanen ja Iiris Arjanne.

 • Yhä useampi syö nykyään välillä vegeruokaa. Maailmalla puhutaan flexaamisesta tai fleksitarismista. Viidessä vuodessa asenneilmapiiri on muuttunut selvästi positiiviseen suuntaan. 21 prosenttia suomalaisista on jo vähentänyt lihankäyttöä ja suuri osa ainakin harkitsee sitä. Mutta, miten tehdä se hyvin? Tästä puhuttiin Nostossa, kun vieraina olivat ruokabloggaajat ja ruoka ja hyvinvointiyrittäjät Tuulia Järvinen ja Tuulia Talvio.

  Tuuliat puhuvat arkivegeilyn puolesta.

  - Arkivegeily ei ole mustavalkoista, sillä se sallii eläinkunnan tuotteita rajoitetusti. Pääpaino on siis siinä, että arkisin eläinkunnan tuotteita ei käytettäisi vaan lihalla herkuteltaisiin ja se olisi hieman jopa luksusta.

  Lähetyksen lopuksi puhutaan Ruoka-Kalevalasta. Se on kirja, johon on kerätty suomalaisten ruokatarinoita. Se kertoo, miten me syömme ja millaisia elämyksiä olemme ruuan ääressä kokeneet. Ruoka-Kalevalan sisällöstä kertoi tarkemmin Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kustannusjohtaja Tero Norkola.

  Toimittajina Linda Vettanen ja Iiris Arjanne.

  Kuva: Mike Tinnion

 • Menestys. Yhden paratiisiin sihisten kiemurtelevan s-kirjaimen päässä menetyksestä, sanoo Anssi Kela uudessa Anssi Kela – kosketusetäisyydellä -kirjassaan. Anssi ja kirjan kirjoittaja Jean Ramsay vieraana studiossa.
  Ja selvitämme myös millaista tai keitä ovat Metal Clownsit.
  Studiossa Linda Vettanen ja Iiris Arjanne.

 • Jussi Kinnunen on basisti, joka on soittanut muun muassa sellaisissa bändeissä kuin Hassisen kone, Ismo Alanko Säätiö, Freud, Marx, Engels & Jung. Keikkaa on siis tullut heitettyä ja keikkaelämää nähtyä. 17-vuotiaana alkanut keikkaelämä kuitenkin päättyi noin 17 vuotta myöhemmin sairaalan letkuihin. Nyt entinen rokkari ja päihderiippuvainen on nykyään muusikko ja päihdetyöntekijä. Tuliko hänestä erilainen muusikko raittiina?

  - Olen huomannut, että ihmiset kärsivät paljon syyllisyyttä omasta alkoholinkäytöstään. Lavalla esiintyvästä sekoilevasta rokkarista tulee ikään kuin Jeesus-hahmo, joka sovittaa yleisön synnit.

  - Suomessa jos ei muuta keksi niin se on markan keino tehdä ryyppämisen ylistysbiisi, sillä saa kuunteluja ja keikkoja.

  Jussi Kinnunen piipahti Nostossa Linda Vettasen ja Iiris Arjanteen vieraana puhumassa päihteistä, päihdetyöstä sekä tietysti myös musiikista. Kinnusen uusin biisi on nimeltään Onnellinen mies.

  Ohjelmassa puhutaan lisäksi luomuelintarvikepäivästä.

 • Joka kolmas aikuinen kärsii Suomessa unettomuudesta jossain vaiheessa, joka kymmenes pitkäkestoisesti tai jatkuvasti. Miksi aina väsyttää ja mitä sille voisi tehdä?
  Kirjan aiheesta kirjoittanut terveystoimittaja ja tietokirjailija Tuula Vainikainen tänään studiovieraanamme. Lisäksi kysymme millainen on ikäihmisille suunnattu Armas-festivaali.
  Toimittajina Miia Krause ja Linda Vettanen

 • Miljoonasateen keulahahmo ja lauluntekijä Heikki Salon elämäkerta Tarinankertoja on julkaistu. Kirja etenee kronologisesti lapsuusvuosista Lapualla aina nykypäivään saakka. Paitsi lauluntekijänä, Salo on kunnostautunut myös laulutekstittämisen valmentajana, lasten- ja teatterimusiikin osaajana ja näytelmäkirjailijana.

  - 1980-luvulta olen harrastanut ja valmentanut ihmisiä laululyriikan saloihin. On ollut hienoa huomata, että biisien kirjoittaminen on kasvanut ison porukan harrastukseksi. Laulut ovat kommunikaation väline, kertoo satoja, jopa tuhansia kouluttanut Salo.

  Nostossa puhuttiin lisäksi #mokasin-kampanjasta. Omia mokakuviaan ja epäonnistuneita selfieitä voi jakaa tällä viikolla somessa #mokasin ja #failie.

  Toimittajina Miia Krause ja Linda Vettanen.

Klipit

 • Perjantaina ensi-iltaan sai elokuva, joka kertoo ihmisistä, jotka lähtivät paremman elämän perässä toiseen maahan, kauas kotoa

  Kirjailija Antti Tuurin romaanista filmatisoitu Ikitie perustuu tositapahtumiin: kertoo amerikansuomalaisista, joille luvattiin, että Neuvosto-Karjala on työläisten paratiisi. Sitä se aluksi onkin, kunnes Stalinin aikana epäluuloinen järjestelmä rupeaakin pitämään heitä vakoojina. Ikitien ohjaaja AJ Anttila saapui Noston vieraaksi kertomaan hypetetyn elokuvat teosta. Kuva: Nordiskfilm

 • Apollo live clubilla saa ensi-iltansa näytelmä, joka ruotii työympäristöjen hyvinvointia. Miten juontaja ja hyvinvointivalmentaja Kirsi Salo päätyi teatterin näyttämölle? Kuva: Kissconsulting Oy

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä