Aktuellt 17

pe 3.3.2017

 • 30 min
 • ei kuunneltavissa

-En utopi att bli av med flitfällorna. Snart ska regeringen se på möjligheterna till ökad sysselsättning.
-Ordning i april lovar Folkpensionsanstalten efter kaoset då man tog över kommunernas utbetalning av utkomststöd.
-Gröna värden,etik och business. Går tydligen att kombinera också i en åboländsk naturpark.
-Exportera mera kräver mer utländskt språk- och kulturkunnande. Det saknar många finländska ingenjörer.
-Illa om häkften av finländarna är äcklade av politik i kommunalvalet. Det kan leda till otyglade politiska faror, varnar författaren Leif Salmén.

Lähetykset

 • pe 3.3.2017 17.00 • Yle Vega

Jaksot

 • En ytterst liten del av finländarna tycker att regeringen har gjort ett gott arbete. Bara 6 procent tycker att regeringen är bra, det visar en färsk partibarometer som Helsingin Sanomat har låtit göra.

  En av regeringens planer som inte går som på räls är landskapsvalen, som allt flera tycker borde skjutas fram.

  Missnöjet med regeringens förslag gror även på andra håll. De politiska ungdomsförbunden protesterar mot regeringens planer på att försämra anställningsskyddet för unga vuxna.

  Svenska Akademin har överlämnat advokatutredningen om kopplingarna till den så kallade kulturprofilen, Jean-Claude Arnault, till myndigheterna. Det meddelade Akademin i ett pressmeddelande idag. Akademin medger att den har begått fel när det gäller anklagelser om sexuella övergrepp. Och erkänner också brott mot egna jävsregler.

 • Riksdagsledamoten Harry "Hjallis" Harkimo lämnar Samlingspartiet.

  Amerikafinländaren Tero Kuittinen - känd som investerare och analytiker - varnar för att den finländska spelbranschen inte har satsat tillräckligt på helt nya spelkoncept, och att branschen kan komma att göra samma slags misstag som Nokia gjorde...

  Turkiets president Recep Tayyip Erdogan tar ett allt hårdare grepp om makten. Igår meddelade han att president- och parlamentsvalet kommer att hållas redan nu i juni i stället för november nästa år.
  Det betyder att den lag som ger presidenten mera makt träder i kraft mycket tidigare. Samtidigt förlängdes igår det undantagstillstånd som har rått i Turkiet sen kuppförsöket år 2016.

 • Utredningarna är fullständigt på hälft efter den kemgasttack i Douma, en förstad till huvudstaden Damaskus i början april som krävde 60 personers liv och skadade drygt tusen personer. Och som sedan ledde till de USA ledda bombningarna i helgen. Den FN-expertgrupp som skall undersöka om attacken med kemiska stidsmedel faktiskt har ägt rum har fortfarande inte fått komma in i Douma. Det har däremot Svenska TV4:as korrespondent Stefan Borg, som var en av de första utländska journalister som fick besöka Douma och det kvarter som träffats av gasattacken.

  Är miljöbyråkraterna vid NTM-centralerna ett plågoris och en bromskloss för näringlivet och lantbruket? Eller utgör dom tvärtom en nödbroms som räddar miljön från gruvor och förstörelse?
  Svaret på dom frågorna tycks avgöra hur man ser på planerna för miljöskyddet i samband med den stora landskapsreformen. Miljöaktivister och gröna politiker försöker nu stoppa delar av reformen i riksdagen - och ordföranden för riksdagens miljöutskott Satu Hassi säger att regeringen låter näringslivet köra över miljöhänsyn.

  På Kuba tar en era slut när regerande presidenten Raúl Castro förväntas ge över makten till sin medarbetare Miguel Diaz-Canel. Nationalförsamlingen ska välja den nya presidenten imorgon och följande dag utlyses Castros efterföljare. Bröderna Castro, först Fidel och sedan Raúl har haft makten i det kommunistiska Kuba under 60 år och inverkade på världspolitiken under det kalla kriget.

  Var tredje finländare som lider av långtidssjukdom såsom reumasjukdomar eller psoriasis har svårt att klara av de höga medicinkostnaderna, visar en undersökning som patientorganisationerna har gjort.
  En stor orsak till det här är den höga självrisken som drabbar särskilt låginkomsttagare hårt.

 • Staten och sjukvårdsdistrikten har lagt ner enorma summor och massor med tid på att utveckla enhetliga datasystem för social- och hälsovården. Ett exempel är patient- och datasystemet Apotti som skulle förändra arbetsrutinerna och underlätta den digitala kommunikationen mellan patient och läkare. Nu ser det ut som om det här kan vara bortkastat, då systemen kanske inte kan tas i bruk.

  Befolkningsförbundet har tillsammans med flera idrottsförbund lanserat en ny tjänst för barn och unga, där de kan få hjälp och stöd om de har råkat ut för mobbning, trakasserier eller annat osakligt beteende inom sin idrottshobby.

  Unga män med låg utbildning har högre tröskel till att bilda familj och få barn. Det här oroar också forskare och politiker.

  Företag och myndigheter satsar hårt på artificiell intelligens. Avsikten är oftast att effektivera verksamheten och få snabba vinster. Men samtidigt har man i många fall glömt bort att se till att systemen tar oss människor och våra värderingar i beaktande. Europeiska beslutsfattare har ändå på sistone börjat betona att etiken inom AI är viktig...

 • Litteraturvetaren och professorn Ebba Witt-Brattström är djupt besviken och skakad över det som nu händer i Svenska Akademien. Hon säger att man tydligt kan se att det är en kamp mellan kulturmännen och kulturkvinnan Sara Danius. Kulturjournalisten Gunnar Bolin hoppas att hemlighetsmakeriets tid skulle vara över.

  Än en gång varnar hälsovårdsexperter för att tidtabellen för vårdreformen är för knapp. Landskapen borde få mera tid på sig för att övergå till vårdcentraler.

  Ska reservpoliser få bära vapen efter bara 16 dagars utbildning? Polisen ställer sig tveksam.

  På Filippinerna har polisen har dödat åtminstone 4000 påstådda knarklangare, Det här under president Rodrigo Dutertes krig mot droger. Nu hotar president Rodrigo Duterte att gripa internationella brottsmålsdomstolen ICC:s åklagare i landet.

 • Regeringen vill höja sysslesättningen genom att ge fler korta kontrakt åt unga och samtidigt göra det lättare för småföretag att ge sparken åt folk. För småföretagarna är det här välkommet, men facket ryter till.

  Debatten om den personliga poängsättningen inom hälsovården fortsätter att gå het. I dag var det dags för THL att försöka förklara sig. Forskare Olli Kangas är ändå inte övertygad, och frågar sig om modellen ens är laglig och vilken människobild den bidrar till att skapa.

  Lugnet inför stormen, så kan man beskriva det världspolitiska läget kring Syrien just nu. Ännu har USA inte släppt sina bomber i Syrien, men beredskapen finns. Ryssland står kvar i sin ringhörna och hotar med att skjuta ner amerikanska missiler.

  I Norden är det marginalisering, inte krig, som är det största hotet mot demokratin i framtiden.

 • Snart kan varje finländare att få en personlig prislapp, som bestäms av hur mycket just du riskerar att kosta hälsovården. Modellen, som ingår i vårdreformen, väcker frågor om integritetsskydd.

  Professor Mats Brommels försvarar den här modellen, och anser att den är helt nödvändig för säkra en jämlik vård i framtiden.

  Samtidigt som vi oroar oss över hur våra personliga hälsouppgifter används, ger vi frikostigt ifrån oss personliga uppgifter åt Facebook. Utfrågningen av Mark Zuckerberg fortsätter. Enligt dataskyddsexpert Benjamin Särkkä vill och kan USA inte komma åt Facebooks världsdominans.

  I Sverige fortsätter skandalen kring Svenska Akademin att eskalera. Kungen har ingripit, kulturfolket grälar, och svenska folket följer med häpnad med. Nu befaras hela Sveriges image stå på spel.

  Vi lyfter också upp en positiv nyhet om bostadslösheten här hemma. Finland är det enda EU-landet där bostadslösheten har minskat. Orsaken är modellen Bostad först!

 • Regeringen sitter som bäst och förhandlar om hur dina och mina pengar fördelas de följande åren. Rambudghetförhandlingar inleddes idag. Sysselsättningen är prioritet nummer ett.

  Omvärldens kritik mot syriska regimen blir allt hårdare, efter den senaste brutala kemvapenattacken. Men vågar USA och omvärlden ställa president Bashar al- Assad tills svars? Enligt forskare Charly Salonius-Pasternak är en motreaktion att vänta snar, men en västlig invation i Syrien är nästan uteslutet.

  Riksdagen ska snart ta ställning till medborgarinitiativet för att börja tillåta eutanasi. En avgörande frågar är om riksdagen ska få rösta enligt eget samvete i en så här svår fråga.

  Plast är en av våra största globala miljöfiender. I takt med att våra hav fylls av allt mera plast, fylls också vårt nyhetsflöde av allt mera deprimerande påminnelser om vartåt vår planet är på väg.
  Trots det ligger Finland långt efter i sin plastsortering.

 • Vad gör en knivhuggning till ett terrorbrott? Det här är nyckelfrågan nu då rättegången mot terrormisstänkte knivmannen Abderrahman Bouanane har inletts i Åbo. Fallet är historiskt och säkerhetsarrangemangen exceptionella.

  Varför föds det historiskt få barn i Finland? Gåtan till ett av Finlands största framtidsproblem kräver snabba svar. Nu finns en ny förklaring. Orsaken kan vara den enorma marginaliseringen bland unga män. Enligt Anna Rotkirch vid Befolkningsförbundet är sambandet tydligt, men förklarar inte allt.

  Varför väljer ungerska folket att ge mera makt åt den autioritativa statsministern Viktor Orban? Och vad kan EU göra för att hindra Ungern från glida allt längre bort från demokrati? Vi analysera det färska valresultatet i Ungern både ur ungrarnas och ur EU:s perspektiv.

  Varför använder Syriens president Bashar al-Assad kemvapen mot sitt eget folk? Och vad kan omvärlden göra? Frågan är Aktuellt igen. Allt pekar nämligen på att de var Assad som låg bakom veckoslutets giftgasattack.

 • De fattiga barnens andel av alla barn växer - oroväckande mycket. Det fastslår barnombudsmannen i sin årsrapport till regeringen. Tuomas Kurttila kräver att regeringen gör mer för att motarbeta den här trenden. Vi har på sistone fått höra mycket om att den finländska ekonomin går som på räls - men det kommer inte de fattiga till godo.

  Den här veckan har också den sista av socialarbetarna inom barnskyddet i Pargas sagt upp sig. En av dem har kritiserat barnskydds-enheten för att sakna tillräcklig erfarenhet och sakkunskap om arbetet. Men hur är det då om en kommun inte klarar av att sköta sina lagstadgade uppgifter - finns det någon annan instans som kan ta över? Svar: inte egentligen.

  I Tyskland har den katalanske ex-presidenten Carles Puigdemont i dag släppts fri mot borgen - efter att en domstol i går slog fast att han inte kan utlämnas till Spannien på basen av misstankarna om uppror

 • Den oeniga parlamentariska arbetsgruppen som leddes av Centerns Mauri Pekkarinen lämnade i dag in sin slutrapport till näringsminister Mika Lintilä. Arbetsgruppen lyckades inte enas om ett förslag på vilka stöd som kunde slopas eller användas för andra ändamål än i dag.

  Trots att partierna är i färd med att hitta kandidater till landskapsvalet så sätter sig Helsingfors helt på tvären inför planerna på landskaps o vårdreformen. I går kväll motsatte sig ett nästan enhälligt Helsingfors stadsfullmäktige regeringen Sipiläs reformplaner.

  Slovenien och Kroatien är två EU-länder som för bara drygt tjugo år sedan var i krig med varandra. Fortfarande har de en aktiv gränskonflikt vid kusten, en konflikt som, trots att den inte väcker så mycket uppmärksamhet, vållar EU en del huvudbry. Vi har besökt området kring Piranbukten, hjärtat av konflikten, och har träffat lokala fiskare som dagligen får lida av tvisten

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä