Radio Suomi Jyväskylä

Yliopistonlehtori Mikko Jakonen: Valehtelun volyymi yllättää - vastuu totuudesta on jokaisella

 • 20 min
 • toistaiseksi

Ihmiset eivät ole hölmöjä, sanoo jyväskyläläinen yliopistonlehtori Mikko Jakonen, vaikka ehkä meitä välillä johdetaan kuin hölmöjä. Tuorein esimerkki itsevaltaisesta johtajasta on Yhdysvaltain presidentti Donald Trump. Trumpin kaltainen karismaattinen populisti on taipuvainen kääntymään sisäänpäin, ajattelemaan ääri-isänmaallisesti ja olemaan kärsimätön vallantavoittelussaan. Vertaus esim. Adolf Hitleriin kuitenkin ontuu, koska Jakonen ei tunnista Trumpin toiminnassa etniseen puhdistukseen tai suoranaiseen rasismiin liittyviä piirteitä. Propagandaa on ollut aina, mutta valehtelun volyymi on kuitenkin tässä ajassa huipussaan. Elämme hämmentävää vaihtoehtoisten faktojen aikaa, jossa jokaisen on tunnettava vastuunsa - vaikkapa vain siinä, millaisia asioita levittämme eteenpäin sosiaalisessa mediassa. Lehtori Jakonen on tutkinut viime aikoina muuttuvaa asiantuntijuutta ja pohtinut mm. sitä, kuinka meihin vaikutetaan ja kuka on oikea asiantuntija. Häntä haastatteli Yle Jyväskylän toimittaja Riika Raitio.

Lähetykset

 • ma 6.2.2017 13.30 • Yle Areena

Jaksot

 • Jyväskyläläinen Minea, 8 vuotta, taitaa karvamatojen askartelun ja pulkalla laskemisen. Pikkusisko Linnea juhlii ensimmäistä syntymäpäiväänsä, mikä tuo viikonloppuarkeen juhlan tuntua. Radio Suomen lauantailähetyksessä toimittaja Riina Mäentausta pääsi seuraamaan jyväskyläisen lapsiperheen aamua:

 • Mikko Maasola puhuu loppuviikon aluksi. Suomalaiset ovat maailman onnellisin kansa. Se ei näy mitenkään, mutta muita merkkejä onnen olemassaolosta on havaittavissa, jos on tarkka ja herkistynyt.

 • Kari Ala-Pöllänen on järjestyksessään toinen Vox Aurean kuoronjohtaja vuosina 1978-1994. Hän seurasi tehtävässä kuoron perustajaa Torsten Lindforsia. Kuoron nimi oli alkujaan Jyväskylän Musiikkiluokkien A-kuoro. Kansainvälisen menestyksen myötä nimestä tuli alkoi tulla ongelmia maailmalla. Niinpä Ala-Pöllänen ratkaisi nimiongelman vuonna 1987.

 • Konsultin töitä paiskiessaan multialainen Vesa Purokuru muisti, että oli lapsena hyvä ajamaan pyörällä. Hän osti yksipyöräisen sirkuspyörän ja alkoi harjoitella - aikuisiällä. Nyt takana on pitkälti yli 20 sirkusesitystä. Itseään "strategiseksi pysäyttäjäksi" kutsuva mies kehottaa meitä kaikkia tarttumaan uuteen, vaikka se aluksi hävettääkin. Eka kerta on vaikea, mutta siitä viis! Nykyisen kotinsa Purokuru löysi Multialta parisenkymmentä vuotta sitten. Toimittaja Riika Raitio istahti Radio Suomen lauantailähetyksessä Vesa Purokurun pöytään kahvilassa Multialla:

 • Mikko Maasola puhuu viikonlopuksi. Lainsäätäjien työ on haastavaa. He tarvitsevat kaiken tukemme. Ja hyviä ideoita.

 • Pihtiputaan maaseutumaisemista on noussut viime vuosina todella menestyviä huippu-urheilijoita. Viimeisenä Josveis, joka teki helmikuussa historiaa voittamalla ensimmäisenä suomenhevosena euroopan ravipyhätössä Pariisissa molemmat lähtönsä. Antti Ojanperä ja Jutta Ihalainen ovat tehneet yhdessä töitä kymmenen vuotta suomalaisen ravimenestyksen eteen. Hevosille tarjotaan vain parasta ja tuloksia tulee. Ja aina haaveillaan seuraavasta supertähdestä, joka todella sykähdyttäisi ravikansaa. Mikko Maasola vieraili Ojanperän valmennustallilla.

 • Palomies Pentti Lahti oli tullut poikaansa vastaan Jyväskylän rautatieasemalle 20 vuotta sitten. Kun Lahden poikaa kuljettanut juna suistui raiteiltaan, hänen vapaapäivänsä vaihtui yhdeksi uran vaativimmista työpäivistä.

  Samasta hetkestä alkaen asemapäällikkö Mikko Näkkkilä oli naulittuna toimistoonsa puhelimen viereen. Hän välitti tietoa viime vuosikymmenten vakavimmasta junaturmasta niin rautateiden liikenteenohjaukseen kuin myös medialle ja matkustajien omaisille.

  Miten miehet muistavat tuon päivän nyt? Jussi Lindroos haastatteli Pentti Lahtea ja Mikko Näkkilää 6.3.2018, kun Jyväskylän junaturmasta tuli kuluneeksi tasan 20 vuotta.

 • Ismo Puhakka on käsityöläinen. Ja ylpeä siitä. Päivät menevät betonitehtaalla, mutta iltaisin ja viikonloppuisin syntyy lauluja, ellei Muuan mies -yhtye ole sitten juuri keikalla. Ja käsin naputtamalla se syntyi Puhakan Historian väitöskirjakin. Muuan mies julkaisee nyt neljännen levynsä Elämmekö unessa? Persoonallisen jyväskyläläisen yhtyeen keulahahmon tapasi Mikko Maasola.

 • Mikko Maasola puhuu viikonvaihteeksi. Muovista eroon pääseminen on kovaa puuhaa. Mutta entäs jos ihminen muuttuu muoviseksi?

 • Niin kauan kuin kylmistä autotalleista löytyy intohimoisia museoautoharrastajia, löytyy myös katukuvasta menneen maailman kaunottaria. Saarijärveläinen Matti Rutanen on ollut intohimoinen rellumies 48 vuotta. Teollisuushallista löytyy kymmenkunta erinäköistä Renaulttia. Ylväinpänä kaunottarena vuoden -77 Renault 12 TS, jolla on suhattu jo useat talviajotkin. Mikä saa miehen pysymään Renaulttien parissa ja könyämään vuosi toisen perään kylmällä betonilattialla projektien kimpussa? Mikko Maasola tapasi Matti Rutasen.

 • Jyväskylän Huoneteatteri tuo ensi-iltaan mustan komedian Elviksen keittiö. Ohjaaja Matti Tolvanen tuo näyttämölle värikkään annoksen maagista realismia, jossa tumman huumorin keinoin käydään halvaantuneen Elvis-imitaattorin ja tämän perheen selviytysmiskamppailua. Vaan mihin tarvitaan vielä teatteria? Aikana jolloin ihmiset ahmivat taukoamatta ruudulta draamaa ja suuria tunteita. Mikko Maasola haastattelee ohjaaja Matti Tolvasta.

 • Äänekosken Liimattalan kylä isännöi ensi kesänä Keski-Suomen megatapahtumaa, vanhoillislestadiolaisten Suviseuroja. Vaikka seurakenttä lepää vielä lumen alla, valmistelutyö käy jo kiivaana. Äänekoskelle odotetaan jopa 70 000 kävijää, mikä vaatii sujuvia järjestelyjä ja monenlaista varautumista. Annika Rantasen haastattelussa ovat viestintätoimikunnan puheenjohtaja Antti Koivisto, sekä ravintolatoimikunnan puheenjohtaja Mirja Römpötti.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Aku Vallenius aloitti JYPin toimitusjohtajana kesäkuun alussa. Kesä oli kovan työn aikaa, ja nyt tahti kiihtyy, kun liiga on pyörähtänyt käyntiin.

  Katsojia otteluihin on saatu enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Vallenius luottaa JYP-yhteisöön ja nimittääkin ottelutapahtumaa leirinuotioksi, jonka ympärillä jokaisen osallistujan tulisi viihtyä.

  Aku Vallenius piipahti Yle Jyväskylän keskipäivän lähetyksessä Jussi Lindroosin vieraana.

 • Petäjävedeltä kotoisin oleva, nykyisin espoossa asuva kokki, ravintoasiantuntija Satu Malinen hurahti raakaruokaan huomattuaan sen hyvät vaikutukset omassa kropassaan. Mieliala parani ja enrgisyys lisääntyi Sadun alettua syödä kuumentamatonta ruokaa. Titta Puurunen pistäytyi Sadun entisellä kotitilalla Petäjävedellä ja selvitti, mistä raakaruuassa on kyse.

 • Laukaassa valmistettiin 200 kiloa rosvopaistia veteraaneille. Marja Roiha tapasi paistinvalmistusta johtavan Kalevi Rönnqvistin.

 • Venäjän, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki kulkeva Sininen on monien toiveiden tie. Siitä on toivottu myös valtaväylää, joka houkuttelisi kauniiden pohjoisten maisemiensa ansiosta matkaajia. Osin toive onkin toteutunut, mutta tien kunto jättää vielä paljon toivomisen varaa. Virpi Kotilainen vie meidät läpi sinisen tien Suomesta Ruotsin kautta Norjaan ja tapaamaan ihmisiä tien varrelta.

 • Jyväskylän MM-rallin automäärä pieneni edellisistä vuosista talouden ja sääntömuutosten vuoksi. WRC-autojen määrä kuitenkin kasvoi muutamalla. WRC-auton saa tänä vuonna jälleen alleen myös Jarkko Nikara. Hänellä on nyt näytön paikka.

 • Poikkeuksellisen näyttävät haloilmiöt käänsivät katseita taivaalle ympäri Suomen.

 • Vaajakosken Hupelissa ekaluokkalaisten vanhempia ihmetyttää Jyväskylän kaupungin uusi linjaus. Ennen vaarallisesta koulureitistä tulikin turvallinen. Eskarilaisten osalta sama reitti on tulkittu niin vaaralliseksi, että lapsille tarjotaan kyyti. [jkl_hupelin_koulukyytikiista_160812, 00:10:21]

 • Tämän Kylän Tarinat vie meidän nyt Mäki-Mattiin. Kelanauhuri taltioi anekdootteja Mäki-Matin ikiomista kauniista ja rohkeista, erikoisista ihmisistä. Keitä olivat Vanhapoika, Västäräkki ja Rantasen sotaväki? (Kuva: Keski-Suomen museo)

 • 175-vuotiaan Jyväskylän kunniaksi uusitaan torstaiaamuisin Tämän Kylän Tarinoita -sarja. Tänään ensimmäisessä osassa kuulemme Jyväskylän mahtisuvuista. (Kuva: Keski-Suomen museo).

 • Rauni Oksasella on vuosia ollut Lannevedellä veikeitä naapureita. Tänä talvena ilona on ollut peräti kolme leikkisää saukkoa. Raunille rimpautti torstaiaamuna Esko Pulliainen. [jkl_rauni_oksanen_saukot_nettiaudio_010312, 00:04:24]

 • Keramiikkataiteilija Ritva-Sofia Lintu herättää Kalevalan naishahmot eloon. Naisten lisäksi myös Kullervon hahmo on saanut tulkinnan rakukeramiikkana.

 • Matti Nykänen istuu vankilatuomiotaan Laukaassa avovankilassa. Hän työskentelee muun muassa pitämällä kiinteistöä kunnossa ja hoitaa jääkiekkokaukaloa. Vapaaksi hän pääsee kesäkuussa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä