Mikä maksaa?

Millainen on hyvin hoidettu taloyhtiö?

 • 53 min
 • toistaiseksi

Suomalainen asunto-osakeyhtiömalli on maailmassa ainutlaatuinen – myös riitoineen ja kiistoineen.

Nyt taloyhtiöissä alkaa olla paitsi kevätsiivousten myös  vuosikokousten aika. Mitä ovat tyypillisimmät virheet, joita asunto-osakeyhtiöt tekevät?  Entä miten toimii esimerkillinen asunto-osakeyhtiö?

Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat apulaispäälakimies Kristel Pynnönen  ja pääekonomisti Jukka Kero Kiinteistöliitosta. 

 

 

Lähetykset

 • to 30.3.2017 10.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Suomalaisista lapsista valtaosa saa viikko- ja kuukausirahaa keskimäärin 5 euroa viikossa. Miten opettaa lapsille rahankäyttöä tässä maksukorttien ja pikavippien maailmassa? Vieraana on varalllisuusvalmentaja Nina Nordlund.

 • Johtamisessa ei riitä hyvä yritys, on myös onnistuttava. Mutta silti valtaosa johtajista epäonnistuu, eikä se ole ongelma, väittää professori Alf Rehn uudessa kirjassaan. Professorin aivoituksista ottaa selvää Juho-Pekka Rantala.

 • Dystopiat eli kauhukuvitelmat tulevaisuuden yhteiskunnasta ovat tällä hetkellä hyvin suosittu aihe kirjallisuudessa ja elokuvissa. Myös länsimaisen hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuudesta esitetään ahkerasti kauhuskenaarioita.

  Millaisia uhkakuvia hyvinvoinnillamme on ja miten nykyajan markkinatalous pystyy uhkia ennakoimaan ja niihin varautumaan? Ovatko talouden dystopiat vain vilkasta mielikuvitusta vai ovatko ne vakavasti otettavia? Entä mitä voimme oppia historiasta? Auttaako menneen maailman imperiumien historia ymmärtämään omaa aikaamme?

  Vieraina ovat Jyväskylän yliopiston strategian ja taloushistorian professori Juha-Antti Lamberg ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkimusjohtaja Mika Maliranta .
  Kuva: Unsplash

 • Millaista liiketoimintaa kirjankustantaminen Suomessa nykyään on. Onko se kylmää ja laskelmoivaa bisnestä vai kulttuuriarvojen ylläpitämistä – vai vähän molempia? Vieraina kaksi alan konkaria: toimitusjohtaja Anna Baijars Gummeruksesta ja toimitusjohtaja, kustantaja Touko Siltala Kustannusosakeyhtiö Siltalasta.

 • Tällä viikolla USA:sta alkanut pörssikurssien lasku on huolestuttanut osakesäästäjiä. Pitkän nousukauden jälkeen osakemarkkinoiden näkymät ovat jälleen sumeat.
  Jonkin verran pelkoa saattaa hälventää se, että hyvän tulosvuoden jälkeen sijoittajille on luvassa runsaita osinkoja.
  Kuinka piensijoittajan kannattaa toimia tässä tilanteessa? Miten osakemarkkinoiden tulevaa kehitystä pitäisi nyt analysoida? Onko nyt aika etsiä osakkeiden ja rahastojen rinnalle muita vaihtoehtoja?
  Juha Virtasen vieraina ovat Osakesäästäjien keskusliiton toimitusjohtaja Antti Lahtinen ja sijoitusbloggari Martin Paasi Nordnetistä.

 • Entäpä jos meillä olisi kansainvälisten jättiyritysten sijaan demokraattisia itsejohdettuja yrityksiä, joiden tuotannosta päättäisivät kuluttajat? Ja palkkaa maksettaisiin vain ja ainoastaan kunkin yksilön ahkeruuden ja yritteliäisyyden mukaan? Tällaisiin tavoitteisiin pyrkii osallisuustalous.

  Voiko talouden perusrakenteita muuttaa? Onko perinteiselle markkinataloudelle vaihtoehtoja?

  Vieraina ovat Antti Jauhiainen ja Joona-Hermanni Mäkinen Suomen Parecon -yhdistyksestä.
  Ohjelma on uusinta syyskuulta.

 • Finanssipolitiikamme on liian löysää, eikä hallitus pääse tavoitteisiinsa. Näin tiivistyy talouspolitiikan arviointineuvoston näkemys vuodesta 2017 ja harjoitetusta talouspolitiikasta. Vieraina ovat neuvoston puheenjohtaja, professori Roope Uusitalo ja neuvoston jäsen, professori Kaisa Kotakorpi. Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

 • Mikä maksaa? -ohjelmassa kokoontuu jälleen ohjelman ekonomistiraati tekemään talousvuoden 2017 tilinpäätöstä ja tutkailemaan sitä, mitä vuosi 2018 tuo tullessaan. Paikalla vanhat tutut ekonomisti Janne Huovari Pellervosta, toimitusjohtaja Vesa Vihriälä Etlasta ja uutena miehenä ennustepäällikkö Ilkka Kiema Palkansaajista.

 • Vuokratyö lisääntyy Suomessa vuosi vuodelta. Alalla toimii nykyään viitisensataa yritystä. Tekijälleen vuokratyö tarjoaa vaihtelua ja mahdollisuuden hallita omaa ajankäyttöään. Yhä harvemmin on kyse pakon edessä tehtävästä pätkätyöstä. Vuokratyön näkymistä Suomessa keskustelemassa Seuturekry Oy:n toimitusjohtaja Jaana Jantola, päätoiminen keikkatyöntekijä Taina Verho ja henkilöstöpäällikkö Johanna Åström Eilakaisla Oy:stä.
  Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

 • Suomen talouteen vakiintui sotien jälkeen perinteinen, valtiokeskeinen kasvutapa. Vuosituhannen lopulla yritystemme monikansallistuminen alkoi murentaa vanhaa kasvutapaa - mutta mitä olemme saaneet tilalle? Vieraana tutkija, valtiontieteiden tohtori Pekka Sauramo.

 • Joulu on vähittäiskaupan tärkein sesonki. Kokonaisuudessaan joulukaupassa liikkuu noin 900 miljoonaa euroa. Suomalaiset ilmoittavat käyttävänsä joululahjoihin ja muuhun joulumenoihin keskimäärin hieman yli 500 euroa. Mutta kautta vuosikymmenten jouluajan kulutus ja kaupallisuus on saanut osakseen myös kritiikkiä.

  Milloin joulusta tuli kaupallinen juhla? Ja miten joulun yltäkylläisyyttä on arvosteltu eri aikakausina?

  Joulun talousihmeestä keskustellaan Mikä maksaa? –ohjelmassa. Vieraina ovat arkistotutkija Juha Nirkko Suomalaisen Kirjallisuuden Seurasta ja tutkija Jere Jäppinen Helsingin kaupunginmuseosta. Toimittajana on Jorma Honkanen.

 • Osta vuohi tai jalkapallo kehitysmaan lapselle. Paketillinen lämpöä ja rakkautta! Hyvän tekemisen markkinat ovat viimeisen parin vuosikymmenen aikana kasvaneet hurjasti, ala on myös ammatillistunut ja kaupallistunut. Hätäapuna, kehitysyhteistyössä ja ihmisoikeustyössä maailmalla liikkuu satoja miljardeja euroja vuodessa. Mutta ratkeaako maailman köyhyysongelma tällä tiellä koskaan? Mikä maksaa –ohjelman vieraana on tällä viikolla Frank Johansson, joka pohtii hyvän tekemisen markkinoita ja niiden kasvua uudessa kirjassaan.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä