Aktuellt 17

ti 28.2.2017

 • 30 min
 • 3 kk 13 pv

-EK vill ha halverat hemvårdsstöd och ny fördelning av föräldraledigheten.
-Feministpartiet presenterade valprogram och kvinnoorganisationerna krävde mer jämställdhet i kommunalpolitiken. Siv Sandberg om kvinnors underrepresentation i det kommunala.
-Jens Berg lämnar VD-posten på KSF-media. "Inget dramatiskt".
-Finländska forskare vill få sin röst hörd, t.ex. i kritik mot asylpolitiken.
-Förebygg radikaliseringen. Annars har vi stora problem om 10-20 år, var budskapet från konferens om förebygande av radikalisering bland rekordmånga asylsökande.

Lähetykset

 • ti 28.2.2017 17.00 • Yle Vega Åboland

Jaksot

 • Den senaste tiden rapporter visar att klimathotet fortsätter växa, den globala uppvärmningen sker allt snabbare och utsläppen har börjat öka igen.

  Klimatmötet i Bonn har med andra ord förts i dystra tecken. Så vad kan man förändra med ännu ett möte? En hel del tror i alla fall Outi Honkatukia och Tina Nyfors som har deltagit i mötet.

  En historisk terroristrättegång har inletts i Finland idag. Fallet är principiellt betydelsefullt, eftersom det kan bli ett viktigt prejudikat för kommande terrorfall.

  Blå framtid har idag berättat om sin framtid. Siktet är inställt på inval i nästa riksdagsval, men vägen dit är mycket lång.

  Systemet med arbetsbanker fick mycket uppmärksamhet för några år sedan, men lades plötsligt ned vid årsskiftet. Nu visar forskning att systemet de facot var effektivare än man trodde.

  EU har ordnat sitt första sociala toppmöte någonsin i Göteborg, där just arbetsmarknadsfrågor har diskuterats. Finland lyste ändå med sin frånvaro.

 • Fadern som knivhögg sitt treåriga barn till döds i Borgå i måndags har häktats misstänkt för mord.

  Barn som upplever familjevåld skvallrar sällan, och har därför svårt att få den hjälp de sku behöva, visar en ny rapport. Därför behövs det mycket tid. Men just tid är en stor bristvara inom barnskyddet.

  I Libanon hoppas man nu att premiärministern ska få lämna Saudiarabien och resa till Frankrike, för att få ett slut på den politiska krisen- Libanon är ändå bara en liten spelbricka i det stora politiska spel som pågår i Mellanöstern.

  I Zimbabwe fortsätter läget att vara kaotiskt och spänt. Allt pekar på att envåldshärskaren Mugabes dagar är räknade. Istället är det hans blodiga röda hand som ser ut ta över makten. Men frågan är om Mugabe ge ifrån sig makten utan motstånd.

  Afrika kämpar med en växande flyktingkris. Nya konflikter och allvarliga naturkatastrofer har drivit 20 miljoner afrikaner från sina hem. Samtidigt skärs det i biståndsmedlen.

  I Ryssland kan nu utländska journalister börja klassas som agenter - det här efter en nystiftad agentlag. Vad det här innebär t.ex för finländska medier är ändå oklart.

 • Plankorsningen i Skogby, där ett militärfordon krockade tragiskt med ett tåg, är för farlig och måste stängas omedelbart. Det slåt nu Olycksutredningscentralen fast.

  Det politiska i Zimbabwe är kaotiskt och spänt, efter nattens militärkupp. Det anses nu bara vara en tidsfråga innan president Robert Mugabe störtas från makten. Frågan är om det kan ske fredligt.

  Den stora ryska Zapad-övningen, som fick stor uppmärksamhet i höst, var inte ett simulerat krig mot Nato, utan en helt vanlig försvarsövning. Det slår nu experter fast.

  Ett nytt hot, utöver klassiska kuppförsök och stora militärövningar, är så kallade hybridhot som försöker skapa kaos i samhället utan vapen. Speciellt öppna demokratiska samhällen som Finland borde vara bättre förberedda på hybridhot.

  Oppositionen och regeringen har debatterat skuggbudgetar idag. Den klassiska tvistefrågan är hur realistiska de är.

  Donald Trump har nu kommit hem från sin Asienturné, och är själv är mycket nöjd. Men hemma i USA menar många kritiker att de verkliga resultaten uteblev helt.

 • Det tragiska fallet i Borgå, där en treåring knivhöggs till döds av sin egen pappa, utreds nu som mord. I bakgrunden ligger en lång och bsevärlig vårdnadstvist.

  En unik rättegång har inletts mot norska staten, för att den tillåter oljeborrningar i Arktis. Olja är alltid en känslig politisk fråga i Norge, men de stora miljöriskerna är svåra att förbise.

  Trots att vi globalt allt mer börjar lämna bakom oss fossila bränsen som olja, och istället satsa på förnybar energi, har koldioxidutsläppen ökat. Enligt forskaren handlar det om en tillfällig ökning som orsakats av det ekonomiska uppsvinget i världen.

  Socialdemokraterna, Sannfinländarna och Vänsterförbundet och presenterade idag sina skuggbudgetar, i ett försök att utmana regeringens ekonomiska politik. Mycket handlar det om att ge mer åt de fattiga och mindre åt de rika.

  Vårdfacket Tehy har idag fått en ny ordförande med erfarenhet från sjukhusgolvet - det blev en barnmorska från Borgå!

  Rehabiliteringsvården blir allt viktigare i takt med att befolkningen blir allt äldre. Frågan är vad som händer med rehabiliteringsvården när vårdreformen träder i kraft, många är oroade.

 • Borgå sörjer efter det tragiska barndråpet. Det är fortfarande oklart varför en pappa knivhögg sitt 3 åriga barn i en lekpark.

  Beväringarnas låga skadersättningar har aktualiserats efter dödsolyckan i Skogby. I nuläget får beväringar mindre ersättning än fredsbevarare, vilket nu ska ses över.

  Paradisdokumenten fortsätter att komma med nya avslöjanden. Nu leder spåren också till Finlands rikaste man, Antti Herlin, som har försökt hjälpa att rädda en skatteparadisbank på Malta.

  Den utbredda skatteflykten bidrar till att ökade de globala inkomstskillnaderna. Tio procent av världens BNP finns gömd i skatteparadis, påpekar skatteexperten Lyydia Kilpi.

  EU har tagit ett steg mot ett fördjupat försvarssamarbete. Det här beskrivs som ett historiskt steg för Finland och 22 andra medlesmsländer.

  Det har gått två år sedan det förödande terrordåden i Paris, som krävde 130 liv. För parisborna har undantagstillståndet blivit vardag.

 • Experimentet med frivillig svenska får grönt ljus av grundlagsutskottet. På villkor att det förblir ett begränsat experiment och att eleverna har en chans att ångra sig.

  President Trumps Asienrundtur har varit idel artiga leenden, men under ytan bubblar det. Om den här resan har det sagts att det blir en vändpunkt i USAs inflytande i Asien och eventuellt i relationen till Ryssland. Kommentarer av Andreas Elfving och Kerstin Kronvall.

  Avfallshanteringen i Ukraina under all kritik för landet har knappt någon sopsortering eller återvinning Annat är det med Käringmossens soptipp i Esbo. Den gamla soptippen har blivit en modern sorteringsenhet.

 • Finlands export till Ryssland ökade med 20 procent under årets första sju månader. Men fortfarande lägger till exempel den ryska tullen godtyckliga hinder i vägen med sina bestämmelser.

  Natochefen Jens Stoltenberg önskar få ett närmare samarbete med Finland. Evighetsfrågan om medlemskap kommer att prägla presidentvalsdebatten.

  Vem ska betala skatt i framtiden när robotarna utför själva arbetet? En robotskatt är inte lösningen.

  Behandlingen av medborgarinitiativet om att tillåta eutanasi presenterades för social- och hälsovårdsutskottet. De inkallade talarna var högst oeniga.

 • Justitieministeriet vill skärpa terrorlagarna. Självstudier i hur man tillverkar bomber och resor med terrorsyfteborde bli straffbart.

  Det har gått ett år sedan presidentvalet i USA som skakade världen. Hur har året med Donald Trump varit?

  Det är skarpt läge i Mellanöstern efter omvälvningarna i Saudiarabien. Där pågår något av ett verkliga livets Game of Thrones med gripna prinsar, maktspel och krigsförklaringar.

  Finns det fog för argumenten för skatteparadis?

 • Skatteflykten fördöms unisont efter den senaste skatteparadisläckan, men finns det verklig politisk vilja att få stopp på hela skuggekonomin?

  I riksdagen anser man att aggressiv skatteplanering är fel - trots att statsägda Finnfund har placerat 8 miljoner på Caymanöarna.

  Alla skatteparadis är ändå inte varma söderhavsöar med palmer och vita stränder - de finns också gråa kontro i hjärtat av Europa. Frågan är vad EU är redo att göra åt det?

  I slutändan är det bland annat befolkningen i uländer som lider mest, när biståndspengar försvinner in i den korrupta skuggekonomin, konstaterar Eva Nilsson som forskar i biståndspolitik och företagsansvar i uländer.

  De gröna presenterade sin skuggbudget i dag. Den höll ändå på att överskuggas av debattstormen kring partiets landsbygdsfientlighet.

  För tio år sedan fick det trygga finländska samhället sig en hård törn - då en av våra skolor blev skådeplats för en tragisk massaker. Skolskjutningen i Jokela lämnade djupa spår.

  På tio år har hotbilderna i Finland ändå ändrats. Nu är det istället terrorister vi är rädda för. Och idag inleddes en rättegång mot tre misstänkta finländska terrorister.

  Den ryska problemavfallsanläggningen Krasnyjbor, som varit ett av de största enskilda miljöhoten mot Finska viken, ska nu börja oskadliggöras med gemensamma krafter.

 • Kriminellt skattefiffel eller intelligent skatteplanering? Den globala debatten om skatteparadis går het igen, efter de läckta Paradisdokumenten som avslöjar hur politiska och ekonomiska beslutsfattare, höga tjänstemän, stjärnor i nöjesbranschen, kungligheter och multinationella företag är inblandade i skatteparadisekonomin.

  Också hundratals finländare är ägare i skatteparadisbolag, främst på Malta. Bland dem också det statsägda bolaget Finnfund som idkar biståndsbusiness i u-länder.

  I USA har Paradisdokumenten avslöjat hur täta kontakter Trumps administration har till Ryssland. Högtuppsatta amerikanska besutsfattare, däribland några ministrar, har varit aktiva i skatteparadis.

  Också i Sverige väcker den finansiell elitens ovilja att betala skatt debatt. Speciellt efter att en av landets finanshajar Leif Östling, ordförande för Svenskt Näringsliv frågat sig "vad fan får jag för pengarna".

  Vad krävs för att få bukt med skatteparadisen? Är det möjligt och finns det politisk vilja? Bland annat det här diskuterar vi med Minna Knus-Galan som har grävt i de här läckta dokumenten.

  Stora banker överlåter allt mera hanteringen av kontanter till andra bolag som tar betalt för arbetet. I förlängningen är det kunden som får betala räkningen.

 • Pappersfacket är redo att återgå till förhandlingsbordet – och hotar inte ännu med strejk. Överlag ser avtalshösten ser ut att bli ganska okomplicerad säger arbetsmarknadsforskaren Guy Ahonen.

  I Österbotten funderar man på hur man ska locka kunnig arbetskraft och få hem duktiga österbottniska unga.

  Kerstin Kronvall analyserar det ryska presidentvalet. Kan något hota Vladimir Putins makt?

  En unik arbetsförmedling i S:t Petersburg fixar jobb åt tidigare barnhemsbarn och personer med funktionsnedsättningar.

 • Smekmånaden är över, så kan man sammanfatta Yles färska partimätning där både Sannfinländarna och De Gröna backar kraftigt. Hur mycket kan man på skylla den misslyckade oppositionspolitiken på de nya ordförandena Jussi Halla-ahs och Touko Aalto?

  Enligt Åsa von Schoultz, professor i statsvetenskap, ser vi nu början på en återgång till det normala inom finländs politik, där de traditionellt stora partierna stärker sin ställning.

  I USA väntas Donald Trump snart utse sin kandidat till posten som ny Fedchef. Posten som chef för den Amerikanska Centralbanken är en av de mäktigaste i världen.

  Varför ska vi då bry oss, hur rör den här utnämningen dig och mig? Feds penningpolitik indikerar t.ex i vilken riktning Europeiska centralbankens räntepolitik är på väg, vilket i slutändan påverkar vanliga finländare med bostadslån, påpekar Heidi Schauman, chefsekonom på Aktia.

  Efter en het språkkontrovers, isynnerhet mellan ålänningarna och sannfinländarna, valde Nordiska rådet idag att gjuta olja på vågorna och rösta för en kompromiss - finska språkets ställning stärks lite, men det blir inte officiellt arbetsspråk.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä