Radioteatteri

Lu Yun Teekirja

 • 54 min
 • ei kuunneltavissa

Tunnet kuinka paljaat jalkasi työntyvät muinaiskiinalaiseen saveen ja haistat hienoimpien teelaatujen eleganssin, niin kouriintuntuva aistimatka on Janne Saarakkalan käsikirjoittama ja ohjaama Lu Yun Teekirja.

Kuunnelmassa teen pyhimys Lu Yu vie sinut Tang-dynastian Kiinaan. Saat kävellä hänen jalanjäljissään, tuntea ihollasi tuulet ja draamat, haistaa ja maistaa sekä tutustua Kiinan 700-lukulaisen älymystön edustajiin, jotka rakastivat runoutta, vuoria, viiniä, hyvää seuraa ja tietenkin teetä.

Lu Yu oli alkujaan vanhempiensa hylkäämä orpo poika, mutta hänellä oli makua. Merkittävien suojelijoiden ansiosta hänelle kehittyi niin pilkuntarkka vainu teelle, että sen ansiosta hän kohosi sosiaalisessa hierarkiassa, vaikka oli luonteeltaan ujo ja syrjäänvetäytyvä.

Lu Yun elämäntyö oli kirjoittaa ensimmäinen kattava ohjekirja teen kasvattamisesta, valmistamisesta ja nauttimisesta. Sen ansiosta Kiinan keisari nimitti hänet teen pyhimykseksi. Mutta Lu Yu ei ottanut nimitystä vastaan. Miksi? Sen kertoo Lu Yun Teekirja, jonka hahmot pohjautuvat dokumentoituihin historiallisiin henkilöihin. Aistielämyksen lisäksi saat vinkkejä siihen miten valmistaa ja nauttia teetä 700-luvun hipsteri-tyyliin.

"Mikä palvelisi paremmin tiellä kohti ikuista elämää kuin tee."

Käsikirjoitus ja ohjaus: Janne Saarakkala
Äänisuunnittelu: Tiina Luoma
Tuotanto: Radioteatteri, Soila Valkama

Henkilöt:

Lu Yu ja Ly Yun henki - Konsta Mäkelä
Li Jilan - Lotta Lindroos
Jiaoran - Jukka Ruotsalainen
Huangfu Ran - Juho Milonof
Li Bai - Jouko Klemettilä
Erakko - Lassi Alhorinne
Fjong - Janne Saarakkala

Lähetykset

 • ma 3.4.2017 19.03 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Nainen herää työpaikallaan tutunturvalliselta varastohyllyltä tuttujen ja turvallisten rutiinien keskeltä vieraalle näyttämölle, jolla pimeyden keskellä valokeilassa on ruumis. Alkaa matka, jossa tutuin on tuntematonta ja ainoa tie ulos on haroa tämän unenomaisen maaston läpi törmäillen ja tunnustellen.

  “Kaikkien menetysten äiti” on Marjo Niemen itsensä kuunnelmaksi dramatisoima monodraama, 2018 Runeberg-palkinnon voittaneen, samannimisen romaanin pohjalta.

  Rooleissa:Noora Peltokukka, Matti Ristinen, Vuokko Peltokukka, Taisto Reimaluoto ja Tiina Weckström
  Käsikirjoitus: Marjo Niemi
  Ohjaus: Milla Pelkonen
  Äänitys: Tiina Luoma
  Äänisuunnittelu: Pinja Mustajoki
  Tuottaja: Soila Valkama, Radioteatteri

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä