Suomalaisten utopiayhteisöjen historiaa

Kahdeksanosaisessa historiasarjassa tutustutaan menneiden aikojen utopioihin Suomessa.
Toimittaja on Jenni Stammeier.

Jaksot

 • Osa 8 - Radikaalivihreys ja kehitysmaa-aktivismi toivat 80-luvulla lisämausteita niihin keitoksiin, joita hämmenneltiin Christianian, Kreuzbergin, Södermalmin ja helsinkiläiskommuunien yhteisökeittiöissä. Kommuunien elämäntapakokeilut muuttivat muotoaan saaden yleisesti hyväksytyn muodon.

  Mutta kuolivatko utopiat itäblokin murtumisen jälkeen?

  Asiantuntijoina dosentti Jukka Jouhki, ekoyhteisöjä tutkinut Tuuli Hirvilammi, sekä Yhtä erilaiset - islam ja suomalainen kulttuuri -kirjan kirjoittanut juristi Husein Muhammed. Toimittajana Jenni Stammeier.

 • Osa 7 - Toisen maailmansodan jälkeinen sukupolvi uskoi rauhaan ja "Uuteen Aikaan". Hippiliike ja New Age kulkivat käsi kädessä mustien vapautumisliikkeen, feminismin, homoliikkeen ja summerhilliläisyyden kanssa.

  Suomessa "järjestelmänvastaisuutta" toteutettiin underground-piireissä, Vanhalla ja Vapaaniemen kommuunissa. Visiot paremmasta maailmasta konkretisoituivat myös vapaiden kokeilukoulujen perustamisen myötä.

  Asiantuntijoina professori Marja Tuominen sekä dosentti Mikko Majander. Toimittajana Jenni Stammeier.

 • Osa 6 - Neuvostoliiton talous oli 1930-luvulla nousussa, ja ulkomailta houkuteltiin työläisiä rakentamaan Neuvosto-Karjalaa. Samaan aikaan Pohjois-Amerikan suomalaiset painivat laman kourissa ja sosialisminvastaisessa ankarassa ilmapiirissä. Suomessakin kommunisminvastaisuus oli huipussaan.

  Neuvosto-Karjalaan lähti 30-luvun alussa kuusi tuhatta amerikansuomalaista, ja viisitoistatuhatta sosialistia loikkasi Suomen rajan yli. Olosuhteet parakeissa eivät vastanneet lupauksia, mutta pahempaa oli tulossa, kun jo parin vuoden päästä alkoivat Stalinin vainot.

  Asiantuntijoina emeritusprofessori Reino Kero sekä professori Auvo Kostiainen.

 • Osa 5 - Paratiisillista elämää hedelmäpuiden alla. Harmonista yhteiseloa. Alasti käyskentelyä Aatamin ja Eevan lailla, luonnon parantavaan voimaan luottaen. Tällaisia unelmia Toivo Uuskallion (kuvassa) sekä Oskari Jalkion johtamilla suomalaisilla oli 1920 -luvun lopulla, kun heihin iski tropiikkikuume ja halu "palata luontoon" Brasiliaan ja Karibianmerelle.

  Asiantuntijoina Siirtolaisuusinstituutin johtaja Ismo Söderling sekä luonnonparannusmenetelmien historian tutkija Suvi Rytty sekä professori Marja Jalava. Toimittajana Jenni Stammeier.

 • Osa 4 - Uuden Suomen perustajat suuntaavat Amerikkaan. Venäläistämispaineiden alla "Uudelle Suomelle" etsittiin 1800- ja 1900 -lukujen taitteessa paikkaa ensin USAsta ja Kuubasta. Etenkin suomenruotsalaiset kokivat olonsa ahtaiksi, ja monet oli jo karkoitettu maasta. Lopulta boheemi intellektuelli Arthur Thesleff löysi eksoottisen Argentiinan, joka houkutteli yli sata suomalaista liikkeelle.

  Asiantuntijoina professori Marja Jalava sekä argentiinansuomalaisten tutkija Enrique Tessieri. Toimittajana Jenni Stammeier.

 • Osa 3 - Matti Kurikka oli Kalevan kansa -nimisen seuran karismaattinen guru, joka rikkoi käsityksiä kirkosta, politiikasta, kasvatuksesta ja avioliitosta. Kanadaan 1901 perustetussa Sointulassa oli tarkoitus kasvattaa uudenlaisen tietoisuuden omaavia ihmisiä, joiden oli määrä levittää kurikkalaista ihanne-elämän aatetta "pimentolaisille".

  Asiantuntijoina professori Auvo Kostiainen sekä emeritusprofessori Reino Kero. Toimittajana Jenni Stammeier.

 • Osa 2 - August Nordenskiöld halusi perustaa vapautetuille orjille ihanneyhteiskunnan, Uuden Jerusalemin, Länsi-Afrikkaan 1700-luvun lopulla. Tämä palavauskoinen alkemisti ja humanisti kuoli perille päästyään, eikä suunnitelma koskaan toteutunut.

  Ensimmäinen suomalainen ihannesiirtokunta perustettiinkin vasta vuonna 1869 Amurinmaalle. Silloin muotiaatteena oli sosialismi.

  Asiantuntijoina tietokirjailija Teuvo Peltoniemi sekä tietokirjailija sekä Suomen Pietarin instituutin johtajana toiminut Venäjän asiantuntija Jarmo Nironen. Toimittaja Jenni Stammeier.

 • Osa 1 - Utopia tarkoittaa onnellista paikkaa, joka ei sijaitse missään. Vaikka utopia sanana on vasta 500 vuotta vanha, on utopioista haaveiltu toki ennenkin. Kuinka kauas voidaan utopioiden historia ulottaa? Mitä utopiat eri aikoina paljastavat kulloisenkin ajan yhteiskunnasta ja ihmiskäsityksestä?

  Asiantuntijoina politiikan tutkija ja filosofi Mikko Lahtinen, dosentti Keijo Rahkonen, tietokirjailija Jari Koponen sekä akatemiaprofessori Elina Vuola. Toimittaja Jenni Stammeier.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä